Fotograferen met natuurlijke belichting: zó doe je dat! -
13/11/2015


Fotograferen met naturlijke belichting 2
Dankzij mijn blog heb ik ontdekt dat ik het echt súperleuk vind om te fotograferen. Ik word ook altijd zo blij van jullie complimenten. Daarnaast krijg ik altijd de vraag welke studiolampen ik gebruik. Maar erm… Ik fotografeer met natuurlijke belichting. Hoe ik dat doe, vertel ik in deze post.

Instellingen van mijn camera
Het fotograferen begint voor mij met mijn spiegelreflexcamera (Canon eos 600D) goed in te stellen. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het is voor mij binnen vijf seconden gefikst gezien ik altijd dezelfde instelling gebruik: Creatief Automatisch (CA) > Helderder. Hierdoor worden de foto’s automatisch een tintje lichter waardoor studiolampen meteen een stuk minder noodzakelijk zijn. Tenminste… Dat vind ik.

Type belichting
Mijn bureau is gepositioneerd naast een groot dakraam. Ideaal! Ik gebruik mijn bureau dan ook vaak om foto’s te maken. Wel is het af en toe lastig dat het licht van één kant komt. Soms krijg je namelijk enorme schaduwen. De oplossing is door óf dingen te verschuiven óf vanuit een andere hoek te fotograferen. Voor portretfoto’s heb ik laatst het dakraam in mijn andere kamer ontdekt. Hierbij komt het licht vanuit boven (duh), waardoor het zich bij uitstek leent voor selfies. (Wauw. Ik verbaas mezelf er even over hoe narcistisch deze zin klinkt, haha.).
Fotograferen met naturlijke belichting
Inspelen op tijd
Nu de dagen korter worden, wordt het voor mij steeds lastiger om goed te fotograferen. Niet zozeer qua licht, maar vooral qua tijd. Als het aankomt op natuurlijke belichting geef ik namelijk altijd graag de voorkeur aan (lichte) bewolking. Wanneer de zon vol op mijn bureau schijnt, krijgen mijn foto’s een gelige gloed en dit is allesbehalve mooi. In het najaar kan ik hierdoor in principe de gehele dag foto’s maken (mits voor 17.00), maar in de zomer fotografeer ik liever óf vroeg in de ochtend of aan het einde van de middag.

Nabewerking van foto’s
Hoe ik het ook went of keer: ik denk dat photoshop nog één van de grootste rollen speelt bij het fotograferen met natuurlijke belichting. Het staat misschien vaak negatief bekend als een middel om oneffenheden te verwijderen, maar –net als de meeste fotograferen- gebruik ik het juist om het contrast, de helderheid en (mocht ik er toch nog niet tevreden over zijn) tint aan te passen. Ik gebruik overigens gewoon Picmonkey om mijn foto’s te bewerken – supersimpel en ook nog eens gratis!

Fotograferen jullie ook met natuurlijke belichting? Oh, als jullie nog vragen hebben: shoot ;-)!



33 reacties


    13 november 2015

    Goed artikel! Uiteraard gebruik ik ook altijd natuurlijke belichting, dat is het beste dat je kunt hebben.

    Toevallig is bij mij afgelopen woensdag een artikel verschenen over hoe je mooie foto’s maakt inclusief uitleg over een paar functies bij PicMonkey.

    Ik heb trouwens ook een Canon EOS 600D, mooi ding ^^



    13 november 2015

    Ik ben niet zo een ster in fotograferen, helaas. Maar ik fotografeer het liefst bij daglicht inderdaad.
    Ik ben ook erg benieuwd wat voor dingen je nog bewerkt in photoshop!



    13 november 2015

    Daglicht is gewoon superfijn <3



    13 november 2015

    Ik fotografeer ook altijd met natuurlijk licht, helaas is dat op mijn kamer niet altijd even makkelijk. Op mijn bed heb ik het mooiste licht, helaas is dat niet altijd even handig.



    13 november 2015

    Echt liefde aan daglicht. Ik fotografeer nu ik in Antwerpen woon en helaas afscheid van m’n studio heb moeten nemen ook alleen maar met natural light. Love it.



    13 november 2015

    Ik ben wel wat meer benieuwd naar je instellingen: Iso, sluitertijd, dat soort dingen. Wil je dat ook delen?


    Femke - Youniqueblog

    13 november 2015

    Daar doe ik dus ook helemaal niets mee :’)! Volgens mij staan deze allemaal nog op de begininstellingen….



    15 november 2015

    Oh echt? In welke stand fotografeer je dan? Ik voornamelijk in M en zet dat instellingen van andere standen over die me bevallen.


    Femke - Youniqueblog

    16 november 2015

    Erm… Creatief Automatisch :-)?



    16 november 2015

    Hahahah



    13 november 2015

    Hoor wel veel mensen over Picmonkey de laatste tijd. Ben wel nieuwsgierig daarnaar nu, maar heb misschien wel genoeg aan Lightroom en Photoshop. Fijne tips! Goed daglicht is inderdaad mega belangrijk. Handig dat je bureau naast het dakraam is!



    13 november 2015

    Een jaar geleden heb ik Photoshop geïnstalleerd maar dit programma is mij veel te ingewikkeld om er snel mee aan de slag te gaan. Eigenlijk bewerk ik altijd mijn foto’s in PicMonkey en dat bevalt prima!



