Geld verdienen met bloggen: doe jij dat ook? -
08/11/2015


geld met blog
Het is een vraag die me de laatste tijd steeds vaker wordt gesteld. Hoewel in ieder ander vakgebied enige gêne heerst betreffende het vragen naar iemands salarisstrookje, is deze schaamte bij mijn uit de kluiten gewassen hobby niet weggelegd. Ik beantwoord dan ook voor eens en altijd de vraag: verdien ik geld met mijn blog?

Het antwoord is: JA. Zo. Einde post. Nee, dat zou wel héél makkelijk zijn, hè? Echter als je hoopt op een opsomming van mijn verdiensten, moet ik je meteen teleurstellen. Dit vind ik niet netjes om te doen en bovendien niet relevant genoeg voor dit artikel. Ik wil vooral uitleggen hóé dat werkt: geld verdienen met bloggen. Niet om op te scheppen, maar vooral om een beeld te creëren op welke manieren je als blogger geld zou kunnen verdienen. Vooral omdat ik denk dat vele bloggers -net als ik- nog zoekenden zijn hoe inkomsten te generen en mensen buiten dit vakgebied (mag ik dit zo noemen?) enorm in het duister tasten.

Eigenlijk zijn er voor mij botweg twee manieren om geld te verdienen: een opdrachtgever koopt een advertorial in op mijn blog of een opdrachtgever vraagt mij content te creëren voor zijn of haar merk. In het eerste geval draait het vaak om linkbuilding. Een merk wil zijn vindbaarheid op Google verbeteren en vraagt mij links naar zijn website te plaatsen verpakt in een relevant (en leuk!) artikel voor jullie. Als ‘tegenprestatie’ krijg ik hiervoor een financiële vergoeding; uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid aan links en overige eisen. Een opdrachtgever kan ook een advertorial bij mij inkopen, omdat hij zijn of haar bekendheid wil vergroten. Dit soort advertorials deed ik ‘vroeger’ regelmatig. Tegenwoordig vindt er -in mijn ogen- een fijne verschuiving plaats. Merken vragen aan mij om unieke content te creëren voor hun platform. Denk bijvoorbeeld HEMA, waarvoor ik nog steeds iedere maand een inspirerende blog mag schrijven. Ook rond de kerstperiode komt er een leuke samenwerking aan met een tof merk waarvoor ik mijn creativiteit de vrije loop mocht laten. Ja. Dan moet ik mezelf af en toe wel knijpen dat dit óók mijn werk is.

Hoewel het fijn is om geld te verdienen met mijn blog, is het absoluut niet mijn hoofddoel. Ik blog immers al ruim 8 jaar en pas sinds de laatste jaren verdien ik er ook écht iets mee. Bovendien zou ik ook nooit fulltime blogger willen worden. Ik vind mijn werk als freelance tekstschrijver gewoon té leuk en zie mijn blog (en die inkomsten hieruit) vooral als een verlengstuk en verrijking. Het is dan ook mijn online visitekaartje en ik denk dan ook dat mijn blog vooral indirect inkomsten genereert: het is een eerlijk platform waarop iedereen kan zien wie ik ben en wat ik kan. Daar kan geen salarisstrook tegenop.

Zouden jullie wel een fulltime blogger willen zijn/worden?

P.s. Just so you know: wanneer er sprake is van een advertorial of een andere vorm van samenwerking staat dit altijd duidelijk onderaan het artikel vermeld met een tekst of icoon.



40 reacties


    8 november 2015

    Geld verdienen met mijn blog zou nooit mijn doel zijn. Toen ik begon wist ik niet eens dat het kon en ik denk dat wanneer ik me daar op ga focussen en bloggen als een verplichting gaat voelen, voor mij de plezier eraf zal zijn.

    Al moet ik wel zeggen dat ik het leuk vind om samen te werken met bedrijven of mensen die ook écht iets toevoegen aan mijn blog.



    8 november 2015

    Interessant om te lezen! Ik zou denk ik geen fulltime blogger willen zijn, maar meer voor erbij omdat ik het zo leuk vind.



    8 november 2015

    Leuk om te lezen! Al is het voor mij geen nieuw nieuws, haha. Wel fijn inderdaad dat er steeds vaker echte samenwerkingen komen met merken, zoals Hema. Leest veel leuker en is echt hele interessante content! Dat vind ik aangenamere publiciteit. Ik zou zelf ook nooit fulltime blogger willen worden omdat ik het idee heb dat de kwaliteit bij wie het als baan doet zo achteruitgaat! Zou eigenlijk niet mogen, maar ik merk dat ik die websites minder fijn vind! X



    8 november 2015

    Wat goed dat je hier zo open over bent! Ik zie mijn blog ook als mijn visitekaartje. Althans, mijn andere site dan haha. Ik merk dat ik dankzij deze site ook gevraagd word voor andere opdrachten. Echt super leuk!



