Cactussentuin maken (DIY): een pot gevuld met cactussen
25/04/2018


cactussentuin

Maak kennis met de nieuwste, zelfgemaakte aanwinst in ons interieur: de cactussentuin. Of cactusseneiland. Net wat je zelf het lekkerste vindt klinken. Deze spotte ik vorig jaar op de blog van vriendin Shifra en sindsdien wist ik dat ik dit ook wilde maken. In dit artikel laat ik onze cactussentuin zien en leg ik uit hoe we deze hebben gemaakt.

Cactussentuin

cactussentuin maken diy cactussen in pot interieur

Het uitzoeken van een pot

De cactussentuin begint uiteraard met het uitkiezen van de juiste pot. Roy en ik kozen voor een exemplaar met okergele accenten, zodat het de kleuren van de cactussen zou versterken. Met het uitzoeken van een pot is het belangrijk dat je rekening houdt of deze (al dan niet) doorlekt. Bij de meeste potten is dit namelijk het geval. Niet alleen om vervolgens met een onderzetter kringen op tafel te voorkomen, maar ook voor het onderhouden van de cactussen en vetplanten.

cactussentuin maken diy cactussen in pot interieur

Variatie van planten

Zoals je kunt zien kozen Roy en ik voor een combinatie van cactussen, vetplanten en mozaïekplanten. Een lastige combinatie, omdat mozaïekplanten natuurlijk meer verzorging vereisen dan de cactussen en vetplanten. Vanwege onze katten, en met name vanwege de voorliefde van Nox om plantenpotten uit te graven, willen we echter de bodem zoveel mogelijk bedekken. En de mozaïekplanten helpen hier natuurlijk enorm bij. Als je goed kijkt, zie je op bovenstaande foto dat Nox al een loophole probeerde te ontdekken ;-)

cactussentuin maken diy cactussen in pot interieur

Een sterke basis

Nadat de pot en planten zijn uitgekozen -wij kozen bewust voor planten met verschillende hoogtes, kleuren en structuren- is het tijd om je cactussentuin aan te leggen. Vul hiervoor de uitgekozen pot eerst met wat potgrond. Overigens kun je als eerste stap er ook voor kiezen om de bodem te bedekken met wat steentjes om overtollig water beter op te vangen.

cactussentuin maken diy cactussen in pot interieur

Geef de planten een plek

Bedenk vervolgens waar je de planten wilt positioneren en graaf ze één voor één in. Wij maakten hiervoor gebruik van handschoenen (want: naalden) en een paar lepels. Komt er zand terecht in de cactus? Probeer dit weg te blazen met een rietje of borstel deze voorzichtig af. Zo voorkom je dat je de planten beschadigd.

cactussentuin maken diy cactussen in pot interieur

Creëer naar eigen smaak

Wat het maken van een cactussentuin juist zo leuk maakt is dat je deze volledig naar eigen smaak kunt creëren. Zoals gezegd hebben wij de planten dichtbij elkaar gezet vanwege onze katten. Je kunt natuurlijk ook alleen gekleurde cactussen gebruiken, of cactussen met bloemen. Of de grond bedekken met steentjes. Net wat jij leuk vindt. Bovendien is de cactussentuin in een handomdraai gemaakt én onderhoudsvriendelijk. Wij zijn in ieder geval blij met deze kleurrijke toevoeging aan ons interieur.

cactussentuin maken diy cactussen in pot interieur

Wat vind jij van deze cactussentuin? Hoe zou jou ideale cactussentuin eruit zien?

FACEBOOK * INSTAGRAM * YOUTUBE * TWITTER7 reacties


  25 april 2018

  Dit ziet er zo gaaf uit!

  Femke - Youniqueblog

  26 april 2018

  Ah thanks! Superleuk om te horen :-)  25 april 2018

  Zo leuk gedaan! Het lijkt precies een setje die je zo kant en klaar in de winkel kunt kopen. Het ziet er echt zo leuk uit.

  Femke - Youniqueblog

  26 april 2018

  Wat een mooi compliment om te krijgen, dankjewel!  26 april 2018

  Dit ziet er zoooo leuk uit! Ik wil het ook :D

  Femke - Youniqueblog

  26 april 2018

  Ah, zo leuk om te horen! Als je ‘m gaat maken, let me know ;-)  30 april 2018

  Zo leuk! Hier word ik nou blij van :)