22 dingen die ik heb geleerd op mijn 22e -
28/10/2014


Hoera! Vandaag mag ik maar liefst 23 kaarsjes uitblazen. Mijn verjaardag is mijn meest favoriete dag van het jaar. Zolang er geen nationale unicorn-dag bestaat tenminste. Tijd om de 22 dingen te delen die ik op mijn 22e heb geleerd: van grootse levenslessen tot -erm- iets kleinere know-how. Nieuwsgierig?

1. Mijn moeder zou me in de kliko hebben gegooid…
…als ik eten was geweest. Zover ‘over de datum‘ was ik dus blijkbaar bij mijn geboorte. Fijn om te weten, mam. Ik hou ook van jou.
2. Chips en chocolade zijn nog altijd de beste middelen om mij om te kopen
Heus. Feitelijk is er niks veranderd sinds mijn kleutertijd. En dat is oké.
3. Hoe je moet tanken
Na regelmatig mijn vader in paniek te hebben opgebeld bij het benzinestation (“Het lampje brandt! Moet ik tanken? Wat moet erin?! HOE GAAT DAT KLEPJE OPEN?!”), heeft mijn vriend me eindelijk uitgelegd hoe het werkt. En eigenlijk…is het best simpel.
4. Soms moet je dingen doen die je niet leuk vindt…
…maar moet je doorzetten omdat het goed voor je is. Zoals sporten. (Lees: Sportinstructeur al wijzend naar een aantal vrouwen achterin de zaal die nog met een big smile oefeningen doen. “Kijk zij lachen tenminste nog.” Mijn gedachte: waarschijnlijk omdat hun tranen al zijn ‘op gezweet’…)
5. Note to self: denk minder lang na. Over alles.
Niet zozeer voor mijn eigen mentale gesteldheid, vooral omdat ik mijn vriend helemaal gek kan maken met mijn eindeloze hersenspinsels. Heus. Ieder simpel nieuwsitem, object of gebeurtenis krijgt standaard een grondige Femke-analyse.
6. Openlijk haat verklaren aan One Direction is oké…
…ook als je in de auto stiekem keihard meezingt met Steal My Girl. Nááá, naaa, naaa, na, na. 
7. Neem ten alle tijden extra eten met je mee.
Lees: Scriptiebegeleider die van te voren ‘even’ vergeten was te melden dat hij de hele middag voor me had vrijgehouden, terwijl ik was uitgegaan van 1 uur. En ik dus alleen een banaan had meegenomen om op te teren. En een flesje water. Om vervolgens 3,5 uur later zielig aan deze zelfde banaan te pielen, terwijl mijn scriptiebegeleider vrolijk wist mede te delen. “Ik heb sinds kerst helemaal geen honger meer.” Nou. IK. WEL.
8. “When someone else’s happiness is your happiness, that is love”
Een kleine shout-out naar mijn lieve familie en vrienden die ook ontzettend veel mooie dingen hebben mogen meemaken dit jaar, maar geen blog hebben om dit te archiveren.
9. Dat je kip kan koken.
Echt. Ik had géén idee. Ook snap ik nu wat ‘geflambeerde garnalen‘ zijn.
10. Een blog hebben is niks om je voor te schamen
Schoof ik eerder mijn blog in een hoekje wanneer het onderwerp ter sprake kwam, ben ik sinds begin dit jaar ‘uit de kast’ gekomen als blogger ;-). Hoewel ik al een ‘Anti-Haters’-playlist had klaarstaan, reageerde iedereen in mijn omgeving verrassend positief en zelfs héél enthousiast.
11. Hoe je omleidingsborden moet volgen
Op de één of andere manier bleek dit aanvankelijk hogere wiskunde voor mij te zijn. Maar na twee keer bijna in Amsterdam te zijn beland (in plaats van Schijndel), snap ik eindelijk hoe al die gele borden te volgen. Hoera!
12. Meer vertrouwen hebben in de tv-serie en filmsmaak van mijn vriend
Weigerde ik eerst om Prison Break met hem te kijken, was ik uiteindelijk zelf degene die na iedere aflevering hysterisch ‘VOLGENDE!’ schreeuwde. En ook alle actiefilms waar hij me afgelopen jaar mee naartoe heeft gesleept, vond ik eigenlijk best leuk. Stiekem.
13. Mensen reageren altijd anders dan je verwacht.
Maar dit hoeft niet per se negatief te zijn. Jij bent namelijk niet de enige die in je leven ‘groeit’. Anderen ook.
14. “The two most important days in your life are the day you are born and the day you find out why.” 
Op de valreep van mijn 22-jarige bestaan ging ik met mijn vriend naar The Equalizer, waar deze quote als opening van de film verscheen. Dit maakte zo’n diepe indruk op me.
15. Nee zeggen, is oké
Toen ik rond de kerstperiode de kans kreeg om een proefopdracht voor Cosmopolitan te schrijven, moest ik met pijn in mijn hart reageren dat ik door mijn afstuderen écht geen tijd had. Nog nooit vond ik het zo eng (en rot) om nee te zeggen. Maar eerlijkheid, kweekt begrip: ik kreeg een maand uitstel en kon alsnog mijn droom laten uitkomen. Daar ben ik nog steeds dankbaar voor.
16. Ik kan er he-le-maal niks aan doen dat ik een rommelig bureau heb
Echt mam. Bullshit of niet: volgens de Jung Personality Test ben ik een INFJ (Introverted – Intuïtive- Feeling – Judging), ofwel ‘The Protector’ (Wáár is mijn samurai zwaard?). Slechts 1% van de wereldbevolking mag zich hieronder scharen en het hebben van een rommelig bureau zit standaard bij deze persoonlijkheid inbegrepen. Dus…
17. Toeval bestaat niet
Het feit dat mijn vriendin Carlijn en ik op precies dezelfde dag ons debuut wisten te maken in ons favoriete tijdschrift, mijn vriend en ik die elkaar regelmatig tegelijkertijd sms’en, een vriendinnetje tegenkomen als ik op een random tijdstip besluit om naar school te gaan. Nee. Ik geloof niet in toeval. Tot grote irritatie van mijn vriend ;-)
18. Ik ben nog steeds naïef genoeg om in iedere grap te trappen
Zelfs de ‘1 april‘-variant: “Er zit een rode wijnvlek in je broek’. Ik drink niet eens rode wijn. #fail
19. De postbode is je beste vriend
Immers; hij ziet je in pyjama, wanneer je make-up na een lange dag van je gezicht af drijft en wanneer je thuis rond waggelt in je joggingbroek, maar…komt toch iedere keer weer terug. Dat hij hiervoor wordt betaald, zie ik maar even door de vingers.
20. Het is níét geeky om liedjes woord voor woord te kunnen meezingen
Het is een talent. Dat spiegel ik in ieder geval mezelf voor als ik letterlijk met alle lyrics van Hairspray aan het meezingen ben.
21. “Good things come for those who wait. Better things come for those who work for it.”
Natuurlijk: ik heb geluk gehad. Toch had ik vele dingen nooit bereikt als ik er niet keihard voor had gewerkt. Punt.
22. …maar rust is ook héél belangrijk.
En daar ga ik vandaag van genieten door te gaan schaatsen met mijn vriend. En uiteraard te oefenen op de Rittberger en Salchow. Wish me luck ;-)

Wat is de belangrijkste les die jullie hebben geleerd?

Categorie: Persoonlijk


0 reacties