Wat te doen als je geen inspiratie hebt voor een artikel? -
13/01/2016


Inspiratie def
Onder het mom ‘het overkomt zelfs de besten’: het is als blogger niet altijd makkelijk om dagelijks een origineel onderwerp te vinden om over te schrijven. Eerlijk? Mij gaat dit ook echt niet altijd gemakkelijk af. Mijn beste tips om tóch inspiratie te krijgen voor een artikel (of drie)? Die deel ik in deze post.

Zoek dicht bij jezelf
Als er één ding is waarvan ik weet dat ik me er schuldig aan heb gemaakt dan is het wel het mezelf héél moeilijk maken wanneer ik aan het nadenken was waarover dit keer te schrijven. Ik raad anderen dan ook altijd aan inspiratie dichtbij zichzelf te zoeken. Drink je bijvoorbeeld altijd thee? Schrijf een artikel over dingen die alleen theedrinkers herkennen, deel een handige hack hoe meer uit een theezakje te halen of maak een DIY waarin je aan je lezeressen laat zien hoe zelf een originele theemok te maken. Als het artikel jou aanspreekt en je hier zelf ook enthousiast over bent, zal dit ook overkomen op anderen.

Kijk naar eerdere artikelen die wel goed scoorden
… En bedenk daar een variatie op. Dit is vooral een ‘truc’ die ik tijdens mijn werk voor Cosmopolitan.nl toepas. Zo schreef ik bijvoorbeeld een artikel over ‘Dingen die je alleen begrijpt als je niet van kinderen houdt’. Dit artikel sloeg zo goed aan dat ik besloot hierop een variatie te bedenken. In dit geval: ‘9 dingen die je alleen snapt als je niet goed bent met kinderen’. Overigens sluit dit laatst genoemde artikel ook goed aan op mijn eerste tip: zoek dicht bij jezelf ;-)

Lees blogs van anderen
Vooral buitenlandse blogs kan ik héél erg aanbevelen. En dan specifiek: Amerikaanse blogs. De concurrentie in de bloggerswereld is daar namelijk zó moordend, dat zelf de kleinere bloggers on top of their game zijn. Lees: prachtige, zelfgemaakte beelden en prikkelende posts. Ja. Als ik ergens door geïnspireerd raak dan zijn het wel buitenlandse bloggers.

Struin Pinterest af
Bij voorkeur: van bloggers die jóú inspireren. Ontdek wie zij volgen en waar zij hun inspiratie vandaan halen. Zelf doe ik dit bijvoorbeeld ook op Instagram: ik kies iemand uit wiens feed ik fantástisch vind en kijk vervolgens wie zij volgen. Dit is voor mij altijd de beste manier gebleken om nieuwe blogs te ontdekken die geheel passen bij mijn stijl en hieruit inspiratie te putten.

Heb je écht, écht, écht geen inspiratie? Bekijk dan even mijn lijstje met 15 leuke ideeën voor blogposts wanneer je weinig tijd hebt.

Ben jij weleens inspiratieloos wanneer je een artikel moet verzinnen? Wat is jouw favoriete tip?

Categorie: Lifestyle


36 reacties


  13 januari 2016

  Dicht bij mezelf blijven, Pinterest en Amerikaanse blogs, check – check – check!!  13 januari 2016

  Heel erg goede tips! Ik zoek mijn inspiratie ook bij Amerikaanse blogs. Maar ik maak het dan mijn eigen door het gewoonweg te schrijven hoe ik normaal schrijf.

  Femke - Youniqueblog

  13 januari 2016

  Het is natuurlijk ook de bedoeling dat je artikelen niet direct overneemt, maar er alleen inspiratie uit put ;-)  13 januari 2016

  Ah zo’n goede tip om wat meer bij buitenlandse bloggers te kijken, ik weet wat ik vandaag ga doen!

  Femke - Youniqueblog

  13 januari 2016

  En, en, en.. Is het gelukt?  13 januari 2016

  Oeh, die van de buitenlandse blogs bekijken vind ik een goede tip! Ik probeer inderdaad vaak dicht bij mezelf te zoeken en dan vind ik toch nog wel iets om over ter schrijven (:  13 januari 2016

  Goeie tips! Ik denk ook altijd even aan tags op het moment dat ik geen inspiratie heb.

  Femke - Youniqueblog

  13 januari 2016

  Dat is ook een héél slimme en originele tip!  13 januari 2016

  Dicht bij jezelf blijven is denk ik het allerbelangrijkst!  13 januari 2016

  Ik heb de laatste weken echt een inspiratie kick, zowel werk gerelateerd (grafisch vormgeven) als het bloggen (hoewel ik maar een mini blogje heb) dit werkt dus super goed en ik heb aardig wat dingen vooruit gewerkt! Pinterest en andere blogs gebruik ik ook altijd voor inspiratie maar omdat ik “persoonlijk blog” houd ik het vaak bij iets wat dan bij mij past, precies zoals je eerste tip!

  Femke - Youniqueblog

  13 januari 2016

  Oh, wat heerlijk zo’n inspiratiekick. Dan is het echt héérlijk om te bloggen! Hoewel: soms heb ik té veel ideeën en té weinig tijd. Heb jij dat niet?  13 januari 2016

  Wat een fijne tips! Dicht bij jezelf blijven is denk ik wel de beste. Het komt zo ook heel echt over op de lezers.  13 januari 2016

  Leuke en goede tips! Ik ben nu wel heel benieuwd naar die Amerikaanse blogs, ik ken er eigenlijk geen enkele. Dus ik heb nu nog een goed idee voor jou voor een blogartikel (haha), een lijstje met jouw favoriete buitenlandse blogs! Lijkt mij in ieder geval dus heel interessant, want ik zou zo nog niet meteen weten waar ik moest zoeken..

