Freelance tekstschrijver: tips voor beginnende freelance content creators
26/03/2016


Freelance Tekstschrijver def
Ik vind het altijd ontzettend leuk wanneer ik mailtjes krijg van lezeressen die óók freelance tekstschrijver willen worden. De vraag is alleen vaak: hoe begin ik? En waar moet ik rekening mee houden? In deze post probeer ik deze vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

Begin met schrijven

Dit klinkt misschien héél obvious, maar toch ontmoet ik vaak genoeg meiden die graag (freelance) tekstschrijver willen worden en nog geen ervaring hebben. En dan bedoel ik niet eens ‘schrijven voor een tijdschrift’, maar simpelweg schrijven an sich. Mijn advies? Begin een blog. Dit is het ultieme platform om te oefenen én om direct feedback te krijgen. Ook jullie wijzen mij regelmatig nog op taalfouten. Het is misschien pijnlijk (want: hoezo heb ik dat verkeerd geschreven?!), maar hier leer ik veel van.

Zorg voor een financieel vangnet

Wanneer je wilt gaan freelancen moet je je niet alleen voorbereiden (en kunnen omgaan met) financiële onzekerheid, maar ook met fikse tegenslag en simpelweg géén inkomen. Toevallig las ik laatst dit artikel van Milou over hetgeen wat iedereen zou moeten wanneer je een bedrijf begint. Kort door de bocht: wees erop voorbereid dat je misschien een andere (bij)baan moet aanhouden voordat je fulltime aan de slag kunt als freelancer. Ook ik had mezelf vier jaar geleden écht niet kunnen onderhouden en had het geluk dat ik nog bij mijn ouders woonde. Het betekent niet dat je faalt, maar het opbouwen van een bedrijf kost nou eenmaal tijd. Hoe ongeduldig je hier soms ook van kunt worden.

Besteed aandacht aan je online visitekaartje

Of dit nou je LinkedIn profiel is of online portfolio: zorg ervoor dat je deze regelmatig update. Toegegeven: Zelf ben ik hier soms ook een beetje laks in, maar het is juist een héél ‘luie’ manier om jezelf in de etalage te zetten. Heb je nog geen werk voor je portfolio? Laat dan zien dat je wel actief betrokken bent bij je (toekomstig) werk door bijvoorbeeld op social media interessante artikelen over je vakgebied te delen.

Laat jezelf zien

Mijn favoriete manier? Workshops en (werk)evenementen. Zo ontmoet je niet alleen verschillende mensen uit jouw vakgebied, maar leer je ook nog een heleboel bij. Bovendien is het een prima conversation starter wanneer je net dezelfde workshop hebt gevolgd en kun je meteen ideeën en tips uitwisselen over je werk. Zelf ga ik altijd enorm geïnspireerd weg van dit soort events. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Meet The Blogger, The Hashtag Workmode Academy of Goaldigger Sessions.

Onderschat jezelf niet

Je bent misschien net begonnen, maar dit betekent absoluut niet dat je jezelf in de uitverkoop moet zetten. En ja, ik weet dat het moeilijk is om dit in eerste instantie te weerstaan. Zeker wanneer je moeite hebt om rond te komen en blij bent met álles. Toch heb je vooral jezelf hiermee. Het is namelijk enorm lastig om een volgende keer tegen diezelfde opdrachtgever te zeggen: ‘Oh tussen haakjes: ik heb mijn uurtarief met 150% verhoogd. Oké?’ Meer informatie over de gemiddelde tarieven voor een freelance tekstschrijver vind je hier.

Wil jij ook graag freelance tekstschrijver of content creator worden? Bekijk ook eens deze pagina waar ik antwoord geef op de meestgestelde vragen.22 reacties


  26 maart 2016

  Leuk artikel met handige tips! Eigenlijk is deze voor meerdere banen van toepassing. Lekker veelzijdig. Daar hou ik van!  26 maart 2016

  Heel handig! Het lijkt mij echt ontzettend leuk om freelance tekstschrijver te worden, maar het lijkt me wel moeilijk om echt in dat wereldje te komen. Dan moet je volgens mij al veel talent hebben.  26 maart 2016

  Handige tips! Denk vooral dat mensen het lastig vinden om voor een redelijke prijs aan de slag te gaan in plaats van genoegen te nemen met minder!  26 maart 2016

  Oh hi, hier ook een freelance tekstschrijver! Herkenbaar allemaal. Mensen onderschatten het bestaan van de freelance tekstschrijver vaak nogal, ik deed het zelf ook voordat ik begon. Het is niet makkelijk jezelf uberhaupt te mogen bewijzen in een wereld waar zoveel concurrentie in is. Je moet echt goed zijn en een goed netwerk hebben. En alleen de aanhouder wint, het is niet meteen big business immers. Maar na een paar jaar zal de investering zijn vruchten afwerpen :)  26 maart 2016

