5 vragen over mijn werk als freelance tekstschrijver -
04/11/2015


freelance tekstschrijver
Regelmatig krijg ik vanuit jullie vragen over mijn werk als freelance tekstschrijver. Gewoonweg uit pure nieuwsgierigheid of voor een schoolopdracht. Onlangs kreeg ik weer een leuk mailtje, waarvan ik dacht dat meerdere van jullie -gebaseerd op de vragen die altijd ik krijg- wel geïnteresseerd waren in de antwoorden. Van hoe een gemiddelde werkdag eruitziet tot wat ik lastig vind aan mijn baan. Benieuwd?

Hoe ziet jouw werkdag er samengevat uit?
Cliché, maar waar: dit kan per dag enorm verschillen. Over het algemeen werk ik vanuit huis. In dit geval sta ik rond 7.30 à 8.00 op, ga even ontbijten, kleed mezelf aan (héél belangrijk!) en zit ik rond 8.30 achter mijn laptop. Meestal beantwoord ik dan eerst even wat mailtjes en noteer ik alle opdrachten waaraan ik die dag of week moet werken. En dan: typen maar! Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook tussendoor weleens door mijn mailbox wordt afgeleid. Wanneer een opdrachtgever een vraag heeft over een artikel of opmerking, wil ik hier ook altijd zo snel mogelijk op inspringen. Vaak ga ik als break even hoepelen terwijl ik naar een serie kijk (Gossip Girl – ofwel een work-out van 43 minuten en 17 seconden ;-)) en ga dan lekker lunchen. ‘s Middags ben ik weer druk met typen en fotografeer ik meestal tussendoor wat foto’s voor mijn blog. Dan kan ik daar weer ‘s avonds mee aan de slag. Als ik niet te druk ben met mezelf ‘s avonds voor de tv nestelen ;-)

Welke voor- en nadelen heeft jouw werk?
Het is enórm fijn om mijn eigen tijd in te delen. Dit is ook één van de redenen waarom mijn universitaire opleiding zo goed bij mij paste, omdat ik hierin ook werd vrijgelaten om mijn eigen schema te bepalen. Waar sommige mensen rust vinden in een uitgestippeld schema, vind ik deze rust in het maken van een eigen planning. Daarnaast vind ik het ook fijn dat mijn werk een soort ‘beloningssysteem’ heeft. Het is immers in principe zo: hoe harder dat ik werk (=meer opdrachten), hoe meer dat ik verdien. Het enige echte nadeel vind ik soms dat ik het hebben van een team mis. Maar gelukkig wordt dit gecompenseerd doordat ik soms ook op locatie kan (komen) werken.
freelance tekstschrijver 2
In welke opzichten zou je in je werk willen of kunnen groeien?
Ik heb altijd al meer de entertainmentrichting op willen gaan. Het lijkt mij ontzettend leuk om meer interviews te doen met bijvoorbeeld internationale artiesten. Gewoonweg omdat ik het altijd heel leuk vind om nét even wat andere vragen te stellen en een originele coverstory uit te tikken. Daarnaast denk ik dat er altijd ruimte is voor verbetering en groei (jaja, zum kotzen). Hoewel ik al een aantal jaar aan het werk ben als freelance tekstschrijver, sta ik carrièrewise natuurlijk nog maar net aan het begin. Maar hé… Dat maakt het ook juist zo leuk. Er zit nog genoeg rek en speling in mijn carrière en wie weet waar ik straks ga uitkomen. Leuk!

Wat vind je het lastigst aan je baan?
Vooral aan andere mensen uitleggen dat je thuis écht aan het werk bent. Dat ik thuis ben, betekent niet dat ik beschikbaar ben. Zo zei een vriend afgelopen zaterdag nog: “Hé Fem, jij bent toch overdag ook altijd thuis? Kunnen we samen even een drankje doen.” Op zo’n moment pers ik er voor het gemak een ondoordachte “Ja, leuk!” om ze vervolgens later uit te moeten leggen dat ook ik gewoon 40 uur per week moet draaien. En ik dat toch ook liever overdag doe dan om drie uur ‘s nachts. Daarnaast wordt mijn baan denk ik ook soms enorm onderschat. Het klopt inderdaad dat iedereen stukjes kan tikken, maar nee… Niet iedereen kan er zijn of haar vak van maken.

