Zo bereid je je voor op een grote reis -
03/08/2015


Zo bereid je je voor op een grote reis
Het is aftellen geblazen. Over één maand ben ik (als alles goed is) in New York. Gezien ik een gehele maand in m’n uppie wegga, zijn de voorbereidingen nu al begonnen. Hoewel ik natuurlijk alle tijd heb om de stad te verkennen (en dus: fouten te maken), vind ik het toch fijn om zoveel mogelijk al van tevoren te regelen en uit te zoeken. Zo bereid je je voor op een grote reis.


Check of je aan alle praktische eisen voldoet
Het is misschien een beetje obvious, maar check nog eens goed of je paspoort nog geldig is in de periode dat je reist en of je beschikt over een geldig visum. In sommige landen geldt ook een minimum bedrag op je bankrekening om over de grens te wandelen (no joke!). Dit is natuurlijk puur om je eigen veiligheid en weerbaarheid te garanderen. Vergeet ook niet je bankpas (indien van toepassing) om te zetten naar een wereldkaart. Nogal lullig als je bankpas bij een buitenlandse kassa wordt geweigerd en je met een pruillipje alles terug moet hangen.
 
Vraag naar tips van mensen die er al ooit zijn geweest
Sinds ik weet dat ik naar New York ga heb ik op diverse koffiedates (nou ja: theedates) en via app’jes zoveel mogelijk tips proberen in te winnen over The Big Apple. Wat is de beste buurt om te verblijven? In welke tentjes kan je het lekkerste eten? Enzovoorts. Niet alleen krijg je op deze wijze een gepersonaliseerde tour van jouw bestemming, maar ontdek je ook vaak plekken en restaurants die níét in die standaard reisgidsen staan.

Noteer alles wat je wil doen (en maak een map!)
Het kan soms behoorlijk overwhelming zijn om een grote reis te maken. Ik heb bizar veel tips gekregen, en merkte dat mijn hoofd een beetje overhit raakte door alle mogelijkheden. Het heeft mij enorm geholpen om alle tips en hotspots per buurt te categoriseren en eventueel met een paar korte steekwoorden te omschrijven waarom ik die ene spot moet bezoeken. Wel heb ik besloten om me er niet té erg in vast te bijten. Het allerleukste vind ik om zelf leuke plekken te ontdekken en te genieten van de omgeving. En hé: dat kan niet met mijn neus gestoken in een A4-tje.

Verdiep jezelf in de lokale know-how
In New York is fooi à 10 tot 20 procent normaal, terwijl we in Nederland vaak alleen bij hoge uitzondering een fooi geven. Of de rekening afronden tot een rond getal. Het is enorm handig om jezelf in dit soort know-how te verdiepen. Voordat je een vieze blik krijgt toegeworpen omdat je je niet aan de lokale etiquette houdt.  Or worse. Ook kan het geen kwaad om je te verdiepen in lokale feest- en rouwdagen. Niet alleen uit respect, maar ook om praktische redenen: je zult nét zien dat alle winkels dicht zijn als je dringende behoefte hebt aan een reep chocolade. En je wéét dat je die behoefte gaat krijgen ;-)

Hebben jullie weleens een grote reis (in je eentje) gemaakt? Hoe bereiden jullie je hierop voor?



34 reacties


    3 augustus 2015

    Ik heb nog nooit een grote reis gemaakt in mijn eentje, verwacht ook niet dat dit ooit gaat gebeuren. De tips die jij noemt zou ik dan zeker van tevoren op-/ uitzoeken :-)!



    3 augustus 2015

    Het is al meer dan 4 jaar geleden dat ik een grote reis heb gemaakt, kleine reisjes naar londen of frankrijk doe ik regelmatig. Goede tips!



