3 handige tips om je foto's te bewerken -
21/06/2016


handige tips om je foto's te bewerken 2
Eén van de dingen die ik leuk vind aan bloggen (en aan mijn werk!) is om foto’s te maken. Vooral omdat ik iedere keer nog steeds ontzettend veel bijleer. Vandaag deel ik een aantal handige tips om je foto’s te bewerken. En deel ik uiteraard ook weer wat leuke voor- en na foto’s.

Instellingen van mijn camera
Het fotograferen begint voor mij met mijn spiegelreflexcamera (Canon eos 600D) goed in te stellen. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het is voor mij binnen vijf seconden gefikst gezien ik altijd dezelfde instelling gebruik: Creatief Automatisch (CA) > Helderder. Hierdoor worden de foto’s automatisch een tintje lichter waardoor studiolampen meteen een stuk minder noodzakelijk zijn. Gezien jullie feedback op mijn enquête (lees: té lichte foto’s) zet ik mijn camera tegenwoordig wel ‘slechts’ op twee streepjes in plaats van drie. Persoonlijk vind ik mijn foto’s hierdoor ook écht mooier geworden.

handige tips om je foto's te bewerken 1
Natuurlijk licht

Ik fotografeer vrijwel altijd net natuurlijk licht. Ik merk dat mijn foto’s hier echt véél mooier van worden. Tijdens de zomermaanden is dit natuurlijk een stuk makkelijker, omdat het simpelweg langer licht is en vaak ook mooier licht. Alhoewel: direct zonlicht is echt een crime voor mooie foto’s. Hierdoor raakt de belichting vaak uit balans en/of komt er een gelige gloed over je foto’s heen. Zelf fotografeer ik daarom altijd in de schaduw.

handige tips om je foto's te bewerken
Photoshop

Huray, de foto is gemaakt! Dat betekent echter niet dat het werk over is. Zelf speel ik in photoshop (ik gebruik het gratis programma Photofiltre) met helderheid en contrast. Daarnaast bewerk ik mijn foto’s ook altijd in Picmonkey met -bij voorkeur- de filter Orton. Deze is voor mij echt onmisbaar. Hierdoor merk ik alleen vaak wel dat mijn foto’s wat ‘vager’ worden. Als finishing touch maak ik mijn foto’s dus altijd nog een beetje scherper in photoshop. That’s it!

Wat vinden jullie van het verschil tussen mijn voor- en na foto’s? Wat vinden jullie de beste tips om je foto’s te bewerken?

Hé, kijk ook eens op…| FACEBOOK * INSTAGRAM * SNAPCHAT * YOUTUBE * TWITTER19 reacties


  21 juni 2016

  Ik vind je foto’s altijd erg mooi. Dat lichte hou ik juist wel van. Het geeft een vrolijke en frisse look. Ikzelf bewerk mijn foto’s altijd met verschillende app’s. Ik ben niet zo handig met een camera en de computer, dus ik hou het meestal daarbij. Maar mooie foto’s vind ik altijd wel erg belangrijk voor de uitstraling van een blog. Dus ik probeer er steeds meer mee te doen. Deze tips zijn dus zeer welkom. Thanks daarvoor :). Verder haal ik mijn foto’s van Pixabay. Ook erg handig ;)  21 juni 2016

  Leuk om jouw ‘bewerkingsroutine’ te ontdekken! Ik vind die filter op zich al een best leuk effect geven, handig dat je camera die heeft. Wel echt fijner dat je ‘m ééntje minder donker maakt, ik vond je foto’s soms net wat te licht inderdaad. Maar ze zijn nu echt zo lekker fris, licht en zomers! X  21 juni 2016

  Jouw foto’s vind ik gewoon echt geweldig! fijn artikel liefs  21 juni 2016

  <3 jouw foto's.  21 juni 2016

  Wauwie, jouw foto’s zijn altijd zó mooi. Ben ik echt jaloers op. Heel erg bedankt voor je tips!  21 juni 2016

  In photoshop kun je ook filters gebruiken he! :) Je kunt deze op het wereldwijde web onder de noemer ‘actions’ vinden. Vooral op sites zoals deviantart.com kun je er heel veel gratis downloaden. Dan hoef je niet meer tussen programma’s te switchen.  21 juni 2016

  Oh wauw! Hier kan ik zeker nog wat van leren! ;-)  21 juni 2016

  Een klein beetje spelen met de parameters kan echt veel verschil maken eh.  21 juni 2016

  Ik speel ook altijd met helderheid en contrast in mijn foto’s en dat geef inderdaad al een beetje een wereld van verschil! Ook speel ik vaak met de temperatuur van mijn foto, want vaak is de foto een klein beetje ‘geel’ Dan verkoel ik hem met een Cooling Filter, waardoor de kleur meer neutraal wordt :)  21 juni 2016

  Deze tips zijn heel behulpzaam! Ik vind je foto’s altijd prachtig en nu weet ik hoe ik zelf foto’s kan verbeteren.  21 juni 2016

  Foto’s zijn altijd heel belangrijk bij een blogpost. Ik moet zeggen dat ik het schrijven leuker vind dan de foto’s maken, dus ik zou soms eigenlijk wat meer tijd moeten besteden aan mooie foto’s.  21 juni 2016

  Ik houd ook wel van lichte foto’s! Ik bewerk ze in Photoshop met helderheid en contrast inderdaad, afhankelijk van hoeveel er nodig is…  21 juni 2016

  Mooie voorbeelden heb je gebruikt! Zelf gebruik ik Photoshop CS (oudje) en werk ik met lichter maken, contrast en levels. Ook maak ik het altijd scherper.  21 juni 2016

  Bedankt voor de tips. Sinds kort heb ik de samsung galaxy s7 edge gekocht en daar moet je ook hele mooie foto’s mee kunnen maken. Zit nu ook van alles uit te proberen. Jouw foto’s zijn in ieder geval echt mooi  21 juni 2016

  Super fijne tips, gelukkig is het nu lichter en is het makkelijker om foto’s te maken in het daglicht. Het scherper maken van de foto’s ga ik ook eens uitproberen.  21 juni 2016

  Hele mooie foto’s <3  24 juni 2016

  Leuk om te zien, dat voor en na!:) Ik ben benieuwd hoe je aan die bewerk programma’s komt, Picmonkey ken ik wel maar Photofiltre en photoshop niet. Kan je dat ergens downloaden of moet je dat kopen ofzo?
  Liefs:)  27 juni 2016

  Leuk om zowel de originele foto’s als het uiteindelijke resultaat te zien! Ik gebruik zelf vaak het gratis edit-programma Photo! Editor. Je kunt wat spelen met contrast, helderheid en kleuren, de horizon een beetje rechttrekken, rode ogen wegwerken etc. Heel fijn en simpel programma om snel veel foto’s te bewerken!  1 juli 2016

  Leuk om de originele foto’s en de eindresultaten naast elkaar te zien! Zelf bewerk ik mijn foto’s in Photoshop. Ik pas de levels, het contrast en de helderheid aan. Indien nodig pas in Lightroom eerst even de witbalans aan. De foto’s die ik met mijn gsm genomen heb, bv. voor Instagram, bewerk ik in Aviary.