Briljante study hacks waar je écht niet zonder kan -
29/04/2015


Briljante study hacks waar je echt niet zonder kan
Voor sommige van jullie liggen er een aantal spannende weken in het verschiet: de eindexamens. Om jullie ‘meivakantie’ (ik bedoel: wie durft het eigenlijk een vakantie te noemen?) iets dragelijker te maken, deel ik briljante study hacks waar je de aankomende weken écht niet zonder kan. Benieuwd?

Probeer de stof uit te leggen aan iemand anders
Word je gillend gek van al die vragen die in de app-groep van je studie worden gegooid? Niet nodig. Je krijgt de stof juist beter onder de knie door het aan iemand anders uit te leggen. Niemand in de buurt om je ‘kijk mij eens slim zijn’-pleidooi op af te vuren? De goudvis verbazen met je skills, kan je natuurlijk ook proberen.Zeg de stof hardop
De stof hardop benoemen, zorgt ervoor dat je 50% van de stof extra makkelijk onthoud. Woa! Uiteraard niet erg geschikt als je in een stiltecoupé of bibliotheek zit.Gebruik een vreemd lettertype om notities te maken
Maak je notities tijdens het leren? Laat de creatieveling in je los door deze met de meest vreemde letters neer te krabbelen. Onderzoek heeft aangetoond dat je informatie dat op een vreemde manier is weergeven, beter onthoudt. En anders is het gewoon een prima tijdverdrijf.Zet apps in om Facebook te blokkeren
Ben jij het type om iedere vijf minuten een blik te werpen op Facebook? Maak dan gebruik van de SelfControl-app. Een app speciaal ontwikkeld om jou gedurende een aantal (zelf ingestelde) minuten toegang tot deze ultieme afleider te verbieden. Heus. Je had geen idee dat je zó productief kon zijn. En dat je zo weinig mist in één uur… Behalve die zeven Dubsmash-filmpjes dan.Ga op YouTube
Huh?! Je zegt net dat we iedere vorm van social media moeten vermijden. Klopt. Maar op YouTube schuilt ook een bron aan kennis. Zo staat het bomvol met online cursussen en 1-minuut durende filmpjes hoe die éne wiskundeformule op te lossen. Handig!Studeer op verschillende plekken
Natuurlijk. Het lijkt ideaal om de plek van wanhoop tot één gebied te beperken: je bureau. Maar echt: uit onderzoek is gebleken dat het beter is voor de ‘information flow’ om op verschillende plekken te studeren. Ik zeg: doe er je voordeel mee. “Het is helemáál niet raar om in bad te studeren, MAM”

Gebruik parfum of kauwgom om je geheugen te stimuleren
Uit onderzoek is gebleken dat geur en bepaalde smaken je makkelijker in je geheugen doen graven. Juist: naar een eerder moment dat je óók die geur rook of die smaak proefde. Draag je dus Lola-parfum tijdens het leren voor die toets Biologie? Vergeet deze dan ook niet even subtiel te sprayen op de dag van het tentamen zelf.

Verander titels in vragen
En probeer al lezend te ontdekken wát de paragraaf die je leest je nou probeert te verdelen. En nee: het antwoord is niet “Dat geschiedenis waanzinnig saai is en dat je géén idee hebt wanneer je deze informatie ooit nog gaat gebruiken.”

Maak gebruik van flashcards
Ben je het type dat vijf minuten voor het tentamen nog de laatste beetjes stof aan het doornemen is? Dan wordt je vast enthousiast van het idee van digitale flashcards. Via Cram kan je deze zelf samenstellen. Tip: leg je leerboek tijdens het maken van de flashcards even weg, zodat je meteen kan oefenen met de stof.

Houd een korte work-out vóór je tentamen

Uit wetenschappelijk onderzoek door de University of Illinois is gebleken dat 20 minuten sporten, voordat je gaat zwoegen op dat tentamen je prestatie aanzienlijk kan verbeteren. Waarom? Omdat door de lichaamsactiviteit ook een aantal extra delen in je hersenen worden activeert. En hé: hoe meer hersendelen meedenken, hoe beter. Lijkt me.