    3 augustus 2015

    Handige tips! Ik heb eigenlijk nog nooit zelf zo’n grote reis gemaakt, al wil ik het wel heel graag een keertje doen. Eerst nog maar flink sparen ;). Maar vooral dat aanpassen aan de etiquette ter plaatse daar lijkt me heel belangrijk, want als je in Amerika bijvoorbeeld geen fooi geeft, is dat bijna diefstal. Je moet niet terugkomen in een restaurant dan! En als je het niet weet, is dat natuurlijk lullig haha. X



    3 augustus 2015

    Oeh wat spannend, nog maar een maandje en dan ga je al! Goed dat je nu al alles aan het voorbereiden bent, het is al spannend genoeg allemaal. Nog een tip trouwens: als je gaat pinnen in New York vergeet dan niet om te wachten tot het apparaat weer op het beginscherm staat voor je wegloopt. Bij veel atm’s krijg je je pas en het geld al terwijl je nog steeds ‘ingelogd’ bent op jouw rekening. Als je dan wegloopt zonder dat je helemaal terug bent bij het beginscherm kan de volgende persoon in de rij alsnog bij jouw rekeninggegevens en geld opnemen.



    3 augustus 2015

    Ik heb nog nooit écht een heel grote reis gemaakt. Dat staat absoluut op de planning, maar ik word zelf helemaal enthousiast van deze puntjes, haha!



    3 augustus 2015

    Als ik op reis ga wil ik alles altijd tot in de puntjes geregeld hebben. Meestal heb ik een boekwerk aan a4tjes mee welke metro’s etc ik moet nemen.



    3 augustus 2015

    Klinkt allemaal heel erg spannend als ik het zo hoor! Zelf heb ik nog nooit zo’n grote reis gemaakt, lijkt me wel iets dat ik ooit graag zou doen :)



    3 augustus 2015

    Heerlijk al die voorpret! Jezelf verdiepen in New York en lekker researchen is fantastisch. Ik ga volgend jaar weer. Maar niet alleen hoor.:



    3 augustus 2015

    Handige tips! Ik wil volgend jaar 3 weken rondtrekken door Europa. Altijd goed om te weten waar je voor je reis om moet denken ;)



    3 augustus 2015

    Wat spannend dat je naar New York gaat! Ik vertrek zelf vandaag over precies 4 weken voor 5 maanden naar Spanje dus bij mij is ook al de stress een beetje toegeslagen, haha! Ik wens je heel veel plezier!

    Liefs Lisa



    3 augustus 2015

    Spannend en zo leuk dat je écht gaat! :) En de voorpret is al de helft van de pret!
    Bereid je wel voor op vragen aan de paspoortcontrole in Amerika, want jonge mensen (vooral vrouwen) die alleen reizen krijgen het wel eens moeilijk daar. Ze zijn vaak bang dat je er dan komt om (illegaal) te werken, dus zorg dat je duidelijk kan bewijzen dat je in NL freelancer bent en dat je echt alleen voor toeristische redenen naar Amerika komt.



    3 augustus 2015

    Ik vind het zo knap dat je dit in je eentje gaat doen. Ik kom net terug uit New York dus als je tips nodig hebt kan je mij gewoon een mailtje sturen of wat dan ook! Ik hoop dat ik dan al je vragen kan beantwoorden.

    liefs, Brittany



    3 augustus 2015

    En vergeet vooral je (tijdelijke) verblijfsvergunning niet! :-)



    3 augustus 2015

    Fijne tips,
    zeker voor New York is het handig om je goed voor te bereiden.
    Zelf ben ik er nog niet geweest, maar als ik ga zal ik ook van tevoren alles goed uitzoeken!



    3 augustus 2015

    Goede tips! Echt tof dat je bijna gaat! Ik heb verschillende grote reizen gemaakt en alles ook zo gedaan zoals je beschrijft. Verder zorg ik er ook altijd voor dat het thuisfront beschikking heeft over belangrijke documenten, zoals kopie’s van mijn paspoort, creditcard, bankpas, verzekeringen, etc. Als er iets gebeurt kunnen ze altijd helpen. En ook regel ik altijd een simkaart op de plaats van bestemming, is een stuk goedkoper bellen en Internetten dan met de Nederlandse variant. Ik nem ook extra usb-kaarten mee om foto´s op te zetten. En ik zoek altijd helemaal de veiligheidssituatie uit (maar dat is in Ghana en Palestijnse gebieden bijvoorbeeld wat belangrijker dan in New York kan ik me zo voorstellen). Veel plezier!



