Stiekem heb ik jullie al die tijd voorgelogen... -
21/05/2015


Online ik vs. echte ik

“Ik had echt verwacht dat je een rokje en roze lipstift zou dragen,” aldus Shifra toen ik haar voor het eerst ontmoette en ik zei ‘net zoals normaal’ jeans en sneakers aan te hebben getrokken. Toch zette deze opmerking me aan het denken. Hoe kom ik eigenlijk online over? En misschien wel belangrijker: klopt dit eigenlijk wel?

Social media scheppen een eenzijdig beeld van iemands leven. Dat is geen beschulding of verwijt; we doen het immers zelf. Ook ik kies ervoor om alleen zorgvuldig gekozen beelden met jullie te delen. Beelden die eerst een stylingsessie zijn ondergaan. “Ligt die lipstick op deze wijze ‘nonchalant’ genoeg?,” deze vraag is op zich natuurlijk al één grote paradox. Dit doe ik niet om jullie te misleiden, maar omdat ik het zelf vind om ‘mooie’ beelden te scheppen. Ook over mezelf.

En zo krijgen jullie iedere dag een vrolijke Femke voorgeschoteld met grappige teksten die jullie -hopelijk- hardop laten lachen. Een beeld waar ik trots op ben, maar wat natuurlijk niet helemaal overeenkomt met de werkelijkheid. Zou je mij in het echt ontmoeten, dan ben ik echt niet de meest luidruchtigste stem in de ruimte. Vooruit. Alleen mijn beste vriendinnen durf ik schaamteloos te overstemmen. En al die grappen? Not so much. Ik ben absoluut een introvert. Iets wat de meeste van jullie enorm zal verbazen (zo bleek al op Twitter).  Zo’n 70% van de tijd spendeer ik stilzwijgend én make-uploos met een knot in mijn haar al rustig tikkend achter de computer. Dit is niet een ‘kijk eens hoe nerdy ik ben, dat het cool is’-pleidooi. Dit is gewoon wie ik ben. En eerlijk? Ik vind beide versies van mezelf even leuk.

Ik snap dat het die online illussie is dat het misschien nét dat beetje leuker maakt om mij te volgen, maar mocht je ooit denken ‘Wauw, zij heeft echt een droomleven’. Bedenk dan dat dat het ook is: een droom. Bekijk het mooie plaatje dat ik schep altijd met een knipoog. Dit is immers dezelfde wijze waarop ik mijn teksten schrijf.

Wat is de grootste online misvatting over jou? 

Categorie: Geen categorie


56 reacties


    22 mei 2015

    Haha wauw, dit artikel lijkt zo erg op de mijne van gister! Maar super goed geschreven en ik ben het helemaal met je eens <3


    Femke - Youniqueblog

    22 mei 2015

    Hahaha, echt?! Ik ga straks even kijken ^^



    22 mei 2015

    Volgens mij heb ik dit ook wel eens gecomment bij jou; dat mensen soms een ander beeld van je vormen dan je daadwerkelijk bent. Goed dat je hier eerlijk over bent. Leuke blog weer!



    22 mei 2015

    Mooi geschreven :) Ik denk dat veel blogs in de bloggerwereld een beetje een droombeeld geven. We laten onze mooiste outfits zien, de leukste aankopen, de mooiste reisfotos ect.
    Het is ook minder leuk om te bloggen over iets wat is mis gegaan of dat je je even wat minder voelt. Ik blog zelf ook eigenlijk alleen maar over leuke dingen, hoewel ik soms ook echt wel eens een minder dagje heb :)



    22 mei 2015

    Eigenlijk ben je op mij helemaal niet anders overgekomen ‘in het echt’, dan dat je je voordoet op je blog hoor! Allebei ontzettend leuk <3


    Femke - Youniqueblog

    22 mei 2015

    Haha, PFOE! Gelukkig :-)


    Femke - Youniqueblog

    22 mei 2015

    P.s. Nog vergeten te zeggen: ik vond dat stukje over onze sushidate superlief <3



    22 mei 2015

    En toch zal het deel dat je zo laat overkomen op je blog, effectief in jou zitten! Anders kan je dit niet, en hou je dit ook niet vol. Ik heb eigenlijk geen idee of ik wel ‘correct’ overkom.


