Simpele trucs om erachter te komen wat je écht wilt -
30/07/2015


simpele trucs om erachter te komen wat je echt wilt
Zelf ben ik altijd heel vastbesloten geweest op het gebied van wat ik wil. En dat is een absolute luxe als ik naar mijn omgeving kijk. Het is natuurlijk helemaal niet erg om geen duidelijk ‘einddoel’ te hebben, maar ik kan wel goed begrijpen dat dit soms vervelend is. Erachter komen wat je écht wilt? Zo doe je dat.


Gooi een muntje op
Geinig, maar waar: uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het opgooien van een muntje daadwerkelijk helpt als je géén idee hebt welke keuze te maken. Het is niet zozeer het feit dat kop of munt voor je bepalen, maar de luttele seconden die hieraan vooraf gaan. Op het moment dat jij die munt omhoog gooit, heb je zeer waarschijnlijk opeens een stiekeme voorkeur voor ofwel kop, óf munt. Een blik werpen op dat muntje is dus totaal overbodig.

Maak een vision board
Yep. Deze cheesy tip heb ik zojuist echt zwart op wit gezegd. Nog iets dat ik ga vereeuwigen op het internet: ook ik maak weleens een vision board. In eerste instantie, omdat ik het gewoon héél leuk vind om mooie plaatjes te vinden en hiervan een mooie collage te maken. Ten tweede, omdat het gewoon heel fijn kan zijn om even voor jezelf op een rijtje te zetten wat je nou écht wilt. Door alle ‘wensen’ bij elkaar te zetten, zal je misschien enige overlap zien in wat het nou eigenlijk is dat je wilt bereiken. En ja: dit schept een heleboel rust in je hoofd!

Praat met anderen
Wanneer ik niet zo goed weet wat ik moet doen, helpt het mij enorm om met vriendinnen of mijn ouders te praten. Zij geven niet alleen hun eigen unieke kijk op mijn dilemma, maar al pratend kan ik ook beter ontrafelen wat ik nou echt wil en (niet geheel onbelangrijk) hoe ik me bij deze keuzes voel. Ook kunnen zij eventuele gevolgen van een bepaalde keuze voorleggen, maar ook relativeren. It’s cheaper than therapy.

Laat je leiden door: ‘Create a vision that makes you wanna jump out of bed in the morning.’
Natuurlijk kan niet iedere gedeelte in je leven Groots en Meeslepend zijn. Dat hoeft ook helemaal niet. Juist niet zelfs, want zo blijf je de bijzondere dingen in je leven meer waarderen. Toch is dit statement wel een goed uitgangspunt om te ontdekken waar je echte passie ligt. Ben je enthousiast als je erover vertelt? Krijg je kriebels in je buik? Dan is dit de juiste keuze voor jou.

Vinden jullie het lastig om erachter te komen wat je écht wilt? Wat is jullie favoriete tip?



38 reacties


    30 juli 2015

    Dit komt als geroepen! Ik heb omtzettend last van het twintigersdilemma en heb gisteren nog flink mijn hart gelucht in een blogpost voor morgen! Ik ben er achter ben gekomen dat ik waarschijnlijk niet verder kan studeren, terwijl ik dat zo graag wilde doen. Dus toen viel alles een beetje in duigen. En nu moet ik ook heel goed nadenken over wat ik dan wel wil. Vind het visionboard idee helemaal niet zo gek hoor!


    Femke - Youniqueblog

    30 juli 2015

    Ah, dit is heel herkenbaar. Het is nu eenmaal een moeilijke leeftijd, juist doordat je zoveel vrijheid hebt. Maar hé… Ik klaag niet. Wat ontzettend jammer om te lezen over je studie! Hopelijk helpen deze tips je een beetje op weg. Ik gun je in ieder geval het allerbeste. X



    30 juli 2015

    Hahaha kon je sommige keuzes maar zo gemakkelijk maken door een muntje op te gooien ;). Wel leuke tips!



    30 juli 2015

    Handige tips! Ik weet meestal wel wat ik écht wil, de moeilijkheid bij mij is om er dan ook voor te gaan haha. Dat met kop of munt is trouwens ZO waar! Ik denk dan ook altijd *hopelijk kop* en dan kies ik alsnog daarvoor haha. X


    Marjoke

    30 juli 2015

    Ik vind het niet lastig om erachter te komen wat ik wil; ik ben bijvoorbeeld nu 15 jaar en weet 99,99% zeker welke studie ik wil doen na het vwo.
    Nog een tip: ken jezelf, laat je in keuzes niet door anderen leiden.


