Tidying up with Marie Kondo: mijn persoonlijke ervaring
08/01/2019


The life-changing magic of tidying up marie kondo konmarie method konmarie methode Tidying up with Marie Kondo

Als je me volgt op Instagram heb je misschien wel meegekregen dat ik sinds kort helemaal ben verslingerd aan de nieuwe Netflix Original ‘Tidying up with Marie Kondo’. In deze serie helpt de auteur van de wereldwijde bestseller ‘The life-changing magic of tidying up’ aan de hand van haar zogenaamd ‘KonMarie’-methode om de huizen van diverse mensen weer op orde te brengen. Ook ik ging aan de slag met haar methode en ben enorm enthousiast.

Marie Kondo

KonMarie-methode

Vraag het mijn moeder en ze zal het beamen: ik ben allesbehalve een opruimliefhebber. Toen ik nog thuis woonde betrad ze regelmatig mijn kamer met de vraag ‘of er een bom was ontploft’. Hoewel ik toen ik eenmaal ging samenwonen heus wat opgeruimder werd, bleef het nog altijd niet mijn favoriete taak. Tot ik onlangs de KonMarie-methode van Marie Kondo ontdekte. Kondo benadrukt in haar boek én serie hoe belangrijk het is om jezelf bewust te zijn van wat je hebt en dit te koesteren. De vraag “Does this spark joy?” staat bij ieder item centraal. Opruimen doe je volgens Kondo dan ook niet aan de hand van de ruimtes in je huis, maar op basis van vijf categorieën: kleding, boeken, papier, komono (overige items) en spullen met sentimentele waarde.

The life-changing magic of tidying up marie kondo konmarie method konmarie methode Tidying up with Marie Kondo

The life-changing magic of tidying up marie kondo konmarie method konmarie methode Tidying up with Marie Kondo

Does this spark joy?

Wanneer je met de categorieën aan de slag gaat is het belangrijk om alle spullen uit deze categorie (voor even) op één plek te leggen, zodat je goed kan zien wat je nu eigenlijk hebt. Je kleding zou je bijvoorbeeld op bed kunnen leggen en je boeken over de vloer kunnen verspreiden. Volgens de KonMarie-methode moet je vervolgens ieder item met twee handen vastpakken en jezelf afvragen ‘Does this spark joy?’. Zo ja, dan mag je het item bewaren. Zo niet, dan moet je het item bedanken en liefdevol weggooien.

Vooral dit laatste wekt bij de meeste mensen de nodige lachstuip op, maar volgens Marie Kondo is deze uiting van dankbaarheid één van de belangrijkste onderdelen van haar methode. Ieder item in je huis heeft immers op een zeker moment een bijdrage geleverd aan je leven. Zij het positief, zij het dat het item je heeft geleerd dat broeken met luipaardprint je eigenlijk helemaal niet staan (*wink*). En daarom is dankbaarheid altijd op zijn plaats.

The life-changing magic of tidying up marie kondo konmarie method konmarie methode Tidying up with Marie Kondo

The life-changing magic of tidying up marie kondo konmarie method konmarie methode Tidying up with Marie Kondo

Geef ieder item een thuis

Zoals gezegd mag je de items die je een gevoel van vreugde geven bewaren. Belangrijk hierbij is om ieder item een ‘thuis’ te geven in je woning (lees: een vaste plek). Zo blijft je huis opgeruimd en kom je volgens Marie Kondo niet alleen zelf maar ook je spullen tot rust. Nog een belangrijke regel afkomstig van de KonMarie-methode: berg je spullen dusdanig op dat je in één oogopslag goed kan zien wat je hebt. Kleding kun je bijvoorbeeld driedelig vouwen en daarnaast zou je moeten vermijden om items op elkaar te stapelen.

The life-changing magic of tidying up marie kondo konmarie method konmarie methode Tidying up with Marie Kondo

The life-changing magic of tidying up marie kondo konmarie method konmarie methode Tidying up with Marie Kondo

Verslavend

De KonMarie-methode omvat natuurlijk nog véél meer handige tips en tricks. Wat hierboven beschreven staat is beslist een sterke basis wanneer je (net als ik!) ook aan de slag wilt gaan met deze methode. Zelf ben ik na het zien van de serie ook meteen aan de slag gegaan en het is werkelijk verslavend. Het feit dat alle items nu een thuis hebben toegewezen gekregen, maakt het makkelijker om vol te houden. Als het goed is heb je in deze post al een aantal voor en na foto’s van de toepassing van de KonMarie-methode in mijn huis gezien. Het is voor mij de eerste keer dat ik met plezier mijn huis aan het opruimen ben geweest. En dat alleen is al een enorm grote winst.

Zijn jullie al bekend met de KonMarie-methode? Hebben jullie toevallig Tidying Up With Marie Kondo al gezien?

FACEBOOK * INSTAGRAM * YOUTUBE * TWITTER24 reacties


  8 januari 2019

  Goed bezig! :) Het klinkt echt wel als een handige methode. En die opgeruimde kledingla is wel echt #goals, hoor :)  8 januari 2019

  Goed begin dit jaar! Ik heb haar boeken gelezen een paar jaar terug en sindsdien is mijn huis (en voorheen mijn slaapkamer) netjes gebleven! Echt bizar want daarvoor was het altijd georganiseerd chaos  8 januari 2019

  Ooooh, wat fijn om te zien! Ik keek eergisteren de trailer en werd er blij van! Mijn vriend, on the other hand, zei “neeee, is dit echt? Dit is comedy, toch? Dit kan niet!” :’) Je kan dus stellen dat ik de serie alleen ga kijken, haha!


