De grootste volksziekte van allemaal: chronisch tijdstekort. -
10/06/2015


Chronisch tijdstekort

In lichte paniek kijk ik naar het knipperend balkje op mijn lege scherm. Dit méén je niet?! Waarom?! Jawel. Het klassieke ‘shoot me now’-moment had haar intrede gedaan: een halve dag aan werk was weg. Foetsie. Door een falend digitaal systeem. En dat in een week dát ik het al reuzedruk heb. Maar ja… Wie niet?

Geloof het of niet, maar persoonlijk hou ik niet van ver vooruit plannen. Op zondagavond wil de controlfreak in mij wel weten waar ik de aankomende week aan toe ben, maar nu al weten dat ik in de derde week van augustus een feestje heb? Nee, bedankt. Dit in tegendeel tot veel vriend(inn)en van mij die wel vaak maanden vooruit hun agenda hebben volgeboekt. Dat ik ze om half 1 ‘s nachts temidden van een feestje moet sommeren om hun agenda erbij te pakken, omdat het feit dat we daar allemaal aanwezig zijn überhaupt al een klein wonder is.

Toch wil ik niet met mijn vinger wijzen, want ik compenseer mijn gebrek aan plannen op lange termijn met ellenlange to-do lists. Het is niet zelden dat ik op één dag een A5 met taken kan volkladderen: van freelance-werk tot blog. En zelfs als ik deze heb kunnen afvinken, blijven er altijd nog wel vage mini-klussen over zoals ‘portfolio bijwerken’. En zo ondervind ook ik iedere dag het gevoel van tijdstekort. Het gevoel nooit écht klaar te zijn. Er is immers altijd wel íéts te doen. Toch? Maar waarom ‘moet’ ik druk zijn? Voor wie doe ik het? Een eerlijk antwoord doemt op in mijn achterhoofd: niet voor mezelf.

Nog één keer kijk ik ietwat verslagen naar dat knipperende balkje op mijn lege scherm. Zal ik mijn vriend maar afbellen? Ik neem het even in overweging, maar besef al snel genoeg: in deze bui kan ik tóch niks leuks meer schrijven. En dus lieve lezeressen: klap ik mijn laptop dicht en zet ik samen met mijn vriend een nieuwe aflevering van Game of Thrones op. Ik voel me compleet genezen. Al is het maar voor even.

Hebben jullie soms ook het gevoel dat je altijd tijd tekort komt? 36 reacties


  10 juni 2015

  Leuk geschreven! Daardoor toch inspiratie gekregen waarover te schrijven :p Wel heel herkenbaar!  10 juni 2015

  Ja! Heel herkenbaar dit! Vooral nu de laatste weken voor school afgelopen is. Liefs. Jonne  10 juni 2015

  Dat gevoel van tijdstekort is zo herkenbaar. Heb er dagelijks last van helaas. Krijg mijn to do lijst dan ook vrijwel nooit af haha. Momenteel heb ik over vier weken vakantie. En nu is het uitstel gedrag erger dan ooit. Kamer opruimen, oh dat doe ik in de vakantie wel. Sporten, ja dat doe ik in de vakantie wel wat meer haha. Zo te zien krijg ik dus een drukke vakantie haha. Maar nu eerst de nieuwe aflevering van PLL kijken, want daar maak ik uiteraard tijd voor.  10 juni 2015

  Dit had ik vooral in de ochtend, maar door mezelf af en toe een schup onder mijn kont te geven en er wat tempo in te steken, merkte ik dat ik veel meer tijd zou hebben (door getreuzel was dit vroeger nooit het geval). Ik ben nu 14 en ik heb er echt zo veel last van. Ik heb echt schrik voor hoe het zal zijn als ik 20 ben ofzo.. Het komt vooral omdat de wereld het verwacht, we mogen niet lui zijn en we moeten onze uren goed besteden, maar da’s niet altijd haalbaar zoals je zegt.. Soms hoop ik dat er op een dag wetenschappelijk bewezen is dat er op een dag meer uren mogen zijn, maar daar vrees ik voor.. En je kan moeilijk nog vroeger gaan opstaan.  10 juni 2015

  Atlijd. Altijd tijd te kort. Heb er niks meer over te zeggen. (Gewoon altijd…)  10 juni 2015

