Waarom het irrelevant is hoe andere mensen je zien -
08/04/2016


Waarom het irrelevant is hoe andere mensen je zien
“Jij bent zeker de nieuwe stagiaire?” Als ik een euro had gekregen voor iedere keer dat iemand dit ooit aan mij heeft gevraagd, had ik al een flink aantal keer sushi kunnen eten op andermans kosten. Eigenlijk was het dan ook mijn bedoeling om een post te schrijven waarom het soms vervelend is om jonger geschat te worden. Tótdat ik een interessante passage in dit artikel van Aranka las. Zij stelt: “Wat anderen over jou denken gaat je niets aan.” En ik kan me hier enórm in vinden.

Het is heel makkelijk om jezelf door de ogen van een ander te zien. Zo vind ik het -net als Aranka- soms moeilijk om serieus genomen te worden. De grootste reden? Omdat ik vaak járen jonger wordt geschat. Dit zag ik tot voor kort als een enorm obstakel. Vooruit. Het is natuurlijk ook helemaal niet leuk wanneer mensen denken dat je de stagiaire bent in plaats van de online coördinator. Toch zei Julia Pimsleur (auteur van het boek Power Vrouwen) tegen Aranka: “Wat anderen over je denken gaat je niets aan. Dit is iets wat in hun hoofd zit en waar je geen invloed op hebt. Het enige waar je voor moet zorgen is dat het ook geen invloed heeft op jou.” Dit vond ik nou zó’n bijzondere benadering van deze onzekere denkwijze.

Natuurlijk vind ik het belangrijk om serieus genomen te worden, ondanks dat ik er jonger uitzie. Dit moet echter niet mijn focuspunt zijn. Mijn focus moet eerder liggen op: Doen waar ik goed in ben. En het is alleen leuk meegenomen als ik op deze wijze het tegendeel kan bewijzen (jeweetwel: dat ik geen stagiaire ben). Het is overigens niet dat ik mezelf ooit iets heb ontzegd vanwege het beeld dat anderen van mij hebben, maar ik denk dat het mij soms wel wat meer onzeker heeft gemaakt. “Wie zit er nou te wachten op de mening van een klein, blond meisje uit Brabant die eruit ziet als een tiener?,” was één van die stekelige gedachten. Misschien niemand, misschien iedereen. In ieder geval: Een vraag die mij dus he-le-maal niet aangaat en waar ik absoluut geen antwoord op moet geven.

Er zullen waarschijnlijk nog genoeg momenten komen, dat mijn onzekerheid alsnog wordt bevestigd. Zo zei iemand in de enquête: “Eehm… Je ziet er een beetje uit als een tienermeisje, waardoor het soms moeilijk is om bepaalde volwassenere artikelen serieus te nemen.” Ja. Dit is kut om te lezen, maar dit is zo’n moment waarop ik moet beseffen: Dit is iets wat in hun hoofd zit en waar ik geen invloed op hebt. (En dat zo’n tien keer herhalen.) Ondanks dat ik er jonger uitzie heb ik namelijk al wel diverse dromen mogen verwezenlijken (in mijn eentje naar New York, schrijven voor Cosmopolitan) en dát is het belangrijkste. Hoe andere mensen mij zien is irrelevant. Het gaat erom hoe ík mezelf zie en wat ik door deze gedachtegang uitstraal. Heb ik tóch een onzeker momentje? Dan kan ik -net als Aranka- altijd nog even terugvallen op de superwoman. En hoor je binnenkort misschien ook mij met mijn handen in mijn zij in een public toilet near you hardop roepen: ‘Ik kán dit!’.

Liefs,
Femke



48 reacties


    8 april 2016

    Ik sluit me hier bij aan. Belangrijk om inderdaad te laten zien wat je kunt en doet en niet wat je leeftijd is of welke leeftijd je wordt geschat.



    8 april 2016

    Ik herken dit wel een beetje. Ik word over het algemeen ook een stuk jonger geschat.. Helemaal sinds ik een blokjesbeugel heb. Weetje, ik maak er altijd maar een grap over en ga dan weer verder over een ander onderwerp. Er wordt soms op een redelijk kinderlijke manier wat aan me uitgelegd en ik word uitgehoord over bepaalde dingen, als ze vervolgens vragen hoe oud ik ben en ik zeg dat ik 27 ben en dit jaar 28 zal worden dan zijn veel mensen altijd erg verbaasd en verandert daarna de toon in gesprekken vrijwel altijd naar een wat meer volwassen manier.. Erg vreemd. Ik ga het artikel waar je naar linkt van Aranka eens even lezen :-).



