Ondernemen Q&A: Hoe vind ik opdrachtgevers? Hoe laat ik mezelf zien?
17/01/2018


ondernemen q&a

Een paar dagen geleden deed ik een oproepje op Instagram dat jullie me álles mochten vragen wat jullie wilden. Iets wat uiteindelijk bleek uit te draaien op een Q&A gericht op ondernemen – héél leuk! In dit artikel beantwoord ik jullie vragen: hoe ik als ondernemer aan mijn opdrachtgevers ben gekomen tot of er nog een vervolg komt op Fuck the quarterlife crisis.

Hoe heb je de stap durven zetten om na je studie als freelancer aan de slag te gaan en niet in loondienst?

Voor mij is dit heel natuurlijk gegaan. Tijdens mijn studie heb ik stage gelopen bij Fashionista (nu: Fashionchick Girls) en Glamour, waarna ik het geluk heb gehad dat ik voor hen mocht blijven freelancen. Hieruit kwamen weer andere opdrachtgevers voort, zoals Cosmopolitan, HEMA en Apple. Hierdoor heb ik tijdens mijn studie al kunnen proeven van het ondernemerschap en ontdekt dat dit goed bij mij past. Het voelde dan ook als een logische keuze om na mijn studie deze stap te nemen. Iets waarvan ik nog geen moment spijt van heb gehad. In loondienst gaan kon (kan) altijd nog.

Hoe zorg je ervoor dat je gezien wordt als freelancer?

Zoals ik in het interview met EenVandaag ook vertelde, zie ik social media als mijn online visitekaartje. Mijn persoonlijke blog en zakelijke website dragen hier veel aan bij. Het geeft -denk ik- een goed beeld van wie ik ben en wat ik doe. In dit online tijdperk is dit dan ook iets dat ik graag anderen adviseer: laat jezelf online zien. Ik merk bijvoorbeeld dat LinkedIn voor mij een interessant kanaal is om (zakelijke) updates te posten. Hier post ik dan ook écht alleen zakelijk relevante dingen, zoals de lancering van mijn boek, de webserie ‘Op de bank bij de YouTube-psycholoog‘ of bijvoorbeeld mijn interview met EenVandaag. Wil je misschien lezen: in dit artikel deel ik nog meer tips voor beginnende freelance tekstschrijvers en content creators.

Welke studie heb je gedaan?

Ik heb Communicatie- en Informatiewetenschappen (BA) gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg en de minor Journalistiek en Nieuwe Media gevolgd aan de Universiteit van Leiden. Ook heb ik Communication Design (MSc) gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg. 

Hoe zag het proces van Fuck the quarterlife crisis eruit: van schrijven tot het vinden van een uitgeverij?

In eerste instantie schreef ik al mijn gedachten voor mezelf op papier: waarom was het nooit genoeg? En waarom kon ik niet ‘gewoon’ gelukkig zijn? Toen ik ontdekte dat deze vragen ook veel speelden bij leeftijdsgenoten, ben ik op onderzoek uitgegaan en heb ik diverse experts en ervaringsdeskundigen geïnterviewd. Toen mijn boek echt vorm begon te krijgen, ben ik verschillende uitgeverijen gaan benaderen van wie ik dacht dat ze een match zouden zijn met mijn boek. In dit artikel dat ik schreef voor The Goaldiggers Club vind je mijn tips voor een sterke pitch. 

Hoe ben je als beginnend ondernemer aan je opdrachten gekomen? En hoe krijg je überhaupt nieuwe opdrachten?

Zoals hierboven geschreven heb ik het geluk gehad dat ik na mijn stages bij Fashionchick Girls en Glamour voor hen mocht blijven freelancen en dat hieruit nieuwe opdrachtgevers zijn voortgekomen. Netwerken is hierbij belangrijk geweest. Dit was echter een stuk minder formeel als het klinkt. Het merendeel van mijn opdrachten is namelijk voortgekomen uit connecties met bevriende freelancers. Zij helpen mij waar nodig en ik hen. Daarnaast heeft mijn zichtbaarheid op social media ook bijgedragen aan het werven van nieuwe opdrachtgevers. Vaak genoeg word ik zelf benaderd door een (potentiële) opdrachtgever die mijn kanalen heeft bekeken en graag wil samenwerken. Heel erg leuk!

ondernemen QA def

Komt er nog een vervolg op Fuck the quarterlife crisis?

Ja, maarrr… Iets anders dan jullie waarschijnlijk verwachten. In samenwerking met mijn uitgeverij ben ik namelijk achter de schermen druk bezig met een mooi vervolg (of beter gezegd: aanvulling) op mijn boekHet is een project waar ik héél, héél, héél enthousiast over ben en waarmee ik hoop nóg meer mensen te kunnen helpen om hun persoonlijke versie van succes en geluk te vinden. Hier zal ik op een later moment natuurlijk meer over delen!

Hoe motiveer je jezelf op een off-day om toch aan het werk te gaan?