  Soms? Elke dag! Zeker herkenbaar. Zou het een probleem van onze generatie zijn? Ik merkte dat sinds ik minder multitask, en mijn aandacht op 1 ding tegelijk richt, die tijdsdruk een stuk minder is.
  – X Marloes  10 juni 2015

  Uhhm ja, dagelijks! Erg irritant maar het is niet anders :-). Ik sta ‘s ochtends altijd al op tijd op om wat dingen voor mijn blog bij te lezen, ontbijten, opfrissen, klaarmaken, nieuws lezen en dan als een speer naar mijn werk. Thuis aangekomen weer koken, eten, sporten en dan weer leren voor mijn werk/ werken aan mijn blog en hier en daar nog tijd maken voor mijn sociale leven haha..tja, chronisch tijdstekort!  10 juni 2015

  Oh my, zo herkenbaar! Soms is het dan ook een verademing om het allemaal maar even te laten. En weet je wat t mooiste is? Als je gewoon spontaan iets anders doet, komt t toch wel goed met dat andere! Maar een extra paar uur per dag zou niet vervelens zijn haha.


  Sandra-Anna

  10 juni 2015

  Een zeer herkenbaar gevoel dit!  10 juni 2015

  Heel herkenbaar, ik heb altijd het idee dat ik achter de zaken aan ren. En waarom eigenlijk? Het is meer dat ik mijzelf al die taken opleg want het is echt niet altijd noodzakelijk dat het nú gedaan wordt. Maar…. het mijzelf minder taken opleggen staat op mijn to do-lijst ;).  10 juni 2015

  Yep, heel vaak. Een dag is zo kort! Vooral met school (middelbare) grrrr, kan er echt een beetje pissed van worden. Gelukkig bijna vakantieeeeeee!♥ I feel you Femke! Veel Liefs  10 juni 2015

  Haha leuk geschreven! En ook wel herkenbaar, ik zou flink pissed zijn mocht iets plots verdwijnen. Ik ben ook zo’n méga to-do-list persoon! Zelf vind ik het wel voldoening geven om veel te willen doen, maar omdat het dan bijna nooit écht allemaal lukt voelt dat als een teleurstelling. Dom eigenlijk, he! Ik ga vandaag tussendoor maar even zoals jou doen (en de nieuwe Pretty Little Liars kijken, haha!). Mooie post! X  10 juni 2015

  Heel herkenbaar! Ik heb altijd last van tijdstekort, of ik nu heel veel moet doen of heel weinig, het voelt ooit alsof ik echt klaar ben. Soms is het dan inderdaad gewoon het best om even wat leuks te gaan doen, want het wordt er anders toch niet beter van.  10 juni 2015

  Ja al doet de zomervakantie een hoop wonderen haha, heeerlijk :).Leuk geschreven!  10 juni 2015

  Haha ik heb ook altijd tijd te kort. Hoe zou het leven er uit zien als de dag uit 26 uur zou bestaan. Waarschijnlijk zou ik dan nog steeds chronisch tijd te kort hebben :’)  10 juni 2015

  ZO herkenbaar… Ik ben ook niet echt een vooruit planner, waardoor er iedere dag dingen zijn waar ik niet aan toe gekomen ben..  10 juni 2015

  Ik denk dat iedereen dit gevoel wel herkent.. Toch weet ik er maar één oplossing voor; vroeger opstaan! En dat vind ik wel heel lastig haha.  10 juni 2015

  Ik heb dat helaas regelmatig. Ik ben helemaal niet van het plannen. Ik bekijk het meer van dag tot dag. Soms zou ik graag willen dat je extra uurtjes aan een dag kon plakken. Maar helaas gaat dat niet.  10 juni 2015

  Jep, altijd! :(  10 juni 2015

  Wat leuk geschreven en heel herkenbaar! Ik heb ook altijd het gevoel dat ik tijd tekort kom en er is altijd wel iets te doen inderdaad! Ik probeer wel meer te plannen, maar ik ben ook meer een mens dat per dag tot dag kijkt of per week. Ik hoef ook nog niet te weten wat er volgende maand is haha.  10 juni 2015

  Heel leuk geschreven en zo ontzettend herkenbaar. Er zitten gewoon te weinig uren in een dag.. Ik heb eigenlijk nooit het gevoel dat ik voldoende gedaan heb op een dag haha.  10 juni 2015

