Dingen die ik had willen weten toen ik begon met bloggen -
16/10/2015


Dingen die ik had willen weten toen ik begon met bloggen def1
Het was 2007 toen ik begon met bloggen. Uiteraard leek die blog totáál niet op mijn blog zoals deze nu is. Behalve het persoon erachter dan. Als ik de mogelijkheid had, zou ik graag terug in de tijd gaan om mezelf nog wat ‘wijze lessen’ door te spelen. Dit had ik namelijk best willen weten toen ik begon met bloggen…

Maak je niet zo druk wat anderen ervan vinden
In 2007 was bloggen nog een nieuw en ‘gek’ iets. Zeker als je in een dorp woont waar een uitklapbare ladyphone (ik had er één met toffe ‘tattoo’ ;-)) al een technisch hoogstandje is. Toen een aantal klasgenoten er lucht van kregen dat ik een blog had, werd daar dan ook een beetje schamper op gereageerd. En ja: als je 15 jaar bent, ben je nou eenmaal gevoelig voor peer pressure. Sindsdien probeerde ik mijn ‘vreemde’ hobby ook dan zoveel mogelijk buiten de radar te houden en áls iemand ernaar vroeg, wuifde ik de vraag snel weg. Zonde, want: waarom jezelf schamen voor iets wat je leuk vindt? Als ik het opnieuw had kunnen doen, zou ik willen dat ik die niet-begrijpende opmerkingen had genegeerd. Ik wijt het aan het feit dat ‘Shake It Off’ van Taylor Swift toen nog niet bestond.

Je hoeft je blog niet helemaal uitgedacht hebben
Eén ding waar ik goed in was: het roer van mijn blog steeds omgooien. Het ene moment schreef ik persoonlijke verhalen, het andere moment alleen maar over celebrity nieuwtjes. En ja: dan vond ik het ook nodig om een geheel nieuwe blog te starten, zodat het allemaal beter zou ‘passen’. Ambitieus, maar totaal niet werkbaar als je om het half jaar een nieuwe insteek verzint en steeds een nieuw domein bezit. Natuurlijk is het fijn als je één niche hebt (zie ook dit artikel), maar je hoeft je blog niet van top tot teen uitgedacht hebben. Mocht je een half jaar à jaar (na het roer om te hebben omgegooid) nog steeds blij zijn met je nieuwe insteek, dan kan je altijd nog besluiten om te wisselen van domein/lay-out/fotografie.

Het is oké als iemand harder groeit dan jij
Ja. Ook ik ben soms ietwat jaloers geweest op andere bloggers. Was ik al járen aan het bloggen, schoten zij -een half jaar na het starten van hun blog- mij zo voorbij. Het is natuurlijk moeilijk om dit niet persoonlijk te nemen, want een blog ís persoonlijk. ‘Waarom zíj wel, en ik niet?,’ dacht ik dan weleens vertwijfeld. Toch ben ik een ferme gelover in het gezegde dat ‘dingen gebeuren om een reden’. Achteraf gezien was ik er echt nog niet klaar voor om toen al ‘groot’ te worden. Ik kende en snapte de waarde van mijn blog nog niet, en zat lang niet zo lekker in mijn vel als nu. Nu kan ik moeiteloos opkomen voor mijn blog en makkelijker ‘nee’ zeggen. En dat is me uiteindelijk véél meer waard dan een vijftiental te reviewen telefoonhoesjes, die ik op mijn 15e waarschijnlijk wél had aangenomen.

Aan alle bloggers onder mijn lezeressen: hoe lang doen jullie dit al? Wat hadden jullie graag tegen jullie beginnende ‘ik’ gezegd?



45 reacties


    16 oktober 2015

    Ik blog nu zo’n 5 maanden. Ik had tegen mijn beginnende ik (toen ik echt net begon) willen zeggen: doe je ding, laat je niet gek maken door bezoekersaantallen! Ik was daar in het begin ontzettend mee bezig en dat maakte het soms toch iets minder leuk. Natuurlijk hou ik mijn bezoekersaantallen nog steeds goed in de gaten, maar dit is niet meer het belangrijkste aan mijn blog.



    16 oktober 2015

    Samen met een vriendin ben ik sinds kort begonnen met een blog. Maar we hebben nog niet een echt schema en werken nog niet voorui.t…



    16 oktober 2015

    Goede punten! Ik vind ze ook allemaal heel herkenbaar, want ik heb dit ook gedacht (en denk het soms nog steeds weleens). Inmiddels ben ik er wel echt achter dat het inderdaad niet geeft als je je blog niet uitgedacht hebt. Ik heb de (hoofd)inhoud/richting nu al een aantal keer veranderd, omdat ik soms ineens iets anders beter bij mijn blog vind passen (al blijven de thema’s uiteindelijk wel dicht bij elkaar liggen). Geen enkel probleem natuurlijk!