    Femke - Youniqueblog

    22 mei 2015

    Daar heb je helemaal gelijk in. Het is ook niet zo dat ik me écht anders voor doe. Het is alleen dat ik een klein deel -wat inderdaad ook in me zit’ van mezelf uitvergroot. En dat besef ik soms niet zo goed. ;-)



    22 mei 2015

    Mooi gezegd ❤️



    22 mei 2015

    Dit is echt precies wat mijn broer zegt! Ik zat laatst in mijn pyjama een blogpost te tikken toen hij een foto maakte ”Kijk, dit is nou ishootlovee achter de schermen. De ware jij.” Ik moest er wel om lachen en verwacht zelf ook eigenlijk helemaal niet dat alle bloggers opgetut hun posts schrijven.

    Liefs, Susan


    Femke - Youniqueblog

    22 mei 2015

    Precies! Vanbinnen weet iedereen denk ik ook wel dat ik niet altijd volledig opgekapt achter mijn laptop zit, maar toch wordt het denk ik wel te vaak vergeten.



    23 mei 2015

    Ze willen het graag geloven, haha.



    22 mei 2015

    Geen idee – ik ben heel erg eerlijk over wie ik ben en wat ik doe. Misschien ook wel omdat dit gewoon beter bij mijn blog past dan “mooi weer spelen”.


    Femke - Youniqueblog

    22 mei 2015

    Ik ben ook absoluut niet het type om ‘mooi weer’ te spelen, maar ik merk wel dat ik (onbewust) slechts een klein deel van wie ik ben op mijn blog uitvergroot. Dit is natuurlijk geen doodzonde, maar het schept natuurlijk wel een eenzijdig beeld van wie ik ben ;-) Goed dat jij ook altijd zo eerlijk bent!



    22 mei 2015

    Wat leuk om te lezen, ik denk dat iedereen wel een beetje anders is in het echt! Mensen maken toch vaak een voorstelling bij iemand op social media.


    Femke - Youniqueblog

    22 mei 2015

    True! Hoe eerlijk en transparant je ook bent; anderen scheppen automatisch een bepaald beeld van je in hun hoofd.



    22 mei 2015

    Je bent echt een lieverd, zowel online als offline <3 Mooi geschreven! Maar ehm.. met sushi werd weer duidelijk: ik lach mij er extra buikspieren bij om je artikelen, maar ook als we in real life samen zijn :D


    Femke - Youniqueblog

    22 mei 2015

    Yaaay! Gaat dat moppen tappen me toch niet zo heel slecht af dus ;-)



    22 mei 2015

    HAHA. Oh gosh, dat zei ik ja. -_- Good old times. Ik weet nu beter hoor Fem, Je bent nog heel veel leuker dan online, kan men nagaan! ;-)


    Femke - Youniqueblog

    22 mei 2015

    Aw, weet dat ik totaal niet was beledigd <3 En LIEF! Goed om te weten dat ik je in real life niet tegen ben gevallen ;-) P.s. Ik reageer héél snel op je app'je!



    22 mei 2015

    ..Maar wel met een superleuk en girly konijnenhoesje! Ik kom volgens mij altijd wel redelijk oprecht over op mijn blog, maar soms ben ik misschien iets te eerlijk want dan ontmoet ik mensen in het echt en zeggen ze ‘goh in het echt ben je wel heel spontaan, ik dacht dat je heel verlegen en stil was!!’. Maar ik ben helemaal niet zo verlegen, ik ben gewoon een tevreden huismus haha. Dus misschien moet ik ook even gaan brainstormen over mijn ‘online identiteit’ :p


    Femke - Youniqueblog

    22 mei 2015

    Precies dít! Bij mij is dit juist weer andersom. Ik heb het gevoel dat mensen echt denken dat ik on the spot hilarische grappen maak, terwijl ik juist meer ben van de awkward of sarcastische opmerkingen. Nadat ik eerst de kat uit de boom heb gekeken dan ;-) Maar jij hoeft voor mij echt niets te veranderen aan je online identiteit hoor. Ik vind jouw eerlijkheid juist héél verfrissend en heb helemaal niet het idee dat je saai en stil bent. Maar goed… Ik heb je dan ook al een keer ‘in het eggie’ ontmoet. Bunny besties ;-)



