Bloggers opgelet! Zo vind je je niche -
15/05/2015


Zo vind je je niche header
Het is een vraag die ik de laatste tijd veelvuldig krijg voorgeschoteld: ‘Hoe vind ik mijn niche?’. Al die tips hoe meer bezoekers te krijgen zijn natuurlijk leuk en aardig, maar hóé kan je jezelf als blogger onderscheiden tussen die honderden blogs? Welk onderwerp máákt jouw blog uniek? Ik deel mijn tips in deze post. 

Wees zelfbewust
In de positieve zin van het woord. Je niche vinden, is jezelf kennen. Want de enige manier om uniek te zijn in de blogosphere is de eigenschappen ontdekken die jou uniek maken en deze uitvergroten. Dit kan een skill, hobby, eigenschap of een willekeurige passie zijn. Zo ben ik bijvoorbeeld dol op grappige lijstjes maken en vind ik het waanzinnig leuk om kleurrijke items te ontdekken. Hiermee hoop ik dat mijn blog nét dat beetje anders is dan de rest. Mijn niche? Optimistische colorholics die met een knipoog naar het alledaagse leven durven te kijken. En… Klopt het ;-)?

Schrijf met een twist
Eén van de populairste onderwerpen onder blogs is beauty. Niet gek ook, want wie is er nou niet gek op een mooie lipstick of mascara die je wimpers écht verlengt? Toch kan je jezelf ook als beautyfanaat onderscheiden van de massa. Misschien ben jij wel een kei in het vinden van betaalbare dupes óf gebruik je alleen maar duurzame make-up. Door dit soort kleine twists als prominent subonderwerp op je blog door te voeren, kan je jezelf net dat beetje beter onderscheiden. Op deze manier zal je ook lezeressen aantrekken die specifiek op zoek zijn naar dit onderwerp en deze passie met je delen.

Maak een lijst
Je weet het zeker: ‘vegan food’ is jouw niche. Je keukenkastjes staan immers tjokvol chiazaad en je probeert iedere week minstens één nieuw veganistisch verantwoord recept uit, terwijl je vriendinnen blijven steken op een pasta bolognese. Yay! Probeer vóórdat je jezelf op dit onderwerp stort, eerst een lijstje te maken met onderwerpen waarover je kan bloggen. Er is natuurlijk niets mis met een blog bomvol vegan recepten, maar: hoeveel originele ideeën kan je met betrekking tot dit onderwerp bedenken? Blijf je slechts hangen bij ‘recepten’, dan is dit misschien toch niet écht jouw niche. Heb je binnen no time een tiental aan originele ideeën bedacht (vegan hotspots, 10 manieren om avocado’s te gebruiken etc.), dan rest slechts één ding: GO FOR IT!

Hoe onderscheid jij je blog van de rest? Wat is jouw niche?

Categorie: Lifestyle


50 reacties


    15 mei 2015

    Volgens mij heb ik niet echt een niche en dat vind ik eigenlijk wel prima! Maar alsnog wel bedankt voor de tips, want daar heb ik zeker wat aan! Schrijven zonder echt een duidelijke niche heeft namelijk ook wel z’n nadelen; ik maak er snel een onoverzichtelijk rommeltje van, haha.



    15 mei 2015

    Ik weet 100% zeker dat ik in een niche blog maar zo”n fabuleuze naam kan ik natuurlijk niet verzinnen haha. Als jij er nog een weet dan lees ik hem graag haha!



    15 mei 2015

    Wat een heerlijk artikel! Ik moet er echt eens mee aan de slag gaan, want voor beauty vind ik het erg moeilijk. Ik vind het sowieso heel erg moeilijk, maar bij jouw blog vind ik het echt geweldig geslaagd omdat het inderdaad heel duidelijk :D


    Femke - Youniqueblog

    16 mei 2015

    Ah wat lief! Dankjewel :-)



    15 mei 2015

    Wat fijn dat je je niche zoeken zo begrijpbaar opschrijft. Ik ben nog zoekende naar mijn echt niche, of eigenlijk moet ik het natuurlijke aspect beter doorvoerden :)! Misschien nog maar eens een lijstje maken.