Zijn er bepaalde eigenschappen die je hebt en die in jouw voordeel werken?
Ik denk dat ik altijd veel zelfdiscipline en focus heb gehad. En dat is natuurlijk enorm belangrijk als je zelfstandig ondernemer bent. Je bent immers verantwoordelijk voor ALLES. Afgeleid raken door Netflix kan natuurlijk niet. Nou, vooruit. Behalve op mijn individuele vrijdagmiddagborrel dan.

Missen jullie nog een vraag over mijn werk als freelance tekstschrijver die jullie nog graag beantwoord zouden zien?



54 reacties


    4 november 2015

    Leuk om er eens een beetje meer over te weten te komen! Ik denk dat ik zoiets nog best lastig zou vinden, omdat zoals je zegt; je de hele dag thuis bent en als dan iemand vraagt om wat te gaan doen, het veel makkelijker ‘ja’ zeggen is. Al is dat natuurlijk ook wel een voordeel.

    Is dit trouwens je droombaan Femke? Of is dit een manier om je te ontwikkelen en wil je later nog iets anders gaan doen?


    Femke - Youniqueblog

    4 november 2015

    Voordat ik ging freelancen dacht ik nooit dat dit mijn droombaan zou kunnen zijn, maar nu kan ik dus echt wel volmondig ‘JA’ zeggen. Ik begon eigenlijk met freelancen omdat er zo weinig vaste banen in de tijdschriftenwereld zijn, maar uiteindelijk zou ik echt niet anders willen. Natuurlijk zou ik ook geen nee zeggen tegen een uitdagende vaste baan, maar op dit moment vind ik freelancen het allerleukste wat er is. Het houd je scherp en creatief!



    4 november 2015

    Dat vind ik erg knap dat thuis werken en vooral de discipline om aan te kleden. Ik zou zo snel vervallen in pyama pak dag. Hihi een slechte eigenschap.


    Femke - Youniqueblog

    4 november 2015

    Hihi! Ik ontken niet dat er soms wel dagen zijn waarop ik de gehele dag in pyjama rondloop ;-)



    4 november 2015

    Wat leuk om te lezen! Ik las op je blog wel dat je freelancer was, maar had er verder totaal geen weet van. Ik vind het een knap vak!



    4 november 2015

    Ik herken me erg in jouw omschrijving: veel dicipline en het liefst zelf je tijd in plannen. Daarom vind ik een universitaire studie ook zo fijn! Tekstschrijver zou niets voor mij zijn, dyslexie enzo ;), maar ik hoop wel een beroep te vinden waarin ik die vrijheid ook heb.



    4 november 2015

    Wat en ontzettend leuk en interessant artikel!
    Het lijkt me ontzettend tof om je eigen stukken in een magazine te zien verschijnen en helemaal met de gedachten dat je het helemaal ‘alleen’ zo ver weet te schoppen. Ja! Heel tof!



    4 november 2015

    Haha ah, individuele vrijdagmiddagborrel. Ik vind het zo tof dat je gewoon je baan is! Lijkt me ook heerlijk om je eigen tijden in de mogen plannen etc. Wel spannend natuurlijk zonder team en met de ene keer meer opdrachten dan de andere keer. Maar dat laatste maakt het misschien ook juist we weer leuk :).


    Femke - Youniqueblog

    4 november 2015

    Oh, ik heb ook absolute een haat – liefde verhouding met opdrachten ;-) Het ene moment denk je ‘Nou, nu heb ik wel ruimte voor wat meer’, een ander moment juist ‘Oh nee… Waar moet ik de tijd vandaan halen’. Het is wel even wennen om hiermee om te gaan hoor ;-)



    4 november 2015

    Wat een goed artikel! Ik zit op dit moment in mijn laatste jaar van het MIC en man… wat ik hierna wil gaan doen is voor mij nog een grijze wolk. Toch is er zeker een kans dat ik ook deze kant op wil gaan. So, thanks! X


    Femke - Youniqueblog

    4 november 2015

    Ah, wat leuk om te horen! Als je nog meer vragen hebt: let me know :-)



    4 november 2015

    Hey Femke,

    Super leuk artikel heb je ervan gemaakt. Dit gaat me zeker helpen!