    22 mei 2015

    Mooi artikel is dit, het is iets waar ik ook wel eens over nadenk. Ik wil ook wel mindere dingen/dagen delen op mijn blog, want dat is ook een deel van mij, maar aan de andere kant is dat soms best lastig. Je vormt je altijd een beeld bij hoe iemand is, ik hoor bijvoorbeeld dan een voorbeeldstem in mijn hoofd en als ik dan een keer een video/vlog zie van zo iemand dan is het vaak heel anders :’)



    22 mei 2015

    Wow, superleuk gedaan! Heel leuk om te lezen. Ik vond je al heel menselijk, maar nu kom je nog veel persoonlijker over. Leve de haarknotjes!



    22 mei 2015

    Super dat je hier eerlijk over bent! Een mooi beeld is natuurlijk leuk om naar te kijken maar het is inderdaad belangrijk om te blijven beseffen dat dat niet altijd de werkelijkheid is, en dat vergeten we soms allemaal wel eens denk ik :-)


    Eline wijns

    22 mei 2015

    Hoi :-)
    Ik ontdek pas je blog, dit is het eerste of een van de eerste artikels dat ik van je heb gelezen hoewel ik me wel meen te herinneren dat jij wel al een paar keer mijn blog hebt bezocht en reacties hebt achtergelaten :-)
    Ik vindt dit echt een erg sterk geschreven blogpost ! Heel herkenbaar onderwerp ook. Ik probeer toch ook wel af en toe op mijn blog te delen als ik me minder voel… Want ik had ook het idee gekregen dat iedereen mijn leven een droom begon te vormen en dat vondt ik alles behalve prettig … Maar ook ik blog soms nog wel eens vrolijk als het huilen me nader in de schoenen staat dan het lachen… Dat ga ik in de toekomst proberen te vermijden, je hebt me weer laten nadenken meid ;-)

    Liefs



    22 mei 2015

    Het is echt op welke manier je overkomt. Ik denk dat bijna iedereen een ander beeld van je kan hebben. Ik kwam je bericht tegen en nam dus een kijkje. Ik denk dat ik het zelf ook vorm vanuit mijn blog. Tja dat hou je toch



    22 mei 2015

    Ik denk dat iedereen, met name bloggers, wel een iets ander beeld neer zet. Al moet ik zeggen dat ik jou niet anders had verwacht. Net zo leuk :D Btw… Het grappige is dat ik brabantse bloggers beter in schat dan niet brabantse, haha!



    22 mei 2015

    Haha wat grappig dat ze een rokje bij je verwachtte! Ik denk dat iedereen de leukste en mooiste foto’s van zijn/haar leven deelt op het internet, gewoon omdat het leuk is om te zien.



    22 mei 2015

    Mooi geschreven! Ik denk dat je dat haast niet voorkomt, dat mensen een ander beeld van je hebben dan je eigenlijk bent. Je zet nu eenmaal eerder leuke en grappige dingen online dan vervelende.



    22 mei 2015

    Wat goed dat je hier een stukje over schrijft! Ik denk dat social media voor iedereen wat eenzijdig is. Je wil goed overkomen en niet alles wordt op internet gezet :) Goed dat je dit onder de aandacht brengt.



    22 mei 2015

    Leuk geschreven, doordat je zelf selecteert wat je plaatst word het beeld vanzelf al snel mooier denk ik. terwijl het waarschijnlijk niet mis is hoe je daadwerkelijk bent.



    22 mei 2015

    Wat een goed artikel! Op alle Social Media wordt een betere versie van mensen weerspiegeld, ik zal zelf ook nooit die lelijke selfie online zetten. Ik ben wel benieuwd of mensen ook een ander beeld van me hebben via m’n blog vs. in real life. x



    22 mei 2015

    Leuk dat je dit deelt met ons. Ik denk dat veel (incl. mezelf) onbewust een ander beeld neerzetten, dan realiteit. We plaatsen wat we mooi vinden. Een foto waar we weird op kijken, net niet de juiste outfit aan hebben, etc. Delen? No way. Wel een goede reminder voor velen van ons.



