Dingen die ik als freelance tekstschrijver niet meer wil horen -
30/06/2015


Dingen die ik als freelance tekstschrijver niet meer wil horen

“Blijf je freelancen of ga je ook nog op zoek naar een échte baan?” Het is een heus festijn om als freelance tekstschrijver op familiefeestjes je baan uit de doeken te doen, dat snap je. Dit zijn de dingen die ik als freelance tekstschrijver niet meer wil horen. U bent gewaarschuwd.

“Blijf je freelancen of ga je ook nog op zoek naar een échte baan?”
Freelancen is een verwarrende baan voor iedereen die niet in ‘deze’ wereld thuis is. Dat blijkt wel wanneer er op een feestje dit onderwerp ter sprake komt. Mensen vinden het toch maar gek dat ik niet iedere dag naar kantoor ga en een doorsnee ‘9-tot-5’-baan heb. En ja: dan wordt er weleens gevraagd wanneer ik nou eens op zoek ga naar een échte baan. Freelancen is immers iets dat je alleen ‘erbij’ doet. Een tussenoplossing, totdat de heilige eindbestemming ‘De Kantoorbaan’ is bereikt. Toch? *huilt in hoekje*

“Relax joh! De hele dag een beetje artikeltjes tikken…”
Begrijp me niet verkeerd: ik vind het ook fantástisch om de hele dag artikelen te mogen schrijven. Toch is dit natuurlijk niet het enige wat bij het leven als freelancer komt kijken. Het houdt ook in dat je dagelijks tientallen mails moet beantwoorden beantwoorden, je je uren moet registeren, facturen moet opstellen, je je online portfolio constant up-to-date moet houden en absoluut niet gebonden bent aan kantoortijden. En ja: dit betekent dus ook op zondagavond om half 1 ‘s nachts na een iets té gezellige avond met je beste vriendin nog een blog tikken.

“Kan jij dat niet even doen? Je bent toch de hele dag thuis?”
De grootste misvatting van thuis aan het werk zijn, is dat je alles kan doen en laten wat je wilt. Oké, in principe is dat natuurlijk ook zo, maar ik ben toch echt fulltime aan de slag. En ja, soms is het enórm vervelend dat de omgeving dit niet snapt. Zo word ik regelmatig opgetrommeld als boodschapper, taxichauffeur en iedere andere willekeurige klus, want hé… “Femke, is toch thuis dus die kan dat wel ‘even’ doen.”

Wie van jullie is aan het werk als freelancer of werkt regelmatig vanuit huis? Hoe ervaren jullie dat?



56 reacties


    30 juni 2015

    Ik kan me die vragen goed voorstellen. Een vriendin van mij werkt ook vanuit huis en als er ‘iets’ geregeld moet worden verwachten veel mensen dat zij dat ‘wel eventjes’ doet waarop altijd een discussie volgt dat zij dan gewoon aan het werk is!



    30 juni 2015

    Ik studeer veel thuis en wat je vertelt is ontzettend herkenbaar. Mensen denken dat je wel tijd hebt voor allerlei taken en klusjes terwijl je net zo veel werk hebt als iemand die gewoon naar school gaat.


    Femke - Youniqueblog

    30 juni 2015

    Precies! Je moet minstens dezelfde hoeveelheid werk verzetten, ook al ben je thuis.



    30 juni 2015

    Aah heel begrijpelijk, dat lijkt mij inderdaad wel even de andere kant van de medaille. Gelukkig heb je wel onwijs leuke klussen en is je job ge-wel-dig <3 Daar krijg je energie van!


    Femke - Youniqueblog

    30 juni 2015

    Absoluut! Ik zou niet zulke lange werkweken kunnen maken als ik het niet leuk vond wat ik deed.



    30 juni 2015

    Aah begrijpelijk dat dat vervelend is. Ze zouden het allemaal zelf is een dagje moeten proberen haha :)


    Femke - Youniqueblog

    30 juni 2015

    Oeh, dat lijkt me een goede campagne!



    30 juni 2015

    Yup, herkenbaar.. laat ik het daar maar bij houden ;)


    Femke - Youniqueblog

    30 juni 2015

    Hihi, hallo mede-freelancer ;-)



    30 juni 2015

    Wat ik zelf ook vaak hoor: “maar jij ligt dan toch nog te slapen”, “oh daar wordt je hardstikke rijk van toch, zou ik ook eens moeten proberen!” Of zelfs “oh geen wonder dat je je groenten op de markt haalt” ;)


    Femke - Youniqueblog

    30 juni 2015

    Jeetje, wat een gekke uitspraken. Alhoewel ik ook weleens heb meegemaakt dat mensen dachten dat ik tot 11 uur ‘s ochtends uitsliep. (Erm, nee dus.)