Wat is jouw favoriete study hack?

Categorie: Lifestyle


34 reacties


    29 april 2015

    Goede tips! Het is inmiddels alweer een paar jaar geleden dat ik zelf eindexamen deed, maar de meeste tips heb ik toen ook gebruikt. Alleen die workout niet echt haha (beetje lui denk ik haha). En mijn mobiel legde ik gewoon boven neer als ik beneden zat of andersom dan was ik daar ook mooi klaar mee haha ;)



    29 april 2015

    Handig artikel! Mijn vakantie is net voorbij en ik heb toen 2 weken moeten leren bah



    29 april 2015

    Haha, handige tips! Veel van die trucjes kende ik nog niet! :-p Gelukkig heb ik dit jaar voor de allerlaatste keer (maar 2) examens en dan eindelijk afgestudeerd na 5 jaar! :-)



    29 april 2015

    Oké het duurde echt heel lang voordat ik snapte waar deze post over ging, door de titel dacht ik dat het om grappige lifehacks ging en dacht i dat ik zou gieren lachen brullen.
    Het begon met de stof omschrijven. Ik dacht om een stofje te omschrijven, katoen of fluweel. Of zoiets, ik snapte er niks van…

    Later begreep ik pas dat ik niet echt tot de doelgroep van deze post behoor haha



    29 april 2015

    Handige tips! Ik leer luidop, altijd, en dat werkt wel echt súper goed! Van die vreemde lettertypes wist ik niet, maar ik heb nu wel zin om me ermee bezig te houden haha. X



    29 april 2015

    Ik heb gelukkig geen toetsen meer, maar het uitleggen aan andere heeft mij super veel geholpen! We gingen altijd met een klein groepje leren en dan elk onderdeel bespreken en uitpluizen :D



    29 april 2015

    Wat een handige tips! Ik doe een thuisstudie dus discipline is echt wel nodig. Ik hoop dat deze tips me een eind op weg helpen!



    29 april 2015

    Ja, zulke tips komen altijd van pas, zeker nu ik in september weer na school ga en ik heb er echt onwijs veel zin in! Meer studie gerelateerde tips zijn altijd welkom haha!



    29 april 2015

    Ik heb het niet meer nodig, maar het zijn wel goeie tips! Succes iedereen die nu werkt voor zijn/haar eindexamen :)



    29 april 2015

    Leuke tips Femke! Mijn proefwerkweken komen er langzaam aan… Dus je tips komen als geroepen! In bad gaan klinkt als muziek in de oren haha! Veel Liefs



    29 april 2015

    Leuke tips! Een work-out werkt goed en ik draag ook graag altijd parfum, ben benieuwd of dat op die manier ook werkt!



    29 april 2015

    Bedankt voor de tips! Ik kan nu weer lekker verder studeren voor mijn examens…
    xxx



    29 april 2015

    Fijne tips! Ik hoef zelf voorlopig even geen tentamens te maken, maar het is nooit verkeerd om voor volgend jaar alvast nieuwe tips op te doen!



    29 april 2015

    De meeste ken de ik wel. Bijvoorbeeld op verschillende plekken leren, dat doe ik altijd! Maar van dat vreemde lettertype moet ik echt eens uitproberen haha x



    29 april 2015

    Wat een handige tips! Aan het gebruiken van een vreemd lettertype en even te gaan sporten vlak voor een tentamen heb ik nooit gedacht..



    29 april 2015

    Handige tips. Die workout werkt bij mij altijd heel goed! Dan kan ik me echt veel beter concentreren. Gelukkig geen examens maar moet wel me minor afronden.



    29 april 2015

    Als dat van je kauwgom en parfum werkt dan ga ik dat gelijk proberen



    29 april 2015

    Handige tips, zeg! Ook met gewoon huiswerk maken na school zijn deze tips ideaal.. Liefs, Jis



    29 april 2015

    Hé maar dat is ideaal! Dan heb ik twee redenen om naar de sportschool te gaan; no excuses! Hihi. Fijne tips! Aan de bak dan maar (: Liefs!



