Zo plan je als een pro -
06/05/2015


Heb jij altijd een chronisch tekort aan tijd wanneer de volgende tentamenweek in aantocht is? Of is jouw (mobiele) agenda het gehele jaar door één grote chaos? Met deze handige tips leer je te plannen als een pro. En nee: dat is dus écht niet moeilijk. Benieuwd?

Noteer je taken mét kleurcodes
Schrijf alles (jawel: alles!) op wat je moet doen en schroom niet je markeerstiften mét aardbeiengeur erbij te pakken. Geef iedere overkoepelende categorie een eigen kleur (vijftig verschillende tinten roze is natuurlijk ook toegestaan). Klaar? Dan is het tijd voor de volgende stap…

Maak dé planning
Zo, al de te voldoen taken zijn opgeschreven. Nu is het zaak om de daadwerkelijke planning te maken. Het geeft namelijk een heleboel rust hoeveel tijd je waaraan gaat besteden, maar ook een fijn overzicht. Probeer de benodigde tijd voor iedere taak zo ruim mogelijk in te schatten. Het is altijd beter om een half uur te veel te hebben ingecalculeerd dan een half uur te weinig.

Ontdek wanneer je het meest productief bent
Waarom op een lome zondagavond een paar uur bezig zijn met leren, wanneer je weet dat je op maandagochtend twee keer zo snel klaar bent? Door te ontdekken wanneer je het meest productief bent, kan je jezelf een hele hoop tijd (én frustratie) besparen. Zo ben ik een échte avondmens.

Gebruik de 2-minuten regel 
Kost een (stressvolle) taak je minder dan 2 minuten? Doe dit dan meteen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het je lichaam veel minder moeite kost om deze taak meteen te volbrengen, dan dat deze in je achterhoofd blijft spoken. Ook veelal toegepast door personal assistents: touch it, deal with it, throw it away. Nog zo’n handige vuistregel: DDD. Doen, Dumpen, Delegeren. Zoek uit welke taak prioriteit heeft (‘Dat ene tentamen’), welke je kan dumpen (‘Blog schrijven’) en welke taak je kan delegeren (“Lííííeve zus… Kan jij vandaag alsjeblíííeft de vaatwasser uitruimen?”).

Houd je voortgang bij 
Voor degene die geen cash hebben voor een personal assistent aan huis (lees: 99,9% van de wereld), kan je er natuurlijk ook voor kiezen een digitale notitiemaker te downloaden. Eén van mijn favoriete apps is de (gratis!) app Strides, die al jouw taken (+ voortgang) bij weet te houden. Niet het type voor dit soort lijstjes? Een motiverende mobiele wallpaper fungeert natuurlijk ook als prima persoonlijke cheerleader.

Ben jij goed in plannen?



33 reacties


    6 mei 2015

    Oeh bedankt voor die app-tip! Ik ga er gelijk even naar kijken. Ik HOU van plannen! Bijna alles van dit lijstje doe ik dan ook wel (behalve die 2 minutenregel, die lap ik wel ‘ns aan mijn laars haha). Ik hou er gewoon van om nóg meer te kunnen doen én nog meer vrije tijd te hebben, gewoon door goed te plannen :D. X



    6 mei 2015

    Ik ben geweldig in planningen maken. Helaas mislukt de uitvoering echt altijd haha.


    Femke - Youniqueblog

    6 mei 2015

    Hahaha ;-)



    6 mei 2015

    Ik zweer bij plannen. Het geeft zoveel rust in je hoofd dat je je planning hebt opgeschreven in je agenda of planner. Zo heb je precies in kaart wanneer iets gedaan moet zijn. Niet onbelangrijk: het geeft ook een heerlijk en rustig gevoel als je taken kan afstrepen.



    6 mei 2015

    Ik ben een ramp met plannen, dus deze tips zijn meer dan welkom haha (:



    6 mei 2015

    Wat een fijne en handige tips! Ik maak elke dag to do lijstjes in een daarvoor speciaal gemaakt schriftje. Ook werk ik het liefste in de ochtend. Dan ben ik nog lekker wakker :) Liefs, Jis



    6 mei 2015

    Ik hou tegenwoordig ook alles bij wat ik doe zodat ik niks vergeet. Handige tips!



