Hoe lastig is het nou écht om lactose-intolerantie te hebben? -
17/07/2015


hoe lastig is het nou echt om lactose intolerantie te hebben
Wanneer ik aan mensen vertel over mijn lactose-intolerantie, mag ik vaak vele meelijwekkende blikken en uitspraken incasseren. “Wat zielig!” en “Oh, dat lijkt me zó lastig” delen hierin een absolute eerste plaats. Maar erm… Hoe lastig is het nou écht om lactose-intolerantie te hebben? Ik deel mijn ervaring.

Sinds groep 3 was ik vaak ziek. Voor mijn gevoel was ik iedere week minstens één dag ziek thuis omdat ik last had van enorme buikpijn. Mijn toenmalige huisarts kwam met de lumineuze conclusie dat ik misschien wel een voedselallergie had. Maar wat? Tja. Daarvoor zou ik een eetdagboek moeten bijhouden. Pas vele jaren later werd er bij mij -via een alternatieve route- een lactose-intolerantie geconstateerd. Dat is best even slikken als je tosti’s, milky ways en andere romige snacks bovenaan je ‘favoriete dingen om te eten’-lijstje hebt staan. Toch was de beslissing snel gemaakt: een melkvrij dieet it is. En wow. Het was gewoonweg bizar hoe snel ik me weer beter voelde.

Hoewel bij sommige een intolerantie ‘overgaat’, is de reactie op lactose sindsdien voor mij helaas alleen maar erger geworden. “Waar krijg je dan last van?”, is een vraag die ik ook veelvuldig krijg. De details zal ik jullie besparen. Wat ik wèl kan vertellen is dat ik nu niet alleen last krijg van mijn buik, maar ook van mijn maag. En ja: ik ben zelfs een paar keer bijna flauwgevallen. Dat is echt ontzettend naar, maar volgens de huisarts helaas ‘gewoon’ voor een allergische reactie (yay!).  Toch klinkt mijn intolerantie nu duizenden keren dramatischer dan het is. Na zoveel jaar weet ik immers goed waar ik op moet letten en heb ik ook genoeg alternatieven ontdekt. Yep. Zelfs voor mijn geliefde tosti. Lang leve de uitvinding van lactosevrije kaas! Voeding en snacks waar wèl melk in zit mis ik niet. Ik zou niet eens (meer) weten hoe het smaakt en dat maakt het gewoonweg een stuk makkelijker.

Oh: en ik heb een heuse interne melkradar ontwikkeld. Fantástisch. Krijg ik per ongeluk toch iets verkeerd voorgschoteld, dan heb ik dit vaak binnen enkele seconden door. Zo ontdekte ik dat de zogenaamd ‘gezonde’ avocado juice in Bali bomvol melk zat. Ook toen de sushichef per ongeluk in één ronde kaas in plaats van ei in de palingrol had gepropt, had ik dit meteen door (Of was dit gewoon een hint dat ik moest stoppen met eten?). Daarnaast heb ik een heleboel bijgeleerd over voeding. Mentale memo: in pesto zit kaas. Doe nooit als wijze van experiment een volle pot in de pasta or you’ll be sorry (#truestory). Dankzij mijn lactose-intolerantie eet ik ook moeiteloos gezonder. Zo grap ik altijd tegen mijn omgeving dat ik waarschijnlijk 10 kilo dikker was geweest als ik géén intolerantie had gehad. Al is dit waarschijnlijk niet écht een geintje. Zo erg is zo’n lactose-intolerantie dus niet.

Heeft één van jullie toevallig ervaring met voedselintolerantie? Hoe ervaren jullie dit?29 reacties


  17 juli 2015

  Ik ben sinds een maand the big bang theory aan het terug kijken en Leonard heeft het vaak over zijn ‘lactose intolarence’ en ik vroeg me al af wat het dan precies was. Dus dit artikel kwam goed van pas!
  Ik heb geen voedselallergie of wat dan ook masr ik lust gewoon niet zo veel. Ook niet erg handig :p  17 juli 2015

  Mooi dat je hierover schrijft. ik heb een glutenintollerantie. Ik heb de diagnose pas sinds iets meer dan een jaar, ik ben jaren lang ziek geweest daardoor. Ook ik merkte snel verschil toen ik glutenvrij ging eten, mijn buikklachten verdwenen binnen een paar weken volledig. En om eerlijk te zijn heb ik geen idee meer hoe normale pizza of brood smaakt, dat maakt het een stuk makkelijker!  17 juli 2015

