Mijn foto’s voor en na bewerking (+do-it-yourself) -
19/11/2015


Foto's voor een na bewerking
Als reactie op mijn post met fotografietips hoe te fotograferen met natuurlijke belichting, kreeg ik een héél originele vraag: of ik ook eens míjn foto’s voor en na bewerking zou kunnen laten zien. Plus een soort-van stappenplan hoe ik tot het resultaat ben gekomen. Belofte maakt schuld, dus hierbij de uitgebreide(re) uitleg achter mijn foto’s. 

Foto's voor een na bewerking 2
Zoals ik al in deze post uitlegde, fotografeer ik altijd in de creatief automatische stand en stel ik mijn camera in dit menu altijd in op ‘helderder’. Zoals je aan het plaatje hierboven ziet, hoef ik door deze instelling niet altijd veel aan de uiteindelijke foto te veranderen. In bovenstaand voorbeeld was even spelen met contrast en helderheid voldoende. Simpel, toch?

Foto's voor een na bewerking 3
In de meeste gevallen is -zoals jullie in de praktijk vast ook hebben gemerkt- alleen spelen met contrast en helderheid niet voldoende. Zoals bovenstaande foto die ook een beetje grauw is. Om dit te herstellen gebruik ik PicMonkey en -specifiek- de filter Orton. Deze filter is voor mij echt een lifesaver wat betreft kleurrijke en heldere foto’s. In PicMonkey speel ik met de intensiteit van de filter en wanneer ik tevreden ben sla ik de afbeelding op. Als finishing touch bewerk ik de afbeelding nog even in photoshop. Hierbij speel ik alleen met de belichting en het contrast. Indien de nood hoog is, ga ik ook nog met een witte brush de foto te lijf. Bijvoorbeeld wanneer een schaduw wel héél erg aanwezig is, ‘veeg’ ik deze even weg. Samenvatting van ‘het geheim’ achter mijn foto’s? Stel je camera ietwat helderder in tijdens het fotograferen, speel met contrast en belichting in photoshop én met de (gratis!) filters in PicMonkey. Ja. Dat is écht alles.

Foto's voor een na bewerking 4 Foto's voor een na bewerking 5 Foto's voor een na bewerking 6 Foto's voor een na bewerking 7
Wat vinden jullie van mijn foto’s voor en na bewerking? Hoe bewerk jij je foto’s?



50 reacties


    19 november 2015

    Ik vind je bewerkte foto’s echt prachtig. Zelf kan ik hier nog veel over leren. Ik speel nu met de witbalans op mijn camera. Ook wil ik photoshop gaan aanschaffen en gaan kijken wat ik daarmee kan gaan doen :-)!



    19 november 2015

    Ik vind jouw foto’s sowieso een bijzonder uiterlijk hebben. Door jouw manier van fotograferen herken je meteen dat het jouw foto’s zijn. Dat is best wel bijzonder!

    Zelf stel ik alles handmatig in en ik speel graag met Windows foto’s. Super simpe om filters, helderheid, contrast e.d aan te passen.



    19 november 2015

    Zelf heb ik gisteren Pixelmator geïnstalleerd. Er zijn zeker foto’s die ik wil “pimpen” voor ik ze plaats. Het is alleen wel eerst een halve studie voor ik het goed ga kunnen gebruiken.



    19 november 2015

    Zo cool dat jij echt je eigen stijl hebt betreft foto’s!



    19 november 2015

    Ik vind je foto’s zó mooi! Ik heb een tijdje photoshop gehad, maar ik kon er gewoon niet mee overweg haha. Picmonkey kan ik wel eens proberen. Die gebruik ik tot nu toe eigenlijk alleen voor het bijsnijden en het maken van collages. Thanks voor je tips! :D



    19 november 2015

    Jij maakt toch altijd zo’n mooie foto’s, ook zonder nabewerking zijn ze al heel mooi! Maar ze worden nog net iets helderder en specialer na de bewerking, heel mooi! Ik vind het ook superleuk dat jij je eigen stijl hebt qua fotograferen en dat jouw foto’s daardoor altijd meteen herkenbaar zijn!



    19 november 2015

    Super fijn dat je gewoon open en eerlijk verteld over hoe jij jouw foto’s bewerkt. Zelf bewerk ik mijn blog foto’s met photoshop en daarna nog vsco cam op mijn mobiel.



    19 november 2015

    Ik moet meer gaan werken met Picmonkey. Prachtige foto’s!



    19 november 2015

    Wat cool om je voor/na bewerking eens te zien! Vind ik altijd onwijs interessant. Je hebt ook echt een eigen stijl, heel licht en contrastrijk. Juist een opmerking: soms zijn je foto zó licht dat het wit één groot vlak wordt (op mijn scherm dan toch), en dat is zonde omdat het mooie beeld zo verloren gaat! Dus misschien daar niet té los mee gaan. Maar neemt niet weg dat ik je foto’s heel mooi vind hoor :)! X



    19 november 2015

    Super tof dat je je tips deelt op je blog! Picmonkey is inderdaad echt ideaal :)



    19 november 2015

    Wat leuk om het verschil te zien!



