Freelancen: dít heb ik ervan geleerd - Youniqueblog.nl
12/09/2016


freelancen girlboss
Inmiddels ben ik alweer 4 jaar aan het freelancen. Zoals je misschien wel weet als je mij(n blog) al langer volgt, is dat ik er destijds niet aan moest denken om daarvan mijn fulltime baan te maken. Grappig genoeg was vorig jaar toen ik was afgestudeerd juist het tegenovergestelde geval: ik moest er niet aan dénken om ergens vast in dienst te gaan. Wat is er in de tussentijd veranderd? En wat heeft freelancen mij geleerd? Dat en meer deel ik in deze post.

Mezelf op waarde schatten
Ook als niet-freelancer zul je dit vast herkennen: wanneer je net aan je ‘carrière’ begint, is het makkelijk om jezelf te onderschatten. De twijfel of je wel ‘goed genoeg’ bent, en allang dankbaar bent als je één interessante opdracht krijgt. Hierdoor is het makkelijk om over jezelf heen te laten lopen en akkoord te gaan met dingen als een (te) lage vergoeding. En nee: dit is geen ramp. Als je hier maar van leert en deze lessen de keren die volgen toepast. Het is daarom misschien ook wel één van de meest waardevolle lessen die ik van freelancen heb geleerd: weten wat ik waard ben en hierom durven vragen. Al zal ik niet ontkennen dat het soms écht wel eng is.

Nee zeggen
Mijn acupuncturist vertelde destijds dat ze aan mijn dijen kon zien (klinkt zweverig, was het totaal niet) dat ik een verzorgend karakter heb (heus). Ik denk dat dit één van de redenen is waarom ik het van nature moeilijk vind om nee te zeggen. Toch was dit wel iets wat ik mezelf heb moeten afleren om beter te worden als freelancer. Want a) er zitten nog steeds maar 24 uur in een dag en b) ik ambieer geen burn-out op mijn vijfentwintigste (of überhaupt ooit in mijn leven). Er zat dus maar één ding op: kritischer naar mijn agenda kijken en vaker nee zeggen zónder het gevoel hebben dat ze je nu nooit meer zullen vragen. Ik denk dat dit voor mij vooral een kwestie was van (vaak) doen en ontdekken dat ik echt niet wordt verstoten wanneer ik een keer ‘nee’ zeg.

Netwerken als iets leuks zien
Waarschijnlijk ben ik niet de enige die spontaan een allergische reactie krijgt van het woord ‘netwerken’. Toch heb ik geleerd dat het echt niet per se een kwestie is van vijftien elevator pitches houden op een avond en je visitekaartje in iemands hand rammen. Eigenlijk is het gewoon… Kletsen. Met mensen uit je vakgebied. En verrek. Dat is nog best leuk. Zeker als je het dus niet om ‘netwerken’ (brrr) laat draaien en niemand ‘nodig’ hebt. Dan heb je gewoon een leuk persoon (of meerdere) leren kennen op een willekeurig moment en kun je met een blij gevoel (want: leuk gesprek) naar huis gaan. Terwijl je nog onbewust hebt genetwerkt ook. *score*

Wat zijn de belangrijkste lessen die jullie de afgelopen jaren (careerwise) hebben geleerd?

FACEBOOK * INSTAGRAM * SNAPCHAT * YOUTUBE * TWITTER



17 reacties


    12 september 2016

    De drie dingen die jij hier verteld, heb ik ook allemaal geleerd in de 5 jaar dat ik nu fulltime werkzaam ben. In het begin heb ik mezelf ook niet op waarde geschat, terwijl ik nu veel beter weet wat ik kan en waard ben. Nee zeggen is mijn hele leven een dingetje geweest, tot ik er echt achter kwam dat ik daar maar 1 iemand mee heb en dat ben ik zelf.



    12 september 2016

    Leuke tips en dingen die je hebt geleerd! Ik denk dat dat eerste inderdaad een hele belangrijke is, want daar leer je wel uit. Als je nooit jezelf naar waarde schat, kan je ook niet rondkomen als freelancer lijkt me (of je moet al tot over je oren in het werk zitten). Netwerken vind ik altijd zo’n stom woord trouwens, het klinkt echt als een of andere moeilijke zakelijke techniek. Terwijl het inderdaad exact is wat je omschrijft, en da’s dan weer fun! X



    12 september 2016

    Haha oh, alles herkenbaar! Ik wilde inderdaad ook nooit nee zeggen tegen klussen, want bang dat ze me dan niet meer zouden vragen. Gevolg: veel te lange werkdagen/weken. En netwerken, ook zo herkenbaar. Je kunt er met goede tegenzin naartoe gaan, terwijl het soms ineens verrassend leuk is. Ha.



    12 september 2016

    Hele belangrijke dingen die je hebt geleerd



    12 september 2016

    Ik leerde vooral dat ik negen van de tien keer echt beter ben en kan dan ik aanvankelijk dacht. Have a little faith. :-)


    Romy

    12 september 2016

    Leuk om te lezen! Ik ben net afgestudeerd van de studie Nederlands en twijfel ook tussen freelancen of ergens in dienst gaan. Het freelancebestaan lijkt me toch best lastig. Fijn om te horen dat het jou goed bevalt!



    12 september 2016

    nee zeggen is zoooo belangrijk! anders loop je jezelf op een gegeven moment voorbij en dan is het hallo overspannen met burnout in je bed liggen!



    12 september 2016

    Leuk en interessant artikel! Je hebt herkenbare en belangrijke punten genoemd, Bij het woord netwerken krijg ik inderdaad de rillingen en voor jezelf opkomen en nee durven zeggen is altijd lastig.



    12 september 2016

    Mooie dingen heb je door de tijd heen geleerd.
    Het lijkt me zo tof dit ooit te kunnen bereiken.
    Liefs Lonneke



    12 september 2016

    Vooral in de eerste kan ik me goed vinden, maar ik moet ook steeds meer ‘nee’ zeggen vanwege een volle agenda.



    12 september 2016

    Ben nu net pas echt actief bezig met netwerken en helemaal eens met wat je zegt. Ik vind het dus ook leuk! :-)



    12 september 2016

    Oh zo klinkt netwerken wel leuk! Op school wordt het altijd aangeleerd als dingen MOETEN zeggen inderdaad en bla bla, maar op deze manier ga ik netwerken ook wel leuk vinden denk ik ;p



    12 september 2016

    Haha mijn accupuncturist kan ook van alles en nog wat aan mijn rug aflezen. I was like ‘ja ja zeker’. Wel grappig om dat te horen haha, ze ziet dan dat ik stress enzo. Komt ook door mijn drukke levensstijl, tijd voor jezelf vrij maken is echt belangrijk.



    12 september 2016

    Aah, wat een fijn artikel! Nee zeggen is inderdaad super belangrijk. Ik heb vooral met voor de klas staan geleerd dat ik stevig in mijn schoenen moet staan en ik af en toe best mag zeggen waar het op staat (ook in real life).



    12 september 2016

    Leuk om jouw ervaringen te lezen! Waarde schatten is iets waar ik op dit moment ook weleens tegen aanloop, en veel over nadenk.



    13 september 2016

    Herkenbaar. Ik kan me hier zeker in vinden.



    16 september 2016

    Ik denk dat dit sowieso goede carrièretips zijn, of je nou freelancer bent of niet! Ik herken mezelf er in ieder geval best wel in :) vooral dat jezelf op waarde schatten is iets wat je steeds meer leert naarmate je groeit in wat je doet.