3 fijne manieren hoe je kunt omgaan met drukte -
24/05/2016


omgaan met drukte weekplanner maandplanner printable
Mijn leven is momenteel een real life vertolking geworden van ‘Opzij, opzij, opzij‘. Gelukkig is dit wel het gevolg van een opeenstapeling van een heleboel leuke redenen, dus ik klaag écht niet. Daarnaast heb ik inmiddels een aantal fijne trucjes geleerd om te kunnen omgaan met drukte. Vandaag deel ik mijn meest effectieve tips met jullie.

Heb er zin in
Voor een artikel in Cosmopolitan interviewde ik eens een psychologe over hoe het beste te dealen met drukte. Hierover zei ze één ding dat mij altijd is bijgebleven. “Je kunt een drukke werkweek beginnen met twee gedachten: ‘Help, help, help, ik ga het nooit redden’ of ‘Ik heb een drukke week, hier ben ik mezelf van bewust, maar ik ga er lekker voor zitten.'” Als ik naar mijn to do-list zou kijken, zou het heel makkelijk zijn om in paniek te raken. Toch probeer ik -dankzij haar- iedere werkweek ‘excited’ te starten. Deze ‘let’s do this‘-mentaliteit helpt mij niet alleen om meer werk te verzetten, maar ook om meer plezier te hebben bij alles wat ik moet doen.

Geef jezelf eraan over
Inhakend op de uitspraak ‘ga er lekker voor zitten’ als je eenmaal bent verwikkeld in een storm van drukte, is mijn volgende beste advies: geef jezelf eraan over. Nee, je moet natuurlijk geen slaaf worden van de drukte. Wat ik wél bedoel is dat je er gewoon in moet meegaan. Er is -in principe- toch niets meer wat je aan de situatie kan veranderen. Het is dus verspilde moeite om je al druk te maken over punt 10 op je to do-list, terwijl je nog druk bezig met met punt 2. Niet doen, dus.

Het komt altijd goed
Mijn ouders zeiden altijd: “Het komt goed. En als het niet goed komt, komt het ook goed.” Deze gedachte helpt mij altijd enorm in drukke periodes. Zeker omdat het tot nu toe ook altijd goed ís gekomen. Het is geen excuus om te veel hooi op je vork te nemen, maar mocht het onverhoopt tóch gebeuren dat ik het écht te druk heb dan weet ik dat het uiteindelijk echt goed komt. En vergeet niet: er  is altijd wel ergens tijd te vinden. Als je hiervoor iets moet opgeven waar je eigenlijk héél veel zin in had, is dit alleen maar een goede les om de volgende keer niet te veel ‘ja’ te zeggen ;-)

Wat vinden jullie de beste tip om te dealen met een druk schema? Hoe gaan jullie hiermee om?



30 reacties


    24 mei 2016

    Oh ja die laatste is zo waar! Vroeger zei ik dat nooit, maar tegenwoordig juist altijd. Ik geloof het nu ook echt: alles komt altijd goed. Op wat voor manier dan ook, het komt goed!



    24 mei 2016

    Inderdaad. Stiekem komt alles goed. Het is soms alleen zo moeilijk te geloven. Ik verzuip nu ook in de drukte. Toch maar even een to do list gemaakt voor de rust in mijn hoofd. Scheelt stukken! :)



    24 mei 2016

    Hele cliché uitspraken allemaal, maar wel erg waar! Waarom zou je eigenlijk panikeren over een lange to do lijst? Die tijd verspil je alleen maar, beter werk je gewoon :D. Zelf vind ik het altijd enorm leuk om véél op mijn lijstje te hebben, dan den ik gewoon: extra uitdaging, you can do it! Prima om gemotiveerd te worden! X



    24 mei 2016

    Belangrijk is om het even te overdenken en te relativeren endan kom je er al snel achter dat het allemaal wel meevalt.



    24 mei 2016

    Mooi! Vooral om er gewoon zin in te hebben. Vaak zijn er best leuke dingen die gedaan moeten worden, maar omdat het er zoveel zijn, vergeet je dat even. Gewoon weer even aan denken dus. Amen! :)



    24 mei 2016

    Herkenbaar! Loop hier de laatste weken ook over van drukte maar het zijn ook leuke dingen! Enige wat ik op dit moment mis is de tijd om gewoon eens een avond lekker lui op de bank te hangen en niets te doen!
    Gelukkig houd ik wel van drukte en reuring dus echt stress ervaar ik er niet van, plus straks lekker vakantie en dus genoeg tijd om heerlijk uit te rusten!



    24 mei 2016

    Dat laatste zeggen mijn ouders ook altijd! En daardoor zeg ik het nu ook altijd. Werkt inderdaad heel fijn <3



    24 mei 2016

    Wat een héérlijk artikel! Denk dat veel mensen dit ook wel kunnen gebruiken nu. Ik ga weer hard aan de slag!