    Liefs!


    Femke - Youniqueblog

    4 november 2015

    Yay, superleuk om te horen! Jij bedankt voor je leuke mailtje :-)


    debbie

    4 november 2015

    Wordt je niet afgeleid door de huishoudelijke klusjes? K zou alleen maar kunnen denken aan kastjes die nog opgeruimd moeten worden, of de was etc etc haha sooo easily distracted


    Femke - Youniqueblog

    4 november 2015

    Misschien helpt het dat ik enorm rommelig ben als het op het huishouden aankomt ;-)? Alhoewel dat dit hopelijk wel gaat veranderen zodra ik op mezelf ga wonen. Misschien dat dan het antwoord op deze vraag nog gaat veranderen!


    debbie

    8 november 2015

    Haha ja dat denk ik wel succes!



    4 november 2015

    Leuk stukje, ik herken er veel van! In december ga ik volledig over naar freelance journalist/copywriter, heel spannend! Nu doe ik het 2 dagen per week naast een part-time baan als redacteur.

    Je zegt dat je meer entertainment wilt doen, kijk dan eens naar Clublife Magazine. Volgens mij zoeken zij nog freelancers (weet ik niet 100% zeker). Dat gaat over dance, dus dat past mooi in dat hoekje :)



    4 november 2015

    Thuiswerken zou echt niets voor mij zijn. Op mijn werk doe ik geen kantoorjob, maar 1 dag per week heb ik wel een aantal uur voor administratie. Tijdens die uren raak ik constant afgeleid. Ik wil me dus niet voorstellen hoe het zou zijn als ik in mijn eentje thuis zou moeten werken…



    4 november 2015

    Zo leuk om te lezen wat het freelance tekstschrijven nu allemaal inhoudt! Het zou niet echt wat voor mij zijn hoewel ik schrijven onwijs leuk vind, want ik ben heel makkelijk afgeleid én heb nog eens last van uitstelgedrag… Maar de vrijheid van niet gebonden zijn aan een vaste werkgever.. Heerlijk!



    4 november 2015

    Ik vind het wel knap hoor dat je de discipline hebt om gewoon 40 uur te maken, wanneer je gewoon thuis werkt. Ik zou dat thuis niet kunnen, ik raak veels te snel afgeleid. Terwijl ik op mijn werk makkelijk alle tijd aan werk besteed. :) Dus petje af!



    4 november 2015

    Vind het ontzettend tof hoe je dit zelf allemaal opgebouwd hebt. Kan je ook heel trots op zijn! Ik hoop na mijn studie een beetje te doen wat jij ook doet. Lekker voor mezelf bezig zijn, mijn eigen tijd indelen en proberen zoveel mogelijk leuke opdrachten binnen te slepen. Maar eerst nog 3 jaar HBO haha!
    Liefs Lonneke



    4 november 2015

    Ik heb hier echt wel respect voor hoor Femke! Ik heb een heleboel discipline, maar opzich het lijkt me wel een uitdaging om jezelf voortdurend te focussen als je thuis bent om echt de streep te kunnen trekken van ‘nu moet ik werken’. En waarom is het zo belangrijk om kleren aan te trekken? (: Is het puur psychologisch dat dat je motiveert om te beginnen dan wanneer je in jogging zit? En het is wel zo, het lijkt simpel wat je hier allemaal neerzet, maar er zijn echt maar weinig mensen die er hun werk van kunnen maken!


    Femke - Youniqueblog

    4 november 2015

    Oh, dat effect van daadwerkelijk kleren aantrekken is puur psychologisch. Ik hoor het ook veel van andere freelancers. Op het moment dat je in je pyjama blijft zitten, word je automatisch iets minder productief. En daarnaast voel ik me ook niet fris als ik de hele dag in dezelfde kleding rondloop ;-)



    5 november 2015

    Hier spreekt nog een freelancer: kleren aantrekken is écht belangrijk! Als ik dat niet doe, voer ik ook niets uit op een dag.



    4 november 2015

    Ik vind dit zo knap van je! Ik ben echt super makkelijk afgeleid en discipline is soms ver te vinden. Ik presteer goed onder druk zeg maar :’) Misschien is het heel anders wanneer het gewoon om je baan gaan, maar ik zou het lastig vinden haha!



