3 Originele dingen die wél helpen tegen een blaasontsteking -
18/02/2016


Blaasontsteking def
En nee: Het zijn geen cranberries. In de tijd dat ik veelvuldig een blaasontsteking had, kreeg ik veel voor de hand liggende suggesties hoe hier vanaf te komen. Geloof me: Ik stond bijna op het punt om de eerstvolgende te slaan die zou zeggen ‘Weet je wat goed helpt? Cranberries!’ Helaas hielpen dit soort middelen mij niet. Wat wel? Dat vertel ik in deze post.

Zoals jullie misschien wel weten heb ik ruim 5 jaar een chronische blaasontsteking gehad. Ik kreeg tot drie keer toe een onderhoudsdosis antibiotica voorgeschreven en toch bleef het steeds terugkomen. Ook de uroloog kwam niet verder dan me toch maar weer een antibioticakuur voorschrijven. Gék werd ik ervan. Als mijn lichaam iets niet kon gebruiken was het wel een dagelijkse dosis antibiotica – zeker niet vanwege mijn chronische darmontsteking. Na jarenlang cranberrysap te drinken en zelfs regelmatig kurkuma door mijn eten te gooien (omdat dit ontstekingsremmend zou werken), ben ik (eindelijk!) gestuit op alternatieven die voor mij wél werken.

Vitamine B12
Ik voel me op dit moment een beetje een wandelend defectje, maar vanwege mijn darmontsteking heb ik ook een chronisch B12-tekort. Echter kun je dit ook hebben wanneer je bijvoorbeeld (langdurig) andere maag- of darmproblemen hebt of vegetarisch eet. Wist je echter dat dit tekort (o.a.) de slijmvliezen in je lichaam doet veranderen, waaronder dat in je blaas? Hierdoor kan het een broeiplek worden voor bacteriën en -dus- een blaasontsteking. Mocht je steeds opnieuw last hebben van je blaas, dan kan het interessant zijn jezelf hierop te laten testen. Je moet aan je huisarts wél specifiek vragen of ze je ook willen testen op B12, want dit wordt bij een standaard bloedtest niet meegenomen.

Acupunctuur
Zoals ik enkele tijd geleden al heb geschreven ben ik ontzettend blij dat ik ben begonnen met acupunctuur. Eén van de hoofdredenen? Ze heeft me enorm goed geholpen bij mijn blaasproblemen. Het grappige was dat ze door middel van mijn hand kon voelen dat mijn blaas niet in goede conditie was. Of tenminste: ík kon het voelen. Je hand staat symbool voor je lichaam en toen ze bij mij op het punt van de blaas ging prikken deed het bij mij enorm veel pijn. Hierna ging ze ook in het gebied rondom mijn buik prikken om ‘het vuur’ weg te halen. Bizar, maar waar: Hoe meer sessies ik had gehad, hoe minder geïrriteerd mijn blaas ging aanvoelen in het dagelijkse leven. Zeker een interessant alternatief dus, wanneer je álles al hebt geprobeerd.

Melkzuurbacteriën
Daarnaast heeft zij mij ook iets anders briljánts aangeraden: Probiotica. Of specifieker gezegd: Melkzuurbacteriën. Ik gebruikte namelijk al probiotica voor mijn darmen, maar zij raadde specifiek melkzuurbacteriën aan. Toen ik thuis op onderzoek uitging, bleek dit inderdaad wetenschappelijk gegrond te zijn. Melkzuurbacteriën zijn volgens dit onderzoek effectief tegen blaasontsteking, en -gezien het feit dat ze niet resistent kunnen worden- ideaal wanneer je last hebt van chronische blaasontsteking. Sindsdien slik ik dagelijks Orthiflor Fem. Alsof het zo had moeten zijn, hè ;-)?

Zoals eerder aangegeven zijn dit natuurlijk wel tips uit mijn persoonlijke ervaring. Mocht je last hebben van een chronische blaasontsteking, wil ik jullie op het hart drukken jezelf eerst te laten onderzoeken in het ‘reguliere’ medische circuit. Al is het maar om uit te sluiten dat er niet iets anders speelt (Voor mij in eerste instantie: chronisch B12-tekort). Heb je alles al geprobeerd? Dan kan ik je zeker aanraden om bovenstaande opties eens uit te proberen. Voor het eerst in 5 jaar heb ik nu ‘al’ 3 maanden achter elkaar géén blaasproblemen. Enne: Verder ben ik kerngezond hoor ;-)

Zijn jullie bekend met een (chronische) blaasontsteking? En hebben jullie al eerder van deze tips gehoord?