    15 mei 2015

    Goede tips weer en dat stukje over je niche klopt denk ik wel als ik naar mezelf kijk ;). Wat ik zelf merk is dat ik niet te veel moet kijken naar wat anderen doen. Zelf durven experimenteren met foto’s, onderwerpen, bepaalde invalshoeken etc hoort erbij. Na bijna 5 maanden bloggen (I know, ik ben nog zo’n rookie!) merk ik dat ik al veel beter weet wat wel en niet ‘past’ bij mij en mijn blog.
    – X Marloes


    Femke - Youniqueblog

    16 mei 2015

    Daar ben ik het helemaal mee eens! Het is helemaal niet erg om te observeren hoe anderen het doen, zolang je er maar je eigen draai aan geeft ;-)



    15 mei 2015

    Jep, ik denk dat ik wel mijn eigen niche heb. Leuk artikel Femke! Zet je echt aan het denken. Veel Liefs



    15 mei 2015

    Handige tips! Ik heb ook lang nagedacht over wat mijn niche nu precies is. Samen met Arne kwam ik dan uit op geïnspireerd leven, wat alsnog een breed begrip is maar wel omvat waar we dol op zijn: zelf dingen maken, zelf koken, er zelf op uittrekken enzovoort. Love it! Jouw blog past inderdaad perfect bij dat zinnetje trouwens! Oh, psss: het is ‘die je wimpers echt verlengT’ (sorry haha)! X


    Femke - Youniqueblog

    16 mei 2015

    Aiiii…. Dankjewel voor het doorgeven! Sorry voor de pijn aan je ogen ;-)



    15 mei 2015

    Oef moeilijk! Mijn blog gaat echt richting de filmwereld, aangezien ik daar zelf ook werkzaam in ben en ik vind het hartstikke leuk.



    15 mei 2015

    Wat heb je dit prachtig geschreven zeg. Je gaat er echt door naar jezelf en je blog kijken.


    Femke - Youniqueblog

    16 mei 2015

    Wat een mooi compliment, dankjewel :-)!



    15 mei 2015

    Leuk artikel, mijn niche zijn mijn jurkjes!
    Liefs



    15 mei 2015

    Goede tips! Ik heb niet helemaal een niche, maar dat vind ik stiekem niet eens zo erg. Ik vind het gewoon leuk om te bloggen en blog over wat ik leuk vind. Wat dat betreft ben ik zelf m’n niche, er is ee maar een van mij! :D


    Femke - Youniqueblog

    16 mei 2015

    Haha dat is pas écht een leuke niche :-)



    15 mei 2015

    Bruikbare tips, dankje! Mijn blog is net een week oud, maar ik ben al bezig met bloggen sinds dat ik 11 was. Nu, tien jaar verder, weet ik wel heel goed wat ik wél leuk vindt, maar vooral wat ik niet leuk vindt. Ik vind het belangrijk, ondanks dat ik over films en tv-series blog, dat ik al mijn foto’s zelf maak. Ik vind een stukje persoonlijkheid op een blog ook altijd leuk, dus hierin probeer ik mij te onderscheiden van andere blogs over dit onderwerp. Of dit een niche is weet ik niet, maar wie weet ontwikkelt zich dat! ;-) Ik vind de niche op jouw blog echt super. Je blog springt er altijd voor mij uit.


    Femke - Youniqueblog

    16 mei 2015

    Het klinkt zeker wel als het begin van een mooie niche, juist tof dat je het zo persoonlijk maakt. Dit zie je inderdaad niet veel met dat onderwerp. En wat een ontzettend lief compliment! Dankjewel :-)



    15 mei 2015

    Ik heb ook niet echt een niche waarin ik blog, maar dat maakt me ook niet zo heel erg uit. Ik schrijf over de dingen die ik leuk vind en misschien komt de niche vanzelf wel. :)



    15 mei 2015

    Goeie tips! Ik ben onlangs gestopt met mijn vorige blog (beetje mode, lifestyle reizen), omdat ik het lastig vond om focus te vinden. Nu ga ik eindelijk helemaal voor mijn echte passie, namelijk budget reizen. Door dat te combineren met een iets luchtigere schrijfstijl hoop ik toch een niche te kunnen bereiken :)


    Femke - Youniqueblog

    16 mei 2015

    Dat is inderdaad een heel sterke niche. Succes :-)



    15 mei 2015

    Wist ik mijn niche maar haha.. Maar als het een reflectie van mijzelf moet zijn dan kom ik toch uit op akwardness life ;-) Cause that’s my life haha! X


    Femke - Youniqueblog

    16 mei 2015

    Hihi, leuk :-)!!