  Femke - Youniqueblog

  13 januari 2016

  Ooo, dat is inderdaad een heel goed idee voor een blogpost. Ik ga ‘m op mijn lijstje schrijven!  13 januari 2016

  Fijne tips! Pinterest afstruinen werkt voor mij ook altijd héél goed, mee eens! Slim om naar artikelen te kijken die eerder goed scoorden, daar moet ik eens wat beter op gaan letten :)!  13 januari 2016

  Dankjewel! Deze tips gaan zeker helpen voor meer inspiratie! X  13 januari 2016

  Ik ben best geregeld inspiratieloos! Maar ik hoef van mezelf ook niet op vaste dagen te schrijven dus dat helpt. Soms schiet me dan ineens iets te binnen en begin ik daar aan. Wel goede tip om dicht bij jezelf te zoeken, daar kan ik wel wat mee :)  13 januari 2016

  Goede tips! Ik probeer ook vooral dicht bij mijzelf te blijven inderdaad, maar loop nog wel eens vast omdat ik dan even niet weet of ik er wel over moet schrijven. Of ik heb zoveel ideeën, maar niet echt een concreet idee en dan blijft het een beetje zweven in mijn hoofd.  13 januari 2016

  Oh fijne tips! En precies wat Sonja zegt: ik ben ook best benieuwd naar buitenlandse bloggers maar ik ken er niet veel. Ik zal zo eens gaan googlen :)

  Femke - Youniqueblog

  13 januari 2016

  Tip: kijk op Bloglovin’ bij buitenlandse blogs in jouw favoriete categorie :-) Daar heb ik de meeste van mijn favoriete bloggers gevonden!  13 januari 2016

  Goede tips allemaal! Aansluitend op ‘volg andere blogs’, heb jij misschien nog tips voor leuke Amerikaanse blogs? Zowel grote als kleine blogs zijn welkom! Ik volg nu namelijk alleen maar Nederlandse blogs en ik weet echt niet waar ik moet beginnen haha.

  Femke - Youniqueblog

  13 januari 2016

  Mijn tip: ga naar Bloglovin > Explore > More > Country: US. En klik dan op je favoriete categorie! Zo heb ik de meest inspirerende bloggers gevonden.  13 januari 2016

  Echt super handige tips!  13 januari 2016

  handige tips, zeker die van de amerikaanse bloggers daar had ik nog niet aan gedacht, eigenlijk zoek ik alleen naar nederlandse blogs, maar voor inspiratie hoeft dat natuurlijk helemaal niet

  Femke - Youniqueblog

  13 januari 2016

  Nee, precies! Juist buitenlandse bloggers vind ik vaak véél meer inspirerend.  13 januari 2016

  Super handig artikel! Het overkomt iedereen wel eens dat je niet weet wat je moet schrijven! Gelukkig is het mij nog nooit overkomen! (afkloppen….)  13 januari 2016

  Leuk om te zien wat jij dan doet! Ik verzamel gewoon heel veel inspiratie, zodat ik altijd backups heb.  13 januari 2016

  Fijne tips! Vooral die van dicht bij jezelf zoeken. Als ik niets weet heb ik al gauw de neiging om over iets compleets anders te schrijven dan ik normaal doe, dat dan eigenlijk helemaal niet bij me past. In de gaten houden dus!  13 januari 2016

  Super handige tips! Die kan ik wel goed gebruiken soms is het even ver te zoeken :P -x-  13 januari 2016

  Goede tips! Ben het eens met de meeste hier dat het ”dicht bij jezelf zoeken” erg fijn is. Zelf kijk ik naar buitenlandse nicheblogs en probeer ook regelmatig met vriendinnen en collega’s te peilen wat er speelt in hun leven/waar ze het over hebben of waar ze nieuwsgierig naar zijn. Daar haal ik ook veel inspiratie uit!  14 januari 2016

  Leuke tips! :)  14 januari 2016

  Fijne tips. Dicht bij jezelf blijven. Mooi, die heb ik nog niet eerder ontdekt op blogs. Meestal van die standaard tips, maar dit is wel echt een goede.  16 januari 2016

  Hey, dat voorbeeld over kinderen vind ik een hele goede ;) Heb hem gelijk meegenomen in mijn inspiratie lijstje :)  19 januari 2016

  Leuke blogpost, ben het helemaal met je eens!

  Xx

  Chereneffe  20 januari 2016

  Hele goede tips! Allemaal eigenlijk! Ik zou wat meer buitenlandse blogs moeten lezen.  1 februari 2016

  De eerste twee tips herken ik me precies in! Als het niet lijkt te lukken, komt dat bij mij meestal omdat ik eigenlijk ergens anders over wil schrijven en zodra ik dat heb gedaan komt de flow wel weer op gang. Het helpt inderdaad ook heel erg om te kijken naar de artikelen waar je veel reacties of views bij kreeg en te bedenken dat dat dus is wat mensen graag lezen – en vaak voelt dat inderdaad ook voor jou goed.