21 reacties


    18 februari 2016

    Ik heb gelukkig nog nooit blaasontsteking gehad. Lijkt me zo irritant! Maar het komt ook veel minder bij mannen voor, toch?


    Femke - Youniqueblog

    18 februari 2016

    Jaaa, als man is de kans véél kleiner dat je een blaasontsteking hebt. Lucky you!



    18 februari 2016

    Handige tips! Gelukkig heb ik nog maar 1 keer een blaasonsteking gehad en dat vond ik al vreselijk, laat staan chronisch..



    18 februari 2016

    Helaas had ik tijdens mijn pubertijd ook om de haverklap blaasontsteking. Schijnt iets erfelijks te zijn ;) Geloof het of niet maar bij mij waren het dus cranberry tabletten die hebben geholpen. Eerst slikte ik ze dagelijks, later als ik het gevoel had tegen een blaasontsteking aan te zitten. Maar niet voordat ik mijn hele lijf had verziekt met een berg antibiotica. Later bleek ik inderdaad ook een vitamine b12 tekort te hebben! Zo’n 15 jaar later gaat alles nu gelukkig weer lekker.

    Wat ik heel vervelend vond is dat mensen een beetje raar konden reageren als ik zei dat ik blaasontsteking had. Alsof ik geen goede hygiene had of een losbandig leven leidde ofzo. Ik hoop dat die misopvatting inmiddels een beetje is bijgesteld!


    Femke - Youniqueblog

    18 februari 2016

    Wat vervelend om te horen! Goed dat die cranberrytabletten wel goed voor jou helpen. Opvallend trouwens dat dat B12-tekort ook bij jou is geconstateerd – zal er dan toch wel iets mee te maken hebben gehad. Zelf heeft niemand er bij mij gelukkig ooit lullig over gedaan, al vind ik het wel vervelend dat mensen kunnen doen alsof je dom bent. Zoals: “Plas je wel na de seks?” en “Veeg je wel van voren naar achteren af na het plassen?” Dan moest ik mezelf altijd echt inhouden om niet boos te worden. Hallo, ik ben niet achterlijk hoor :’)



    18 februari 2016

    Haha ja die goedbedoelde tips waren een ding, maar die rare reacties van andere meiden en vrouwen… Vond het zo raar, elke vrouw heeft toch wel eens blaasontsteking, dus zij ook lijkt me… Kregen zij het dan wel van losbandige activiteiten of niet schoon op jezelf zijn? In plaats daarvan kreeg ik een soort reactie alsof ik minstes lepra had opgelopen. Ik moet eerlijk zeggen dat dit niet mijn vrienden waren, maar (niet al te snuggere) collega’s en leidinggevenden op mijn bijbaantje.



    18 februari 2016

    Fijne tips! Ik heb vorig jaar en het jaar daarvoor veel last van blaasontsteking gehad en cranberry hielp bij mij ook inderdaad niet. Gelukkig heb ik er inmiddels geen last meer van gehad. Accupunctuur klinkt wel een beetje eng, maar ik ben er ergens ook wel nieuwsgierig naar.



    18 februari 2016

    Ik kan mij er niets bij voorstellen, maar ik weet dat mijn zus hier ook heel veel last van heeft gehad. Maar, wel heel fijn dat jij manieren hebt gevonden om het een beetje onder controle te houden!



    18 februari 2016

    Toen ik jonger was heb ik een paar keer een flinke blaasontsteking gehad en man, wat was dat afzien! :-( Gelukkig heb ik er nu ondertussen al een helet ijd geen last meer van *knocks on wood*


    Femke - Youniqueblog

    18 februari 2016

    Pfoe! Bij iedereen is dat ook anders. De één hoeft ‘alleen’ maar vaker te plassen, de ander krijgt enorme koorts. Zelf had ik altijd enórm veel pijn en kon ik het simpelweg niet ophouden. Ik had misschien geen koorts, maar kon ook niets meer. Ik hoop ook vurig dat dit nóóit meer terugkomt.



    18 februari 2016

    Ik heb ook heel vaak blaasonsteking gehad, weet niet of het chronisch is, maar veel plassen doe ik nog steeds. Sinds ik begonnen ben met elke dag cranberry pillen slikken is het wel minder!

    x


    Femke - Youniqueblog

    18 februari 2016

    Ooo, wat fijn dat dit voor jou helpt! Zelf slik ik deze ook dagelijks, maar het heeft niet zoveel effect gehad als bovenstaande punten. Wel heel fijn dat je het deelt!