    29 april 2015

    Super fijne tips!
    Liefs Iep



    29 april 2015

    Wat een goede tips, mijn beste manier om te leren is om het zelf in te spreken op mijn telefoon en de hele tijd terug luisteren. Er is ooit ergens een onderzoek geweest dat aantoonde dat je op die manier de stop beter deed onthouden. Plus je kan overal luisteren , ik weet nog dat ik was aan het sporten en ondertussen luisterende naar de fase van Piaget. En toen heb ik echt een killerpunt gehaald!


    Femke - Youniqueblog

    30 april 2015

    Wow, wat een goede tip! Ik ben héél benieuwd of dit voor mij ook zou werken…



    29 april 2015

    Ik wist niet dat daar apps voor waren, handig! Ik moet mijn gsm gewoon aan de andere kant van mijn kamer leggen om me het best te concentreren, of in de studiezaal van school leren helpt ook.



    30 april 2015

    Goede tips! Gelukkig hoef ik niet zo vaak meer te studeren (ben al lang van de middelbare school af, en op mijn opleiding hebben we weinig tentamens).

    Kleine opmerking, ik weet niet of het aan mijn computer ligt, maar bij het eerste stuk staat alle tekst achter elkaar (zegmaar, de tussenkopjes staan midden in de tekst ipv op de volgende regel) Dat zal vast niet de bedoeling zijn geweest dus ik dacht ik meld het even ;)


    Femke - Youniqueblog

    30 april 2015

    Hmm, wat gek. Ik dénk dat het aan je computer ligt, want zelf heb ik hier geen last van en ik heb het ook nog niet van iemand anders gehoord.


    Femke - Youniqueblog

    30 april 2015

    Haha! Hoezo dat dan?



    1 mei 2015

    Heeu tentamens, ik kan jullie hebben!
    Deze ga ik sowieso opslaan. Leuke originele tips he. Thanks for sharing!


    Femke - Youniqueblog

    3 mei 2015

    Yay, graag gedaan :-)



    2 mei 2015

    Handige tips voor de studenten onder ons! Ik heb voor het eerst geen examens meer in juni, dus ik hoef me hier geen zorgen meer om te maken :-) liefs!



    2 mei 2015

    Thanks, ik heb dan geen examens maar tussen al die vrije dagen moet ik ook toetsen maken. Afgelopen week had ik er vier én een presentatie duits… Mijn tip (die hier overigens ook bij staat) vind ik het uitleggen aan iemand anders. Ik ben best goed in economie, niet dat ik een 9 sta maar hey een 7 vergeleken met mensen die een vier hebben is goed, back to my point; een jongens snapte er niks van en we hadden nog 40 minuten om alles te leren. Ik moest dus zo’n 12 opgaves uitleggen. Niet alles lukte in de tijd maar dit was wel even fijn om mijn geheugen mee op te frissen!


    Femke - Youniqueblog

    3 mei 2015

    Dat is zeker een goede tip! Superlief dat je hem had geholpen :-)



    2 mei 2015

    Handige tips! Bij mij hielp altijd alles luidop opzeggen, ik leerde op die manier alles vanbuiten. Eerst typte ik mijn notities op mijn laptop, printte ik ze af en erna: hardop lezen maar! Mijn echtgenoot (we waren toen nog maar boyfriend & girlfriend) vond dit enoooorm raar en amusement voor hem (hij spreekt geen Nederlands dus hij maakte er een spelletje van om te raden waar ik over bezig was) :) Liefs! x



    30 september 2015

    edhTpQ Usually I do not learn post on blogs, but I would like to say that this write-up very pressured me to try and do so! Your writing taste has been amazed me. Thank you, very nice article.



    1 oktober 2015

    I just want to mention I am all new to blogging and certainly enjoyed this page. More than likely I’m want to bookmark your blog . You actually come with impressive article content. Appreciate it for sharing your blog.