    30 juni 2015

    Vooral die laatste is heel vervelend ja! Gelukkig zitten er meer voordelen dan nadelen aan je baan <3



    30 juni 2015

    “Kan jij dat niet even doen, je bent toch de hele dag thuis” grr. Dat ik thuis ben betekent niet dat ik gewoon in bed lig de hele dag en ik blij ben dat je mij klusjes geeft. Zo vervelend. “Kun je mijn boodschappen ook doen, kun jij ons komen ophalen, kun jij nog naar de bakker voor mij want ik moet werken” NO



    30 juni 2015

    Zoooo herkenbaar Fem!


    Femke - Youniqueblog

    30 juni 2015

    <3



    30 juni 2015

    Heel begrijpelijk! Ik ben freelance make-up artist en krijg vaak dezelfde comments. Dan niet over het artikels typen natuurlijk maar veel mensen vragen zich af wanneer ik een echte ‘vaste’ baan ga zoeken. Zó frustrerend maar na een tijd wen je er gelukkig wel aan.


    Femke - Youniqueblog

    30 juni 2015

    Mee eens! Je weet zelf immers wel beter…



    30 juni 2015

    Ahh lijkt me wel vervelend hoor zulke opmerkingen! Freelancen is juist best zwaar lijkt me, omdat je nooit weet wat de toekomst brengt en wanneer je welke opdracht krijgt! En de hele dag achter de computer doorbrengen vraagt ook wel wat van je. Vanaf nu kan je iedereen naar dit artikel verwijzen als er zo’n opmerking komt ;)! X


    Femke - Youniqueblog

    30 juni 2015

    Haha! Dat ben ik ook zeker van plan ;-)



    30 juni 2015

    Oh dat lijkt me helemaal niet leuk zeg, dit soort opmerkingen. Alsof jij niet keihard moet werken voor dat wat je allemaal doet. Jammer dat mensen niet inzien hoeveel energie en moeite je in je werk stopt. Had je niet eens een stukje geschreven over hoe jouw dag er uit ziet als je aan het werk bent?


    Femke - Youniqueblog

    30 juni 2015

    Klopt, helemaal! Misschien moet ik hen dat artikel wat vaker onder de neus schuiven ;-)



    30 juni 2015

    Ik werk twee werkdagen in de week (en in het weekend) als freelancer en er wordt meteen verwacht dat ik inderdaad wel boodschappen en de was doe, en het huis schoonmaak. De opmerking “Jij bent morgen vrij” kan ik echt niet meer horen, want ik zit misschien thuis, maar ben gewoon aan het werk. Zucht.



    30 juni 2015

    Heel erg herkenbaar! Eigenlijk heb jij ook een 9-5 baan, maar het verschil is dat jij dit lekker thuis doet en je dat (eventuele) reistijd scheelt!


    Femke - Youniqueblog

    30 juni 2015

    Oh, dat is absoluut weer een pre van thuis aan het werk zijn: geen ov!



    30 juni 2015

    Ik vind zulke opmerkingen echt een beetje stom. Vraag dan liever wat het dan precies inhoudt wat je doet ipv gelijk maar ergens vanuit te gaan. Snap dat zulke opmerkingen aardig irritant kunnen worden.

    x



    30 juni 2015

    Wel erg begrijpelijk , het bloggen wordt ook zo onderschat van zo dat doe je wel ff snel toch. Ik snap zulke opmerkingen niet, want je weet niet eens hoe het eraan toe gaat, als freelancer heb je het volgens mij nog veel drukker



    30 juni 2015

    Goed dat je dit ook eens toelicht! Gek dat het tegenwoordig nog steeds zo onbekend is. Je zou toch denken dat men tegenwoordig wel bekend is met bloggers en freelance tekstschrijvers.



    30 juni 2015

    Ik ben dan geen freelance tekstschrijver, maar oh wat herken ik dit. Als ontwerper kun je ook gaan freelancen, dus het komt op hetzelfde neer. Dit is op mij nog niet van toepassing (ik ben nog niet aan freelancen toe, ik ben daar nog niet goed genoeg voor), maar ik snap hoe je je voelt en hoe gek je ervan kan worden!



