Waarom het oké is om niet overal een foto van te maken -
26/03/2015


Als een hamburger gepropt tussen Japanse toeristen met selfiestok, nam ik het besluit om in Barcelona mijn spiegelreflex op retraite te sturen. En eerlijk? Het was een enorme opluchting. Dit zijn de redenen waarom het dus he-le-maal oké is om eens niet overal een foto van te maken. Benieuwd? 

Tijdens het slenteren door de straten van Barcelona begon ik me enorm te ergeren aan mezelf: “Even mijn camera pakken, hoor”, “Wacht, ik moet even het klepje opbergen”, “Oh mijn flitser moet uit”, “Jeetje, wat een lelijke belichting” – is slechts een simpele greep uit mijn kreten. “Dan maak je toch géén foto’s?,” was de simpele oplossing van Carlijn. En zo geschiedde: een vakantie zónder foto’s. En dat beviel me héél goed. Waarom?

1. Je geniet dus écht meer van het nu
Klinkt cliché, maar als sucker voor romantische komedies strooi ik deze graag in de rondte. Zonder camera ben je meer bezig met waar je op dat moment bent. Je maakt met je eigen ogen een mentaal plaatje en bent niet bezig met ‘welke hoek het mooiste is om object X te fotograferen’. Je loopt nú hier en dat is alles wat telt. En eerlijk? Zelfs de meest dure lens zal een gebouw à Sagrada Familia geen eer aandoen.
2. Je beleeft alles met meer zintuigen
Waar je gewapend met fototoestel meer geneigd bent om op zoek te gaan naar de ‘fotogeniekheid’ van dat gebouw/tapas/vogeltje dat broodkruimel eet #23 die je tegenkomt, ben je zonder meer bezig met datgene wat je hoort, ruikt of proeft. Nee, dit betekent niet dat je willekeurige lantaarnpalen moet gaan likken, maar… You get the point. Zonder vereeuwiging ben je meer bewust bezig om dingen met andere zintuigen in je op te nemen. En die chocoladecake blijkt dus minstens net zo lekker zonder Instagram-filter.

3. Met 99,9% van de foto’s die je maakt doe je toch niets
Tenminste, ik. Misschien dat je net na terugkomst aan je ouders/oma/buurvrouw een slideshow laat zien van gemaakte foto’s, maar hierna verdwijnen ze in mapje ‘x’ jaartal ‘2015’. Leuk, joh.

4. Je sjouwt jezelf eens niet de pleuris
Niet het minst onbelangrijke punt, want eerlijk is eerlijk: zo’n spiegelreflex is geen lichtgewicht.

Zouden jullie op vakantie kunnen gaan zónder foto’s te maken?

Categorie: Life and Love


1 reactie


    30 september 2015

    1w0EKe You are my breathing in, I have few blogs and often run out from to brand.