Rechtenvrije stockfoto's: beeldbanken voor gratis en rechtenvrij stockbeeld
15/10/2018


beeldbanken rechtenvrije stockbeelden gratis stockbeelden geen auteursrecht rechtenvrije stockbeeldbanken

Hoewel ik de beelden voor mijn blog en socialmediakanalen allemaal zelf maak (of iemand hiervoor inhuur) kan ik me natuurlijk goed voorstellen dat dit niet voor iedereen haalbaar is. En dan kan het gebruik van rechtenvrije stockfoto’s handig zijn. Dit zijn inspirerende, uiteenlopende beelden die je vrij mag gebruiken voor je blog of website zonder een boete te riskeren. 

Rechtenvrije stockfoto’s

Het gebeurt helaas maar al te vaak dat mensen beelden gebruiken op hun blog, website of socialmediakanalen waar zij niet de rechten voor hebben. Niet alleen vervelend voor de maker die tijd en moeite heeft geïnvesteerd om dit beeld te creëren, maar ook voor de gebruiker die hierdoor hoge boetes riskeren. In mijn omgeving is het ook al meerdere keren voorgevallen dat iemand een boete ontving vanwege onrechtmatig beeldgebruik. En dit kan soms wel oplopen tot in de duizenden(!) euro’s. Yep. Ook als je ‘slechts’ een blogger bent. Ook online entrepreneur Cynthia Schultz schreef hier dit handige (en confronterende) artikel over.

rechtenvrije stockfoto's rechtenvrije stockbeelden gratis stockfoto's gratis stockbeelden

 

Beeldbanken met gratis en rechtenvrij stockbeeld

Als je dus de mogelijkheid hebt, raad ik om bovenstaande redenen altijd aan om je eigen beeld te maken. Of iemand hiervoor in te huren. Valt dit niet binnen de mogelijkheden dan zijn beeldbanken met rechtenvrije stockfoto’s een fijn alternatief. Hier vind je rechtenvrije stockbeelden die je vrij mag gebruiken zonder toestemming van de gebruiker. En deze rechtenvrije stockbeeld websites heb je anno nu behoorlijk wat. Hieronder vind je een overzicht van mijn persoonlijke favorieten. De beeldbanken met een hartje gebruik ik zelfs regelmatig voor opdrachtgevers!

Wat Librestock en Pexels zo bijzonder maakt is dat deze twee websites een soort ‘Google’ zijn onder de de rechtenvrije beeldbanken. Deze websites verzamelen de gratis en rechtenvrije stockfoto’s van meerdere websites op één plek. Een handig startpunt om kennis te maken met de diverse beeldbanken om zo je eigen favoriet te ontdekken. Zo ontdekte ik na verloop van tijd vaak uit te komen bij Pixabay, Unsplash en FoodiesFeed. Een absolute aanrader!

Maken jullie weleens gebruik van gratis en rechtenvrije stockfoto’s? Zo ja, om welke reden?

FACEBOOK * INSTAGRAM * YOUTUBE * TWITTER3 reacties


  15 oktober 2018

  Helaas kan ik niet alles zelf maken, anders had ik dat maar al te graag gedaan. Zelf maak ik daarom geregeld gebruik van Pixabay of Pexels.  16 oktober 2018

  Oeh, wat handig dit! Unsplash kende ik al, die gebruik ik heel vaak en is onwijs fijn!  18 oktober 2018

  Best wel handig om te gebruiken dit, hier heb ik eigenlijk nog nooit echt naar gekeken.