    30 juni 2015

    Ik denk dat je als freelancer veel harder te werken hebt dan iemand die 40 uur voor een baas werkt, als hij/zij de deur achter zich dichttrekt is het klaar, maar jij moet werken tot ‘het klaar is’. En je kan niet met goed fatsoen (zoals bij een baas) een opdracht afwijzen omdat je het druk hebt, want wat als je het dalijk niet meer druk hebt?

    Ag, ik hoop dat het allemaal veel normaler wordt, want als freelancer werken lijkt me eigenlijk wel stukken leuker dan voor een baas werken. Zelfs met de mindere kanten. ;)


    Femke - Youniqueblog

    30 juni 2015

    Ik verwacht wel dat mensen bekender zullen gaan worden met freelancen. Zeker in de huidige economie, waarin veel mensen ook ‘gedwongen’ moeten beginnen met hun eigen onderneming. Die toename in kennis wat freelancen écht inhoudt, kan ik alleen maar toejuichen ;-)



    30 juni 2015

    Heel herkenbaar. Ik ben niet voor niets freelancer, ik wil niet eens een 9-tot-5-baan hebben. Heerlijk die vrijheid, maar inderdaad wel hard werken. Want het woord ‘weekend’ is voor mij iets dat eens in de drie maanden voorkomt haha!



    30 juni 2015

    Dat laatste is zo herkenbaar! Ik heb laatst op mijn blog een rant geschreven over 10 dingen waar ik me als componist/ondernemer groen en geel aan erger en ik heb precies dat punt ook genoemd! Mensen denken dat je overal maar tijd voor hebt, omdat je de hele dag thuis zit. Echt een verschrikking.



    30 juni 2015

    Ha, dat thuiswerken, ja! Dan doe je namelijk niks. Toch? Integendeel! Ik begin om acht uur ‘s ochtends als ik wakker word, vergeet te ontbijten, lunchen en bedenk ‘s avonds ineens dat ik maar eens moet koken. En daarna vrolijk weer verder. Was het maar zo’n feest…



    30 juni 2015

    Ik heb een aantal mensen in mijn omgeving die ook als freelancer werken en grappig genoeg komt deze post echt heel erg overeen met wat zij altijd vertellen! :)


    Femke - Youniqueblog

    30 juni 2015

    Wat grappig om te horen! Lijkt me voor hen soms ook erg vervelend…



    30 juni 2015

    Ik kan me voorstellen dat dat heel vervelend kan zijn! M’n vader werkt ook thuis waardoor hij altijd wel van alles kan doen, want hij is toch thuis…


    Femke - Youniqueblog

    30 juni 2015

    Geen misbruik van maken, hè?



    30 juni 2015

    Kan me voorstellen dat je helemaal gek wordt van dat soort vragen. Laten we het maar afschuiven op onwetendheid. Ach ja, zolang jij en de mensen die het dichtst bij je staan maar weten hoe het echt zit en je kan genieten van je werk!



    30 juni 2015

    En ik zit zo even je portfolio door te bladeren, maar je zit zeker niet stil! Want een prachtige opdrachten heb jij gedaan. Schuif dat maar onder de neus van de eerstvolgende persoon die zulke vragen stelt! Haha.


    Femke - Youniqueblog

    30 juni 2015

    Ah, lief! Klopt ook helemaal. De volgende keer verwijs ik ze gewoon door naar mijn online portfolio. “En dit noemen jullie ‘niks’….? :-)”



    30 juni 2015

    Oef! Zo herkenbaar. Ik ben dan wel geen freelancer, maar studeer voor een groot deel thuis. Mensen denken dan ook altijd dat je tijd teveel hebt. Nou, vaak is dat juist het tegendeel! Ik kan wel redelijk flexibel mijn tijd indelen, maar ja… je moet er net zoveel voor doen als ieder ander.


    Femke - Youniqueblog

    30 juni 2015

    Precies, dát! Je bent inderdaad flexibel, maar je moet wel al het werk verrichten. Tja, dan moet je daar toch echt gewoon minstens net zoveel tijd voor vrijmaken als iemand met een kantoorbaan.



    30 juni 2015

    Ik begrijp dat dit onwijs vervelend moet zijn ja!



    30 juni 2015

    Herkenbaar :)
    Ik heb een tijd als freelance theaterregisseur gewerkt. Dan kom je ook leuke dingen tegen. Op vrijdag ging ik met de bus naar Groningen. Zat een oude man in. Hij vroeg wat ik ging doen, ik legde uit dat ik ging repeteren. Met jongeren, voor een toneelstuk. Na 5 minuten luisteren knikte ie begrijpend. ‘En doordeweeks heb je dan een echte baan?’
    Euh…..