    8 november 2015

    Ik verdien ook wel eens geld met mijn blog. Het is niet mijn doel – dat is eerder mensen blij kunnen maken, inspireren en helpen :) – maar het is wel een leuke bijkomstigheid. Daarnaast is het ook een manier om mezelf te ontwikkelen. Als ik de kans heb/krijg om fulltime te bloggen zou ik dat zeker doen! Al zou ik het wel combineren met bijvoorbeeld het organiseren van inspirerende lezingen/workshops in het kader van twintigers/dertigersdilemmas. Je hebt echt een heel leuk online visitekaartje :) Keep up the good work! X



    8 november 2015

    Als iemand mij de keuze gaf om fulltime blogger te worden, dan zou ik het meteen doen. Ik ben namelijk superbang dat ik volgend jaar de verkeerde studie kies en daarna geen werk kan vinden… Doemdenken is ook een vak, haha.

    Liefs,
    Nadeche



    8 november 2015

    Het lijkt me echt super leuk om full time blogger te zijn, echt een droombaan als je kijkt hoe het met bloggers zoals Negin Mirsalehi gaat! Ik vind het wel goed dat je gewoon eerlijk zegt dat je freelancer veel te leuk vindt en ik vind het altijd heel interessant als het gaat om het salaris bij blogs, ik ben toch wel een beetje nieuwschierig..



    8 november 2015

    Wat een superleuke artikel meis. Ik moet ook eerlijk bekennen dat jij een van de weinige bent waarbij ik niet eens merk dat het een advertorial is (behalve doordat jij het aangeeft). Je maakt er gewoon hele leuke content omheen en leest echt heerlijk weg. Daar dus in ieder geval mijn complimenten voor. Ik weet niet of ik fulltime blogger zou willen worden: ik denk in ieder geval geen influencer zoals in Nederland standaard is (beauty en fashion) maar wat en hoe dan wel geen idee haha. Lekker duidelijk dus haha (not).



    8 november 2015

    Fijn dat je er zo open over bent. Ik verdien helemaal niets aan mijn blog, maar het is dan ook maar een miniblogje met bijlange niet zoveel lezers als bij jou. Met andere woorden: ik ben helemaal niet interessant voor adverteerders, hahaha. Vind ik ook niet erg hoor, dat legt minder druk :-)



    8 november 2015

    Ik zou ook geen fulltime blogger willen zijn. Als het uiteindelijk zo ver zou mogen komen dat ik er wat meer geld mee zou verdienen zou ik hoogstens wat minder gaan werken zodat ik er iets meer tijd in zou kunnen steken. Maar mijn werk als docente in het onderwijs zou ik niet kunnen laten vallen.



    8 november 2015

    Dit is inderdaad een tast in het duister voor mij. Ik ken er helemaal niks van. En dat komt deels ook doordat ik er niet mee bezig ben, haha. Ik zie mezelf ook niet als een of ander professioneel bloggertje, lol. En mijn bezoekers kan je op 6 handen tellen. (Waarmee ik niet bedoel dat ik daar niet blij mee ben, haha. Ik ben dol gelukig dat die 6 handen mijn geklets willen lezen. En ik niet de enige ziel ben die alles leest. :)) Zelf zou ik het bloggen ook nooit fulltime willen doen. Ik denk dat je het allemaal zou zien als iets dat je werk is en dat je het zou gaan koppelen als iets dat moet. Zou zonde zijn!



    8 november 2015

    Ik verdien ook wel eens wat geld met mijn blog! Ik vind het leuk om zo nu en dan eens een opdracht te doen voor een bedrijf en vermeld dat er dan ook altijd bij.



    8 november 2015

    Wat fijn dat je hier zo open en eerlijk over bent! Altijd leuk om te lezen :) Ik zou héél graag fulltime blogger willen zijn (of parttime met nog een leuke job ernaast) want ik heb nu bijna nooit tijd om te bloggen en daar baal ik ongelofelijk veel van. Content creëren is wat ik wil, dus dat ga ik ook doen. Even wachten tot mijn stage weer voorbij is, dan kan ik weer keihard aan mijn blog gaan werken :)



    8 november 2015

    Heel interessant Femke! Mooi dat je je blog ziet als een visitekaartje! Het straalt inderdaad je persoonlijkheid uit, en dat is mooi. Ik verdien ook soms geld met mijn blog. Het zal nooit mijn doel zijn, want bloggen is mijn passie.



