The Let Them Theory van Mel Robbins - Review
02/02/2025


Ik moet eerlijk bekennen: The Let Them Theory kwam niet per se subtiel op mijn radar. Nee, ik werd er regelrecht door overspoeld door allerlei filmpjes op TikTok. En zoals het succesvolle targeting betaamd: na een fuik vol video’s over dit boek was ik genoeg getriggerd om het boek daadwerkelijk te kopen. En spoiler: TikTok kent me goed, want ik ben héél enthousiast.

Waar gaat The Let Them Theory over?

De kern van het boek is eigenlijk verrassend simpel en tegelijkertijd zo briljant. Mel Robbins laat zien hoe vaak we onbewust onze energie weggeven aan anderen. Ga zelf maar even na: hoeveel tijd besteed je op een dag aan je frustreren over anderen? Aan jezelf druk maken over wat zij denken, doen of zeggen? Het antwoord is vaak: te veel. En daar wil Robbins korte metten mee maken.

Haar oplossing? De woorden “Let Them.” Of in het Nederlands: Laat ze. Laat ze doen wat ze doen, vinden wat ze vinden, of laten wie ze willen zijn. En koppel jezelf energetisch los van al die externe invloeden. Zonde toch, om je eigen batterij leeg te laten lopen door iets waar je tóch geen invloed op hebt? Die energie kun je beter in jezelf steken. En dat is precies waar de opvolging van “Let Them” komt kijken: Let Me.

Met Let Me pleit Robbins voor het nemen van verantwoordelijkheid over je eigen leven. Niet door de problemen van anderen op te lossen, maar door te kijken: wat kan ík doen? Het is praktisch, het is verfrissend, en – zoals Robbins in het boek bevestigd – noodzakelijk. Als je immers enkel door het leven gaat door ‘Let them’ te roepen, loop je een groot risico om iedereen van je af te stoten. En dat terwijl volwassen relaties al zo verdomd ingewikkeld (kunnen) zijn. Wat een mooi literair bruggetje is naar…

Volwassen vriendschappen: Proximity, Timing & Energy

Een – voor mij – onverwacht element aan dit boek, is dat het ook diep ingaat op een thema waar we ons als volwassenen allemaal in herkennen: relaties. Robbins breekt de illusie dat volwassen relaties vanzelf gaan. Volgens haar slagen vriendschappen alleen als je voldoet aan twee van de drie pijlers:

  1. Proximity: Je moet letterlijk in elkaars buurt zijn. Of dat nu is omdat je bij elkaar om de hoek woont of op dezelfde plek werkt, het helpt enorm als je elkaar regelmatig ziet.
  2. Timing: Je moet op hetzelfde punt in je leven staan. Een carrièregerichte single heeft nu eenmaal andere prioriteiten dan iemand die middenin een gezinsleven zit.
  3. Energy: Je moet op energetisch niveau op elkaar kunnen aansluiten. Heb je hetzelfde enthousiasme, dezelfde vibe, of match je simpelweg?

Wat ik mooi vind, is hoe Robbins laat zien dat het oké is als vriendschappen niet aan deze drie pijlers voldoen. Soms kun je iemand gewoon laten en verdergaan met je eigen pad. Misschien vind je elkaar in de toekomst wel terug, misschien niet. Hoe dan ook: Let them.

Let them

Ik moet zeggen dat The Let Them Theory voor mij deels een bevestiging was van wat ik al wist. Door mijn achtergrond en interesse in zelfontwikkeling wist ik al hoe snel we ons afhankelijk maken van wat anderen vinden, zeggen of doen. Maar wat ik ontzettend knap vind, is hoe Robbins dit concept weet terug te brengen naar iets praktisch. Het boek is toegankelijk, herkenbaar en direct toepasbaar.

Ik moet je eerlijk zeggen: bij bijna elk hoofdstuk dacht ik wel aan iemand in mijn leven voor wie dit boek perfect zou zijn. “Oh, vriendin X moet dit lezen,” of “Familielid Y kan hier écht iets aan hebben.” Maar toen dacht ik aan Robbins’ eigen advies. Let them. Het enige wat ik kan doen, is dit boek introduceren. Of je het oppakt en wat je ermee doet? Dat is aan jou.

Oftewel: Let Me introduce the book. Let Them (YOU!) decide what to do with it. Deal?

The Let Them Theory is verkrijgbaar bij o.a. Bol.com en Managementboek.nl. P.s. Ik heb zelf de Engelse versie gelezen, maar vanaf 18 februari is ook de Nederlandse versie verkrijgbaar.

Categorie: Persoonlijk


0 reacties