Dingen die je absoluut móét doen op Bali -
14/05/2015


Dingen die je in Bali moet doen header

“Masááás?” Iedereen die zelfs maar één teen in Bali heeft gezet, zal deze vraag (lees: ‘Massage?’) herkennen. Samen met mijn vriend bracht ik 17 dagen door in Sanur, waarvandaan we het zelfbestempelde ‘Paradise Island’ gingen ontdekken. Van een baby zeeschildpad vrijlaten tot surfen: dit zijn de dingen die je absoluut móét doen op Bali. 


Dingen die je in Bali moet doen 3
Surfen. Het absolute hoogtepunt van onze tijd op Bali vonden mijn vriend en ik het surfen. Hoewel we bij aanvang allebei een beetje angstig waren (Mijn vriend vanwege zijn aversie voor de zee, ik vanwege mijn sportiviteit van een regenworm), besloten we toch allebei een surfles te nemen. En oh… Het was FANTASTISCH. Hoewel het bij mij 1,5 uur duurde voordat ik een keer stond, er een stuk of vijf blauwe plekken aan over heb gehouden en de volgende dag aan het kermen was van de spierpijn, was dit avontuur het zó waard. Het gevoel als je op een board staat en over de golven surft is onbeschrijfelijk. We hadden een aantal dagen na onze les dan ook zelf nog eens een surfboard gehuurd om het op eigen houtje te proberen. Zó tof!

Dingen die je in Bali moet doen 4
“Uh oh…” 
Dingen die je in Bali moet doen 5
Opperste concentratie toen ik na 1,5 uur ein-de-lijk stond…

Dingen die je in Bali moet doen 7
Dingen die je in Bali moet doen 8Het eiland bezichtigen met privéchauffeur. Hoewel de meeste mensen (en toeristen!) op dit eiland op een brommer rondscheuren, zagen mijn vriend en ik het niet zo zitten om ons te mengen in het chaotische verkeer. Omdat we toch het eiland wilden ontdekken zonder steeds gebonden te zijn aan georganiseerde tours, besloten we voor één dag een privéchauffeur in te huren. Voor slechts €35,- reed Madé ons niet alleen 9 à 10 uur lang (!) rond naar de plekken die we graag wilden zien, maar had hij ook de allerbeste insider’s tips welke plekken en restaurants te bezoeken. Zo tipte hij ook bovenstaande hotspot Café Seafood op Jimbaran Beach, waar je bij zonsondergang kon dineren.

Dingen die je in Bali moet doen 15
Naar het Bali Trick Art 3D-museum. Het zal misschien niet bovenaan je lijstje staan wanneer je naar Bali gaat, maar het Bali Trick Art 3D museum is absoluut een bezoek waard. De schilderijen in dit museum zijn op dusdanige manier geschilderd dat het (op de foto) lijkt alsof ze 3D zijn en tot leven komen. Mijn vriend en ik hebben ons toch wel een aantal uur kunnen vermaken met het maken van grappige foto’s. Door een gebrek aan airco waren waren we ook de enige aanwezigen in het museum. Mogen we wat kudos voor ons doorzettingsvermogen ;-)?

Dingen die je in Bali moet doen 1
De rijstvelden bezoeken. Natúúrlijk moest er in Bali een bezoek worden gebracht aan de adembenemende rijstvelden. Op sommige uitkijkpunten waren tot in de verste verte nog deze prachtige planten te bezichtigen. Heel bijzonder. En voor iedereen die het zich -net als ons- afvroeg: rijst groeit in de topjes van de rijstplant. Vergelijkbaar met tarwe. Zo. Weet je dat ook weer.

Dingen die je in Bali moet doen 11 Dingen die je in Bali moet doen 12
Een baby zeeschildpad vrijlaten. Maak kennis met Henry (spreek uit: ânrie – als je de film What To Expect When You’re Expecting hebt gekeken, snap je de referentie ;-) de zeeschildpad die we op Kuta Beach mochten vrijlaten. Dit strand is namelijk voor zeeschildpadden een populaire plek om eieren te leggen. Ter bescherming van de zeeschildpad worden deze eieren door de Bali Sea Turtle Society verzameld en op een veilige plaats uitgebroed. Wanneer er een nest uitkomt, wordt dit gemeld op social media en krijgen de toeristen de kans om de baby zeeschildpadden vrij te laten. Je begrijpt: dit is één groot circus en een immens drukbezocht evenement. Mijn vriend en ik hadden enorm geluk dat we een zeeschildpad hadden ‘bemachtigd’ en deze mochten vrijlaten. Succes Henry!

