Hoe gaat het echt? Dit is mijn bruut eerlijke antwoord.
10/10/2017


fotografie ellen van lent femke kamps
Praten over mentale problemen is ongemakkelijk. Het is nu eenmaal ook nét wat makkelijker om een vraag als ‘Hoe gaat het?’ te beantwoorden met ‘Goed!’ dan om eerlijk toe te geven dat je de vloer van de badkamer van dichtbij hebt bewonderd, omdat je het allemaal even niet meer wist. Wat zou ík eerlijk antwoorden als je vroeg hoe het met mij ging? 

Als je geabonneerd bent op mijn online masterclass, heb je al kunnen lezen dat ik onlangs werd getrakteerd op mijn eerste hyperventilatie aanval sinds een jaar. Eigen schuld, dikke bult. Mijn lichaam gaf aan dat ik weer met volle kracht op de overspannenheid al dan niet een burn-out aan het afstevenen was. Verdomme. Ik moest inmiddels toch wel beter weten? Bepaalde karaktereigenschappen zijn echter nu eenmaal eigen, zo leerde burn-out Kirsten Nelis mij tijdens het interview voor Fuck the quarterlife crisis. Het is alleen aan jezelf om je hiervan bewust te zijn en deze eigenschappen te modereren.

Wat zorgde ervoor dat ik mijn linkerarm weer voelde verkrampen? Ik kan verklappen: dat zijn duizend-en-één verschillende dingen. De laatste afstemmingen voor mijn boek, het regelen van het lanceringsfeest, de twee(!) bijbehorende webseries en al het communicatieverkeer dat daarbij komt kijken, de wekelijkse online masterclass, mijn nieuwe zakelijke website, freelance-klussen, het beantwoorden van mailtjes van opdrachtgevers, drie verschillende samenwerkingen voor mijn blog, alles wat nog in en rondom het huis moet gebeuren en daarnaast óók nog een fijn sociaal leven onderhouden.

Jeetje, het is niet eens in één adem te lezen. Niet gek dat ik haastige ademscheuten nodig had om het allemáál te kunnen bevatten. Die hyperventilatie aanval lijkt nu ineens zo gek nog niet. Dit terwijl ik me oprecht wél in één van de meest gelukkige periodes van mijn leven bevind. Ik werk aan verschillende projecten waar ik echt ongelofelijk enthousiast van word en het voelt alsof alles momenteel op zijn plek valt. Dat het zo had moeten zijn.

Wat ik nu echter meer dan ooit besef, is dat goede dingen nu eenmaal twee zijden hebben. Hoe fijn deze periode in mijn leven ook is: het neemt ook druk met zich mee om al die goede dingen vast te houden, te presteren, om aan bepaalde verwachtingen te (willen) voldoen. Vooral die torenhoge verwachtingen van jezelf. Als er echter één ding is dat ik heb geleerd, dan is het wel dat voldoen aan het perfecte plaatje beslist geen garantie voor een gelukkig leven is. Iets dat ik uiteraard in mijn boek veel uitgebreider zal bespreken.

Vandaar dat ik afgelopen weekend ook even een stapje terug had genomen. Even los van alle hectiek. En óf me dat goed heeft gedaan. Alsof mijn lichaam het wist, kwam alle vermoeidheid er in één keer uit. Ik was doodop, maar merkte wel dat ik snel herstelde. Dat ik het wederom op tijd had aangevoeld. Na een weekend gevuld met etentjes en spelletjesavonden met vrienden, voel ik me inmiddels weer helemaal opgeladen. Rustig. Een grootse opluchting. Heb ik afgelopen jaar toch écht iets geleerd van mijn uitputtende ‘ren-je-rot’-marathon. Dat zo nu en dan aan de zijlijn zitten óók een prestatie kan zijn.

Hoe het dus met mij gaat? Eerlijk? Héél goed. Maar soms iets té.

Liefs,
Femke

P.s. Mijn missie is om mentale problemen meer bespreekbaar te maken. Dat het oké is als je je shit niet op orde hebt. Steun jij deze boodschap? Stem dan hier op mij.

FACEBOOK * INSTAGRAM * SNAPCHAT * YOUTUBE * TWITTER

Fotografie: Ellen van Lent22 reacties


  10 oktober 2017

  Wat onwijs mooi en knap dat je ervaringen je hebben geleerd om op dit moment toch een pas op de plaats te maken. Dat perfecte plaatje is inderdaad juist niet de sleutel naar geluk en uiteindelijk schiet je er niets mee op om aan alle verwachtingen te willen voldoen. Fijn dat een beetje rust je goed heeft gedaan. Je bent een topper! :)


  Femke - Youniqueblog

  10 oktober 2017

  Zo lief jouw reactie <3 Ontzettend bedankt hiervoor!  10 oktober 2017

  Wat goed om te lezen dat je op het juiste moment aan jezelf hebt gedacht. Ik denk dat het logisch is dat nu je zoveel om handen hebt je daar altijd zo voor gaat, maar denk aan jezelf.. Dat is meteen een note to myself ;-). Goed dat je even een stapje terug deed en je merkte dat je snel weer bijkwam.