  Fijn dat je dit uitlegt. Het is inderdaad maar goed ook dat er tegenwoordig voldoende alternatieven zijn.  17 juli 2015

  Wat leerzaam om te lezen en er op deze manier meer over te weten. Vind het echt super hoe je ermee omgaat en ben heel blij dat je er zo’n fantastische manier voor hebt gevonden om de pijnen te voorkomen.  17 juli 2015

  Wauw, wat mooi uitgelegd Femke! Ik snapte al redelijk wat het inhield. Maar dit was mooi om te lezen! Veel Liefs  17 juli 2015

  Omdat ik ontzettende last heb van continue buikpijn, volg ik nu het fodmap dieet (geen lactose, geen gluten, heel veel groenten en fruit niet, enz. enz. enz.) Het helpt (tot nu toe) nog helemaal niks en ik kan dat dieetlijstje wel vervloeken, haha. Maar op zich is alleen geen lactose, of alleen geen gluten eten wel te doen, maar alles tegelijkertijd maakt het best lastig.. Vooral omdat ik nog wél alle smaken van het eten wat ik niet mag precies heb onthouden… ;)  17 juli 2015

  Ik wist helemaal niet dat je dit had! Gelukkig zijn er alternatieven om te eten!

  x  17 juli 2015

  Heel herkenbaar! Men dacht dat ik ook lactose intolerant was, maar dat bleek toch niet zo te zijn. Ik ben wel allergisch voor varkensvlees, fruit (met gelukkig een paar uitzonderingen), ei (behalve héél goed doorbakken), hazelnoten, walnoten, amandelen en ik heb het prikkelbare darmsyndroom. Mijn darmen reageren niet goed op melk, maar soms gaat het wel en soms gaat het niet. Niet zo handig, haha! Ik mag veel dingen niet eten, maar weet inmiddels ook niet beter. Het enige vervelende vind ik nog steeds als ik bij anderen ga eten en dan heel irritant moet doen (‘Oké, we eten macaroni, maar wát zit er dan in de macaroni?’) of wanneer we uiteten gaan en er maar één gerecht door de keuring komt ;) Maar ik denk altijd maar: als dit het ergste is… Dat valt het allemaal réuze mee!  17 juli 2015

  Dat prikkelbare darmsyndroom heb ik ook! Ik heb echt last van continu buikpijn, vandaar dan nu het fodmap dieet. Heb je gewoon geleerd daarmee te leven, of volg je een dieet of iets dergelijks?


  Femke - Youniqueblog

  18 juli 2015

  Ik heb geen prikkelbare darmsyndroom, maar slechts lactose-intolerantie. Wel heb ik een darmontsteking, maar dat staat hier (in principe) los van ;-)  17 juli 2015

  Goed uitgelegd! Wat fijn dat er tegenwoordig zoveel vervangers zijn en zoveel andere alternatieven voor zowat elke allergie. Maakt het voor jou ook leuker en makkelijker natuurlijk!  17 juli 2015

  Het klinkt inderdaad heel dramatisch, maar als je weet hoe je er mee om moet gaan, gaat het meestal wat beter. Wel balen dat je eerst goodbye moest zeggen tegen je geliefde tosti-vrienden. Maar wat daar weer positief aan is, je kan het nu wel weer eten omdat je er alternatieven voor hebt ontdekt. Fijn! Op zo’n manier groeit je algemene kennis ook weer. ;) Liefs,  17 juli 2015

  Interessant om te lezen! Lactose-intolerantie lijkt me nog niet zo verschrikkelijk om te hebben. Natuurlijk is het leuk als je alles mag eten zonder erop te letten, maar er bestaan gelukkig best wel veel lactosevrije alternatieven van vanalles. Glutenintolerantie lijkt mij bijvoorbeeld veel ‘erger’! Zelf heb ik een aantal allergieën (waarvan aan hazel/okkernoten misschien het ergste) maar niks dat me echt stoort. Ik kan wel niet goed tegen lactose (als ik meer dan een glas melk drink bijvoorbeeld of saus met melk erin oid heb ik veel buikpijn) maar niet dat ik het ervoor moet laten! X  17 juli 2015

  Tegenwoordig heb je hele goede melkvervangera. En vegan cheese. Dus meisje; eet lekker je tosti ;-)  17 juli 2015

  Ik wist niet zo veel over de lactose-intolerantie maar nu weet ik er meer over, goed uitgelegd.  17 juli 2015

  Handig artikeltje! Mijn vader heeft ook lactoseintolerantie, maar niet zo erg dat hij geen kaas kan eten (dat eet hij dan ook gewoon zonder problemen). Enkel van melk zelf, slagroom en crème fraîche krijgt hij last (bij hem uit dat in buikpijn en last van zijn rug). Normale yoghurt, kwark en kaas gaan gelukkig goed!