Ik ben niet iemand die pas last-minute aan een opdracht begint, dus hierdoor kom ik zelden in een positie dat ik ongeïnspireerd of ongemotiveerd iets moet doen. Op een off-day probeer ik dan ook vooral dingen op te pakken die mentaal niet per se veel van me vragen, zoals het beantwoorden van mails en administratie. Zo ben ik alsnog productief bezig en ben ik mezelf hier op een later moment alleen maar héél erg dankbaar voor. Je administratie doen wanneer je geïnspireerd bent is namelijk echt killing.

Hoe ziet een gemiddelde dag van jou eruit?

Zowel als ik thuis werk als wanneer ik op locatie werk begint mijn werkdag vaak al om 8:00. Tussen 09:00 en 09:30 als ik eerst ga sporten. Op het gebied van productiviteit ben ik een echt ochtendmens. Dit is het dagdeel waarop ik altijd het meeste werk verzet. In theorie betekent dit dat ik tot 12:00 echt aan het knallen ben. Vaak met een korte break (lees: het kijken van YouTube-filmpjes) rond 10:30. Wanneer ik thuiswerk plan ik voor mezelf tussen 12:00 en 13:00 een lange pauze in. Vaak kijk ik dan een serie en maak ik een uitgebreide(re) lunch voor mezelf. Vervolgens ga ik weer door met werken tot ongeveer 15:00. Op dit tijdstip doe ik vaak wat ‘praktische’ dingen, zoals een pakketje retourneren of weer wat mailtjes beantwoorden. Rond 15:30/16:00 ga ik vaak weer verder met werken, maar veelal zijn dit dan luchtige taken zoals een blog schrijven of simpelweg het inplannen van posts voor een opdrachtgever. Tussen 17:00 en 17:30 sla ik mijn laptop écht dicht. Morgen weer een dag.

Dat was het! Als het goed is heb ik al jullie vragen beantwoord. Mis je jouw vraag of heb je de kans gemist om een vraag te stellen? Laat ‘m dan hieronder achter dan beantwoord ik ‘m zo snel mogelijk. Omdat ik dagelijks echter veel vragen in mijn inbox ontvang, heb ik besloten om een F.A.Q.-pagina te lanceren. De vragen die ik het meest ontvang vind je terug op deze pagina. In ieder geval héél erg bedankt voor het toesturen van al jullie vragen! Hopelijk vonden jullie het net zo leuk om de antwoorden te lezen als ik het vond om ze te beantwoorden.

Liefs,
Femke

Fotografie: Fleur Joesten14 reacties


  17 januari 2018

  Wat een leuk artikel! Erg interessant om te lezen :) X  17 januari 2018

  Heel interessant om meer te weten te komen over hoe het freelancen bij jou gaat en hoe je erin bent ‘gerold’! Ik ben nu wel heel benieuwd naar het vervolg/de aanvulling op je eerste boek! Wat gaaf trouwens dat je regelmatig door je social media zelf wordt benaderd door opdrachtgevers :)  17 januari 2018

  Leuk om te lezen hoe je leven eruit ziet. Van netwerken moet je het inderdaad hebben  17 januari 2018

  Erg leuk om jouw antwoord op mijn vraag te lezen! Ik was hier benieuwd naar toen ik las dat je de opleiding had gedaan waar ik nu mee bezig ben. :)  17 januari 2018

  Leuk artikel! Het freelancer zijn is voor iemand in loondienst toch een beetje een raadsel ;)  17 januari 2018

  Leuk om te lezen hoe jouw dag er gemiddeld uitziet, Femke! Wel een beetje vergelijkbaar met die van mij, alleen ik zit meestal niet om 8 uur al achter de computer en ik lunch wat minder lang. :-)  17 januari 2018

  Heel interessant om te lezen! Ik ben heel erg benieuwd naar het vervolg!  17 januari 2018

  Wat leuk om te lezen, je hebt een prachtige blog!
  Liefs,
  Yara  17 januari 2018

  Leuk om te lezen Femke! En wat tof dat er een (soort van) vervolg komt op Fuck the quarterlife crisis, ik ben heel benieuwd!  17 januari 2018

  Wat ontzettend tof om te lezen! Ik vind het wat hoor, jezelf thuis zo ‘gemotiveerd’ houden terwijl er nog 100 andere leuke dingen te doen zijn. Ja, heel leuk om te lezen:).  18 januari 2018

  Leuk om deze vragen te lezen! Jij hebt daar inderdaad heel veel geluk mee gehad. Ook handig om te weten hoe jouw werkdag eruit ziet, klinkt als iets waar je veel profijt uit kunt halen! :)  18 januari 2018

  Heel interessant om te lezen, je bent al vanaf het begin een voorbeeld voor mij. Je doet het allemaal zo goed. Je teksten, je foto’s en hoe je alles iedere keer weer neerzet. toppertje! X  18 januari 2018

  Leuk om te lezen! Ik ben sinds een paar maanden ook freelancer (tekst- en communicatieklussen) en ben ook zo blij dat ik deze stap heb gezet. Tof om over jouw ervaring te lezen :)  24 januari 2018

  Nu al zin in je tweede boek!