    8 april 2016

    Wat een tof artikel Femke, en ook mega herkenbaar! Ik kan me je situatie heel goed voorstellen, maar goed hoe je ermee om probeert te gaan. Ik ben zelf via mijn blog ook in aardig wat situaties gekomen waar ik veruit de jongste was, en dan kan ik me ook weleens ‘klein’ voelen ofzo, terwijl dat echt nergens voor nodig is. Goed artikel dus :)



    8 april 2016

    Schat je bent prachtig!!!!! En je hebt al zo veel bereikt, ik ben héél erg jaloers <3


    Femke - Youniqueblog

    11 april 2016

    Wat lief <3 Dankjewel!



    8 april 2016

    Lijkt me erg vervelend om jonger geschat te worden, maar dat is inderdaad not your business. Als je je daarop gaat focussen, ja dan beïnvloed het je wel. Maar zoals je zegt: niks van aantrekken en gewoon doorgaan met alle toffe dingen waar je mee bezig bent!



    8 april 2016

    Wat een goed artikel. Ik snap heel goed wat je bedoelt en het lastig dat gevoel van je af te schudden, maar je doet het echt supergoed!



    8 april 2016

    En ik maar altijd denken dat jonger geschat worden juist voordelen had ;-) Ik word namelijk altijd ouder geschat dan dat ik ben, maar ik heb nou niet het idee dat ze mij daarmee ook werkelijk serieus nemen helaas haha. Ik vind het juist stom als mensen aan mij vragen welke studie ik heb gedaan en als ik HBO zeg dat er dan een “ooohhh” uitkomt. Net alsof ik niet goed genoeg ben omdat ik niet verder ben gegaan naar de universiteit. Voorheen kon ik hier heel erg over in zit (“ik ben toch niet dom?”) maar tegenwoordig maakt mij dit niet heel veel meer uit. Zolang je maar je eigen kwaliteiten kent, zoals jij ook zo mooi aangeeft in je artikel, kun je de hele wereld aan (en ze tegendeel bewijzen hihi). Prachtig stuk in ieder geval Femke.



    8 april 2016

    Ik word ook altijd jonger geschat (bijna 25 en nog steeds word ik altijd om mijn ID-kaart gevraagd), al is het wel iets minder sinds ik een bril heb. Maar ik denk altijd: als ik straks 30 ben denkt iedereen dat ik 25 ben. Oftewel: het is nu niet altijd even leuk, maar op latere leeftijd heb je hier flink voordeel aan!



    8 april 2016

    Same here. Ik word áltijd jonger geschat, en je verhaal is heel herkenbaar, ik voel me ook vaak niet serieus genomen.. dit artikel heeft me wel laten nadenken, bedankt daarvoor! :)



    8 april 2016

    Wauw wat heb je dit super mooi verwoord Femke! Ik snap je helemaal, ik loop ook heel vaak aan tegen het obstakel dat ik jonger word geschat! Daarnaast ga ik straks werken in een wereld van ict’ers waarbij het niet in mijn voordeel gaat werken dat ik jonger lijk en daarnaast een vrouw ben! Maar je hebt helemaal gelijk, ik kan daaraan toch niks veranderen het gaat om wat ik kan!



    8 april 2016

    Wat een goed artikel! En wat een interessante, maar goede denkwijze. Dat gaat je denk ik zeker verder helpen! :-)



    8 april 2016

    Wat goed dat je deze mindset aanneemt, het moet ook bijna wel want je kan niet van iedereen’s kritiek wat aantrekken. Naast dat het je onzeker maakt, wie ben je zelf dan nog, wat blijft er nog van je over. Plus je wordt er een veel minder leuk persoon van, iemand die zich alleen maar aanpast aan iedereen. Been there, done that (and still learning hoor!) Mij helpt altijd heel erg de gedachte: je stelt elke dag wel iemand teleur. Elke dag is er wel iemand die t niet met je eens is, andere verwachtingen had of iets stom vindt. Dit helpt mij heel erg om het los te laten en te doen wat ik wíl. Als je maar weet dat ik je een geweldig persoon vindt! Keep your head up.



    8 april 2016

    Heel herkenbaar, ik word ook altijd een stuk jonger geschat. Maar ik denk dan altijd: later heb je daar alleen maar voordeel aan ;)



    8 april 2016

    Goed geschreven! Ik heb precies hetzelfde, als ik naar de dirk ga om bier te halen moet ik ook altijd nog mijn ID laten zien haha. -x-



    8 april 2016

    je artikel komt als geroepen! Hier zat ik gisteren nog zo mee. Mensen vinden mij ook altijd schattig, lief en klein en nemen me daarom vaak niet serieus. OH WELL. De volgende keer als ik mij er weer druk om maak, zal ik aan dit artikel denken. Thanks!


