Werken bij een tijdschrift? Dit zijn mijn tips en tricks.
30/10/2014


werken bij een tijdschrift

Het was vorige week één van de meest gestelde vragen: hoe bemachtig je nou zo’n gewilde plek bij een tijdschrift? Hoe val je op? Er zijn natuurlijk verschillende manieren om een plekje te veroveren zonder met roze glazuur te smijten. Wil jij ook werken bij een tijdschrift? Dit zijn mijn tips.
Hoe graag wil je?
Door alle turbulentie in de tijdschriftenwereld, heb ik deze vraag al vaak toegeworpen gekregen: ‘Weet je zeker dat je in deze wereld verder wilt, ondanks de onzekere toekomst?’ Zelf heb ik hierop vanaf het begin één antwoord gehad: Ik ga liever op mijn bek, terwijl ik mijn droombaan najaag – dan dat ik kies voor een ander beroep uit veiligheid. Deze gedachtegang biedt natuurlijk geen one way ticket naar je droombaan, maar het is wel de state of mind die je nodig hebt om überhaupt een kans te maken om te werken bij een tijdschrift. Voor jou (en mij!) zestien andere meiden die dolgraag dat plekje willen bemachtigen.

Start een blog
Een blog is om tientallen redenen goed voor je redactie skills: niet alleen om te oefenen met schrijven en op een doelgroep leren in te spelen, maar ook om te leren communiceren met PR-bureaus en een redactieplanning te maken. Een blog is echt een online visitekaartje van wat jij kan, maar ook wat je wíl. Zou je graag bij een modeblad willen werken? Dan is het een logische keuze om je blog ook op fashion te richten. Ben je juist meer geïnteresseerd in het schrijven van human interest-verhalen? Dan zou je blog zich ook moeten richten op interviews en artikelen met een pyschologische insteek. Extra tip: let ook op de verzorging van je blog. Je kunt nog zo fantastisch schrijven; ook potentiële opdrachtgevers knappen af op mobiele kiekjes en een rommelige lay-out. Dit komt gewoonweg slordig over.

werken bij een tijdschrift

Laat jezelf zien
Word je uitgenodigd voor een evenement? Hoe eng het ook lijkt: ga langs. Niet alleen mede-bloggers struinen rond op dergelijke evenementen, maar ook redacteuren van (misschien wel) jouw favoriete tijdschrift. Het is dé manier om op een laagdrempelige manier contact te maken: hebben jullie een klik? Toon (oprecht) interesse in zijn of haar werk. Als het écht je grote droom is om voor een tijdschrift te werken, dan heb je ook vast tientallen vragen paraat. Al is het maar een simpele: ‘Zeg, wat is jouw ultieme tip om redacteur te worden?’ Enne: luister ook echt goed naar die tips. You never know.

Leer netwerken
Een eng begrip – I know. Zelf ben ik van nature introvert aangelegd, dus aanvankelijk kreeg ik ook een spontane hyperventilatie-aanval bij het horen van dit woord. Maar eigenlijk…is het helemaal niet zo eng. Tenminste, als je je slijmbal skills en ‘dit-gesprek-moet-iets-opbrengen’-gedachtegang achterwege laat. Start een gesprek uit oprechte interesse en omdat je het gewoonweg leuk vindt om te weten wat iemand doet en hoe het nu écht is om te werken bij een tijdschrift. Zo kun je een oprechte klik krijgen met iemand, waar je in the long run veel meer aan hebt dan een kortstondige, ‘kijk mij eens awesome zijn’-borrelpraat. Daarbij is het muzikale theme van de tijdschriftenwereld It’s a small, small world. Heus. Het is een bizar kleine wereld en mensen prikken zo door je heen.

Durf meer, doe meer
Zoals eerder verteld: er zijn veel meiden die dolgraag voor een tijdschrift zouden willen werken. Je kan jezelf onderscheiden door meer te durven én te doen. Niet omdat het ‘moet’ om een kans te maken, maar omdat je het oprecht graag wil. Zo krijg je op de universiteit niet de mogelijkheid om stage te lopen, maar besloot ik een aantal jaar geleden in de zomervakantie dit geheel zelf te regelen om toch ervaring op te doen. En daar heb ik geen moment spijt van gehad.

Zou jij ook graag willen werken bij een tijdschrift?
Note: Deze tips zijn op basis van mijn eigen ervaringen, ik ben uiteraard geen expert. Er is ook geen ‘één beste manier’ – iedere collega die ik hierover heb gesproken is op een andere manier de tijdschriftenwereld ingerold.  Enne: zelf ben ik -relatief- gezien ook natuurlijk nog een nieuwkomer ;-)



1 reactie


    17 september 2018

    Leuke en handige blog met goede tips en tricks. Zo ook heb ik mijn droom om bij een tof megazine te werken. Colums schrijven, research doen en creatief bezig te zijn.