    4 november 2015

    Heel leuk om te lezen! Lijkt me erg leuk!!



    4 november 2015

    Super interessant! Jou baan als freelance tekstschrijver is echt een droombaan voor me! Ik heb er respect voor dat jij het zo ver hebt bereikt! Het lijkt me heerlijk om je eigen dag in te kunnen plannen, maar de opmerkingen van mensen die je werk onderschatten zijn wel erg vervelend.

    Ik heb nog wel een vraagje voor je! Hoe ben jij gestart met freelance tekstschrijven? Ik weet niet waar ik moet beginnen! En hoe zorg je ervoor dat je werk blijft houden?



    4 november 2015

    Inderdaad super interessant! En ik heb precies dezelfde vraag, vandaar dat ik hier maar even op reageer :)


    Femke - Youniqueblog

    4 november 2015

    Het freelancen voor mij is begonnen na mijn stage bij Fashionista. Ik werd gevraagd om te blijven op freelance-basis. Op deze wijze ben ik bijvoorbeeld ook een tijdje bij Glamour blijven hangen. Als je eenmaal deze ‘start’ hebt kan je het langzaam maar zeker gaan uitbouwen: door het sturen van open sollicitaties bijvoorbeeld of doordat je andere redacteuren ontmoet die toevallig ook nog een freelancer in hun team zoeken. Ik denk dat je vooral veel geduld moet hebben! Daarom is het belangrijk om tijdig te beginnen (zoals in mijn geval: tijdens mijn studie). X



    26 maart 2016

    Even een heel late reactie, maar ik zit je blog nu door te struinen :). Ik vraag me af, als je open sollicitaties stuurt, stuur je dan al een idee voor een artikel meteen mee, en zo ja, hoe gedetailleerd?


    Marrit

    4 november 2015

    Wauw, respect voor je zelfdiscipline!



    4 november 2015

    Thank you! Zo herkenbaar, vooral de ‘hey jij kan toch ook altijd overdag’.



    4 november 2015

    ah dit lijkt mij echt een heel leuk beroep! Heel fijn dat je thuis kan werken, lijkt mij ook echt heerlijk en inderdaad je eigen planning maken zou mij ook rust geven. Leuk dat je hier wat over verteld! :-)

    Liefs! Evelien



    4 november 2015

    Dit lijkt mij eerlijk gezegd echt ZO’N TOFFE BAAN! De hele dag mogen schrijven en daar ook nog je geld mee verdienen, dat lijkt me heel gaaf. Alleen die zelfdiscipline…. Ehm, ja. Ik zou nu eigenlijk mijn Duits toets moeten voorbereiden, maar ik werd afgeleid door jou blog. Oepsie :)



    4 november 2015

    Leuk en interessant om te lezen! Ik heb ook altijd gehouden van mijn eigen tijden indelen!



    4 november 2015

    Leuk omte lezen hoe het nou in eerkelijkheid gaat. Je hebt vast enorm veel zelfdicipline, daar ksn ik nog van leren



    4 november 2015

    Leuk om meer te weten te komen over je werk als freelance tekstschrijver. Ik vind het heel erg interessant.



    4 november 2015

    Het lijkt mij ook heerlijk om zelfstandig vanuit huis te kunnen werken! Ik denk dat ik nog even moet blijven dromen, want ik krijg afwijzing na afwijzing en aangezien ik niet een 100% tekstschrijver opleiding heb gedaan, kom ik daar ook niet zomaar door. Wel gaaf dat het voor jou goed heeft uitgepakt! :D


    Femke - Youniqueblog

    4 november 2015

    Wat vervelend om te lezen! Maar ik geloof er écht in dat jij sooner or later ook echt jouw droom mag verwezenlijken. Je bent in ieder geval al op de goede weg!



    4 november 2015

    Super super interessant om te lezen hoe je dag eruit ziet, ik vroeg het me al af. Droombaan!



    4 november 2015

    Lijkt me echt een droomjob!



    4 november 2015

    Heel erg leuk om te lezen! Heerlijk ook om af en toe lekker Gossip Girl te kijken!