    Femke - Youniqueblog

    11 april 2016

    Ik word inderdaad ook altijd ‘schattig’ en ‘lief’ benoemd. Op zich natuurlijk geen heel vervelende associaties, maar zoals jij zegt: soms wel enorm lastig om dan serieus genomen te worden. Het artikel van Aranka heeft mij dan ook heel erg geholpen dit van mij af te zetten.



    8 april 2016

    Heel mooi verwoord :) Ook ik word vaak heel veel jonger geschat, maar ach. Moeilijk om kritiek en andere visies uit te schakelen, of zelfs nog ze te leren respecteren. Iedereen is anders en iedereen mag er zijn. We spiegelen en projecteren wat af op elkaar he ;)


    Femke - Youniqueblog

    11 april 2016

    Ja inderdaad! Zo zonde eigenlijk…



    8 april 2016

    Heel inspirerend artikel, echt iets om over na te denken. En je hebt helemaal gelijk, de benadering van Julia is echt heel bijzonder maar ik denk dat het veel mensen (inclusief moi) kan helpen. Fijn om te lezen. (:



    8 april 2016

    Dit is stiekem best wel herkenbaar! Ik heb er niet vaak ‘last’ van, maar ik heb al genoeg momenten meegemaakt waar dat wel zo was. Laatst ook.. Ik loop als enige vrouw stage tussen 15 mannen en we gaan binnenkort een rugby team dag doen. Waarbij iedereen mij al uitlacht, terwijl ze helemaal niets van mij of mijn sportieve kant weten. Dus stiekem hoop ik nu dat ik ze allemaal van het veld ga blazen haha! Want.. IK KAN DIT! :D


    Femke - Youniqueblog

    11 april 2016

    Jaaaa, dat hoop ik ook. YOU CAN DO IT!



    8 april 2016

    Mooi verwoord! Toen ik jonger was kon dit me ook bijzonder veel schelen allemaal, nu gelukkig nog maar weinig. Ik ben meestal lekker mezelf en jammer dan als iemand dat niet leuk vindt. Soms baal ik van opmerkingen, zeker als ik probeer iets in het Spaans te zeggen en het komt er niet helemaal goed uit. Als mensen dan gaan lachen voel ik me niet altijd fijn. Maar dan denk ik altijd maar: ik spreek tenminste Spaans, een Colombiaan Engels laten praten is bijna onmogelijk hahaha


    Femke - Youniqueblog

    11 april 2016

    Precies, je doet tenminste de móéite. Dat moet al gewaardeerd worden. Jammer dat dit dan niet altijd het geval. P.s. Ik heb heel veel respect voor je, want het enige Spaanse woord dat ik ken is ‘ola’. Haha!



    8 april 2016

    Veel sushi kunnen eten op andermans kosten haha geweldig, wat schrijf je toch leuk maar ja ik word ook altijd jonger geschat.. komt door onze wangen haha


    Femke - Youniqueblog

    11 april 2016

    Hahaha, zeer waarschijnlijk wel. :’)



    8 april 2016

    Er komt een dag dat het gewoon heel erg leuk is om jonger geschat te worden ;-)

    Ik word ook altijd jonger geschat en vaak geeft dat heel wat voordelen: zelfs nu (29) kom ik vaak nog weg met studententarief!
    En welke vrouw van 50 wil er niet graag uitzien als iemand van 35?! :)

    P.s.: maar ik begrijp ook wel dat het niet fijn is. mensen nemen je inderdaad niet altijd serieus. maar kop op, jij weet wel beter! :-)


    Femke - Youniqueblog

    11 april 2016

    Helemaal mee eens! Ik zeg ook vaak tegen mezelf van: Later… LATER ben je hier héél blij om. Of ik moet ineens heel veel rimpels krijgen.



    8 april 2016

    Dit is een artikel dat is geschreven door een powerwoman! Heel inspirerend en motiverend :)


    Femke - Youniqueblog

    11 april 2016

    Wat lief, dankjewel! <3



    8 april 2016

    Sterk stuk! Het is ook gewoon zo dat wat andere mensen van jou denken uiteindelijk helemaal niet belangrijk is, maar ik vind wel dat je moet nagaan hóe je jezelf wilt laten zien zodat je er wel een beetje invloed op hebt of in ieder geval weet dat je er alles aan hebt gedaan om jezelf neer te zetten zoals je gezien wilt worden.


    Femke - Youniqueblog

    11 april 2016

    Dit ben ik zeker met je eens! Het kan natuurlijk ook wel weer inzichtelijk zijn om te weten hoe andere mensen je zien en dit is ook zeker belangrijk. Toch heb ik nu dus geleerd mezelf hier niet te veel aan vast te pinnen. Dat lucht ook wel enorm op!



