Carnavallen op een wolkje... -
07/02/2018


oma kamps carnaval in memoriam
Neem het leven zoals het komt. Dat was het advies dat mijn oma in mijn boek gaf aan haar twintigjarige zelf.  Een advies dat we ook zullen moeten opvolgen nu we voorgoed afscheid hebben moeten nemen van elkaar. Hoe verdrietig dit ook is.

Als ik iemand moest noemen als voorbeeld van hoe ik graag oud wilde worden, dan noemde ik oma. Vroeg ik haar naar de uitslag van de Jeu de Boule-wedstrijd, dan vertelde ze met trots dat ze ‘de beste was geworden van onderaf’. En wilde ik langskomen? Dan moest ze toch echt eerst even in haar agenda kijken of ze wel tijd had. Als 91-jarige bleek namelijk ook pensioneren een fulltime job te zijn. Er werden zelfs snode plannen gesmeed op verjaardagspartijtjes. Zou ik ooit de negentig aan mogen tikken? Zij en mijn andere oma verzekerden mij ervan dat ze tegen die tijd zouden komen spoken op mijn verjaardag. “Beloofd”, zeiden ze alvorens we er samen op toastten.

In zekere zin was mijn oma dan ook véél cooler, dan ik. Iets dat tijdens mijn bezoekjes altijd al snel duidelijk werd, zodra ze vroeg wat ik wilde drinken. “Wáááter?”, verzuchtte ze dan met een blik alsof ze zich afvroeg of het nog te laat was voor een DNA-test. En gaf ik aan te twijfelen of ik wel carnaval wilde vieren? Dan werd dit beantwoord met een verontwaardigde ‘Kom óp meid, je bent nog hartstikke jong!’. Om vervolgens met twinkelende ogen haar eigen -en vanzelfsprekend: bomvolle- carnavalsplanning op te sommen.

Des de vreemder maakt het om op de valreep voordat het carnavalsfeest dit jaar losbarst afscheid te moeten nemen van haar. Toch denk ik ook dat het zo had moeten zijn. Dat zij en mijn opa nu samen op een wolkje genieten van een Schrobbelèr. Opdat we elkaar weer ontmoeten.

Liefs,
Femke

Categorie: Persoonlijk


16 reacties


  7 februari 2018

  Gecondoleerd en sterkte❤️.  7 februari 2018

  Ik proost op alle coole oma’s <3  7 februari 2018

  Innige deelneming, Femke. Mooi verwoord. ♥  7 februari 2018

  Heel veel sterkte, lieve Femke! Wat een mooi stuk heb je geschreven! <3


  chucky1012

  7 februari 2018

  Respect…
  Gecondoleerd en heel veel sterkte!  7 februari 2018

  Aw sterkte Femke! Zo moeilijk om afscheid te nemen van iemand die je liefhebt :(  7 februari 2018

  Veel sterkte! Dat je deze mooie herinneringen maar lang mag blijven koesteren :)  7 februari 2018

  Heel veel sterkte, Femke!  7 februari 2018

  Gecondoleerd en heel veel sterkte lieve Femke. Koester alle mooie herinneringen die je met haar had.  7 februari 2018

  Sterkte Femke, wat rot om te horen zeg. Ik denk dat je haar JUIST erg blij zou maken als je een toast op haar uitbrengt tijdens carnaval, het klinkt als een van haar favoriete momenten van het jaar. Liefs!  7 februari 2018

  Wat een mooie manier om terug te blikken op jouw oma. Gecondoleerd met dit moeilijke verlies en heel erg veel sterkte! Ik hoop dat je die prachtige herinneringen voor altijd zult vasthouden ♥  7 februari 2018

  Wat fijn dat je Oma je boek nog heeft mogen meemaken, ze was vast ongelooflijk trots op je ❤️
  En ondanks dat ik niks met Carnaval heb zeg ik: ga hossen en drink Schrobbelèr in plaats van water
  Gecondoleerd en sterkte  8 februari 2018

  Gecondoleerd Femke!


  Marrit

  8 februari 2018

  Mooi geschreven Femke! Heel veel sterkte met het verlies! XX  8 februari 2018

  Wat heb je dit mooi geschreven Fem, dikke knuffel voor jou <3  11 februari 2018

  Oma’s aan de top! Veel sterkte met het verlies