    22 mei 2015

    Goed artikel. Ik denk dat mensen van mij denken dat ik super sociaal ben en helemaal niet verlegen ben, maar dat ben ik dus wel en vind het moeilijk om een gesprek te beginnen enz haha



    22 mei 2015

    Wauw, wat een goed artikel! Ik vond het heel interessant om te lezen!



    22 mei 2015

    Wat een leuk artikel! Weet je, ik denk dat het merendeel van de bloggers ook wel degelijk in chillie-outfit achter het schermpje zit te tikken, niet? Ik weet het niet hoor, maar het lijkt me wel zo. Je kan het van thuis uit, ieder moment van de dag,… Ik zit maar al te vaak met een knot in mijn haar en in mijn meest comfy-trainingsbroek achter mijn dierbare Mac. Maar daar trek ik geen foto’s van hoor!



    22 mei 2015

    Jaa herkenbaar! Ik vind het leuk om me op te maken, maar als ik de hele dag thuis zit te computeren heb ik er geen zin in, hoor. Alleen mijn vriend zou mij herkennen in mijn natuurlijke habitat, haha.



    22 mei 2015

    Ik had jou eigenlijk gewoon zo verwacht als je uitlegt, hoor! Lekker meisjesachtig en perfectionistisch, maar ook gewoon Femke met een knot op haar hoofd en make-uploos achter de laptop ;-)



    22 mei 2015

    Wat een heerlijk artikel weer Femke. Heel bizar om te merken dat mensen een bepaald beeld toch schetsen. Ik had eerlijk gezegd ook niet verwacht dat je rustig was, maar juist een lekker gek ding haha ;-) Maar volgens mij ben je dat ook wel, maar moet je gewoon eerst even de kat uit de boom kijken en zien of het wel gepast is hehe. Ik weet echt niet hoe ik overkomen op internet haha, ik hoop natuurlijk zoals mezelf (want dat probeer ik gewoon altijd te zijn), maar misschien hebben mensen wel een heel ander beeld van mij. Eigenlijk best wel raar om hier over na te denken haha… X



    22 mei 2015

    Ik hoor vaak dat een blog hebben iets typisch is voor stille (en soms onzekere) mensen. Eerst vond ik dat echt bullshit maar ik snap wel waarom velen dat zeggen en ik zelf ben ook erg stil en heb een blog, zo ken ik er nog een aantal.



    22 mei 2015

    Wel herkenbaar! Ik ben ook altijd erg stil in het begin, terwijl mensen dit juist helemaal niet van mij verwachten. MAAR ik draag wel echt altijd jurkjes.
    Liefs



    22 mei 2015

    Misschien maakt dat je alleen maar een leuker persoon om te volgen! Een beetje persoon weet dat jij meer bent dan een meisje die strooit met roze glitter confetti grappen en de leukste en vrolijkste dingen. Misschien dat dat ook wel iets is waarom ik jou volg omdat ik je echte ik hoop te signaleren ooit op een dag haha (oke, diepgaand dit.)



    23 mei 2015

    Iets om eens bij stil te staan inderdaad! Heel mooi geschreven!



    23 mei 2015

    Eerlijk geschreven, Femke! Ik denk dat de meeste bloggers, maar ook anderen, zich online wellicht anders laten overkomen. Naar mijn idee gebeurt dit vooral onbewust. Ikzelf probeer ook altijd eerlijk te zijn op mijn blog. Maar hé, sommige dingen zijn voor mij toch te privé om open en bloot op mijn blog te bespreken. ;) Daarnaast ben ik dusdanig realistisch ingesteld dat ik ervan uit ga dat iedereen, zelfs de koning en koningin, rotdagen hebben.