    19 november 2015

    Je foto’s hebben een heel duidelijke stijl en dat is denk ik zeker een grote kracht. Als fotograaf ben ik alleen wel echt heilig van overtuigd dat als je een andere stand van je camera zou kiezen, je nog zoveel meer controle krijgt (ook als je geen fotografie nerd bent die hele dagen op fora rondhangt om over termen te kletsen) Heb je dat weleens geprobeerd? Persoonlijk zou ik niet zonder Canva kunnen, eigenlijk de uitgebreidere (ook gratis) versie van PicMonkey.



    19 november 2015

    Mooie foto’s. En ik doe echt precies hetzelfde met foto’s maken. Instellingen op helderder, soms doe ik ook wat meet levendigheid instellen. En dan daarna alleen nog het contrast een beetje aanpassen en soms een filter erover. Ik vind het zooo veel mooier als foto’s een beetje zo ”overbelicht” zijn. Leuk artikel!



    19 november 2015

    Wat en fijne tips, je maakt ook altijd zulke mooie foto’s, love it! Zelf speel ik ook altijd met de belichting en contrast in Photoshop. Vooral de tip over Picmonkey vind ik erg handig, dat ga ik ook snel een keer proberen!



    19 november 2015

    Heel mooi! Ik gebruik altijd Photofiltre Studio X om mijn foto’s in te bewerken, ook vooral met het contrast etc. spelen :)



    19 november 2015

    Ik vind je foto’s altijd mooi! Ik heb nu een test camera even te leen van mijn vader en daar speel ik nu mee met diafragma en iso en daarna bewerk ik met belichting en contrast in Photoshop nog even.



    19 november 2015

    Jouw foto’s zien er altijd prachtig jaloersmakend uit. Wat ik me wel afvraag of lightroom dan niet makkelijker is. Dan kun je een stap overslaan? Of niet?



    19 november 2015

    Ik vind het echt hele mooie foto’s, Jou foto’s hebben ook een speciale uitstraling. Ze springen er altijd tussenuit.



    19 november 2015

    Super handige tip over Picmonkey! <3



    19 november 2015

    Ik weet niet wat t is, (tijdschriften I guess) maar jouw foto’s hebben echt een Femke touch en i really like it! Leuk om te zien wat je er mee doet allemaal :)



    19 november 2015

    Nu je de foto’s zo naast elkaar heb gezet merk je ook echt wat het doet met je foto’s!
    Echt super mooi!



    19 november 2015

    Je foto’s zijn elke keer opnieuw prachtig! Ik ben verbaasd om te zien dat je zo weinig moet aanpassen aan je foto’s bijna alleen maar omdat je je helderheid op je camera zelf aanspast… Misschien moet ik toch ook eens meer gaan experimenteren met mijn camera zelf in plaats van met de fotobewerkingsprogramma’s :D Bedankt voor de tips!



    19 november 2015

    ik vind het altijd leuk dat je bij jou echt ziet dat een foto van jou komt, jij hebt echt een voorkeur qua bewerking, compositie en belichting.. ik denk dat ik uit een line-up zo jouw foto’s zou kunnen pikken!



    19 november 2015

    Ik vind jouw foto’s echt ontzettend mooi en vind het ook leuk om te weten hoe jij ze bewerkt :) Ik gebruik ook picmonkey!



    19 november 2015

    Bedankt voor de tips. Ik wist niet dat het zó makkelijk kon zijn. Zelf gebruik ik ook alleen maar helderheid en contrast instellingen, maar ik heb het idee dat ze er nooit zo mooi uit zien als bovenstaande foto’s. Ligt dan misschien aan het achtergrond…



    19 november 2015

    Wat grappig zeg! Het ziet er altijd enorm moeilijk uit maar eigenlijk is het super simpel.



    19 november 2015

    Je foto’s zijn zooo mooi! Het licht hier is echt zoveel slechter, baal baal.



    19 november 2015

    Heel leuk om het verschil te zien! Ik gebruik zelf de ‘M’ stand op mijn camera voor foto’s. Hier kan ik al heel veel aanpassen in de belichting, sluitertijd en diafragma. Bewerken van foto’s doe ik bijna niet.



    19 november 2015

    De foto’s die bewerkt zijn is echt jouw stijl! ik moet ook eerlijk zeggen dat ik de foto’s -die niet bewerkt zijn- ook heel erg mooi vind!



    19 november 2015

    Hmm, misschien ga ik PicMonkey toch maar een kans geven. Gebruik zelf altijd Photoshop!