    15 mei 2015

    Leuk en handig artikel! Ik heb niet echt een niche, ik vindt dat ook niet zo heel belangrijk, want er zijn te veel dingen die mij interesseren. Ik probeer mezelf meer te onderscheiden door meer originele artikelen te leveren en ik denk dat ik net wat anders ben, omdat ik niet mee wil doen aan dat je blog er super clean uit moet zien en je foto’s alleen met een witte achtergrond moeten zijn. Ik hou juist van kleur, bloemen, frutseltjes, maar het moet wel stijlvol blijven! en ik vind jouw niche heel leuk!


    Femke - Youniqueblog

    16 mei 2015

    Je hebt helemaal gelijk. Juist leuk dat je jezelf op deze manier onderscheid! En dankjewel :-)



    15 mei 2015

    Eerst vond ik dit maar onzin, maar ik kwam er al snel achter dat het geen onzin is. Toen ik mijn blog startte was het een beautyblog en deed ik exact wat de anderen ook deden, met als gevolg.. Niets. Je raad het al natuurlijk. Het bleef stil. Tijdje gestopt maar het bleef kriebelen. Nu schrijf ik over alles wat mij bezig houd en dat is voor mij momenteel het schrijven over sporten en gezond eten. Ik ben geen expert, maar ik deel mijn eigen tips en tricks omdat ik er zelf veel mee bezig ben. Nu krijg ik volgers en reacties. Zoveel fijner! Fijn artikel. Liefs


    Femke - Youniqueblog

    16 mei 2015

    Wat ontzettend tof om te lezen dat het zo voor jou heeft geholpen!



    15 mei 2015

    Goed onderwerp. Ik denk dat het vooral belangrijk is om dicht bij jezelf te blijven en vooral ook persoonlijke dingen te sharen. Mensen vind t leuk om blogs te lezen waarin ze zichzelf herkennen.. en heel eerlijk is dat ook het leukst om over te schrijven.



    15 mei 2015

    Handige tips :-) Mijn niche is mama’s (to be) :-)



    15 mei 2015

    Ik denk dat mijn niche ‘pure onzin’ is. Hihi. Of gewoon ‘persoonlijke schrijfsels die nergens over gaan’. Zoiets. Als ik echt professioneel zou gaan bloggen, dan zou ik er zeker m.b.v. deze tips achter kunnen -en willen- komen wat mijn niche is (: Fijn lijstje! Veel liefs.



    15 mei 2015

    Ik heb dnek ik niet echt een niche, ik blog waarover ik leuk vind , ook al is dat wel veel beauty budget producten!



    15 mei 2015

    Dit is wel een behulpzaam artikel. Beautyblogs skip ik zoveel mogelijk. Voornamelijk omdat het vaak voor meisjes is (ik zie mezelf nog niet echt met blush over straat gaan) en ik heb daar gewoon niet zoveel mee.

    Mijn niche? Ik denk dat dat mindstyle/mindfulness/zelfontwikkeling/vegetarisch/raw is. Oh, en katten. En, en.. afijn, ik heb nog geen niche.


    Femke - Youniqueblog

    16 mei 2015

    Haha! Dat je een man bent is natuurlijk al behoorlijk uniek in de blogwereld ;-)



    15 mei 2015

    Ik ben nog steeds een beetje zoekende naar mijn niche, al weet ik dat ik het leuk vind om groen maar ook creatief bezig te zijn. Nog steeds zeer verschillend van elkaar maar het heeft geen haast, uiteindelijk kom ik er wel :)



    15 mei 2015

    Ik heb een personal lifeblog, tenminste als ik het zo mag noemen. Daarmee onderscheid ik mij al aardig van de rest ;-)

    Leuk artikel! Ik denk altijd er zijn vast andere “Nesrin’s” opende wereld die dit leuk vinden om te lezen.