Dingen die je in Bali moet doen 2
Op de foto gaan met Chinese toeristen. 
Maak je geen zorgen: zij vinden jou! Bij voorkeur als je blond haar en lichte ogen hebt (hoi!). Mijn vriend en ik hebben meerdere tours gedaan om de hightlights van Bali te bezichtigen (Tanah Lot! Ulun Danu!), maar op verschillende plekken waren we ook zélf de touristische attractie. Nog -erm- meer bijzonder was dat iedereen apart met je op de foto wilde. Eerst moeder, dan vader, dan dochter… Afin. Je snapt ‘m. Ik straal nu in een veelvoud aan Chinese fotoalbums mét mijn mooie sarong.

Dingen die je in Bali moet doen 14
Green Bowl Beach. Het zijn maar liefst 500 treden die je naar beneden moet bewandelen, maar het is hierdoor wel één van de minst toeristische bountystranden op Bali: Green Bowl Beach. Je wordt getrakteerd op een azuurblauwe zee, een wit zandstrand en bizar helder water. Ook is dit een geliefde plek voor gevorderde surfers, die dan ook graag hun waanzinnige skills laten zien. De ultieme plek om tot rust te komen. Wat ook wel nodig is om jezelf voor te bereiden op die 500 treden terug omhoog…

Dingen die je in Bali moet doen 13Ontdek Seminyak. Mijn vriend en ik verbleven in het rustige Sanur, maar echt verliefd werd ik op de winkelstraten van Seminyak. Waar Kuta dan weer té toeristisch is, balanceert deze plaats er namelijk precies tussenin qua drukte. Het resultaat? Tumblr-waardige shops en een overload aan gezellige bars en restaurants. Zelf zou ik iedereen die nog naar Bali toe wil, aanraden om in deze streek te verblijven.

Dingen die je in Bali moet doen 9 Dingen die je in Bali moet doen 10
Zeg ‘Hallo’ tegen schattige aapjes. Op Bali zijn er meerdere apenbossen te vinden, echt een aanrader. Onder begeleiding van een gids maak je een mini-tour en kan je ze op deze manier ze van zéér dichtbij bewonderen. Ze zijn wel waanzinnig brutaal dus het is een absolute must om sieraden en andere losse (glimmende!) voorwerpen achter te laten in de bus. Zo had het aapje op de foto hierboven een paperclip weten te bemachtigen. Zelf bewaarde ik sowieso een veilige afstand, omdat ze de neiging hadden om op je hoofd te klimmen. No, thank you.

Dingen die je in Bali moet doen 6
Dit wil je ook weten…
Het is in de meeste tempels verplicht om een sarong te dragen. Ook wanneer dit niet verplicht is, wordt het op prijs gesteld door de lokale bevolking wanneer je dit doet. Ik kreeg ontzettend veel bemoedigend commentaar, omdat zij dit respectvol vonden.
Mannen gaan niet naar de kapper wanneer hun vrouw zwanger is. Dit doen ze uit respect voor de vrouw. Het valt dan ook op dat er maar weinig mannen met baard op het eiland rondwandelen (jammer ;-)).
Slechts één op de duizend jonge zeeschildpadden blijft leven. Behoorlijk deprimerend. En eerlijk gezegd gaven we ‘onze’ Henry ook weinig kans, omdat deze op het strand al enorm sloom en gedesoriënteerd zich naar de zee begaf (lees: hij moest door de begeleiding een paar keer worden bijgestuurd).
De allerlekkerste sushi EVER at ik bij Mezzanine (Sanur). Noteer ‘Eet Sunshine-rol bij Mezzanine’ alsjeblieft bovenaan je bucket list. Mijn vriend en ik wisten niet wat ons overkwam.
De allerlekkerste spare ribs EVER at ik bij Beach Breeze (Sanur). Het kost grootste moeite om een tafel te bemachtigen (reserveren is een must), maar de spare ribs in dit kleinschalige café waren het zó waard.
Bali is het land van de cocktails en juices. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Smooth White Chocolate cocktail gemaakt van -jawel- witte chocolade en kersen? Ook juices worden daar in veelvoud aangeboden. Mijn favoriet was de Detox Juice: een combinatie van limoensap, munt en gember. ZO LEKKER!
Susu Bubuk betekent ‘melkpoeder’. Bijzonder handig om te weten als je net als mij een lactose intolerantie hebt ;-)

Zouden jullie ooit naar Bali willen gaan?

