Werken bij een tijdschrift: dit is mijn persoonlijke ervaring
27/11/2014


werken bij een tijdschrift

Dankzij The Devil Wears Prada zijn er een hoop claims over de tijdschriftenindustrie de wereld in geslingerd: we eten alleen maar sla, iedereen krijgt kippenvel bij het horen van het woord ‘hoofdredacteur’ en hakken dragen is een absolute must. Tja. Werken bij een tijdschrift: hoe is het écht?

FABEL | Hoofdredacteuren zijn eng
‘Ze is wel een beetje dik, hè?’ zegt de hoofdredacteur van blad X in mijn eerste stageweek als ze één blik in mijn richting werpt. Oh mijn god. Heeft ze dit écht gezegd? Lichtelijk ongemakkelijk blijf ik zitten, al luisterend naar het vervolg… “Misschien moet daar wel een ander lettertype.” Ander lettertype? De laatste keer dat ik checkte, had ik geen tattoos op mijn lichaam geplakt. Zo nonchalant mogelijk draai ik me om. Bleek ze een nieuwe advertentie voor één of ander dieet te bewonderen. De marketing manager die de gehele situatie had aanschouwd, kon er wel om lachen: “Je keek zó geschrokken”. Feit: hoofdredacteuren zijn net zo intimiderend, als je ze zelf maakt.

FABEL | Iedereen draagt hakken
De eerste keer dat ik een afspraak had met iemand uit de tijdschriftenwereld, stond ik te trillen als een blaadje in de lobby. Zou ze me écht -al paraderend op Louboutin-heels- met één blik op mijn outfit terugsturen naar mijn Brabantse dorp? Toen ze aan kwam lopen, slaakte ik een zucht van verlichting. Haar haar zat in een losse staart, ze droeg een stoere boyfriend blazer en… sneakers. Thank god! Na andere ontmoetingen, blijken sneakers juist dé musthave voor de meeste redacteuren. Dat moet natuurlijk ook met een baan, waar je van afspraak naar afspraak moet sprinten.

FABEL | Iedereen eet sla
Ik zal niet ontkennen dat ik nooit zoveel superfoods voorbij heb zien komen, als op een redactie. Maar of sla bovenaan ieders lunchmenu staat? Nou, nee. Minstens net zo enthousiast worden zakken met winegums en andere zoete troep uitgewisseld. En ja: ‘vrijdag is frietdag’ heb ik ook meer dan eens voorbij zien komen. Nou ja… Kroketten dan.

FABEL | Er wordt veel geroddeld
Het is een vrouwenwereld, dus de aanname dat er veel met modder wordt gesmeten, is snel gemaakt. Maar eerlijk? Dit heb ik tot nu toe nog niet meegemaakt. Als andere mensen hiernaar vragen (die natuurlijk ook vreselijk nieuwsgierig zijn), heb ik altijd één verklaring: je werkt samen aan één product, een tijdschrift, waarin iedereen haar eigen taken vervult. Je kan andermans ruiten niet ingooien, zonder zelf de baksteen weer op te moeten vangen. Pittige discussies worden er natuurlijk wel af en toe over de invulling of opmaak van het tijdschrift gevoerd, maar dit is altijd face-to-face.

FABEL | Je leidt een fabulous leventje
Vooruit. Je krijgt misschien meer bijzondere uitnodigingen dan bij menig andere baan (lees: de jaarlijkse kerstborrel). Maar ook na mijn interview met Demi Lovato, welke plaatsvond in een simpele kleedkamer, zat ik gewoon weer vrolijk in de trein op weg naar Brabant. 80% van de tijd heb je gewoonweg een kantoorbaan, waarbij je driftig artikelen aan het voorbereiden of uitwerken bent. En nee: Ryan Gosling zit écht niet naast je om je gezelschap te houden.

That’s all. Zou jij bij een tijdschrift willen werken?

Categorie: Persoonlijk


0 reacties