    16 oktober 2015

    Wauw! Ik herken deze 3 punten echt ZO hard. En exact hetzelfde heb ik geleerd uit de tijd dat ik blog. Ik heb dan wel een dik jaar geleden het roer hélemaal omgegooid en ben nog nooit zo blij geweest met die keuze, maar inderdaad, dat ‘altijd omslaan’ is echt niet leuk voor jezelf én de lezer! X



    16 oktober 2015

    Ik ben pas sinds maart dit jaar aan het bloggen. Stiekem had ik mijzelf wel even mogen zeggen dat het zó verslavend is! :’) Inmiddels groeien mijn volgers en dat is ook behoorlijk overweldigend. Oké, het is misschien voor de één niet veel, maar ik knijp mezelf bij iedere nieuwe volger. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik mijn blog in het begin vergeleek met andere blogs. Dat probeer ik nu niet meer te doen: iedere blog is uniek en iedere blogger bezit talent! :)


    Femke - Youniqueblog

    16 oktober 2015

    Het is inderdaad zó gemakkelijk om jezelf met anderen te gaan vergelijken, maar ik ben het dan ook helemaal eens met je opmerking: iedereen is inderdaad uniek! Dat is ook juist zo leuk.



    16 oktober 2015

    Ik heb nog steeds niet precies een idee wat ik allemaal doe hoor ;-) Over 5 jaar heb ik waarschijnlijk weer 10 tips voor mezelf!



    16 oktober 2015

    Sytse, cijfertjes zijn echt niet belangrijk. Dat moet ik mezelf nog wel eens vertellen..


    Femke - Youniqueblog

    16 oktober 2015

    Haha! Dat probleem ken ik ook maar al te goed ;-)



    16 oktober 2015

    Wat een leuk artikel. Ik blog nog maar een half jaar en doe het vooral omdat ik het leuk vind. Ik ben nog niet veel bezig met het groeien van mijn blog en dat vind ik soms wel jammer.



    16 oktober 2015

    Die laatste is echt een goeie, en stiekem ook iets waar ik wel eens naar kijk. Maar inmiddels blog ik bijna 1,5 jaar (wow, wat een tijd alweer) en leer ik steeds meer m’n eigen ding te doen en me niet gek te maken door anderen haha.
    X Emma



    16 oktober 2015

    Wat een leuk artikel Femke! Ik blog nu bijna twee jaar, en net als jij aangeeft in je artikel, was ik in het begin ook nog wat onzeker. Ik was heel erg bezig met ‘wat nu als mij lezers het artikel stom vinden’ en ‘als ik maar überhaupt lezers heb’. Tegenwoordig maak ik mij daar niet echt mee druk om. Natuurlijk wil ik het mijn lezers naar de zin maken, maar het is wel mijn blog, en het aller belangrijkste is dat ik plezier heb in het maken van de artikelen, dat is uiteindelijk wat voor mij telt!


    Femke - Youniqueblog

    16 oktober 2015

    Wat goed om te lezen! Uiteraard wil ik natuurlijk ook dingen schrijven die anderen leuk vinden, maar het is wel goed om dat onzekere stemmetje -wat dan ook gaat opspelen- te onderdrukken. Bloggen doe je in eerste instantie inderdaad voor jezelf.



    16 oktober 2015

    Wat een fijn artikel, vooral omdat ik zelf nog niet zo lang bezig ben!



    16 oktober 2015

    Goed neergeschreven! Sommige mensen vinden het te gek als je zegt dat je blogt, anderen begrijpen er niks van. Mijn ouders of grootouders snappen nooit hoe belangrijk het voor me is en hoeveel tijd er in kruipt. :-) Anderzijds heb ik mijn job bij Rituals deels te danken aan mijn blog. Ik had nog geen ervaring in de schoonheidssector maar door mijn passie en interesse zo duidelijk te laten merken, ben ik toen toch maar mooi aangenomen! :-) Ik heb jammer genoeg geen vast contract en soms werk ik meer niet als wel, maar ik blijf volhouden! ;-)


    Femke - Youniqueblog

    16 oktober 2015

    Ah, wat leuk om te horen! Bloggen kan inderdaad een grote (positieve!) impact hebben op je carrière. Zo heeft mijn blog ook geholpen om mijn droom om voor tijdschriften te schrijven te verwerkelijken. Ik ga in ieder geval voor je duimen dat je een vast contract bij Rituals krijgt! Ik bedoel: hoe tof zou dat zijn?!



