Waarom het best leuk is om twenty-something te zijn -
22/03/2016


twenty-something
Er wordt misschien veel geklaagd over de druk die millennials momenteel wordt opgelegd, maar… Eerlijk? Ik vind het stiekem fantástisch om 24 te zijn. Hiervoor heb ik 3 héél goede redenen. En ja: die zullen zeer waarschijnlijk ook op jóú van toepassing zijn. Benieuwd?

Je hebt géén idee hoe je toekomst eruit ziet
Toen ik op de middelbare school in mijn examenjaar zat -inmiddels alweer 6 jaar geleden- moesten we een brief schrijven aan onze toekomstige zelf. Inclusief voorspellingen. We zouden de brief na vijf jaar weer openmaken om te ontdekken wat we hadden geschreven. Hoewel de reünie er nooit meer van is gekomen, kan ik wel nog vaag herinneren wat ik had geschreven. Zo voorspelde ik dat ik over vijf jaar mijn opleiding aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam had afgerond, vast in dienst zou zijn als redacteur bij een tijdschrift en… Vrijgezel. Ha! Geen enkele voorspelling is uitgekomen. Zo heb ik uiteindelijk gestudeerd aan Tilburg University, ben ik freelance tekstschrijver geworden en ben ik inmiddels al ruim 5 jaar samen met mijn vriend. Fantástisch hoe mijn leven een totaal andere wending heeft genomen als dat ik van tevoren had gedacht. Stiekem vind ik het heerlijk om niet te weten wat mij te wachten staat.

Je hebt alleen beste vrienden
Iedereen met wie ik nu nog bevriend ben -en dat zijn er slechts een handjevol- zijn ook direct mijn beste vrienden. Zij weten alles (Vooruit. Bíjna alles.) van me en nemen mij zoals ik ben. En ik hen. Dat is zó’n fijn gevoel. Ik kies als twintiger vriend(inn)en uit die hetzelfde zoeken in een vriendschap, als ik. Niet op basis van het beeld wat andere mensen van hen (of mij) hebben. Soms krijg ik nog steeds opmerkingen van kennissen die niet snappen waarom ik bevriend ben met een bepaald persoon, omdat ze de ‘match’ niet zien. Hier kan ik alleen maar enorm hard om lachen. Ze moesten eens wéten.

De mogelijkheden zijn eindeloos
Ik geef toe: misschien hebben we té veel keuze. Is dat echter niet een enorm luxeprobleem? Eigenlijk sluit dit een beetje aan bij mijn eerste punt: Ik heb geen idee hoe mijn leven er over vijf jaar uitziet. Eigenlijk niet eens over één jaar. Juist dat de mogelijkheden eindeloos zijn, vind ik briljant. Vooruit. Ik acht de kans onwaarschijnlijk dat ik binnen enkele jaren opeens een carrièreswitch heb gemaakt tot oceanoloog, maar… Het is mogelijk. Tenminste, met dit idee ben ik opgevoed. Als je het écht wilt en je werkt er hard voor, is het mogelijk. Zeker als je jong bent. En als ik mijn oma’s mag geloven, kom je als twenty-something pas nét kijken.

Ik ga op zoek naar een duikpak.

Liefs,
Femke



36 reacties


    22 maart 2016

    Ha, ‘ik ga op zoek naar een duikpak’, goeie! :D Over die ontelbare keuzemogelijkheden ben ik het hélemaal eens. Ik ga over 2 maanden examen doen, en oh: er is zóveel om te kiezen voor de tijd erna… Best wel lastig!



    22 maart 2016

    Je hebt helemaal gelijk Femke! 24 zijn is helemaal zo slecht nog niet!



    22 maart 2016

    Grappig om je artikel te lezen en te zien dat jij er best positief in staat. Ik ook, maar wel wat minder. Ik werk sinds een paar maanden meer dan fulltime bij een PR bureau. Hartstikke leuk, maar je vrije tijd is een keer weg. Dit is een snelle wereld, als een klant iets vraagt moet de spoed klus meteen gedaan worden. Ik mis vooral heel erg mijn vrije tijd, maar misschien komt dat wel. Als ik een beter balans gevonden heb. Ik voelde mij beter en vooral vrijer toen ik een halfjaar geleden nog studeerde.