    15 mei 2015

    Interessant artikel! Soms is het inderdaad wat moeilijk om je niche te vinden … ik denk dat ik die van mij wel gevonden heb en ben er erg blij mee :)



    15 mei 2015

    Duidelijk artikel. Persoonlijk vind ik het ook van belang dat je weet wat de kracht van je blog is. Ikzelf ben gek op armbanden en maak ze sinds 2 jaar zelf. Mijn niche straalt gelijk, vind ik, uit op mijn blog. Het gaat gericht over armbanden.



    15 mei 2015

    Wij hebben wel ons plekje gevonden, hoewel we eigenlijk overal wel over schrijven xD Ik vind dat je gewoon over van alles moet kunnen schrijven, ook al past het niet 100% bij je blog, zolang je er maar zelf plezier aan hebt :)


    Femke - Youniqueblog

    16 mei 2015

    Dat is natuurlijk de eerste prioriteit ;-)!



    15 mei 2015

    Wat een handig artikel die zeker aan het denken zet! Ik denk dat wij op dit moment nog geen échte opvallende of onderscheidende niche hebben. Goed om toch eens wat dieper over na te denken!



    15 mei 2015

    Wat een fijn artikel. Ik ben nog steeds zoekende. Ik vind teveel leuk. Ik ben dol op fashion en lifestyle, maar ik heb echt geen fantastische kledingstijl/collectie en als 14-jarige is mijn levenservaring ook nop. Interieur vind ik ook heel leuk, maar nijn kamer is helemaal niet Tumblr waardig. Gezond eten vind ik ook interessant, maar ik ben niet een tweede Rens Kroes. Ik vind het echt heel lastig. Misschien ben ik nergens 100%G geschikt voor…


    Femke - Youniqueblog

    16 mei 2015

    Je hoeft natuurlijk niet per se over één onderwerp te schrijven. Jouw leven is natuurlijk óók uniek :-)



    16 mei 2015

    Wat een interessant artikel om te lezen! :)



    16 mei 2015

    Jouw niche klopt alleszins he-le-maal! Wat mijn niche is weet ik eigenlijk nog niet zo goed. Zo een chique naam kan ik niet bedenken eigenlijk… oepsie :)
    Veel liefs, Amber



    17 mei 2015

    Ik vins het ontzettend moeilijk om mezelf ergens te plaatsen. Ik wil nog teveel denk ik. Lastig!



    19 mei 2015

    Het gaat voor mij meer om het bloggen en lekker schrijven, niet om bezoekaantallen trekken. Dat komt vanzelf wel. Tenminste zo was het ooit. En de rest zien we later wel.



    24 mei 2015

    Dank je voor deze handige post :) Ik kom de laatste tijd vaak artikels tegen die het hebben over je niche vinden en het heeft me wel aan het denken gezet. Ik denk mijn niche gevonden te hebben aangezien ik over dat thema gewoon enorm veel schrijf: fashion. Een gigantisch breed onderwerp waar ik echt altijd wel iets over kan schrijven :) Ik focus me er niet alleen op, er komen ook andere zaken aan bod, maar ik merk wel dat dit een gebied is waar ik enorm veel artikelen onder heb staan :) Liefs! x



    26 mei 2015

    De niche waarin ik ‘opereer’ kwam voort uit het feit dat ik van fotograferen en lekker eten houd, en dit heeft zich zelfs geuit in de naam van mijn blog! Zonder die fotografie-twist had ik mezelf niet weten te onderscheiden binnen foodbloggersland, en was ik denk ik ook niet begonnen met bloggen. Onderscheidend vermogen is heel belangrijk.

    Ik denk dat jij je eigen onderscheidend vermogen ook wel hebt gevonden! Wat mij betreft springt je blog er echt uit, door de vrolijke, lichte fotografie en de onderwerpen waar je over schrijft. Het straalt kwaliteit uit, iets wat ik persoonlijk erg belangrijk vind :)


    Femke - Youniqueblog

    26 mei 2015

    Wauw, wat een ontzettend mooi compliment om te krijgen. Zeker van iemand die zo’n mooie foodblog heeft als jij. Ik kwijl weg bij je kiekjes! (Zowel van bewondering als van de honger ;-))



    27 juli 2015

    Wauw, goede tips! Zelf weet ik niet zo goed wat mijn niche is, dus ik hoop dat ik daar snel achter kom.

    Liefs,
    Nadeche