Zo combineer je bloggen met een drukke agenda -
18/02/2015


“Wanneer heb je dan eigenlijk tijd om te bloggen?,” vroeg Marloes toen ze bij mij thuis kwam filmen voor een schoolopdracht en ik vertelde over mijn bomvolle schema. Op dit moment is mijn antwoord niet heel aantrekkelijk (lees: leven als een kluizenaar), maar normaal lukt het mij prima het bloggen te combineren met mijn werk als freelance redacteur en het studentenleven. Dit zijn mijn tips en tricks.

Maak een blog planning
Hier zweer ik bij. Ik maak iedere week een nieuwe planning, met hierin duidelijk omschreven wat ik welke dag wil posten. Vaak plan ik ook ver vooruit. Minstens een week, maximaal een maand (Yep. Dit is mijn record in inspiratievolle tijden). Dit geeft niet alleen een heleboel rust (‘Ah, waar moet ik nu over posten?!’), maar ook een fijn overzicht van het soort artikelen dat je post. Zeker wanneer je merkt dat je iets te veel gelijksoortige artikelen binnen een paar dagen hebt gepland. Switch!

Ontdek wanneer je het meest productief bent
Of creatief. Zo is zondagavond mijn vaste avond om vooruit te schrijven. Het is zo’n typische avond waarop ik best zin heb om te tikken, maar waarvan ik weet dat ik serieus schoolwerk even links moet laten liggen (lees: weekend vibes). Op een ‘goede’ zondagavond, schrijf ik voor de rest van de week vooruit. Vaak zorg ik er dan wel voor dat ik zaterdag (op basis van de planning) al foto’s heb gemaakt of dit in de loop van de week nog doe.

Sta open voor ideeën van anderen
Eerlijk is eerlijk: soms is het bijzonder irritant als mensen denken dat ze een goed idee hebben voor je blog, terwijl dit allesbehalve dat is. Zo is mij een keer voorgesteld dat ik moet schrijven over andijviestamppot en iemand te interviewen die haar eigen kaarsenhouders maakt. Juist. Toch zijn er ook megaveel leuke ideeën voortgekomen uit ideeën van anderen. Wat mij weer een hele hoop tijd scheelt. Met name mijn vriend is een kei in het doorsturen van inspirerende tutorials die passen bij mijn blog. Toch handig, zo’n creatieve vriend.

Schrijf terwijl je onderweg bent
Lang leve de Blogger/Wordpress-app die je toestaat in de trein en bus een conceptversie van je blog te tikken. Wanneer ik voor mijn werk naar Amsterdam ga, spendeer ik urenlang in het openbaar vervoer. Hét ideale moment dus om een artikel alvast uit te schrijven of artikelideeën te noteren. Het ultieme geluksgevoel, is als je bij thuiskomst ontdekt dat je al zóveel hebt geschreven en jezelf kan belonen met een chillsessie op de bank.

Stel prioriteiten
Een cliché zou geen cliché zijn, als er geen kern van waarheid in zat. Bloggen is gewoon keihard werken, als je iedere dag iets nieuws wil posten. Dit houdt in dat je niet altijd de meest verleidelijke optie kan kiezen. Ook ik kroop afgelopen zondag met een beetje tegenzin achter mijn laptop, nadat de avond van tevoren iets té gezellig was geweest. Natuurlijk is het oké om een dag niets te posten, maar de één legt hier zich makkelijker bij neer dan de ander (guilty). Nog zo’n cliché: doe datgene waar jij je goed bij voelt.

Hoe combineer jij het bloggen met een drukke agenda?

Categorie: Life and Love


1 reactie


    30 september 2015

    KyJ1KD Woh I enjoy your content , saved to bookmarks!