    18 februari 2016

    Hey Femke! Ook ik tobte echt een lange periode met een blaasontsteking. Hij was hardnekkig, maar niet heftig. Ik houd ook echt niet van AB, door alle nare bijwerkingen (schimmels en allergische reacties) dus ik gebruikte D-Mannose, heb je hier wel eens van gehoord? Werkte echt als een tierelier, wel homeopathisch trouwens. Af en toe kwam hij wel knetterhard weer terug. Het ergst toen ik op vakantie was in Vietnam, en daar ben ik wel voor een kuur gegaan. Een sterkere dan in NL wordt gegeven, en nu heb ik nergens last meer van. Maar voor de zekerheid altijd een zakje D-Mannose in huis, en ik raad het iedereen in mijn omgeving aan ;) en dit is allemaal geen spon hoor!! Ik twijfel ook of ik dit al niet eens eerder heb verteld op je blog… maar die acupunctuur vind ik ook wel een goeie. Zou ik de volgende keer ook overwegen.


    Femke - Youniqueblog

    18 februari 2016

    Hmm, ik kan me niet meer herinneren dat je dit ooit hebt gezegd. In ieder geval wel een goede tip, want ik lees er veel goede dingen over. Echter was dit (alleen) niet genoeg voor mij. Ik slik wel dagelijks cranberrypillen met D-Mannose en Beredruif, maar dat doe ik meer uit ‘gewoonte’ dan dat het écht voor mij werkt. Ik vind het wel enorm fijn dat je dit deelt hoor, want misschien heeft een ander hier wél iets aan. Zeker omdat het inderdaad een natuurlijke manier is.



    18 februari 2016

    wat een goede tips maar gelukkig niet zoveel last van!



    18 februari 2016

    Oooh ben ik blij dat ik hier nog niet met te maken kreeg! Heb al van zoveel mensen gehoord dat het zo pijnlijk is :o



    18 februari 2016

    Wat fijn dat je alternatieven hebt gevonden, en dat het werkt!
    Als ik een blaasontsteking voel aankomen, ga ik meteen 3 keer per dag water met een vitamine c bruistablet drinken, dan is het bij mij gelukkig zo weer weg!



    18 februari 2016

    Fijne tips. Ik heb vroeger echt heeeeel veel blaasontsteking gehad



    18 februari 2016

    Ja, die cranberry tip komt ook m’n neus uit. Maar ik moet wel toegeven dat het bij mij heeft werkt! Ik heb gelukkig maar één keer een blaasontsteking gehad een aantal jaartjes geleden, maar na een glaasje cranberrysap is het zo onwijs snel verdwenen! Ik weet nog steeds niet of het nou door die sap komt of dat het gewoon pure toeval was… :’)



    18 februari 2016

    Gewerkt*


    Nathalie

    18 februari 2016

    Goede tips Fem!

    Ik heb ook 2 jaar lang last gehad van een chronische blaasontsteking en ondervind er nu nog bijna dagelijks problemen van. Vaak naar de wc, pijn met plassen, soms lijkt het op een blaasontsteking, maar is dat het niet. Sneaky bastard die blaas van mij. Anderhalve week geleden waarschijnlijk ook nog eens last gehad van een niersteen. De hel!

    Ben destijds naar een bekkenbodem therapeut geweest die me opnieuw heeft leren ‘plassen’. Heeft heel lang geduurd voor m’n blaas weer snapte wanneer ik naar de wc kon ipv elke 5 minuten heen rennen, haha.

    Alleen is er dankzij het chronische gedoe veel littekenweefsel ontstaan in de urinebuis (weet niet of dat bij jou ook het geval is). En als ik te lang ophoud of niet genoeg drink op een dag dan heb ik ontzettend veel pijn bij het plassen.

    Gebruik nu als onderhoud D-Mannose poeder en ook af en toe cranberry + bearberry tabletten als ik last heb.

    Ik heb ook chronische vitamine b12 tekort en krijg er ook prikken voor elke 8 weken, maar heb wat dat betreft niet bijzonder veel verandering gemerkt daarin.

    Maar die melkzuurbacteriën wil ik wel erg graag een keer proberen. Wie weet helpt me dat ook.