    Femke - Youniqueblog

    30 juni 2015

    Hahaha! Dit soort gesprekken heb ik dus ook ;-)



    30 juni 2015

    Bah, wat kunnen mensen ontzettend naar zijn. Ik vind zulke opmerkingen helemaal nergens op slaan. Gewoon doen waar jij je goed bij voelt!



    30 juni 2015

    Ik kan me voorstellen dat het zeer frustrerend is. Vooral dat laatste!



    30 juni 2015

    Pff het lijkt me echt super irritant! Net alsof je als je thuis werkt, niks aan het doen bent..



    30 juni 2015

    Haha! Als freelance fotograaf begrijp ik dit helemaal. Super herkenbaar.



    30 juni 2015

    Allemaal veroordelen die niet echt leuk zijn en nee, freelance werken is ook een echte baan!



    30 juni 2015

    Ik freelance ook. Ook nog vanuit huis. Dat betekent dat iedereen elk moment maar langskomt en dat alle pakjes van de straat hier bezorgd worden ;-)

    Nu zou ik ook niet graag meer een baan in loondienst willen, maar ik weet dat er ook best veel freelancers voor zichzelf zijn begonnen omdat ze geen werk hebben, die wel graag in loondienst zouden willen werken.

    Als ik in loondienst zou werken, dan zou ik waarschijnlijk daarnaast tóch iets voor mezelf gaan ‘ondernemen’ en dan hou ik helemaal geen tijd meer over ;-)



    30 juni 2015

    Oh ja wat een vervelende opmerkingen soms! Ik ben sinds maart officieel ondernemer maar ben echt mijn weg nog aan het vinden. Werk er nog naast in het weekend en dan krijg ik wel eens de opmerking van collega’s dat zij op mijn leeftijd al wel fulltime werkten.

    Nu ben ik misschien nog niet fulltime bezig (vind vanuit huis werken moeilijker dan ik dacht wegens het, oh even boodschappen / huishouden etc, + mijn vriend zit ook veel thuis omdattie aan het afstuderen is haha) maar toch! Op mijn manier ben ik aan het werk, door uit te vogelen hoe ik alles moet en kan gaan doen!

    Voor mijn gevoel heb ik nooit echt een vrije dag haha ;)



    30 juni 2015

    Wat stom zeg dat mensen dat zeggen. Als freslancer moet je naar mijn idee veel harder werken. Bij een bedrijf wordt de administratie enzo voor je gedaan.



    30 juni 2015

    Heeeel herkenbaar! Vooral dat mensen verwachten dat ik 100 dingen kan doen als ik thuis ben. Boodschappen, de was, tellen hoeveel keutels het konijn eruit heeft gepoept. Soms denk ik dat een kantoor buitenshuis wel fijn zou zijn, anderzijds kan ik dan niet thuis de koelkast leegvreten en vanuit mijn hangmatje in de tuin werken. Lastige keuzes!



    1 juli 2015

    Pff het lijkt me heel frustrerend om dit soort dingen zo vaak te horen. Zelf ben ik (nog) geen freelancer maar het lijkt me wel leuk om te doen na mijn studie. Puur omdat ik me in een standaard kantoor/werkomgeving vaak heel slecht op mijn gemak voel, me niet kan concentreren en dus niet productief ben. En ik kan er slecht tegen als er constant een baas op mijn lip zit.

    Maar momenteel blog ik dus als bijbaantje naast mijn studie, en daar krijg ik ongeveer dezelfde misvattingen op. Mensen denken dat thuis werken makkelijker en relaxter is, maar wat mij betreft is het alleen maar méér werk en ben je juíst 24/7 met je werk bezig. Neemt niet weg dat ik dit alsnog de ideale werksituatie vind, haha. Niks is fijner dan mijn eigen bureau, mijn eigen Nespresso en vooral gewoon achter de laptop chips kunnen eten als ik daar zin in heb ;) (Ja, mijn vorige baas vond dat dus ongepast :’) )



    8 juli 2015

    Ik werk vier vijfde. Op woensdag werk ik voor mezelf in bijberoep als grafisch vormgeefster. Je wil niet weten hoeveel collega’s en mensen om me heen denken dat ik dan gewoon de hele dag in mijn pyjama rondlummel en Netflix zit te kijken. Het Vriendje heeft intussen wel geleerd dat hij niet moet vragen of ik op woensdag “even” het huishouden kan doen. Sommige woensdagen, zoals vandaag, zijn stukken hectischer en drukker dan de andere werkdagen in mijn hoofdberoep.