    6 mei 2015

    Goede tips! Vooral die DDD. Al denk ik dat alles dan bij mij op de laatste D aankomt haha :D


    Femke - Youniqueblog

    6 mei 2015

    Hahaha :’)



    6 mei 2015

    Handige tips! Ik ben echt een ramp als het op plannen ga. Bij mij lukt het meestal een paar weken en dan zakt het weer helemaal terug. Strides kende ik nog niet, eens opzoeken. Zelf ben ik erg fan van Wunderlist.



    6 mei 2015

    Handige tips en de 2 minuten regel moet ik echt toepassen. Verder ben ik heel slecht in plannen :-(



    6 mei 2015

    Ik ben gelukkig best goed in plannen. Alleen heb ik vaak dat ik denk dat ik 2 uur bezig ben met iets, terwijl het maar een uur was bijvoorbeeld.. hahah

    x



    6 mei 2015

    Leuk geschreven en wat een goede tips! De DDD regel moet ik onthouden. En inderdaad, dingen die maar kort duren kun je het beste meteen even doen!



    6 mei 2015

    Herkenbaar! Ik probeer ook altijd de 2-minuten regel te hanteren. Of eigenlijk de regel ‘de meest stressvolle taken eerst’. Anders blijven ze maar in je achterhoofd spoken. En eenmaal gedaan geeft het een enorm opgelucht gevoeld en gaat de rest smooth & easy!



    6 mei 2015

    Ik werk ook altijd met kleurtjes! Zo ziet het er leuker uit én hou je het overzicht :D



    6 mei 2015

    Ik heb een app ToDo met lijstjes. En een To Blog boekje, erg handig! Daarnaast heb ik een vriendin die me goed helpt met mijn blog



    6 mei 2015

    Super goeie tips!
    Heb ik zeker wat aan!
    Liefs Iep



    6 mei 2015

    Leuke tips. Ik plan ook graag alles. To do lijstjes zijn mijn ding en afvinken nog meer



    6 mei 2015

    Handig die app, ik ga eens kijken



    6 mei 2015

    Wat een goede tips. Vooral de markeerstift met aardbeiengeur gebruiken spreekt me aan haha. Ik ben altijd geweest van het plannen maar de laatste tijd gaat het steeds moeizamer. Tijd om de touwtjes in handen te nemen!



    6 mei 2015

    Handige tips. Ik ben een pro in plannen. Maar mijn planning daadwerkelijk volgen is weer een ander verhaal helaas.



    6 mei 2015

    Handige tips!! Voortgang bijhouden is hét motiverende middel om je dan ook echt aan je planning te houden haha!



    6 mei 2015

    Haha leuke post en ik denk dat ik die app goed kan gebruiken ;)



    6 mei 2015

    Het is heel wisselend. De ene keer kan ik heel goed plannen, maar de andere keer plan ik wel, maar houd ik me er helemaal niet aan. Laksheid, luiheid,… Geen idee. Maar maak me er ook niet te druk om. Als iets echt moet, dan doe ik het vaak gelijk wel.



    6 mei 2015

    Ik maak echt overal lijstjes en planningen van met heel veel kleurtjes. I love it! Vooral wanneer je iets kan afstrepen <3 en dan niet dat Wunderlist *pling* geluid, nee echt fysiek een streep erdoor halen, heerlijk!
    Liefs, Iris



    7 mei 2015

    Planningen maken lukt me wel. Alleen het bijhouden gaat me wat moeilijker af. Oeps



    9 mei 2015

    Amen, ik ben niet goed in plannen, en mijn notities voor school schrijf ik allemaal in hetzelfde schrift, dus ik gebruik de markeerders ook voor mijn schrift, kan ik zo zien welke notities bij welk vak horen, ook heel handig met leren e.d. :)



    9 mei 2015

    Zeer fijne tips! ik kan ze zeker gebruiken!


    Debbie

    11 mei 2015

    Ik doe altijd tig dingen tegelijk en vergeet dan wel weer wat. Zo’n app is toch wel weer handig, bedankt voor de tip.



    16 mei 2015

    Dank je voor deze tips! Deze post stuur ik zeker door naar mijn beste vriendin, zij kan altijd wel wat organisatietips gebruiken :) Liefs! x



    30 september 2015

    ub98vj Nice blog here! Also your web site loads up fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol



    1 oktober 2015

    I simply want to say I’m all new to blogging and certainly loved you’re blog. More than likely I’m planning to bookmark your website . You amazingly have exceptional articles and reviews. Thanks a bunch for sharing your web-site.



    17 november 2015

    Haha, die ‘Doen, Dumpen, Delegeren’ ga ik onthouden ;)