  Femke - Youniqueblog

  10 oktober 2017

  Precies! Achteraf gezien vind ik het echt niet zo gek dat ik die druk zo erg voelde. Ben in ieder geval blij dat ik mezelf ook de kans gaf om dat stapje terug te nemen. Heel erg bedankt ook voor jouw fijne, positieve reactie! X  10 oktober 2017

  Ik vind het zo knap van je dat je dit ook durf te delen. Iedereen praat alleen maar over hoe goed het gaat waardoor de druk op anderen om ook van alles te doen alleen maar groter wordt. Goed daf je ook de moeilijkere momenten deelt en dat je de tijd voor jezelf pakt om je lichaam weer op te laden! Ik ben echt heel benieuwd naaf je boek


  Femke - Youniqueblog

  10 oktober 2017

  Precies dat! Het geeft je het gevoel dat je óók alles moet doen, maar bovenal dat het een recept voor geluk is. Terwijl dit absoluut niet zo is. Heel erg bedankt voor je bemoedigende woorden! Ben ook ontzettend benieuwd wat je ervan vindt. X  10 oktober 2017

  Dank je wel dat je dit deelt en voor je missie. Ik probeer dit ook te doen en schrijf er de laatste tijd veel over. Merk dat het veel teweegbrengt. Good job, vrouw!


  Femke - Youniqueblog

  10 oktober 2017

  Ja, daar ben ik ook zó blij mee! Hoe stom dit misschien ook klinkt. Ik vind het waanzinnig stoer dat je je sessies met de psycholoog zo openlijk durft te bespreken. Je inspireert hier zoveel mensen mee om ook meer open te zijn over dit soort struggles. Heel trots op jou!  10 oktober 2017

  Ik vind het knap van je wat je hebt geleerd. Tuurlijk is het soms nog lastig. Wees eerlijk, we willen soms ook gewoon te veel. En we eisen teveel van onszelf. Maar je bent goed bezig en het delen ervan vind ik echt top.


  Femke - Youniqueblog

  10 oktober 2017

  Precies! We reiken naar de maan, omdat het kan. En dat is enerzijds fantastisch omdat we hierdoor ver(der) komen, maar anderzijds mogen we natuurlijk ook best wat vaker genieten van de sterren om ons heen. Om het spreekwoord maar even af te maken ;-) Lief deze reactie! Heel blij met je support.


  Manon

  10 oktober 2017

  heel herkenbaar, ik vraag soms ook te veel van mezelf en dan van het ene op het andere moment besluit ik maar te stoppen met iets wat eigenlijk wel succesvol was of had kunnen worden, zo zonde. Nu weet ik er gelukkig wel beter mee om te gaan maar wat goed dat je hier een boek over schrijft. Mijn stem heb je


  Femke - Youniqueblog

  10 oktober 2017

  Wat fijn deze eerlijke reactie! Al betekent stoppen natuurlijk niet meteen dat iets niet succesvol is. Maar goed, hier kom ik natuurlijk in mijn boek nog uitgebreider op terug. Ontzettend bedankt voor je support. Ik ben enorm blij met je stem :-)! X  10 oktober 2017

  Wat ontzéttend druk, maar wel razend interessant. Top dat je jezelf intussen goed genoeg kent om te weten wat jouw lichaam en geest nodig hebben. Fijn dat dat rustige weekend je, na alle hectiek, zo’n deugd gedaan heeft.


  Femke - Youniqueblog

  10 oktober 2017

  Yes, het was echt nét wat ik nodig had. Ontzettend bedankt voor je lieve reactie!  10 oktober 2017

  Wat fijn dat je toch aan jezelf hebt kunnen denken op het juiste moment! <3


  Femke - Youniqueblog

  10 oktober 2017

  <3  10 oktober 2017

  Yes, meer van dit alsjeblieft!


  Femke - Youniqueblog

  10 oktober 2017

  Lief <3  10 oktober 2017

  Heel veel hartjes, goed dat je dit doet (en nog fijner dat het na het weekend weer iets beter gaat). Ik herken het maar al te goed en doe deze week ook even een stapje terug ;-)  10 oktober 2017

  Wat goed dat je dit zo bespreekbaar maakt. Gek eigenlijk he, dat iets waar je zo enthousiast toch zo slecht voor je kan zijn.. Goed dat je weet hoe het zit en naar je lichaam luistert! <3  11 oktober 2017

  Super logisch al die hectiek om alles heen, ondanks dat het nog zo tof is. Al met al, je doet ‘t super goed en zelfs even een stapje terug doen is een prestatie en ik ben trots op je muppie!! <3  13 oktober 2017

  Wat knap dat je er zo open over bent!