    Femke - Youniqueblog

    30 juli 2015

    Helemaal mee eens!



    30 juli 2015

    Ik gebruik altijd deze tip als ik in de winkel sta en iets wil kopen maar ik niet kan kiezen tussen twee dingen. Dan pak ik een ding en dan zeg ik tegen mij zelf, als ik thuis kom met dit product ga ik dan spijt hebben dat ik toch niet het andere heb gekocht. Nee, koop dan dit product, ja koop dan het andere product. Maar het werkt helaas niet altijd!



    30 juli 2015

    Wauw, echt supertips! Na een jaar heb ik besloten een andere studie aan te vangen. Om die laatste reden die je schreef eigenlijk: als ik aan mijn nieuwe studie denk, word ik daar veel vrolijker van! :) xoxo


    Femke - Youniqueblog

    30 juli 2015

    Wat ontzettend fijn om te horen! Welke studie ga je nu doen?



    30 juli 2015

    Een visionboard ga ik zeker eens proberen! :-) De omslag die ik langzaamaan maak met mijn blog is denk ik voor mij heel goed. Ik voel me er veel beter bij :-) Hoewel een muntje gooien voor sommige dingen (of steen, papier, schaar) heel handig kan zijn :’)


    Femke - Youniqueblog

    30 juli 2015

    Jaaa, ik vind je nieuwe lay-out zó mooi!



    30 juli 2015

    Deze tips komen als geroepen. Ik heb een enorm twintigersdilemma. Ik weet heel goed wat ik uiteindelijk wil bereiken, maar de weg er naar toe is soms zó lastig. Door het van me af te schrijven (oa op mijn blog) kan ik mijn het goed ordenen en er nog eens goed over nadenken. Daarnaast maak ik ook graag een visionboard. Nuttige bezigheidstherapie en het is nog leuk ook. Fijn artikel!


    Femke - Youniqueblog

    30 juli 2015

    Ik herken je probleem heel goed: er komt heel veel op je af, en het is soms moeilijk hierin de juiste weg te vinden. Fijn om te horen dat dit artikel je een beetje kan helpen!



    30 juli 2015

    Die theorie van het muntje werkt bij mij elke keer weer. Mijn vriend doet dat altijd voor me als ik weer eens niet kan kiezen welk gerecht in een restaurant ik wil, haha.


    Femke - Youniqueblog

    30 juli 2015

    Haha, wat grappig! Misschien moet ik die truc ook eens aan mijn vriend doorspelen: ik ben in dat soort gevallen namelijk ook echt besluiteloos.



    30 juli 2015

    Toen ik de titel van het artikel las, moest ik meteen al denken aan die met het muntje, haha. Die is super handig! Ik denk dat je het vaak diep vanbinnen al weet, maar wat je hart je ingeeft is in eerste instantie niet altijd heel verstandig.



    30 juli 2015

    Had ik kunnen gebruiken voor het bepalen van mijn studierichting, ben er nu uiteindelijk wel uitgeraakt, maar wat was dat voor een gedoe haha. Ik onthoud de tips zeker voor mijn volgende belangrijke keuze!



    30 juli 2015

    Fijn artikel! Keuzes maken zijn vaak niet de makkelijkste dingen in het leven. Maar wel goed dat we die zelf mogen maken! Liefs,


    Femke - Youniqueblog

    30 juli 2015

    Helemaal mee eens ;-)



    30 juli 2015

    Mooie tips! Ik kan ze goed gebruiken, haha.



    30 juli 2015

    Kijk dit vind ik dus gewoon fijne, heldere en simpele tips. Kun je wat mee! Ja, zelfs met het visionboard, haha ;)


    Femke - Youniqueblog

    30 juli 2015

    Wat fijn om te horen! Dankjewel voor dit mooie compliment.