    Femke - Youniqueblog

    22 maart 2016

    Het is ook een enorme verandering als je na het studentenleven opeens fulltime gaat werken. Deze verandering heb ik ook zeker gemaakt! Maar ik ben ervan overtuigd dat ook jij die rust en balans gaat vinden. Gun jezelf de tijd! X



    22 maart 2016

    Heerlijk inderdaad om alleen hele goede vrienden te hebben! Dat vind ik echt een belangrijk verschil met vijf jaar geleden, toen ik honderd vrienden wilden hebben (wat natuurlijk veel te veel energie kostte). Het is zo slecht nog niet om twenty-something te zijn! :)



    22 maart 2016

    Veel dingen zijn heel herkenbaar, al heb ik wel een idee hoe mijn leven er over een jaar uitziet ;)
    Liefs


    Femke - Youniqueblog

    22 maart 2016

    Hier ook ideeën genoeg ;-) Al zou jouw toekomst -met een baby op komst <3- iets zekerder zijn.



    22 maart 2016

    Ik vind het ook nog heerlijk om in mijn twenty-something jaren te zitten. ‘The sky is the limit’, haha!



    22 maart 2016

    Ah wat een heerlijk artikel, lekker positief!


    Femke - Youniqueblog

    22 maart 2016

    <3



    22 maart 2016

    PRECIES DIT! Ik ben het helemaal met je eens. En ja, ik ben pas 21 maar dat geeft niks. Vooral nu ik een toekomst nader waarin ik totale vrijheid heb, vind ik spannend. Dadelijk heb ik een diploma en dan kan het écht alle kanten op gaan. Ik wil graag naar Australie, maar wat er daarna gebeurd, niemand die het me kan en mag vertellen..


    Femke - Youniqueblog

    22 maart 2016

    21, maakt je ook twenty-something :-)! En wat tof Australië. Die staat ook nog op mijn travel list.



    22 maart 2016

    Zeker wel herkenbaar, vooral het vriendengedeelte. ‘Vroeger’ kon ik me niet voorstellen dat ik over zou blijven met ‘maar’ een groepje vaste vriendinnen. De laatste jaren heb ik zoveel zogenaamde vrienden opgeruimd, zo lekker! Liefs.x



    22 maart 2016

    Helemaal mee eens! Hoewel ik t eerst verschrikkelijk vond dat ik zo weinig vriendinnen had.. weet ik nu dat dat juist zoveel meer waard is dan er 20 hebben.



    22 maart 2016

    Je hebt helemaal gelijk! Ik geniet er ook zo veel mogelijk van.



    22 maart 2016

    Totally agree, top artikel!


    Femke - Youniqueblog

    22 maart 2016

    Wat lief, dankjewel!



    22 maart 2016

    Voordat dat de mogelijkheden eindeloos zijn: dat vind ik zo geweldig aan deze tijd! Wat wil ik later precies worden? Geen idee. Moet ik het al weten? Nee, ook niet. Je kunt je zo gek niet bedenken, je kunt nog elke kant op die je wilt. Ik hou er van :)


    Femke - Youniqueblog

    22 maart 2016

    Ik ook! Fijn om te horen dat het jou ook niet beangstigd :-)



    22 maart 2016

    Haha precies, twintiger zijn is helemaal niet slecht! Ik heb ook alleen maar beste vriendinnen maar vindt het soms wel heel erg spannend om niet te weten wat de toekomst mij gaat brengen. Als dat maar goed gaat.. :P



    22 maart 2016

    Ik vind het nu een beetje beangstigend worden. Je doet middelbare school en daarna een opleiding, allemaal heel logisch. Maar dan moet je ineens op zoek naar een baan en de arbeidsmarkt is nu ook weer niet zo geweldig. Ik hoop vurig dat ik word aangenomen bij de specialisatie die ik graag wil, maar dat is zoo onzeker. En ik wil niet iets doen wat ik niet leuk vind ( en dat zie je bizar veel in mijn richting )


    Femke - Youniqueblog

    22 maart 2016

    Ik begrijp je angst, zeker. Ongeveer een jaar geleden schreef ik inderdaad een post ‘waarom net afgestudeerd zijn helemaal niet leuk is’: http://femkekamps.nl/blog/2015/03/waarom-net-afgestudeerd-zijn-helemaal-niet-leuk-is/. Juist, omdat dit zwarte gat ook heel beangstigend kan zijn. Toch kun je geen controle uitoefenen wat gaat gebeuren. Hoe zweverig het ook klinkt: ik geloof er altijd in dat dingen gebeuren om een reden. En dat het al-tijd goedkomt. Ook met jou!