  Voor slagroom en melk bestaan er inmiddels inderdaad voldoende lactosevrije varianten. Verder heeft hij altijd lactase pilletjes bij zich voor het geval hij onderweg of op bezoek toch een keer iets met lactose wilt eten, dat werkt bij hem ook prima!  17 juli 2015

  Haha <3

  Ik ben zelf gelukkig nergens allergisch voor. Lijkt me (ondanks het feit dat het handig is dat je nu al die dingen die je anders 10 kg zwaarder zouden maken niet kunt eten, haha) toch best lastig!


  chayenna

  17 juli 2015

  heb het zelf ook! het rare is dat ik kaas kan eten zoveel ik wil terwijl ik 1 week ziek thuis ben van een milkshake, maar helaas reageren de meeste in mijn omgeving dat ik mezelf aan stel!  17 juli 2015

  Ik wist er helemaal niks over, je hebt het echt goed uitgelegd!
  Liefs Iep  17 juli 2015

  Ik ben zelf allergisch voor gluten en vind het toch knap lastig hoor vaak. Uiteten gaan is en ramp en op verjaardag waar iedereen lekker een taartje neemt is ook niet bepaald leuk. Maar ik ben er inmiddels wel aan gewend en ach er bestaan ergere dingen!  17 juli 2015

  Leuk artikel! Fijn dat je veel goede oplossingen hebt gevonden. Ik ben zelf allergisch voor noten en pinda’s en dat heb ik al zo lang, dat het ook niet echt meer vervelend is. Het is alleen wel oppassen. En ik vind het altijd zo rot dat iedereen het beter denkt te weten dan ik: Oh joh, in pesto zitten echt geen noten?! Wel dus. En van sporen van noten gaat het al helemaal mis, tegenwoordig zit het in heel veel producten en dat maakt het soms wel lastig. X


  Femke - Youniqueblog

  18 juli 2015

  Oeh, noten lijkt me inderdaad nóg lastiger! Zeker omdat het inderdaad in zoveel dingen verstopt zit. Echt pittig.


  Femke - Youniqueblog

  18 juli 2015

  Dat absoluut ;-)  18 juli 2015

  Gelukkig zijn er veel alternatieve en dat is wat mensen zich denk ik vaak niet beseffen. Denken gelijk aan alles wat je niet mag en niet aan alles wat gewoon nog wel kan. Wat me ook heel lastig lijkt is een allergie voor zout. Ik had een klasgenootje die te horen kreeg dat ze dat had. Dat zit ook in zoveel producten.


  Femke - Youniqueblog

  19 juli 2015

  Wow, daar heb ik nog nooit van gehoord! Ik ken wel mensen die zoutarm moeten eten vanwege bijv. hun nieren. Dat zou voor mij écht een straf zijn.  20 juli 2015

  Ahh, ik herken die ‘wat zielig’ etc. opmerkingen helemaal; ik heb zelf coeliakie dus ben vaak ook redelijk beperkt in wat ik mag eten, maar heb daar idd ook zelf een soort radartje voor gekregen, haha! Ik ben trouwens ook lactose-intolerant, maar gelukkig niet zo erg als jou, ik kan het wel binnenkrijgen, zolang het maar niet te veel op één dag is (dus niet elke dag roomijs enzo ;)), maar wat ik altijd geleerd heb is dat een allergie over kan gaan, maar een intolerantie niet (omdat je zei dat het bij sommige mensen over gaat) helaas :/ Maar ach, er valt goed mee te leven toch? :)

  xx  29 juli 2015

  Een van mijn vriendinnen heeft het ook en ik voel me toch een beetje schuldig als ik een reep chocolade naar binnen sta te werken en ik twee hongerige oogjes voel prikken. Ze zegt dat ze het niet erg vind, maar ik weet nooit of ze het meent. Toch maar een beetje opletten, wat ik eet, dus..

  Liefs,
  Nadeche  30 september 2015

  KNW2kl Would you make a list of all of all your public pages like  1 oktober 2015

  I just want to mention I am very new to blogging and site-building and certainly loved your web site. Probably I’m want to bookmark your blog post . You really have incredible article content. With thanks for sharing your web-site.