  Femke - Youniqueblog

  16 januari 2019

  Haha hilarisch ;-) Ben je inmiddels om?  8 januari 2019

  Het daadwerkelijke opruimen en vaste plaatsen geven, heeft voor mij vrij weinig nut aangezien ik nog maar 6/7 (of 10) weken in mijn huis zit. Maar de manier van selecteren daar heb ik wel veel mee. Al sinds het boek uit kwam ben ik aan het opruimen geslagen en ik hoop dat nu met de Netflix serie het nog makkelijk gaat worden. Ik heb er in ieder geval zin in om alles te gaan bekijken!


  Femke - Youniqueblog

  16 januari 2019

  Dit kan ik me heel goed voorstellen! Wel een mooie methode om ‘fris’ te beginnen in je nieuwe huis. Heel veel succes met verhuizen alvast!  8 januari 2019

  Ik ben ook helemaal om. En ik vind haar manier van spullen bedanken en bewust bezig zijn met wat je hebt en wat geen plek meer heeft in je leven zo mooi. <3


  Femke - Youniqueblog

  16 januari 2019

  Ik ook! Ik word er zo blij van <3  8 januari 2019

  Ik ben gisteren met de serie begonnen! Het boek heb ik zo’n 2 jaar geleden gelezen, maar van de resultaten van die opruimwoede is niet heel veel meer te zien ;) Morgen wil ik mijn troep gaan tackelen.


  Femke - Youniqueblog

  16 januari 2019

  En… Is het uiteindelijk nog gelukt met opruimen?  8 januari 2019

  Ik heb de serie ook al zien blinken op Netflix maar nog niet bekeken. Nu ik jouw fantastisch georganiseerde kasten zie, heb ik zin om er toch ook in te vliegen eigenlijk. :)


  Femke - Youniqueblog

  16 januari 2019

  Woehoe! Ik ben blij dat mijn opgeruimde kasten hier iets aan kunnen bijdragen ;-)  8 januari 2019

  Wat ben je goed bezig geweest! Ik moet binnenkort ook echt opruimen, misschien ook maar eens deze methode gebruiken. Kan me voorstellen dat het verslavend is :-)  8 januari 2019

  Ik zie hem elke keer voorbij komen en nu wil ik er ook aan beginnen!  9 januari 2019

  Aahh jaa! Ik ben ook aan de slag gegaan na het zien van de serie van Marie Kondo. Zo’n fijne methode!  9 januari 2019

  Ik ben nu eventjes heel erg druk met een tentamen wat ik deze week heb en de deadline van mijn thesis die volgende week is, maar daarna ga ik meteen aan de slag. Mijn handen prikkelen al weken om de boel hier eens goed op te gaan ruimen en te sorteren. Bij jou is het in ieder geval erg goed gelukt!


  Femke - Youniqueblog

  16 januari 2019

  Oh, wat een goed vooruitzicht! Geniet ervan ;-) Hopelijk is het tentamen goed gegaan!  9 januari 2019

  Goed bezig geweest! Ik heb de serie in 2 dagen afgekeken en wil zooo graag ook aan de slag, maar zit midden in een renovatie dus moet nog even geduld hebben :’)


  Femke - Youniqueblog

  16 januari 2019

  Dat is inderdaad niet het meest ideale moment om hiermee aan de slag te gaan ;-) Succes met de renovatie!  9 januari 2019

  Heerlijk een opgeruimd huis! Ik heb de eerste aflevering van de serie gekeken maar werd van de serie niet gelukkig. Vind haar methode echt hemels alleen de manier waarop de serie is vormgegeven niet helaas. Vooral de combinatie van taal die wordt gebruikt vind ik nogal vervelend luisteren/kijken. Maar haar methode is echt goud waard!!


  Femke - Youniqueblog

  16 januari 2019

  Oh, dit begrijp ik wel! Het is natuurlijk allemaal lekker Amerikaans ;-) Maar wat je zegt: het gaat om de methode! Tof dat je dit wel eruit hebt kunnen halen :-)  9 januari 2019

  Wauw je bent heel erg goed bezig geweest zeg! Looking good, ik moet dit ook maar eens gaan kijken, ideaal. Maar ik moet wel zeggen dat ik al een aardig opruim mens ben!  11 januari 2019

  Dit ziet er prachtig uit! Ik ben er nog niet aan toegekomen, maar ik ben wel gestart met een challenge in januari waarin ik iedere dag minimaal 1 ding moet weggooien en waar ik eigenlijk niets mag kopen op noodzakelijke dingen na (bv. een kadootje voor je vriend omdat hij in januari jarig is, haha). Dus ik ben in ieder geval wel al lekker bezig, maar ik weet dat ik nog veel meer zou kunnen! Dus volgens mij zou ik nog veel verder kunnen komen wanneer ik deze serie ook bekijk. Want opruimen (en soms ook nog eens schoonmaken) staat namelijk ook niet in mijn woordenboek :P


  Femke - Youniqueblog

  16 januari 2019

  Wat een toffe challenge! Ben je hier samen met iemand mee begonnen of echt voor jezelf? Ben heel benieuwd!