    4 november 2015

    Super tof om dit te lezen! Het lijkt me echt een enorm leuke baan, hoewel het zeker een behoorlijke mate van zelfdiscipline vergt. Je bent echt volledig afhankelijk van jezelf en van de inzet die jij die week toont. Knap dat dat je zo goed afgaat.



    4 november 2015

    Ik studeer zelf journalistiek en loop nu stage. Freelancen lijkt me eigenlijk ook wel leuk, maar aan de ene kant ook spannend (qua inkomen). Ook vroeg ik me af hoe je bij al je opdrachtgevers terecht bent gekomen. Volgens mij heb je er wel eens iets over verteld op je blog, maar misschien is het ook leuk om daar een artikel over te schrijven? :’)



    4 november 2015

    Ik werk ook regelmatig thuis voor mijn baan, maar daar krijg ik vaak meer gedaan als op kantoor. Lekker zonder afleiding! Maar meestal vind ik het dan wel best saai. En ik moet me wel aan de werktijden houden! ;-) Maar ik vind het ook raar als mensen denken dat je dan beschikbaar bent. Af en toe moet dat misschien kunnen, maar het klinkt dan meteen alsof je toch niks uitvoert… Beetje jammer!



    5 november 2015

    Haha leuk bedacht, die individuele vrijdagmiddagborrel! Ik werk naast mijn fulltime baan, en voor mijn blog ook nog als freelancer. En dan is thuis werken best een dingetje. Mijn moeder denkt dan dat ik niks aan het doen ben, terwijl ik toch echt aan het werk ben. ‘Ga je even mee de stad in?’, wordt er dan gevraagd. Ik ben nog heel erg op zoek naar een vast ritme, want dat heb ik toch echt wel nodig. ;)



    6 november 2015

    Ik vind dit zo leuk om te lezen! Ik ben langzamerhand bezig met mijn werkzaamheden 100% freelance te maken. Maar dat heeft nog wel wat voeten in aarde.

    Heb je misschien tips waar je het beste kunt beginnen als freelance tekstschrijver? Hoe zet ik mijn netwerk in?
    X, Rowan



    6 november 2015

    Leuk! Wat ik me dan weer afvraag is, heb je nu ook echt altijd die zelfdiscipline om altijd maar te kunnen werken thuis of sowieso te schrijven? Ik schrijf ook veel maar ik merk bijvoorbeeld dat na een tijd mijn inspiratie echt weg is en dat ik dan beter iets anders kan gaan doen.


    Femke - Youniqueblog

    6 november 2015

    Natuurlijk varieert dit wel per dag. Ook ik merk dat ik er op vrijdagen bijvoorbeeld sneller doorheen zit dan ‘normaal’ ;-) En ja: ook ik gun het mezelf dan om mijn rust te pakken. Als freelancer moet ik immers zelf al mijn vrije dagen en vakanties creëren. Wel soms moeilijk hoor!



    7 november 2015

    Wat een fijn artikel Femke en echt zoveel respect voor hetgeen jij voor jezelf hebt gecreëerd door hard en goed te werken en werk af te leveren. Ik vind thuiswerken ook echt heerlijk (vooral je eigen tijd indelen, maar ben ook wel blij als ik weer onder collega’s kan zijn. Ik weet hoe dan ook zeker dat jij jouw droom uit gaat laten komen en dat jij wellicht nog ooit met een team zit (het Femke imperium haha ;-)



    8 november 2015

    Interessant om te lezen! Jouw baan klinkt enorm leuk :)



    9 november 2015

    Leuk! Mis je het werken in een team niet? Vroeg ik me af.


    Femke - Youniqueblog

    9 november 2015

    Oh absoluut! Ik vind het dan ook heel fijn dat ik af en toe gezellig op locatie mag werken. Even weer heerlijk kletsen met collega’s ;-) Al heb ik natuurlijk als freelancer ook de vrijheid om zelf koffiedates te plannen met collega’s – dat is ook altijd heel fijn!



    11 november 2015

    Onwijs leuk om te lezen! Dit was ook absoluut iets voor mij geweest als ik niet de kant van het onderwijs was op gegaan, al zou ik het thuis werken niet volhouden… ik moet op zeker moment ook echt de deur uit en wat structuur hebben, haha.