    13 november 2015

    Ik fotografeer ook met natuurlijke belichting. Ik heb wel fotografielampen, maar gebruik die eigenlijk nauwelijks. Ik vind dat deze lampen een hele gele gloed geven, en daar ben ik geen fan van. Ik fotografeer met een Sony, dus helaas heb ik deze instelling niet. Ben nu wel benieuwd naar deze functie. ;)



    13 november 2015

    Jaaa, wat een fijn artikel! Ik hou van lichte foto’s (maar ben er zelf maar mee gestopt aangezien ik het nooit goed voor elkaar kreeg). Ik heb toevallig ook een Canon 600D en ga hem ook even op CA proberen te zetten. Ik heb hem zelf namelijk altijd op de AV stand staan..



    13 november 2015

    Je maakt inderdaad prachtige en lichte foto’s. Bedankt voor de tips! <3



    13 november 2015

    Ik probeer altijd zoveel mogelijk dingen uit, maar jouw foto’s zijn altijd wel prachtig. Dankjewel voor de tips!



    13 november 2015

    Ik ben nog aan het oefenen met fotograferen en de instellingen van mn camera. Maar hier in huis is het ook gewoon erg donker, wat het niet makkelijker maakt!



    13 november 2015

    Yay voor natuurlijke belichting! Het is mooi en goedkoop haha, alleen binnen wel eens irritant. Ook vind ik het zo jammer dat het zo snel donker wordt, foto’s maken is veel lastiger zo!



    13 november 2015

    Nice! Ik had eigenlijk wel verwacht dat je gebruik maakte van studiolampen, aangezien je foto’s altijd zo mooi helder zijn. Tof om te horen dat je gewoon gebruik maakt van daglicht, goede tips.



    13 november 2015

    Ik gebruik mijn smartphone en vind het vaak nog een hele toer om een mooie belichting te vinden, dus daar gebruik ik meestal Afterlight voor.



    13 november 2015

    Hier nog ééntje die gewoon zonder lampen e.d. fotografeert en lekker gebruik maakt van PicMonkey. Als je het juiste hoekje in huis weet, de juiste instellingen op je camera toepast, met de schaduw speelt en gebruik maakt van photoshop dan kom je vaak al heel ver. Jouw foto’s zijn ook echt heel erg mooi. Leuk dat je jouw tips deelt.



    13 november 2015

    Handige tips! Ik heb een woonkamer met weinig en eenzijdig licht, dat vind ik nog best lastig! Ik probeer altijd het licht vanuit mijn rug of schuin/zij te laten komen, maar met dit weer is ook dat soms al niet voldoende. Heb je nog meer tips toevallig?


    Femke - Youniqueblog

    16 november 2015

    Pfoe, dat is inderdaad lastig! Zelf probeer ik altijd vooral veel te schuiven met de items totdat er bijna geen schaduw meer te zien is. Maar goed, dit is op sommige momenten natuurlijk niet altijd voldoende.


    Loïs

    14 november 2015

    Super handig dit! Ik fotografeer zelf ook heel graag en natuurlijk daglicht vind ik zelf echt het mooiste. De tips die je hebt gegeven vind ik echt heel handig, dankjewel:) Ik ben benieuwd hoe jou foto’s er uit zien zonder dat je ze hebt bewerkt:)
    Ik vind je foto’s altijd zooo gaaf, alleen al de settings enzo.
    Liefs!


    Femke - Youniqueblog

    16 november 2015

    Ah, wat leuk om te horen! Dankjewel :-) Ik zal anders binnenkort wel een aantal voor- en nafoto’s delen. Leuk idee!



    14 november 2015

    Schaduwen op foto’s vind ik net erg mooi eigenlijk, haha. Nu je het zegt op jouw foto’s is er nooit een schaduw te zien, haha. Ik dacht echt altijd dat je lampen gebruikte. Je bent het levende bewijs dat je al die dure dingen niet nodig hebt. En ik fotografeer op dezelfde manier als jou, ook vroeg in de ochtend of de late namiddag (voor nu is dat eigenlijk al om 1 uur..)



    14 november 2015

    Super handig je artikel! Ik heb de creatief automatische stand even opgezocht en eigenlijk gebruik ik deze dus nooit. Bedankt voor de tip! Helemaal top.


    Femke - Youniqueblog

    16 november 2015

    Ah, top! Ik ben benieuwd of het helpt :-)



    14 november 2015

    Die instelling op je camera moet ik onthouden. Ik heb dezelfde camera en ben serieus nog nooit op het idee gekomen om dat te gebruiken. Verder heb ik wel één softbox. In combinatie met mijn werk lukt het vaak niet om overdag foto’s te maken en daarbij heb ik ook nog niet echt een plek gevonden in huis waar het daglicht fijn naar binnen schijnt.


    Femke - Youniqueblog

    16 november 2015

    Ja, ik heb op dat punt echt geluk dat ik overdag lekker thuis ben. Dat scheelt echt veel ‘gedoe’ qua belichting ;-)



    15 november 2015

    Handig, thanks! Ik vind het zo lastig de laatste tijd, alleen in het weekend kan ik eigenlijk foto’s maken met daglicht, want als ik thuiskom van school begint het al te schemeren… Die camera instelling zal ik in elk geval eens uitproberen!



    16 november 2015

    Zeer handige tips! Ik bewerk mijn foto’s ook altijd in pickmoney – zeer handig. Met de instellingen van mijn camera moet ik nog spelen :)



    24 november 2015

    Ik ben nog veel aan het oefenen met fotograferen en doe dit met daglicht het meeste. Ik zelf vind dat het mooiste resultaat. Handige tips. Liefs soraya