Kijk ook eens op…| FACEBOOK * INSTAGRAM * SNAPCHAT * YOUTUBE * TWITTER

Pssst! Heb jij al onze webshop (met purrrity kattenitems) gezien?

Categorie: Lifestyle


63 reacties


  14 mei 2015

  Wauw Femke, wat een mooie foto’s! En wat een toffe dingen heb je gedaan op Bali. Heb zelf Bali altijd hoog op mijn travel list staan, maar bij deze staat ie nog hoger haha. Wat gaaf trouwens dat je bent gaan surfen! Dat is iets wat ik ook nog steeds een keertje wil gaan doen (ook al ben ik net zo sportief als die regenworm van jou haha).  14 mei 2015

  Wauw, nu wil ik ook Femke, haha! Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt, en zo te horen en te zien heb je een geweldige tijd in Bali gehad. Het is zó’n ander land dan Nederland, het lijkt me heel bijzonder om dat land te mogen ontdekken! En awh, dat schildpadje, te schattig <3 Liefs!  14 mei 2015

  Wauw wauw wauw! Wat een prachtige foto’s! En wat tof dat jullie hebben gesurft en het eiland hebben verkend met een privé-chauffeur (en al die andere leuke dingen)! :) Ik moest trouwens wel lachen om jou als ‘attractie’, haha.

  Handige tip wat betreft melkpoeder! ;) Ik ben op dit moment zelf in een traject om uit te vogelen of ik lactose-intolerant ben.  14 mei 2015

  Wauw wat een mooie foto’s en geweldige tips! Ik ben nog nooit in Bali geweest en eigenlijk trok het me ook niet zo. Maar na het lezen van je verslag zou ik er dolgraag een keer heen willen!  14 mei 2015

  Oooooh gaaf! Ik wil er zó graag voor de 4e x heen. Ik brn verliefd op Indonesië/Bali! Surfen is zeker een must én ontzettend gaaf! Jullie hebben gave dingen weten te bezichtigen meis!  14 mei 2015

  Ik ben nu twee keer op Bali geweest en ik vind het er geweldig. Wij zijn niet op een plek gebleven maar hebben op een aantal verschillende plakken geslapen waaronder Sanur. Goed dat je voor Sanur hebt gekozen en niet voor Kuta. Ben je ook in Ubud geweest?
  Ooooh als ik jouw verhaal lees wil ik weer terug!  14 mei 2015

  Deze trip klinkt nu al als een droom! Wauw!  14 mei 2015

  Wat een leuk verslag! Ik ben nog nooit op Bali geweest, maar als ik de foto’s zo zie hoop ik dat dat wel nog een keer gaat gebeuren. Surfen lijkt me zo gaaf!  14 mei 2015

  Haha, ‘sportiviteit van een regenworm’! Zó tof lijkt het me, surfen! Hoewel ik nu in Melbourne zit, is het er helaas niet van gekomen, aangezien ik de zomer hier net gemist heb. Het lijkt me toch echt wel gek hoor, als Chinezen aan je komen vragen of ze met je op de foto mogen. Maar ach, ook wel grappig, of zo. Wat een prachtige foto’s allemaal, het ziet er heerlijk uit!  14 mei 2015

  Oh wauw! Bali stond eigenlijk helemaal niet zo hoog op mijn lijstje maar wat een prachtig eiland! Geweldig!  14 mei 2015

  Je hebt me echt gewoon om. IK WIL NAAR BALI. Wat leuk dat jullie ook die baby schildpad hebben losgelaten! En gesurfd… En alles eigenlijk :’) Ik ga dit allemaal eens even opslaan hihi!  14 mei 2015