    30 juli 2015

    Dat muntje opgooien ga ik dus sowieso proberen nu hea ;-) . Ik heb mezelf de vraag gesteld of hetgeen ik kon doen zou doen, zonder dat ik er ooit voor betaald zou krijgen. Op die manier weet ik vrij goed of het in mijn hart goed voelt en als dat zo is dan volgt het overige. Ook gewoon proberen kan trouwens helpen. En natuurlijk dan op je bek gaan: yup a part of life right… X


    Femke - Youniqueblog

    30 juli 2015

    Oh, dat vind ik ook een heel goede! En inderdaad: zo af en toe op je bek gaan hoort er ook bij.



    30 juli 2015

    Handige tips! Ik heb altijd mega veel moeite met keuzes maken, dus dat muntje ga ik eens proberen! Gisteren nog toen ik moest kiezen tussen de blauwe of roze nieuwe sportschoenen en ik er pas een halfuur later uit was ;) Dat vision board lijkt me ook eens een goed plan. IK heb ook gemerkt dat je met de jaren er steeds beter achterkomt wat je eigenlijk wilt :)



    30 juli 2015

    Ik zeg al heel lang dat ik een vision board moet maken. Ik weet helaas ook niet echt precies wat ik wil. Niet altijd even fijn!



    30 juli 2015

    Echt heel goede tips! Ik heb het helaas veel te vaak dat ik geen keuze kan maken. Die eerste tip: ik gebruik in plaats van een muntje gewoon mijn vriend, ik laat hem snel beslissen. Meestal weet ik dan onmiddellijk wat ik zelf wil. :p
    Praten met anderen is volgens mij de allerbeste tip. :) Die andere kijk op de dingen die je hierdoor krijgt, kan heel nuttig zijn.



    30 juli 2015

    Leuke tips! Ik kan ook niet heel erg snel een keuze maken.. vind ik moeilijk



    30 juli 2015

    Handige tips, dat vooral met andere praten heeft mij heel erg geholpen. Vooral met meiden die je wat minder goed kent bijvoorbeeld en die gewoon dus echt een eigen mening hebben en niet ook aan jou gevoelens denkt



    30 juli 2015

    Goed artikel!
    Ik heb zelf een tijd geleden ook zitten worstelen met wat ik nu echt wil. Praten met anderen heeft me inderdaad wel geholpen, maar ook het feit dat ik niet persé nu een keuze hoef te maken werkte bij mij. Dat gaf een stukje rust en zo kon ik het weer op een andere manier bekijken.


    Femke - Youniqueblog

    31 juli 2015

    Dat is inderdaad ook een goede tip! Je moet jezelf wel de kans geven om een keuze te maken en alle opties de overwegen.



    31 juli 2015

    Ik weet al ongeveer welke kant ik op wil, maar het lijkt me écht lastig als je echt nog niks weet. Wel vind ik het trouwens super stom als iemand dan reageert met iets als: Weet je het écht nog niet, helemaal niks????!!! Echt zo van, ja sorry ik ben net 16/17/18 (of jonger/ouder) en moet nu een soort van bepalen wat ik de rest van mijn leven wil gaan doen. Ik heb zelf eigenlijk geen tip maar ik denk dat je het best kunt kijken naar je passies en kijken welke banen/opties je daar bij hebt! :)



    31 juli 2015

    Oja zeker, ik kan soms echt een twijfelaar zijn er ergens echt van wakker liggen om soms uren lang de voors en tegens te bedenken!



    31 juli 2015

    De quote die je hebt geschreven in je blog is mooi! En ik kan me er echt in vinden in alle punten die je benoemd hebt. Het kop-of-muntje is zeker herkenbaar. Op het laatst hoop je dan toch vurig dat het kop (of munt) wordt, haha. Hardlopers zijn doodlopers dus dan kun je beter maar een twijfelaar zijn :P



    13 augustus 2015

    Handige tips! Vooral het praten met andere is iets wat ik zelf altijd doe en voor mij enorm helpt. Vooral praten met mijn mama kan verhelderend werken :) Liefs! x



    30 september 2015

    SxaWpN you made running a blog look easy. The overall glance



    30 september 2015

    v6PdFN some really interesting information, well written and broadly speaking user pleasant.



    1 oktober 2015

    I simply want to say I am new to weblog and certainly loved you’re blog site. Most likely I’m planning to bookmark your blog . You amazingly have very good well written articles. Kudos for sharing with us your blog site.