    8 april 2016

    Ik word continu jonger geschat,,, maar aan de ene kant is dat ook wel een beetje fijn als je zelf steeds ouder word toch?


    Femke - Youniqueblog

    11 april 2016

    Op mijn veertigste ben ik er waarschijnlijk héél blij om :-)



    8 april 2016

    Haha, dit is zó herkenbaar! Ik ben 21 en werk sinds een half jaar fulltime bij een krant. Moet mensen soms behoorlijk aan de tand voelen en heb soms het idee dat ze me helemaal niet serieus nemen. “Mag ik vragen hoe oud je bent?” – “Werk je allang bij de krant?” – “Loop je stage bij de PZC?” … Zucht! En inderdaad, het enige wat je kunt doen is bewijzen dat je jonge koppie niets te maken heeft met je kwaliteiten.


    Femke - Youniqueblog

    11 april 2016

    Exactly! Wel knap ook hoor dat jij hier zo goed mee omgaat.



    8 april 2016

    Wat een goed artikel!
    Zo heb ik er eigenlijk nog niet over nagedacht aangezien ik ook vaak jonger word geschat dan ik eigenlijk ben.. Ja, hier heb ik wel wat aan!



    8 april 2016

    Hier kan ik wat mee! Ik vind het héél lastig dat iedereen maar van alles over je kan denken, en ik vind jouw benadering (dus die van Aranka eigenlijk haha) een hele mooie. Ik ga ‘m opslaan en wie weet kan ik dan eindelijk een keer stoppen met me aantrekken van wat iedereen wat van me vindt. Ze vinden maar….


    Femke - Youniqueblog

    11 april 2016

    Dat is inderdaad de perfécte samenvatting: ze vinden maar… Misschien moet ik die ook even gaan inlijsten ;-)



    8 april 2016

    Interessant om te lezen! Ik word niet vaak jonger geschat, maar met 1,60 zo …Although ik trek mij eigenlijk nooit aan van wat mensen mij vinden



    9 april 2016

    Oke, Femke, eerlijk, ik heb nog nooit gezien als iemand jong? Gewoon, als een jonge vrouw, maar niet als een tiener meid, ofzoiets? En wow, te gek dit! Ik ga het proberen te onthouden! Kan een boost zijn voor mijn zelfvertrouwen, danku!



    9 april 2016

    Ik herken dit wel ja.. Ik word ook altijd jonger geschat. Dat ik met 20 jaar een nieuwe vriend heb, die een foto van mij aan z’n oma laat zien, en dat ze dan zegt “Oh wel jong meisje zeg, hoe oud is ze, 16?”. Word je niet echt vrolijk van, haha… Maar inderdaad, wat je zegt: het is gewoon niet iets waar je invloed op hebt! Hele fijne positieve blog dit!!


    Femke - Youniqueblog

    11 april 2016

    Ooo, dat lijkt me dan ook héél vervelend. Niets van aantrekken, hoor. In ieder geval fijn om te horen dat je iets aan deze blog hebt gehad!



    10 april 2016

    Wat een goed, positief artikel!! Ik kan me hier wel een beetje in vinden, ik ben meestal bang dat mensen me jonger inschatten en dan minder serieus nemen.



    10 april 2016

    Heel tof en goed artikel! Ik heb hier zeker iets van opgestoken.



    11 april 2016

    Ik kan mij hier enorm in terug vinden! En je benoemd het precies zoals ik het ook ervaar. Enorm vervelend, maar ik probeer de onzekerheid gewoon opzij te zetten. En het gewoon te accepteren.



    22 september 2016

    Lieve Femke,

    Wat mooi dat ik de wijze lessen van Julia op deze manier kan doorgeven. Ik ben blij dat ik jouw blog nu ook heb ontdekt! Geniet nog maar even van het jonger lijken, want ouder worden dat gaat vanzelf en daar hoef je helemaal niets voor te doen. Ik heb het altijd in mijn voordeel gebruikt, iedereen dacht over mij dat ik wel erg bijdehand was voor mijn leeftijd.
    Liefs, Aranka


    Femke - Youniqueblog

    22 september 2016

    Lieve Aranka,

    Jij ontzettend bedankt voor je mooie, inspirerende stuk en -natuurlijk- je lieve reactie op dit artikel. Ik ben momenteel zeker aan het genieten van alle verbaasde blikken die het me oplevert wanneer ik zeg online coördinator te zijn. En hopelijk kan ik dan op mijn 40e genieten van alle verbaasde blikken wanneer ik mijn échte leeftijd verklap ;-)

    Liefs,
    Femke