Rustig blijven tijdens drukke periodes: zo doe je dat! (tips!)
18/01/2015


rustig blijven tijdens drukke periodes tips

Je agenda staat bomvol, je to-do lijst is eindeloos en je telefoon wordt ook gebombardeerd met tientallen app’jes. Kortom: een enkeltje bed inclusief ellenlange Netflix-sessie heeft nog nooit eerder zo verleidelijk geklonken. Rustig blijven tijdens drukke periodes? Dit zijn mijn tips.
Zoek uit waar de stress vandaan komt
Vooruit. Stress is veelal een opstapeling van eindeloos veel to-do’s en chaotische gedachtegangen. Toch is het belangrijk om bij jezelf na te gaan waar die figuurlijke druppel die de emmer doet overlopen vandaan komt. Elimineer dit. Natuurlijk is het onmogelijk om die tentamenweek ‘even’ te skippen, maar je kunt bijvoorbeeld wel de daaropvolgende trigger deleten (lees: die date met vriendinnen waar je écht geen tijd voor hebt).

Noteer je taken mét (naar aardbei ruikende) kleurcodes
Schrijf alles (jawel: alles!) op wat je moet doen en schroom niet je markeerstiften mét aardbeiengeur erbij te pakken. Geef iedere overkoepelende categorie een eigen kleur (vijftig verschillende tinten roze is natuurlijk ook toegestaan). Klaar? Dan is het tijd voor de volgende stap…

Gebruik de 2-minuten regel
Kost een (stressvolle) taak je minder dan 2 minuten? Doe dit dan meteen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het je lichaam veel minder moeite kost om deze taak meteen te volbrengen, dan dat deze in je achterhoofd blijft spoken. Ook veelal toegepast door personal assistents: touch it, deal with it, throw it away. Nog zo’n handige vuistregel: DDD. Doen, Dumpen, Delegeren. Zoek uit welke taak prioriteit heeft (‘Dat ene tentamen’), welke je kan dumpen (‘Blog schrijven’) en welke taak je kan delegeren (“Lííííeve zus… Kan jij vandaag alsjeblíííeft de vaatwasser uitruimen?”).

Houd je voortgang bij
Voor degene die geen cash hebben voor een personal assistent aan huis (lees: 99,9% van de wereld), kan je er natuurlijk ook voor kiezen een digitale notitiemaker te downloaden. Eén van mijn favoriete apps is de (gratis!) app Strides, die al jouw taken (+ voortgang) bij weet te houden. Niet het type voor dit soort lijstjes? Een motiverende mobiele wallpaper fungeert natuurlijk ook als prima persoonlijke cheerleader.

Threat yo self ;-)
*doet waanzinnig stoer rapdansje* Het allerleukste aan stressvolle periodes? Je hebt het ultieme excuus om jezelf eindeloos te verwennen. Pizza eten in bad, een marathon van je favoriete serie óf een ongegeneerde shopsessie. Onder het mom ‘een luchtje scheppen’ of ‘study break’, zijn deze allen schaamteloos geoorloofd.

Wat is jouw ultieme tip om chaos in je hoofd te voorkomen?



0 reacties