  Dat ziet er uit als een heerlijke vakantie en wat een prachtige foto’s! Dat van die Chinezen die met je op de foto willen herken ik heel goed, toen ik in China op vakantie was kreeg dat 100 x op een dag haha <3  14 mei 2015

  Wauw Femke wat geweldig!!!!  14 mei 2015

  Okay, nu heb ik zin om op dit moment nog een ticket naar Bali te boeken! Die huisjes, hoe cute! En cocktails met witte chocolade? Count me in!  14 mei 2015

  Waaaauw, ik heb zin om NU DIRECT te vertrekken na het lezen van deze post! Wat klinkt Bali héérlijk, mijn beeld is er alleen nog maar beter van geworden nu :). Lijkt alsof jullie een gewéldige reis hadden en héél veel leuke dingen hebben gedaan. Ik kan zowat elk puntje wel aan mijn verlanglijstje toevoegen, haha. En zo grappig dat die mensen met júllie op de foto wouden! X  14 mei 2015

  Wat een gave foto’s en mooie tips. Wat knap dat je bent gaan surfen. Ik ben grof motorisch niet in orde dus zal ook nooit snel op zo een plank staan.  14 mei 2015

  Aaaaaah *surft naar reisorganisaties en boekt vlucht* wat een prachtige foto’s en heerlijk artikel! En zo tof van het schildpadje, wat een cutie <3 Geweldig artikel!  14 mei 2015

  Wat lijkt bali me heerlijk!  14 mei 2015

  Wat een superleuk artikel! Ik duim voor kleine Henry en het is echt supergaaf dat je hebt leren surfen. Ik wil zelf ook graag eens naar Bali maar hier wacht ik voor tot ik 18 ben, gelukkig ben ik nu 17 en moet ik dus niet zo lang meer wachten.  14 mei 2015

  Wat een leuk artikel Femke! :D Prachtige foto’s. Ik wist nog niet zo veel van Bali maar het klinkt heel leuk.  14 mei 2015

  Ik las de titel en dacht meteen ‘Oh nee, daar begint ze hoor. Hier komt de overload aan prachtige foto’s waardoor ik nóg meer hunker naar de zomervakantie’. En inderdaad, Bali staat nu ook op mijn bucketlist! Gewoon prachtig daar! Blonde meiden met lichte ogen… Check!:)
  Veel liefs, Amber  14 mei 2015

  Oh nu wil ik meteen terug! Wat een heerlijk eiland is het toch!  14 mei 2015

  Oh wat een heerlijk verslag! Ik ben al geweest, maar ik zou zo weer terug gaan om de dingen te doen die jij nu aanraadt en die ik niet gedaan heb.  14 mei 2015

  Aaah leuk! Ik wil ook zo’n schildpadje vrijlaten! Wel jammer dat ‘ie zo weinig kans heeft op overleven. Foto’s met Chinezen zou ik hilarisch vinden!  14 mei 2015

  Dat massage herken ik heel erg ja. We werden er echt knettergek van. Iedere 5 meter werd het wel gevraagd.. En op de foto’s gaan met aziaten ook ja. Ik verbaas me er nog steeds over dat ze dat zo bijzonder vinden :P  14 mei 2015

  Wauw! Dat ziet eruit als een hele toffe en leuke vakantiebestemming… Mooie zomerse foto’s en leuke adresjes! Liefs, Jis  14 mei 2015

  Wow wat een mooie foto’s en die foto in het museum is echt geniaal! Ik wilde naar Thailand gaan deze zomer, maar misschien moet ik nog gaan wijzigen haha!  14 mei 2015

  wat leuk om te zien! ik ben er 3 jaar geleden geweest en herken heel veel. krijg er zelfs heimwee van als ik dit zie. de mensen zijn ook zo vriendelijk daar vind ik. en het eten.. zo ontzettend lekker.  14 mei 2015

  Leuk, veel herkenbare dingen inderdaad :-). Alhoewel, het surfen en babyschildpadjes loslaten hebben we helaas niet gedaan! Wel heel leuk om ook te doen daar: een kookcursus. Ik dacht trouwens in eerste instantie dat mensen wilden dat ik een foto van ze maakte, pas later had ik door dat ze met me op de foto wilden, haha (en ik ben niet eens blond!)