    Zelf herken ik het introverte ook. Zo ben ik ook, hoewel dat wellicht niet zo overkomt op mijn blog. Ik vind jou leuk zoals je bent. En iedere keer maken jouw grappen mij hardop aan het lachen. Je bent mooi zoals je bent, Femke! :)


    Femke - Youniqueblog

    23 mei 2015

    Ah wat een ontzettend lieve reactie! Ik denk inderdaad ook wel dat iedereen diep van binnen wel weet dat het allemaal slechts een eenzijdig beeld is wat ze krijgen. Toch vind ik het dan wel ‘grappig’ om te zien wat voor beeld mensen hierdoor van mij scheppen ;-) p.s. Ik heb je pakketje gisteravond verstuurd! Deze zal waarschijnlijk volgende week bij je aankomen :-)



    23 mei 2015

    super leuk stukje! Ik probeer altijd eerlijk te zijn en ook als ik down ben en geen zin heb om te schrijven zet ik dat om mijn blog. Ik vind het belangrijk om alle aspecten van het leven te laten zien. Instagram is een ander verhaal. Dat is net als jij zegt. Ik vind het leuk om mooie foto’s te maken en voor een perfecte feed te zorgen :)

    xo



    23 mei 2015

    Mooi geschreven! Je wilt immers ook het beste uit jezelf naar voren halen maar het betekend niet dat je het andere deel van jezelf niet accepteert – misschien iets met perfectionisme? Maar dan is juist zo’n artikel nu en dan wel heel erg leuk om te lezen!



    23 mei 2015

    Dit is zo leuk en herkenbaar! Gek he hoe mensen een beeld van jou krijgen terwijl je er zelf anders tegenaan kunt kijken. Bij mij gaat het nogal eens mis met het idee dat ik er iedere dag picobello uitzie terwijl ik de meeste dagen bij lig te komen op de bank door wat chronische tekortkomingen van mijn lijf. Maar de grappigste was nog wel dat tijdens een kennismakingsdag van een reintegratie bureau iemand dacht dat ik gothic was omdat ik een piercing in mijn oor heb en donker haar.. Gelukkig werd het uitgesproken en hebben we er hard om gelachen :)



    24 mei 2015

    Haha… herkenbaar…
    Mensen denken vaak (ten onrechte) dat ik het altijd superdruk heb en dat ik ontzettend veel doe. Ik de praktijk lig ik ook geregeld voor pampus op de bank domme tv-programma’s te kijken… Ik kan alleen zoveel werk verzetten omdat ik niet, net als zij, een heel gezin heb om voor te zorgen.



    27 mei 2015

    Ik heb eigenlijk echt geen flauw idee hoe ik overkom op social media en mijn blog. Misschien ook omdat ik niet zo veel foto’s van mezelf deel. Ik zou dat wel meer willen, maar ik ben te onzeker geloof ik.
    Ik heb overigens niet het idee dat jij nu echt anders over komt. Iedereen die een beetje logisch nadenkt weet ook wel dat iedereen wel eens mindere dagen heeft. Ook bloggers.
    Zelf schrijf ik gewoon liever over de mooie dingen dan over de nare dingen, maar dat maakt niet dat mijn leven fantastisch is.



    27 mei 2015

    Wow, wij lijken veel op elkaar als ik het zo lees. Dat over de mooie foto’s willen maken, introvert zijn maar bij vriendinnen wel druk zijn komt helemaal overeen met mijn karakter. Grappig om te lezen, en natuurlijk een mooi artikel.

    Oh, en trouwens, je laat mij altijd hardop lachen. Dat kan ik je garanderen. :)


    Femke - Youniqueblog

    27 mei 2015

    Wat bijzonder (en lief!) om te lezen! Misschien zijn we wel lost twins ;-)?



    27 mei 2015

    Inderdaad goed om eens bij stil te staan. Ik kies ook zorgvuldig mijn foto’s uit die ik laat zien. Ik laat zowel ‘opgetutte’ foto’s zien, maar ook gerust foto’s waar ik in mijn onesie zit haha



    1 oktober 2015

    I simply want to mention I am new to blogging and site-building and seriously loved this web page. Almost certainly I’m likely to bookmark your blog post . You actually have excellent articles and reviews. Thank you for sharing your web-site.