Leuk om te proberen: Cake maken van thee

Cake maken van thee 3
Soms maak ik me een beetje zorgen om de ingevingen die ik heb. Ik bedoel: Ze kunnen immers niet allemaal goed aflopen. Ditmaal wilde ik cake maken van thee. Waarom? Omdat het kan. Of tenminste, zou moeten kunnen. En ja: Het is mij -wonder boven wonder- gelukt. Vandaag deel ik met jullie het recept.  

Wat heb je nodig? 100 gram losse theebladeren (ik koos voor Lipton Citrus, maar je mag iedere smaak kiezen die je wilt), 250 gram volkoren bloem, 250 gram boter, 100 gram suiker, 3 middelgrote eieren en -eventueel- wat (kant-en-klare) icing. Het eerste wat je doet is 175 gram boter in een kleine sauspan doen en hier 50 gram losse thee aan toevoegen. Verhit de boter totdat deze volledig is gesmolten en laat een minuutje sudderen, zodat de thee goed opgenomen kan worden. Filter vervolgens de theeblaadjes uit de boter met behulp van een vergiet. Doe alle (overige) ingrediënten in een beslagkom en verwarm de oven voor op 180 graden. Wanneer je alles goed door elkaar hebt gemixt, mag je de overige losse theebladeren toevoegen aan het beslag. Verdeel het beslag vervolgens over een ingevette cakevorm (of in mijn geval: taartblik) en bak de cake 30 minuten af. Even laten afkoelen, versieren met icing en voilá: je hebt je eigen cake gemaakt van thee. En ja: Je proeft de thee écht!
Cake maken van thee 1 Cake maken van thee 2
Mocht je overigens denken: ‘Losse theebladeren in mijn cake? Iewl.’ Nou, mijn vriend en ik waren er ook niet heel enthousiast over, maar het is qua bite heel vergelijkbaar met rozijnen. Je moet er dus maar net van houden. Zit je er écht niet op te wachten om losse theebladeren uit je cake te vissen? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om alle theebladeren te laten versmelten met de boter. Echter wordt hierdoor de smaak van de thee een tikkie minder aanwezig. En is dat juist niet de grap van deze cake? Ik ben in ieder geval blij dat ik dit eens heb geprobeerd. Stukje taart, anyone?

Cake maken vant thee
Op naar nog zo’n keukenexperiment! Wat jullie? Gaan jullie dit proberen?

28 reacties

  1. Tof experiment! De cake zit er superlekker uit, heel luchtig, maar toch vrij compact. Als je begrijpt wat ik bedoel. Oh ja, goed verhaal ook dit, haha. Ben heel benieuwd hoe zoiets smaakt! Misschien moet ik het zelf een keer proberen:)

  2. Wat heb je een grappige maar ook goede ideeën! Super orgineel recept. Zelf ben ik ook wel een theeleut. Ben super benieuwd hoe deze thee cake zal maken… Op de foto’s ziet hij er in ieder geval uit om op te eten… Yam!

  3. Wat heb je een grappige maar ook goede ideeën! Super origineel recept. Zelf ben ik ook wel een theeleut. Ben super benieuwd hoe deze thee cake zal maken… Op de foto’s ziet hij er in ieder geval uit om op te eten… Yam!

  4. Haha leuk dat je hier over schrijft! Ik heb dit echt zó vaak geprobeerd (met Earl Grey) maar dat mislukte keer op keer en was echt vies! Maar ik deed het op een andere manier (door 30ml thee toe te voegen en blaadjes) en de manier waarop jij het doet (laten mee smelten in boter) klinkt best wel aannemelijk, dat ga ik zeker eens proberen. Bedankt voor de tip! ^^

  5. Wat een geniaal idee! Ik bestel wel eens thee bij de tea-bar en daar hebben ze een thee genaamd ‘Notendroom’. Daar moet ik een cake van maken!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.