    22 maart 2016

    Ik heb nu ook alleen maar goed vrienden, heerlijk is dat !



    22 maart 2016

    Mooi artikel, Femke! Ik wou dat ik nog 24 was! Haha! Maar ondanks dat ik alweer 29 ben herken ik me in je top drie! Geen idee hoe mijn leven er volgend jaar uit zal zien en eerlijk gezegd maakt mij dat ook niet zo heel erg veel uit.

    Dat is wel een verandering ten opzichte van toen ik 24 was. Toen moest alles volgens mijn uitgestippelde plan verlopen. Net als bij jou, is weinig van mijn plannen uitgekomen. Maar dat is niet erg. Want nu kan ik veel meer genieten van het leven. Dus nou ja, in mijn geval komt wijsheid bij twenty-something-en-een-beetje, maar dat is helemaal niet erg!


    Femke - Youniqueblog

    22 maart 2016

    Haha ‘twenty-something-en-een-beetje’ – jij mag jezelf wat mij betreft ook twenty-something noemen hoor. Ik vind het ook heerlijk dat ik veel meer kan genieten van het nu. Wat komt, dat komt :-)



    22 maart 2016

    Je hebt ook eigenlijk gelijk ook. Wij maar klagen, maar er zijn natuurlijk ook heel veel positieve dingen aan het twenty something zijn in deze tijd! Liefs!



    22 maart 2016

    Ah zo mooi om te lezen, superherkenbaar! Dat van die vrienden vooral: je ontdekt gewoon steeds meer wie écht belangrijk zijn.


    Eva

    22 maart 2016

    Hoi Femke,
    Super leuke post! Ik zit nu in mijn examenjaar van het vwo en ik vroeg me af wat je gestudeerd hebt. Waarschijnlijk heb je dit al eens benoemd, maar ik kon het zo snel niet vinden.
    X


    Femke - Youniqueblog

    23 maart 2016

    Wat leuk om te horen! Ik heb Communicatie- en Informatiewetenschappen + Communication Design gestudeerd aan Tilburg University :-)! X



    23 maart 2016

    Wat een heerlijk artikel. Ik loop ook tegen al die mogelijkheden aan, want ik ben straks afgestudeerd en dan? Meteen maar fulltime aan de bak, werken, nog meer studeren? Ik weet het echt niet, maar het feit dat er zoveel kan geeft rust, maar ook weer niet. Maar hé, ik ben nog maar 22. Er kan nog een heleboel gebeuren :)


    Ilonka

    23 maart 2016

    Wat een leuk artikel! Ik ben ook altijd van het alles komt met een reden.
    Afgestudeerd aan de pedagogiek geen baan kunnen vinden uiteindelijk zwaar onder mijn niveau op een basisschool aan het werk en dan er achter komen dat ik toch mijn meisjesdroom achteraan moet gaan. Juf worden!!
    Momenteel weer terug in de schoolbanken, heftig en zwaar. Maar ook zooo leuk! Alles komt met een reden en op zijn eigen tijd, zolang je het maar positief bekijkt!
    Love my twenty-something-time!


    Ilonka

    23 maart 2016

    Zoo herkenbaar dit!
    Na mijn afstuderen geen baan kunnen vinden. Uiteindelijk een baan onder niveau op een basisschool en dan er achterkomen dat je eigenlijk stiekem altijd juf had willen worden. Hoppa opnieuw de schoolbanken in. Zoo zwaar en heftig, maar ook zooo leuk! Alles komt met een reden daar ben ik van overtuigd! Love my-twenty-something-time


    Ilonka

    23 maart 2016

    ojee dubbele reactie. eerst deed hij niks en nu 2x :$



    24 maart 2016

    Ik vind het echt heerlijk om eindelijk in de twenties te zijn. Alles kan en alles mag (of toch het meeste ;-))!


    Femke - Youniqueblog

    25 maart 2016

    Hihi, dat ook zeker :-)!!



    3 april 2016

    Mooi artikel. Nog maar enkele maandjes en ik ben geen twintiger meer. Gek is dat! ;-)