Zo deal je met een drukke agenda -
26/10/2015


Zo deal je met een drukke agenda
Als ik ergens als freelancer bestand tegen moet zijn dan is het wel drukte. En ja: soms is het best pittig als je drie verschillende grote opdrachten krijgt, die allen rond dezelfde datum af moeten zijn. Dit terwijl ik ook al een aantal afspraken heb staan en ook mijn blog aandacht nodig heeft. Ik geef mijn tips hoe te dealen met een drukke agenda.

Schrijf alles op wat je moet doen. ALLES!
Mij geeft het enorm veel rust in mijn hoofd om alles neer te pennen. Niet alleen het werk wat ik moet verrichten, maar ook de kleine(re) dingen. Zo staan nu enkele dagen voor mijn verjaardag niet alleen maar freelance-klussen op mijn lijstje, maar ook taken als ‘Dream Line Wijn bestellen’ (Jongens. Dat moet je even googelen. Deze wijn is zó cool!) en ‘reminder uitnodigingen sturen’. Als ik dit niet opschrijf, weet ik dat dit in mijn achterhoofd blijft spoken. En het is natuurlijk totaal niet relax als ik een artikel aan het schrijven ben en constant denk: ‘wijn, wijn, wijn…’. Zeker niet op een maandag.

Probeer dingen samen te voegen
Multitasken is in de meeste gevallen niet productief, maar in sommige gevallen kan het dus écht wel werken. Zo vind ik het fijn om tijdens het ontbijt (via mijn mobiel) mijn mail te checken en bijvoorbeeld reacties goed te keuren. Doelloos voor mezelf uit staren kan ik namelijk echt niet en zo doe ik toch nog iets nuttigs met mijn tijd. Hierdoor kan ik na het ontbijt meteen aan het werk en dat is zóveel fijner dan op zo’n moment nog een shitload aan mailtjes beantwoorden.

Spreek af met vriendinnen
Het voelt misschien tegenstrijdig om met vriendinnen af te spreken als je het druk hebt, maar voor mij is het altijd een enorme stressverlichter. Lekker bijkletsen is voor mij de ultieme remedie tegen paniekerige gedachten en dat opgejaagde gevoel. Gewoon doen, dus.

Durf nee te zeggen
Wat me vooral opvalt wanneer ik met vriendinnen praat, is dat veel van hen het moeilijk vinden om keuzes te maken. Ze voelen zich verplicht om alles te doen waardoor ze al wekenlang (soms zelfs: maandenlang!) al geen enkele dag in de week volledig vrij hebben gehad. Ook leuke dingen kosten energie, dus het is echt niet erg om voor te stellen om een andere keer een dagje naar de Efteling of bioscoop te gaan als je al in een drukke periode zit. Je moet af en toe ook een vriendin voor jezelf zijn en gewoon een kopje thee in je uppie drinken.

Het komt altijd goed (en zo niet: dan toch!)
Het is enorm makkelijk om je gek te laten maken door deadlines. En ja: natuurlijk is het belangrijk om je hieraan te houden. Toch kan het idee van enorm veel taken en een deadline dat boven je hoofd hangt voor enorm veel onnodige stress zorgen. Een gedachte die mij dan ook altijd gerust weet te stellen: ‘Het komt altijd goed. En als het niet goed komt, komt het ook goed.’ Een wijze les die ik altijd vanuit thuis heb meegekregen. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar hoe lang mijn to-do lijst ook is: op de één of andere manier weet ik deze altijd aan het einde van de dag of week volledig af te vinken. One way or another. Hierover stressen heeft dus helemaal geen zin.

Hoe dealen jullie met een drukke agenda? Wat vinden jullie de beste tip?28 reacties


  26 oktober 2015

  Durf nee te zeggen en schrijf alles op werkt voor mij het aller- allerbeste :-)!  26 oktober 2015

  Oeh dat alles opschrijven kan bij mij nog wel eens werken. Mijn hoofd zit zo vol met alles. Moet ik niet vergeten om op het papiertje te kijken of door de drukte het papiertje kwijt te raken, daar ben ik namelijk ook goed in haha. ‘Nee’ zeggen vind ik ook heel lastig. Maar het gaat me langzaamaan steeds iets beter af. Net als dingen afzeggen als ik merk dat mijn lichaam écht rust nodig heeft. Voor jezelf kiezen is soms zo belangrijk. Goede tips Femke!  26 oktober 2015

  Helaas zit ik thuis en heb ik geen werk dus een overvolle agenda heb ik nooit. Wel goede tips deel je.  26 oktober 2015

  Fijne tips! Ik heb op werk de laatste tijd een enorm drukke agenda. Meetings de hele dag door, waardoor ik eigenlijk niet aan werken toekom. Daarom probeer ik nu alleen naar meetings te gaan die écht van belang zijn en zoveel mogelijk op een dag af te zeggen, geeft ook iets meer rust! :)  26 oktober 2015

  Fijne tips! Dat afspreken is iets wat ik juist niet doe als ik het druk heb, omdat ik dan meestal nóg meer tijd verlies want ik moet me klaarmaken, en daar heen, en dan loopt het uit, en dan ben ik moe … haha. Maar verder pas ik wel alles toe! En die wijn ziet er supervet uit! X  26 oktober 2015

  Fijne tips! Ik probeer zelf soort dagen of dagdelen in te plannen waar ik hard aan het werk moet, maar ook waar ik mijn rustmomenten heb. Zo weet ik dat als ik nu hard werk ik later weer even niks heb en dat motiveert enorm.  26 oktober 2015

