Tijd voor jezelf inplannen: mijn tips om om te gaan met introversie en hoogsensitiviteit
21/10/2018


femke kamps mariska van der haven fotografie

“Vind je feestjes leuk?”, vroeg eens een coach aan me tijdens een enneagram-interview. Ik kan me nog goed mijn vertwijfelde eerste reactie herinneren: “Eh…” “Dat dacht ik al”, antwoordde ze met een glimlach. Van nature ben ik introvert en hoogsensitief waardoor ik meer tijd voor mezelf nodig heb dan de meeste anderen. In dit artikel deel ik mijn tips hoe ik hiermee heb leren omgaan.

Tijd voor jezelf inplannen

Maak afspraken met jezelf

Vind je tijd voor jezelf inplannen lastig? Maak afspraken met jezelf. Zo probeer ik er altijd voor te zorgen dat ik zeker één weekend in de maand geen afspraken heb ingepland. Dit vind ik altijd een heel fijn vooruitzicht. Ook probeer ik erop te letten om wekelijks niet meer dan drie afspraken met vriendinnen in te plannen. Deze afspraken met mezelf dienen natuurlijk vooral als richtlijn, maar het is fijn om dit als houvast te hebben. Hierdoor verzet ik met minder moeite een afspraak naar een later moment, omdat ik weet hoe fijn ik het vind om zoveel tijd voor mezelf te hebben.

Creëer momenten van rust

Wat voor mij ook ontzettend belangrijk is, is het creëren van momenten van rust. Om even te ‘ontprikkelen’. Zelf doe ik dit door dagelijks zowel ‘s ochtends als ‘s avonds -en soms ook tussen de middag- even tien minuten te mediteren. Wanneer ik thuiskom van een feestje merk ik -hoe gezellig het ook is geweest- dat ik voordat ik ga slapen ook altijd even behoefte heb om te ontprikkelen. Het is goed om voor jezelf te ontdekken waar je mentaal op zo’n moment nog meer rustig van wordt. In mijn geval is dit bijvoorbeeld een boek lezen of kleuren. Het kijken van een film of aflevering van een serie voelt voor mij ook écht als ontspanning.

Wees eerlijk

Er zijn natuurlijk talloze smoezen te bedenken waarom je een afspraak zou afzeggen. Wanneer je echter gewoon eerlijk bent hoef je geen energie te verspillen door een smoes te bedenken en vervolgens deze leugen te onderhouden. Bedenk bovendien dat je niet altijd een reden hoeft te geven waarom je niet kunt of een afspraak wilt afzeggen. Een simpele ‘het komt voor mij niet uit’ kan natuurlijk ook. Wil je wel graag een reden geven, wees dan eerlijk in het feit dat je graag een (mid)dag of avond voor jezelf wilt. Als een vriendin om deze reden jullie afspraak zou afzeggen, zou je het (waarschijnlijk) ook gewoon begrijpen. Andersom dus ook.

Tijd voor jezelf inplannen: doe jij dit zo vaak als je zou willen?

FACEBOOK * INSTAGRAM * YOUTUBE * TWITTER

Fotografie: Mariska van der Haven8 reacties

  Ilonka de Jong

  21 oktober 2018

  Zo fijn dat hier steeds meer bekend over wordt. Ik dacht altijd dat ik hier alleen in stond. Ik leer ook steeds beter te doseren ipv het vakje sociaal in 1x leeg te gooien  21 oktober 2018

  Fijne tips! Ik probeer er op te letten dat ik meer momenten voor mezelf in plan maar ik ben er nog geen ster in. Vooral als ik het heel druk heb of als er ineens heel veel sociale dingen op mij af komen, schiet ik wel eens in de stress en vergeet ik goed te plannen. Ik kan nog steeds leren dus!  21 oktober 2018

  Wat een fijne tips heb je weer met ons gedeeld zeg (ondertussen zie ik je instagram foto’s hieronder, wat moet je nu toch aan het genieten zijn daar wauw’ <3  21 oktober 2018

  Deze tips moet ik toch echt eens op gaan volgen. Soms zeg ik ja tegen een feestje en heb ik er vervolgens totaal geen fut voor. Nee zeggen zou dan iets beter zijn. Ook je tip van dat je niet altijd maar een reden hoeft te geven. Niet altijd te hoeven verontschuldigen en schuldig voelen!  21 oktober 2018

  Deze tips moet ik toch echt eens op gaan volgen. Soms zeg ik ja tegen een feestje en heb ik er vervolgens totaal geen fut voor. Nee zeggen zou dan iets beter zijn. Ook je tip van dat je niet altijd maar een reden hoeft te geven. Niet altijd te hoeven verontschuldigen en schuldig voelen!  22 oktober 2018

  Wat een fijne tips, ik ga het mediteren ook maar eens een keer proberen :-)  22 oktober 2018

  Wat een fijne tips! Ik vind zelf dat mediteren ook wel erg goed werkt om even te ontprikkelen.  25 oktober 2018

  Fijne tips!
  Soms is het een harde les, althans voor mij, burn out was de druppel. Nu bijna een jaar later, leer ik pas meer voor mezelf kiezen en dingen schrappen uit mijn agenda.