    16 oktober 2015

    Ik blog pas (!!) sinds anderhalve maand. Oké bijna 2 maanden nu en ik moet eerlijk toegeven dat het veel meer werk is dan dat ik dacht. En ik ging er al vanuit dat het hard aan de weg timmeren zou zijn. Ik vind dit daarom ook een heel fijn artikel om te lezen. Niet alles is perfect op mijn blogje, maar ach… dat ben ik zelf ook niet ;-) Ik hoop in 2016 alles wat meer onder controle te hebben en wat beter in mijn blogritme te zitten.


    Femke - Youniqueblog

    16 oktober 2015

    Ooo, wat grappig! Voor mijn gevoel blogde je namelijk al veel langer ;-) Leuk om te horen dat je wat ‘hoop’ uit dit artikel put. En het is ook niet gek dat je even moet wennen aan het ritme. Je komt er vast wel!



    16 oktober 2015

    Ik begon ook rond 2007 met een blogspot blog, daar ken ik jou ook nog van! Dat heb ik toen even gedaan en ben toen gestopt. Misschien maar beter ook, want ik was er toen helemaal nog niet klaar voor. Nu blog ik alweer anderhalf jaar en een les die ik nog moet leren is mijzelf niet altijd vergelijken met andere bloggers. Soms schieten ze als paddenstoelen uit de lucht en denk je ‘hoe kun je nu al zo groot zijn’! Gelukkig maak ik mij er de laatste tijd steeds minder druk om!


    Femke - Youniqueblog

    17 oktober 2015

    Wauw, wat leuk! Ik wist helemaal niet dat wij zover teruggingen ;-) Hoe heette je blog toen?



    16 oktober 2015

    Ik blog nu bijna een jaar! Nog niet zo lang dus, dankjewel voor de tips!



    16 oktober 2015

    Heel leuk om te lezen!



    16 oktober 2015

    Erg leuk om te lezen!! Ik blog ook nog niet mega lang en maakte mij in het begin zoveel zorgen over mijn bezoekersaantallen. Gelukkig heb ik dat los kunnen laten! :)



    16 oktober 2015

    Leuk om te lezen, en ook zo herkenbaar. Ik blog nu drie jaar en soms heb ik ook wel het idee van, ‘ waarom heeft die blog nou meer volgers dan ik ‘? Tsja. Het bloggen doe ik voor mezelf omdat het een leuke bezig heid is en groeien komt inderdaad van zelf. Je ziet ook wel dat je over de jaren veranderd met je blog en dat kwaliteit steeds beter wordt. <3



    16 oktober 2015

    Ik vergelijk mezelf soms echt constant met anderen. Ik zou wat beters moeten doen haha…



    16 oktober 2015

    Ik blog zelf nog maar een jaar, dus ben eigenlijk echt benieuwd wat ik hier over 5 jaar -hopelijk- van denk! Maar vooral dat laatste punt, van dat groeien, is wel iets belangrijks om te onthouden :)



    16 oktober 2015

    Heel herkenbaar, leuk om te lezen! Vooral dat aantrekken van anderen herken ik.



    16 oktober 2015

    Ik blog nu al dik twee jaar. Met vallen en opstaan. Steeds weer over iets anders willen schrijven, te veel gefocust op bezoekersaantallen, you name it! Ik denk dat elke blogger die fases doorstaat.
    Super herkenbaar allemaal en leuk geschreven!
    xo Rowan



    16 oktober 2015

    Leuk om te lezen!



    16 oktober 2015

    In het begin dacht ik ook heel erg van wat nou als ik een keer niks online zet of ik dacht continu aan me volgers, statistieken enz maar dat is helemaal niet waar t over gaat.



    16 oktober 2015

    Ik blog alweer bijna twee jaar! Wilde eerst zeggen ‘anderhalf’ maar het is alweer bijna november ;) Ik herken sowieso wat je zegt over voorbij gegaan worden door anderen, en zeker dat het nogal moeilijk is om het niet persoonlijk op te nemen, omdát een blog persoonlijk is. Ach, ik doe het maar gewoon met mijn beperkte bezoekersschare. Elke lezer die het leuk vindt, is er één, toch?



    16 oktober 2015

    Zo fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die soms jaloers kan zijn op andere bloggers, hoe slecht het ook is. Het is gewoon heel frustrerend om nieuwe bloggers je heel snel voorbij te zien groeien. Dat, terwijl die mensen voordat ze zelf een blog begonnen al jouw blog lazen en nu ze zelf groot zijn zie je ze natuurlijk nooit meer.