    19 november 2015

    Het is echt erg, maar soms ben ik gewoonweg te lui om mijn foto’s te bewerken. Geen goed idee, want daardoor heb ik soms minder geslaagde foto’s op mijn blog staan. Woeps.



    19 november 2015

    Mooi! Heel eerlijk, eigenlijk vind ik je foto’s met en zonder bewerking allebei echt prachtig!



    19 november 2015

    Wauw, thanks! Ik bewerk ALTIJD in photoshop, maar ik gebruik de filter Orton nooit. Ik heb het net eventjes geprobeerd en hallelujahhhh, dat is fijn!! Ik vind de optie bij PicMonkey om Sharpen de Clarity aan te passen ook altijd fijn. Ook voordelig om de kleur mooier intens uit te laten komen. Maar vanaf nu ga ik denk ik ook for ever de fliter Orton gebruiken. Wauw! <3



    19 november 2015

    Superleuk om te bekijken! Zo zie je maar hoe belangrijk bewerken wel is.



    19 november 2015

    Wat ik zo mooi en knap vind is dat jouw foto’s voor mijn gevoel altijd dezelfde stijl hebben. Super! En je tips zijn echt super handig!

    Groetjes,
    Mariëlle



    19 november 2015

    Handige tips! Ik doe redelijk hetzelfde, maar ga me toch eens in Picmonkey verdiepen :-)



    20 november 2015

    Leuk om eens te zien! Ik doe het altijd met Photofiltre, een gratis programma waar je best veel mee kan vind ik. En verder probeer ik de camera al zo goed mogelijk in te stellen voor heldere foto’s.



    20 november 2015

    Wat een prachtig bewerkte foto’s, je ziet echt verschil. Dat het een maar een kleine aanpassing nodig heeft.



    20 november 2015

    Het klinkt best makkelijk eigenlijk via PicMonkey om zo je foto’s te bewerken. Scheelt ook een hoop tijd denk ik :) Ik ben een sucker for details en Photoshop is voor mij dan een uitkomst. Maar dat kan met sommige foto’s net wat meer tijd kosten en dat vind ik er juist zo leuk aan. Vind wel dat je uit een heel mooi perspectief fotografeert! Dat maakt je foto’s erg aanstekelijk en herkenbaar :)



    20 november 2015

    Wat leuk om te zien! Wel echt mooie foto’s!



    20 november 2015

    Leuk om te zien en lezen! Zoals anderen al zeggen heb je echt zo’n herkenbare fotografiestijl. Moet trouwens zeggen dat ik je onbewerkte foto’s ook al mooi vind! :)



    20 november 2015

    Wauw, leuk om te zien zo naast elkaar! Bijzonder dat een beetje meer licht zo veel kan doen. Thnx voor het delen! Ik ben nog ‘lerende’ qua foto’s, moet er ook eens wat beter op gaan letten hihi.



    20 november 2015

    Leuk om even mee te kijken! Ik moet zeggen dat het wel echt veel scheelt. En filters over mijn blogfoto’s? Daar heb ik nog nooit over nagedacht. x



    21 november 2015

    Dat maakt inderdaad wel heel veel verschil! Ik bewerk de foto’s vaak met de app VSCO, deze is zo enorm fijn! M’n foto’s maak ik ook met m’n iPhone, omdat ik geen geld heb voor een echte speigelreflex. Tot nu toe werkt het prima!



    21 november 2015

    Leuk om te zien :) dat van dat filter wist ik niet eens dat het kon, slecht eigenlijk. Ik bewerk alles eigenlijk altijd in Photoshop, meestal contrast en helderheid en soms nog wat kleur terugbrengen.


    Loïs

    23 november 2015

    Ooh, leuk om te zien! En dat je zo makkelijke dingen kan doen om zo’n mooie foto neer te zetten Thanks voor deze post:)
    Liefs!



    31 januari 2016

    Wat leuk om te zien! Ik kan niet zonder Photoshop, haha. Nu snap ik waarom jouw foto’s altijd een bepaalde uitstraling hebben, dat komt waarschijnlijk door dat filter! Mijn camera staat ook ingesteld op helder licht.



    31 januari 2016

    Wat een goede tips zeg! Ik moet zeggen dat mijn foto’s ook wel wat beter kunnen, dus ik ga je tips zeker proberen! Ik heb deze week wel een nieuwe camera gekocht dus dat scheelt ook al een hoop! Mijn oude camera was gewoon een ramp namelijk haha! X



    31 januari 2016

    Ooh wat een leuke post! Eentje om te bewaren. Met m’n iPhone 4 lukken mooie heldere foto’s niet zo goed. Ofwel ligt dat aan mij natuurlijk :-P



    22 mei 2016

    Bizar zeg wat een klein beetje bewerken al kan doen!
    Dat filter van Pic Monkey ken ik nog niet dus hoogste tijd dat ik dat maar even ga bekijken, want dit als resultaat dat wilt bijna iedereen wel! Heel mooi!