    3 augustus 2015

    Vorig jaar 6 weken gestudeerd in NYC. Nodige dingen vooraf gepland. Wereld reisverzekering, in nyc erg handig.. Een creditcard! Want veel dingen moet je met creditcard betalen. Handdoeken en beddengoed gekocht voor een prikkie zodat t daar kon blijven en ik meer ruimte had voor geshopte spullen. Supermarkten opgezocht waar ze WEL gezond eten verkopen (vers). Aaaah en zo verder haha. Gaat vast een top maand worden!!



    3 augustus 2015

    Wat ontzettend spannend zeg maar vooral onwijs cool! De stad lijkt mij geweldig en het alleen reizen heel bijzonder!



    3 augustus 2015

    Zo spannend en tof! Ik wil ook nog heel graag naar New York, maar niet in mijn eentje denk ik. Ik ben nog nooit alleen op reis geweest, maar wie weet komt dat ooit nog. Ik denk wel dat het heel goed is om te doen! Mijn laatste grote reis was alweer bijna 2 jaar geleden, ik ging 3 maanden backpacken in Australië. Er was opeens zoveel regelwerk! Inderdaad de bankpas omzetten is heel belangrijk en iets wat ik toen bijna vergeten was. Goede tips voor iemand die ook van plan is een verre reis te maken!



    3 augustus 2015

    spannend allemaal!!!!! Wij deden alles via het reisbureau . Maar wij gingen ook maar een week



    3 augustus 2015

    Leuke tips! :)



    3 augustus 2015

    Ik vind het nog steeds zo ontzettend gaaf dat je alleen gaat. Het lijkt mij ook heerlijk om eens alleen op reis te gaan.



    3 augustus 2015

    Wat een heerlijke voorpret! Het lijkt me enorm spannend dat het nu al zo dichtbij komt. Goed idee om een boekje bij te houden met alle tips, dat maakt het toch allemaal net wat overzichtelijker.



    4 augustus 2015

    Je hebt toch al wel je esta aangevraagd he? ;) En mijn ultieme uitvinding is inderdaad ook het maken van een Google Map, alle hotspots handig in een overzicht!


    Femke - Youniqueblog

    4 augustus 2015

    Haha, yep ;-)



    4 augustus 2015

    Fijne tips! Ik ga naar valencia voor 5 maanden. Gelukkig gaat mijn moeder even met me mee!



    4 augustus 2015

    Zo leuk om te lezen! Het gaat vast goed komen! Ik heb vorige week ook mijn ticket geboekt. Ik ga in september voor langere tijd naar Spanje om rond te reizen! Zo’n zin in!



    4 augustus 2015

    Interessant! Als ik op reis ga moet ik zeker onthouden om deze blog nog eens te herlezen ;-)



    5 augustus 2015

    Zon grote reis als jij heb ik nog niet genaakt, maar ik ben nu wel 3 weken met de backpack op reis. We zijn al een aantal dingen tegen gekomen onderweg, waar ik niet aan had gedacht. Feestdagen is er een van, evenals zondagen. Niet elke stad is op zondag gewoon open!



    5 augustus 2015

    Goed tips ja! Ik zoek ook altijd van alles op en dan maak ik een kaartje in Google maps met daarin alle locaties, zo weet ik een beetje wat bij elkaar in de buurt ligt!



    16 augustus 2015

    Wat een leuke tips! Ik vind je paspoort hoesje trouwens ook echt heel tof! Wil je misschien zeggen waar je hem gekocht hebt?
    liefs. Jonne


    Femke - Youniqueblog

    17 augustus 2015

    Ja natuurlijk, ik heb ‘m via eBay :-)



    30 september 2015

    4S7Cb9 You need to You need to indulge in a contest for just one of the best blogs online. I am going to recommend this web site!



    30 september 2015

    L82Mon This website was how do I say it? Relevant!! Finally I have found something which helped me. Thanks!



    1 oktober 2015

    I just want to mention I’m beginner to blogging and site-building and actually loved your website. Almost certainly I’m going to bookmark your blog post . You certainly have exceptional well written articles. Thanks a lot for revealing your website page.