    16 oktober 2015

    Ik lees in een aantal comments het verslavings aspect :) dat vind ik ook. Ik vind het zoooo leuk om te doen. Ik ben nu ruim 1,5 jaar aan het bloggen. Ik heb het hele statistiek gebeuren wel een beetje lost gelaten. Ik vind het leuk om te zien dat mijn blog nog steeds groeit (gelukkig) maar ik vergelijk niet meer met anderen. Ik ben zelf 44 en mijn doelgroep is ook wat oudere dames en als ik dan die jonge meiden die vaak net beginnen wel eens op een FB pagina zie over dat ze ‘pas’ een paar honderd volgers hebben en hoe ze dat kunnen laten groeien???? hahaha LET IT GOOOOO :)



    16 oktober 2015

    Ik vind het nu ook zo moeilijk als iemand harder groeit. Ik lijk stil te staan en sommige mensen die helemaal niets posten blijven nieuwe mensen erbij krijgen. Onwijs slecht maar ik kan het maar niet loslaten!



    17 oktober 2015

    Wat een goed artikel! :) Heel erg leuk. In het begin verbaasde ik mij inderdaad ook over bepaalde blogs die heel snel groeiden en ik naar mijn gevoel een beetje achter bleef bij sommige. Nu kan me dat niet echt mee schelen. Ik ben blij met mijn blog, de content die ik daar op plaats en de volgers die vaak naar mijn blog komen. Prima dat ik geen honderden volgers in één maand bij elkaar schraap. :)



    17 oktober 2015

    Ik schaamde mij in het begin ook echt voor mijn blog, iedereen vond het maar raar en vooral ze zeiden vooral dat vieze mannetjes dan al mijn foto’s zouden zien ect. haha! Ik werd daar best onzeker van in die tijd. Ik blog nu iets meer dan een jaar op de blog die ik nu heb en ben niet meer van plan te wisselen. Hiervoor heb ik een stuk of 5 andere blogs gehad waarbij ik om de zoveel tijd net als jij weer iets nieuws wilde. Achteraf wou ik dat ik gewoon vanaf het begin op 1 blog was gebleven. Mijn eerste outfit foto’s vind ik nu namelijk wel cool om terug te zien maar toen vond ik het niet leuk genoeg kennelijk want die blog is dus verwijderd xD



    17 oktober 2015

    Handig! Ik maak maandag mijn blog bekend, dus dit is wel fijn om te lezen :3



    17 oktober 2015

    Ik ben in januari begonnen met bloggen en doe het nog altijd met heel veel plezier. De laatste paar weken hoor ik het woord ‘niche’ te veel. Zowel door anderen als door mezelf. Ik heb zo goed als geen niche. Ik ben een moeder anno 2015 die alles wil. Ik wil mezelf zijn: mama, vriendin, partner, dochter, creatieveling, schrijfster, blogger en optometrist. Waarom moet ik kiezen? Waarom is het nodig om als blogger een niche te kiezen? Voor meer volgers te krijgen? Ja, misschien wel… Natuurlijk ben ik ooit jaloers als ik de aantal volgers op Twitter, Instagram, Bloglovin’ en Facebook van andere bloggers zie. Maar ik kan er niets aan veranderen.. Ik ben wie ik ben, ongeacht de aantallen.



    18 oktober 2015

    Dat van die bezoekers en bloggers die sneller groeide dan ik.. daar ben ik ook wel eens een soort van jaloers op geweest. Niet heel erg, misschien een beetje.



    18 oktober 2015

    Herken me vooral in het laatste punt. Ik heb veel minder Bloglovin (sociale media iets meer) volgers dan mensen die minder lang bloggen en voel me daar wel eens rot over. Toch fijn dat jij dit ook ooit had!



    1 november 2015

    Ik was echt nog heel anders toen ik begon met bloggen en niet zo heel erg bezig met het bloggen zelf, maar meer met het schrijven over wat me allemaal bezighield, ik nam het niet heel serieus. Maar ik had wel graag willen weten dat het ook echt oké is om je gaandeweg te ontwikkelen en dingen te veranderen, dat het allemaal niet op een bepaalde manier hoeft.



    11 januari 2016

    Toen ik net begon waren mijn ogen gefixteerd op mijn statistieken, nu een paar maanden later staat er af en toe nog steeds eentje op maar gelukkig nog lang niet zo erg als vroeger.



    11 januari 2016

    Wat een leuk artikel! Volgens mij had ik hem in oktober ook al eens gelezen, maar nog niet gereageerd.. Ik blog nu een jaartje en wat ik vooral heb gemerkt is dat het echt vallen en opstaan is – en niet opgeven als je door rare fases in je leven gaat. Vooruit plannen en content blijven maken waar jij zelf blij van wordt, dat had ik mezelf wel willen meegeven haha ;) X



    11 januari 2016

    Leuk geschreven ik blog ongeveer anderhalfjaar.. Ik kan soms nogsteeds nog wel eensvjaloers worden om blog die binnen een halfjaar groot worden.. Maar idd misschien moet ik dit maar niet te persoonlijk oppakken.



    12 januari 2016

    Wijze lessen!