    24 mei 2016

    Hoe dan ook komt het 9 van de 10 keer altijd wel goed inderdaad dus gewoon proberen te genieten!



    24 mei 2016

    Dit komt wel precies op het juiste moment: de komende weken tot begin juli is het echt bizar druk met allemaal taken en afspraken, wel heel veel leuke en fijne dingen ook, dus ik heb me voorgenomen om gewoon een go with the flow-mentaliteit te hanteren. Gewoon genieten van alles en het zo goed mogelijk doen… en niet stressen over wat er nog komen gaat. Dan moet het lukken! En alles één voor één doen helpt heel erg.



    24 mei 2016

    Ik ben ook heel erg van het inplannen de laatste tijd, want anders komt er echt helemaal niks van! Zo blijft mijn hoofd op orde en de rust in mijn lijf.

    Klein vraagje, waar heb jij die to do lijst vandaan. Die ziet er mega handig uit!


    Femke - Youniqueblog

    24 mei 2016

    Het is een gokje omdat Roy en ik ‘m cadeau hebben gekregen, maar zover ik weet is deze afkomstig van Koekwaus in Den Bosch. Is een concept store met allerlei van dit soort leuke dingen ;-)



    24 mei 2016

    Van waar komt die leuke weekplanner? :-)


    Femke - Youniqueblog

    24 mei 2016

    We hebben ‘m cadeau gekregen, maar volgens mij is ‘ie van Koekwaus in Den Bosch :-)



    24 mei 2016

    Wauw die eerste tip… Zo simpel en nooit bij stil gestaan.



    24 mei 2016

    ‘Het komt altijd goed’ moet ik eens vaker tegen mezelf zeggen.



    24 mei 2016

    Het komt altijd goed en meer los laten is erg belangrijk inderdaad.



    24 mei 2016

    een goede strakke planning en vooruit werken waar kan is altijd mijn redding om niet compleet bonkers te gaan van stress XD



    24 mei 2016

    Dit artikel komt echt op een super goed moment! Dankjewel, <3


    Femke - Youniqueblog

    24 mei 2016

    Wat fijn om te horen! Graag gedaan <3



    24 mei 2016

    Altijd komt alles goed!



    24 mei 2016

    Ik ben echt heel slecht in omgaan met drukte, dus ik vind deze tips wel heel fijn. Vooral zo aan het einde van het schooljaar, met al die deadlines en herkansingen. Ik heb er wel beter mee leren omgaan nadat ik overspannen ben geworden, zoiets wil je voortaan volkomen! Goede tips, vooral ‘er zin in hebben’ vind ik een hele goede.



    24 mei 2016

    Fijne tips, Femke! En so true!



    24 mei 2016

    Die “het komt allemaal goed” is zo’n lastige. Het is een heerlijke geruststellende gedachte, maar op het moment dat het water me echt aan mijn lippen staat dan kan ik iemand wel wat doen als hij/zij tegen me zegt: het komt allemaal wel goed. Op de één of andere manier is dat dan ook iets wat ik niet altijd wil horen. Hoewel het natuurlijk wel helemaal waar is. Uiteindelijk komt het goed.



    24 mei 2016

    Dit zijn best wel fijne tips voor drukte inderdaad! En je gedachtes sturen helpt inderdaad, soms ben ik me helemaal niet van mijn negatieve gedachtes bewust en dat stuurt eigenlijk ook onbewust hoe je je voelt en hoe je je gedraagt



    24 mei 2016

    Vooral het eerste!! Ik ben juist iemand die denkt: ugh, niet weer dit of niet weer dat. Ik probeer daar wel goed op te letten.



    25 mei 2016

    Oooh, met dat “Let’s do this!” ben ik het zó mee eens! Laatst klaagde ik over een drukke week die me stond te wachten. Mijn schoonmoeder zei precies hetzelfde: “Je kunt denken: shit, hoe ga ik dit redden? Of gewoon denken: dit ga ik doen! En aan het einde van de week met een tevreden gevoel terugkijken.”

    Nu ik dat doe, lijkt het ineens ook alsof ik een stuk minder druk ben. Echt een goede tip!



    25 mei 2016

    Wat een fijne tips! Volgende week is een drukke week maar dit artikel stelt mij wel gerust. Het komt goed :)



    25 mei 2016

    De foto van dit artikel is zo mooi! Ik ben het helemaal met je eens trouwens. Ik stress soms al voordat ik überhaupt begin met mijn to-do-lijstje. Alleen vaak als ik eenmaal bezig ben, dan heb ik het aan het eind van de dag toch afgerond. Het is een kwestie van beginnen en doorzetten. x



    29 mei 2016

    Goede tips! Ik heb het nu ook wat drukker met school nu het einde van het jaar eraan komt, en ik ben dan geneigd om in paniek te raken, maar je kunt er ook heel anders tegenaan kijken :)