  Als ik meer dan 3 dingen moet doen of onthouden krijg al helemaal stress. Dan moet, ja MOET, ik een to do lijstje maken. Zelfs als dat lijstje maar 5 kleine taakjes bevat, denk ik daar de hele dag mee bezig te zijn. Soms is dat ook zo, met mijn gebrekkige concentratie. Ik probeer ook niet meer op vaste dagen te bloggen, ik wacht tot ik inspiratie heb en dan schrijf ik er een aantal. Een week geen inspiratie is gewoon niet bloggen.  10 juni 2015

  Elke dag! Zodra ik wakker wordt ben ik al aan het denken wat ik allemaal wil en moet doen van mezelf. Is wel een keerpunt waar ik aan moet werken… Zo voel ik me altijd heel gehaast en dat is echt niet fijn…


  Lauren

  10 juni 2015

  goed artikel! het lijkt mij ideaal als een dag twee extra uren zou hebben: een extra uur om te slapen en een extra uur om te werken of leren (of chillen, natuurlijk). haha x  10 juni 2015

  Tof geschreven! Maar ik snap je frustratie. Eigenlijk echt wel erg dat het in onze maatschappij tot zoiets is gekomen. Allemaal stress-oorzaken, niet meer gezond.  10 juni 2015

  Ik heb geen last van tijd tekort, maar energie tekort. Ik hoop dat ik ooit ook weer kan klagen over tijd tekort, dat betekent namelijk dat je je to-do list afstemt op tijd, en en niet op energie! :D

  Maarreh, hier is het ook behoorlijk frustrerend als ik te weinig energie heb om de dingen die ik had willen doen af te krijgen. Ik word wel steeds beter in dingen niet-doen :-) Ook een kunst, hihi.  10 juni 2015

  Zeker nu ik in m’n toetsweek zit! Vreselijk! Leuk geschreven trouwens :)  10 juni 2015

  Jouw verhalen zijn altijd zo herkenbaar!
  Enne.. Succes met GoT! De nieuwste aflevering is echt weer heftig!  10 juni 2015

  Zo herkenbaar. En je heb gelijk: we doen het niet voor onszelf, dus waarom die need voor verplichtingen? Top artikel!  10 juni 2015

  Het gevoel dat ik wel eens tijdtekort kom? Ie-de-re dag. Inmiddels ben ik er al redelijk achter hoeveel uren er in een dag zitten, maar schrijf ik nog áltijd veel te veel op mijn to-do lijstje …  10 juni 2015

  Wauw! Nu weet ik eindelijk wat ik heb.. Chronisch tijdstekort!
  Wederom een heerlijk artikel <3  10 juni 2015

  Goed stukje, ik heb precies hetzelfde. Daarom had ik vandaag even een off-day en kwam er even helemaal niks uit mijn vingers. Ik heb het maar even gelaten voor vandaag. Vanavond heerlijk een uur gewandeld met mijn vriend in de natuur. Dat helpt altijd enorm!  11 juni 2015

  Ik denk dat dit inderdaad wel bij iedereen voorkomt, elke dag. Ik vind het vreselijk dat gevoel dat je werk nooit op te houden lijkt! Liefs  11 juni 2015

  Heel herkenbaar! Struggle of every day…  16 juni 2015

  Heel mooi verwoord en ik denk dat veel mensen zich hierin kunnen vinden. Toen ik nog naar school ging en een klein bijbaantje combineerde, had ik de indruk alsof die 24 uur in een dag echt niet genoeg waren. School, werk, sociaal leven .. Hoe heb ik het allemaal voor elkaar gekregen, vraag ik me soms af. Sinds ik gestopt ben met school en geen werk meer heb, ben ik full time huisvrouw en blog ik als hobby. En toch heb ik soms tijd te kort. Ik wil allerlei taken afwerken en toch lukt het me niet. En wat doe ik dan? Wel, hetgeen wat ik afkrijg, krijg ik af en wat niet: morgen is een nieuwe dag. Want ik heb geen deadlines, dus waarom druk maken daarover :) Liefs! x  30 september 2015

  T3Dg4x I truly appreciate this post.Really thank you! Cool.