  Mijn planningen en to-do lijstjes zijn goud waard in drukke tijden. En die laatste tip heb ik ook echt van thuis meegekregen. Het komt altijd wel goed, misschien niet zoals je had verwacht, maar het komt sowieso goed.  26 oktober 2015

  Fijne tips! Ik merk dat het mij ook altijd wel helpt om gewoon met vriendinnen te blijven afspreken..  26 oktober 2015

  Hele herkenbaar! Vooral durf ‘nee’ te zeggen. Dat moet ik soms nog leren  26 oktober 2015

  Alles opschrijven is voor mij ook de gouden tip! Als je zoveel te doen hebt, zie je anders toch altijd iets over het hoofd en lijstjes afvinken geeft mij dan weer het gevoel dat ik het allemaal onder controle heb.  26 oktober 2015

  Inderdaad; alles opschrijven helpt wat je moet doen (want dat scheelt ook enorm veel stress) en dagjes vrij inplannen. Even lekker niks doen! En wat ik ook doe, is de ‘niet leuke’ dingen eerst doen, anders zit ik dat telkens vooruit te schuiven  26 oktober 2015

  Fijne tips! Vooral het ‘nee’ durven zeggen gaat bij mij nog wel eens mis… Maar de gevolgen kan ik gelijk weer merken: moe, moe, moe. Dat is iets wat ik nog steeds als ultieme levensmissie heb: vaker nee zeggen, haha! Het werkt bij mij inderdaad ook hartstikke goed om alles op te schrijven en te combineren met elkaar.  26 oktober 2015

  goede tips! ik ben zelf ook van het alles opschrijven. Maakt het veel overzichtelijker voor me  26 oktober 2015

  Goede tips. Ik ben sowieso mee eens dat het hoe dan ook wel goed komt. Daarbij heeft mij vooral geholpen: durf nee te zeggen. Ik durfde op zich wel nee te zeggen, dat was het niet echt, maar omdat ik ziek ben en bepaalde dingen me super leuk leken en het eigenlijk niet kon. Daardoor moest ik leren om ooit nee te zeggen, omdat ik dan bijvoorbeeld die week belangrijke dingen te doen heb. En vooral: alles opschrijven. Goede reminder, want dat moet ik vandaag eigenlijk doen, maar ik zie er tegenop: het is zo’n lange lijst, help!  26 oktober 2015

  O ja, nee zeggen, absoluut! En af en toe afzeggen of een afspraak een week verschuiven. Soms zou je jezelf wel in 3en willen delen, maar je moet ook niet teveel willen. Goeie tips!  26 oktober 2015

  ‘Durf nee te zeggen’, dat is echt iets waar ik aan moet gaan werken. Heel handig artikel dit!  26 oktober 2015

  Goede tips! Nee zeggen blijft moeilijk ;) Een To do-list maken helpt heel erg bij mij. Het is zo’n heerlijk gevoel om ergens een vinkje voor te kunnen zetten ;)  26 oktober 2015

  Ik kan heel moeilijk nee zeggen. Daardoor kom ik meestal in de knoop in mijn agenda. Maar door de jaren heen is het wel wat minder geworden.  26 oktober 2015

  Handige tips, alles opschrijven doe ik ook vaak. Zelfs de kleinste dingen, dan voelt het zo fijn als je toch íets af kan strepen!  26 oktober 2015

  Wat een fijne tips! Wat ik altijd doe als ik het ineens heel druk heb, is een duidelijke planning maken die ook wel echt haalbaar is. Een planning geeft mij veel meer rust en meestal lukt het mij dan ook om alles op tijd af te krijgen.  26 oktober 2015

  Ik schrijf ook echt ALLES op. Ieder klein taakje staat op mijn ‘to do’-lijstje. Niet enkel omdat ik dan rustiger ben, ook omdat ik dan meer kan afstrepen, hahaha.
  Alleen dat eten terwijl je met je gsm bezig bent, lijkt me niet zo’n goed idee. Dan eet je veel onbewuster…  27 oktober 2015

  Fijne tips. Wat mij heel erg helpt is een goede planning. Je hoeft hem niet heel precies te volgen, maar zet voor jezelf wel een deadline of controle moment. Een goed overzicht van wat je moet doen is inderdaad ook heel handig.  27 oktober 2015

  Goede tips! Nee zeggen en ondanks de drukte afleiding zoeken werken bij mij ook altijd goed. En afstrepen wat gedaan is, voelt altijd enorm goed haha :)  27 oktober 2015

  Helpful!! :)  1 november 2015

  Dag voor dag vooral: één ding tegelijk, niet teveel stressen over later en vooral prioriteiten stellen, maar ook letten op wat wel en niet goed gaat en hoe je je daarbij voelt!  9 november 2015

  Ik werk tegenwoordig veel met de “bullet journal” methode. Het werkt echt!  26 januari 2016

  Nee durven zeggen en dingen opschrijven zijn voor mij echt essentieel. Ik werk graag met OmniFocus, een app op je iPhone en Macbook. Mijn vriend heeft het boek Getting Things Done gelezen, heel interessant en sindsdien werkt hij veel efficiënter en vergeet hij bijna niks meer. Eerst was ik nog een beetje sceptisch, maar nu wil ik niet anders. Zelfs dingen als ‘de badkamer opruimen’ of een bepaalde film die ik wil zien schrijf ik op. Zo maak je je hoofd leeg en word je er op een ander moment wanneer je er wel tijd voor hebt aan herinnert. Superhandig!  26 januari 2016

  Wat een fijn artikel! Ik kies in drukke periodes voor mezelf, ook al betekent dat doelloos in bed liggen of een boek lezen of zo. En inderdaad, het komt altijd wel goed! Hoe dan ook!