Soms is (te) veel geven óók nemen | Femke Kamps
10/02/2019


soms is te veel geven ook nemen

Een coach vertelde mij alweer enkele jaren geleden dat ik goed ben in het presenteren van mijn gevoelens. Als in: ik weet heel goed te vertellen hoe ik me voel, maar echt het potje met emoties openen… Nou, nee. Toen ik me hiervan bewust werd, zag ik het ook steeds vaker in mijn omgeving. Mensen die een kleurrijke omschrijving wisten te geven van hun potje verdriet, maar anderen niet met hun échte emoties wilden belasten. Zonde, want soms is te veel geven óók nemen.

Laat ik vooropstellen: ‘gevers’ zijn my kind of people. Als ik kijk naar de vriendinnen die het dichtst bij mij staan, zijn dit stuk voor stuk gevers. Mensen die een ander graag vooropzetten. Ook al gaat dit soms ten koste van zichzelf. Inmiddels weet ik uit ervaring dat ik ook zo’n type ben. En hoe nobel dit ook klinkt, weet ik dat dit een keerzijde heeft. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor een vriendschap.

Onlangs kwam dit ter sprake toen ik aan het bijkletsen was met een vriendin. Eén van mijn meest favoriete personen op deze aardkloot die er écht voor je is. De kanttekening? Hoewel ze het makkelijk vindt om aan anderen te geven, vindt ze het lastig om te ‘nemen’. Om hulp te vragen wanneer zij hier behoefte aan heeft. Ze had in haar beleving al vaak genoeg hulp nodig gehad van haar omgeving. Om daar wéér aanspraak op te moeten doen, vond ze lastig. Als gever wil ze anderen niet tot last zijn. En dit triggerde mij om het volgende te zeggen:

“Zie het zo: soms kun je door te nemen mensen óók iets geven. Het plezier om te helpen bijvoorbeeld. Mijn ego krijgt een enorme boost wanneer ik iets voor iemand kan betekenen. Daar voel ik me goed bij. Door mij om hulp te vragen neem jij wat je nodig hebt, maar geef je mij ook iets terug: een waardevol gevoel. Soms is te veel geven namelijk óók nemen. De meeste mensen willen van nature graag helpen. En als je dit niet toelaat ontneem je hen deze kans.”

Vooruit: ik weet niet of ik de woorden zo soepel heb geformuleerd, maar dit was wel het punt wat ik wilde maken. Een andere manier van kijken naar ‘geven en nemen’ die gelukkig goed binnenkwam. Mocht je ook een ‘gever’ zijn, hoop ik dat deze woorden je helpen om ook iets vaker te nemen. Daar doe je niet alleen jezelf, maar ook (het ego van) je vrienden een plezier mee ;-)

Liefs,
Femke

FACEBOOK * INSTAGRAM * YOUTUBE * TWITTER

Fotografie: Mariska van der Haven4 reacties

  Sylvia

  10 februari 2019

  Goed punt Femke! Dit geldt voor mij ook. Dit wetende zouden mensen in onze eigen omgeving vaker een beroep op elkaar mogen doen. Zo kleuren we de wereld samen een beetje mooier.

  Gr. Sylvia  10 februari 2019

  Wat een prachtig inzicht, zeg! Helemaal waar! Het voelt voor mij ook als een soort eer als een vriendin mij iets heel persoonlijks en kwetsbaars toevertrouwt en als ik haar daarbij kan helpen. En zo is het natuurlijk ook als ik iets deel met een ander. Dat zou ik best wat vaker zonder vervelende gevoelens mogen doen :)  11 februari 2019

  Denk dat je de spijker op de kop slaat! Nog nooit op deze manier naar gekeken, maar denk dat het zeker waar is.  4 maart 2019

  Oh wow, die uitspraak van die coach heb ik letterlijk ook weleens te horen gekregen… :) Klopt trouwens echt helemaal wat je zegt, heel veel mensen willen heel graag geven! Mooie manier om hiernaar te kijken.