  Handige tips! Mij lijkt dat ook heel leuk om te doen, maar eerst maar eens ervaring opdoen met mijn blog. LinkedIn vind ik altijd een beetje moeilijk wat blogs betreft: wel of niet noemen? Mijn vakgebied is een heel andere namelijk.  26 maart 2016

  Oh wat een handige tips! Ik moet ook wat vaker naar evenementen gaan maar vind het altijd zo lastig om uit te vinden waar en wanneer die zijn!  26 maart 2016

  Ah, wat aardig dat je er een artikel van hebt gemaakt. Dankjewel, hier vind ik heel wat antwoorden. Van dat ‘laat jezelf zien’ moet ik écht werk van maken.  26 maart 2016

  Goede tips! Ik zou heel graag freelance tekstschrijver worden maar wil eerst nog even een stukje persoonlijk groeien.  26 maart 2016

  Fijne tips! Het lijkt me niet makkelijk om als freelance tekstschrijver aan de slag te gaan. Je moet echt een naam en netwerk opgebouwd hebben denk ik :-)  26 maart 2016

  Ah, wat handig om te lezen! Zo heb ik dus ook nú weer wat geleerd, haha. Enjoy easter!  26 maart 2016

  Hele handige tips!  27 maart 2016

  Het lijkt me erg leuk om freelance tekstschrijver te worden, ookal blog ik al jaren en verdien ik daar ook deels mijn inkomen mee, vind ik toch erg lastig om de juiste contacten te leren kennen…  28 maart 2016

  Mooie tips! Het bloggen of schrijven voor andere websites werkt inderdaad heel goed, ook om naam voor jezelf te maken.  28 maart 2016

  Dit zijn inderdaad zeker handige tips! :)  29 maart 2016

  Een financieel vangnet is inderdaad erg belangrijk! Ik woonde het eerste jaar als freelancer grotendeels thuis zodat ik me 100% kon focussen op opdrachten en me niet teveel hoefde druk hoefde te maken over maandelijkse lasten. Dat scheelt al zo veel voor je gemoedstoestand! Maar dit kan je denk ik ook doen door eerst een aantal maanden een spaarrekening  29 maart 2016

  Whoeps, toen drukte ik per ongeluk al op verzenden… Nou goed…. door dus een spaarrekening aan te vullen. Veel mensen vinden pitchen heel eng, maar je moet het vooral gewoon heel veel doen. Je wordt ongetwijfeld 49 keer afgewezen voordat je de eerste klus binnenhaalt, dus je moet wel optimistisch kunnen blijven en om kunnen gaan met tegenslagen. Maar als je in jezelf blijft geloven en jezelf blijft motiveren is het heerlijk om eigen baas te zijn!  30 maart 2016

  Handige tips! Echt iets wat ik nog nooit ergens anders heb gelezen. Bedankt. <3  13 april 2016

  Mooie tips, dankjewel!  23 mei 2016

  Top dit! Bovenstaande komt precies op het juiste moment, want ik ben net gestart! Nou ja niet met werken, maar als zelfstandige (ook als tekstschrijver). Ik ben nog wel benieuwd hoe jij je bestaande netwerk hebt gebruikt en wat daarbij de do’s en don’ts zijn. Zou je daar misschien ook iets over kunnen zeggen? Ik merk dat ik het best wel spannend vind om bestaande (werk)relaties te benaderen. Misschien heb je tips?


  Femke - Youniqueblog

  24 mei 2016

  Hmm, een goede vraag! Ik moet eerlijk bekennen dat ik hier zelf niet echt een bepaalde ‘tactiek’ voor heb gebruikt. Ik had namelijk al een aantal lopende (vaste) opdrachten, waardoor het voor mij niet echt nodig was om actief mijn netwerk aan te boren. Nieuwe opdrachten kwamen bijvoorbeeld juist voort uit deze vaste opdrachten en het enige wat ik heb gedaan is op Facebook een bericht plaatsen dat ik fulltime aan de slag ging als freelance. Hierdoor wisten mensen mij vanzelf te vinden. Ik denk wel dat het enorm heeft meegeholpen dat ik dit blog heb, en dat mensen zo ook een beeld hebben van mijn kunnen en wie ik ben. :-)  24 mei 2016

  fijne tips hier hebben veel meiden vrouwen wat aan! fijne week verder  9 juni 2016

  Hee! Ik kwam dit artikel tegen in mijn referral traffic, wat leuk dat je me vermeld hebt, en blij dat je je erin kunt vinden. Ik ben het echt helemaal eens met je tips, we zitten helemaal op dezelfde wavelength :-)! Bedankt voor het delen, en keep on rocking! X