  Femke - Youniqueblog

  14 mei 2015

  Haha, dat probleem had ik ook! Greep ik hun mobiele telefoon uit hun handen ;-) Het duurde even voordat ik snapte dat ze met mij op de foto wilden…  14 mei 2015

  Wat een super leuk artikel! Mocht ik er ooit heen gaan zoek ik dit artikeltje er zeker weer even bij.  14 mei 2015

  Aaaah, wat leuk! Ik heb zelf een paar jaar geleden daar op Bali ook zo’n surfles gehad! Al die herinneringen komen weer helemaal terug, tof is dat. Eerst oefenen op strand, dan in het zwembad en dan in de zee. En het wilde inderdaad best goed!  14 mei 2015

  Super mooie foto’s! Ik moest echt lachen om het lieve schildpadje met de naam Henry (ânrie) (: En heel apart dat iedereen met je op de foto wil!  14 mei 2015

  Ohhh dit is zo fantastisch geweldig leuk!! Ik heb echt genoten van dit verslag, hopelijk deel je nog meer mooie foto’s met ons <3  14 mei 2015

  Oh, Femke! Wat een heerlijk blog! Ik wil zelf al langere tijd naar Bali maar ben er helaas nog niet aan toegekomen (New York & Egypte waren eerst aan de beurt). Maar nu ik jouw stukjes lees (en de prachtige foto’s zie!!!) wil ik eigenlijk gisteren al vertrekken. Fijn dat je het zo leuk hebt gehad. Bofbips! X  14 mei 2015

  Dit zijn dus écht van die blogposts die mij motiveren om te gaan sparen! Het ziet er echt zo geweldig uit allemaal. Het feit dat de Chinese toeristen daar met je op de foto wilden, lijkt me ook echt een aparte ervaring. Haha!  14 mei 2015

  Wauw, gewoon, wauw.
  Wat een paradijs is dat zeg. Jeetje, en wat een prachtige foto’s! [lichtelijk jaloers]
  Ik kan me voorstellen dat jullie onwijs genoten hebben daar. Ik heb op Elba (Italië) een dagje les gehad in windsurfen (ja, minder cool, ik weet het) maar dat viel ook onwijs tegen! Dus ik weet hoe het is.
  Oh, echt fantastisch zeg!  14 mei 2015

  Lucky you! Prachtige foto’s. Bali staat hoog op mijn lijst. Ik wil er zo graag naar toe. Hoelang ben je uiteindelijk gebleven?


  Femke - Youniqueblog

  14 mei 2015

  17 dagen :-) Nou ja, minus 2 dagen reistijd!  14 mei 2015

  Oh wauw, wat een hoop leuke dingen hebben jullie meegemaakt! Heel mooie foto’s! Zeeeker dat ik nu graag naar Bali wil!
  Wat grappig ook dat die mensen telkens met je op de foto wilden, haha! En dat schildpadje, liefff.
  X  14 mei 2015

  Super cute dat je Henrie mocht vrij laten. De surffoto’s zien er ook echt leuk uit! Volgens mij heb jij echt een top vakantie gehad ;)  14 mei 2015

  Wat een heerlijke foto’s en superfijn artikel Femke! Mijn vriend en ik willen ook nog een keer naar Bali en deze tips zullen ons in de toekomst zeker gaan helpen, dank je wel dus daarvoor. Daarnaast is het echt zo fijn om naar die foto’s te kijken: je kijkt erg happy en volgens mij heb je 200% genoten.. Jeej! X  14 mei 2015

  Oh my.. wat een prachtige foto’s! Hier zou ik echt nog wel een keer naartoe willen.. Oooh nu wil ik echt op vakantie! <3__<3. Je hebt trouwens een super leuke blog!


  Femke - Youniqueblog

  15 mei 2015

  Yay, wat LIEF! Dankjewel :-)  14 mei 2015

  Mijn vriend en ik zijn in september ook 13 dagen naar Bali geweest! Ook een aantal dagen rondgereden met chauffeurs Wayan en Madé, misschien was het wel dezelfde? ;)


  Femke - Youniqueblog

  15 mei 2015

  Dat zou zomaar kunnen ;-) Al begreep ik dat veel mannen op het eiland Ketut, Madé en Yoman heetten. Dit had te maken met de volgorde waarin ze waren geboren :-)  14 mei 2015

  Het klinkt zo tof allemaal! Zo’n schildpadje vrijlaten lijkt me zo bijzonde. Dat wil ik echt doen.  14 mei 2015

  Ah nu wil ik NOG liever naar Bali. Ziet er echt suuuper uit en omg dat schildpadje. Dat zou ik dus sowieso al willen doen :)  15 mei 2015

  Het land van de cocktails? Woaaaah, ik moet erheen, haha! Bali Trick Art 3D-museum? Wow, daar zou ik echt graag naar toe willen, because I love art! Die foto is trouwens ook supergaaf, ben benieuwd naar de andere kunstwerken die er staan. :)  15 mei 2015

  Wat een prachtige foto’s! Ik ben nog nooit in Bali geweest, maar na al jouw tips en foto’s krijg ik toch wel reiskriebels.  15 mei 2015

  Wauw, wat een mooie, grappige, kleurrijke foto’s en wat een ervaring rijker ben je nu. Heel gaaf om te zien hoe het op Bali was. Ineens lijkt Bali me ook een mooi vakantieland. Nooit bij stil gestaan totdat ik de foto’s op je blog zag. Supergaaf!  15 mei 2015

  Oh, heerlijk, Bali! I love it. Wij waren er op honeymoon. Heel cliche, maar het was super! Zou er graag nog eens heen gaan.  16 mei 2015

  Wauw ziet er heeeerlijk uit. Ik droom er echt al een hele tijd van om naar Bali te gaan, maar na het lezen van dit artikel weet ik het zeker: Ik ga over een paar jaar een bezoek brengen aan het o zo mooie Bali! Bedankt voor dit mooie artikel. Kusjes  16 mei 2015

  Wauw wat een prachtige foto’s! :) Bali lijkt me echt ontzettend mooi! En wat grappig dat die chinezen met je op de foto wilde, haha zou ik echt heel gênant vinden ;)  17 mei 2015

  Na het lezen van deze blogpost ben ik meteen geneigd om een reisje naar Bali te boeken voor deze zomer. Waar zijn die sponsors?  17 mei 2015

  Heel mooie foto’s! Jullie hebben toffe dingen gedaan!  18 mei 2015

  Waauw prachtige foto’s! Het lijkt me zo leuk om een keer naar Bali toe te gaan, fijne tips :)  19 mei 2015

  Ik ben er al 2x geweest, maar nu ik dit zo lees wil ik weer terug! Het is daar zoooooo mooi en fijn. Mis alleen wel echt Ubud op je lijstje, dat is zo’n fijn artistiek dorpje.  24 mei 2015

  Wat een prachtige foto’s! :) Je hebt er echt de tijd van je leven gehad :) Het ziet er een prachtige plek uit, maar zelf zou ik er niet naartoe reizen, vooral vanwege de afstand :) Ik heb nog nooit een verre reis buiten Europa gemaakt, dus misschien daarom dat ik er een beetje bang tegenover sta. Liefs! x  1 oktober 2015

  lWx6bF Im obliged for the blog.Thanks Again. Really Great.  1 augustus 2016

  Wij verbleven bij Ubud en zijn ook met een privechauffeur het hele eiland rondgetourd! Omdat we juist de meest touristische plekken wilden vermijden zijn we naar het noorden gereden, waar we echt prachtige watervallen hebben gezien waar alleen locals zwommen. We hebben ook een aantal duiken gemaakt in het oosten (tulamben o.a.) en we waren eigenlijk alleen in het zuiden om wat souvenirtjes op te halen! ;)


  Sanne en Stef

  10 september 2016

  Hey Femke,

  We zijn net terug uit Bali en hebben van tevoren je tips gelezen. De sushi was inderdaad heerlijk bij mezzanine en zeker de sunshine-rol!
  Bedankt voor de tips!

  Groetjes Stef en Sanne ;)


  Femke - Youniqueblog

  10 september 2016

  Ah, wat ontzettend leuk om te horen! Die sushi is daar inderdaad echt fantástisch, hè? Echt even anders dan anders. Ik kijk uit naar jullie foto’s op Facebook :-) X