    8 november 2015

    Interessant om te lezen!
    Ik denk er wel eens over na, hoe het zou zijn om fulltime blogger te zijn, maar eerlijk gezegd vind ik het denk ik als hobby leuker. Dan moet je namelijk niks en is het niet een mega groot probleem als er een keertje geen post online komt. Sowieso is het, net zoals bij jouw, niet mijn hoofddoel om te gaan bloggen en geld te verdienen er mee, sterker nog; ik wist tot een aantal jaar geleden niet eens dat het kon. Dit zeg ik trouwens nu, maar als ik ooit wel voor deze keuze komt te staan.. Ja misschien denk ik er dan weer totaal anders over. Heel interessant om te lezen hoe jij hier over denkt:). Voor nu duik ik weer even de nieuwe Cosmopolitan in om jouw pareltjes te lezen, fijne zondag!



    8 november 2015

    Ik zou niet fulltime willen bloggen, parttime wel! Maar daarvoor heb ik eerst wat nieuwe inspiratie nodig!
    Liefs



    8 november 2015

    Wat interessant om te lezen! Ik hoef niet perse geld te verdienen met bloggen. Voor nu is het gewoon iets dat ik erg leuk vind. Ik zou wel graag full time en professioneel willen bloggen, maar zo ver ben ik nog niet. Het moet gewoon leuk blijven!



    8 november 2015

    Hihi, wat zijn mensen toch nieuwsgierig! Ik vind het ook wel prima hoor, om bloggen als een hobby te houden. Het is in de eerste plaats een leuke manier om mezelf creatief uit te dagen. Zo jammer vind ik het soms dat een beginnende blogger gelijk de hele site vol met banners gooit om er snel wat knaken mee te verdienen. De kwalitatieve samenwerkingen, zoals bij jou, vind ik een véél leuker alternatief als lezer.
    – X Marloes



    8 november 2015

    Ik vind het altijd heel interessant om te lezen hoe andere mensen denken over geld verdienen met bloggen en dat soort onderwerpen. Ik heb altijd heel erg het gevoel dat er een soort taboe op heerst om geld te verdienen met je blog. Lezers gaan dan al snel denken dat je artikelen niet meer authentiek of niet meer eerlijk zijn. Verder heeft iedereen altijd een beetje het idee dat dingen op internet gratis “horen” te zijn. Van een blogger die gratis blogt, kijkt niemand raar op, maar van een dokter die hetzelfde doet is het wel opeens vreemd.

    Ik lees hier in de comments heel veel over of het doel wel of niet is om te verdienen met je blog. In zekere zin is dat zeker mijn doel. Niet om commercieel te zijn of geld uit mijn lezers te persen, maar het lijkt me gewoon fantastisch om mijn geld te verdienen met alles wat ik iedere dag het aller liefste doe. Dat lijkt mij een heel gelukkig leven. Dus in die zin is het mijn doel om geld te verdienen met mijn blog. Aan de andere kant, blogde ik al jaren voordat het uberhaupt mogelijk was om geld te verdienen met bloggen en zou ik ook zeker doorgaan met bloggen als ik er geen cent mee zou verdienen. Ik doe het omdat ik het erg leuk vind om te doen.



    8 november 2015

    Leuk om te lezen. Ik zou het opzich wel willen, maar niet om er helemaal van kunnen te leven. Hier en daar een betaald dingetje, oke, maar verder hoeft het van mij niet zo. Ik blog over wat ik leuk vind, ongeacht of ik er nu wat mee verdien of niet ;p



    8 november 2015

    Leuk artikel! Ik blog omdat ik het leuk vind om te schrijven over mijn passies maar moest ik daar plots ook fulltime kunnen van leven, zou ik geen nee zeggen :D



    8 november 2015

    Goed en eerlijk geschreven artikel! Ik verdien ook regelmatig wat met mijn blog, eigenlijk op dezelfde manieren als jij dat doet..



    8 november 2015

    Goed uitgelegd haha :-). Ik zou geen fulltime blogger willen worden mijn blog groot genoeg zou zijn ( wat bij lange na niet het geval is, maar stel.). Ik vind de richting waarin ik nu studeer ( hulpverlening) véél te leuk om dat nooit te kunnen doen. En daarbij zou ik de druk voor mijzelf te hoog maken als ik fulltime zou bloggen en dan is bij mij het plezier er al snel vanaf. Ik vind bloggen écht heerlijk, maar dan wel als hobby :-).



    8 november 2015

    Leuk toch, dat je met je hobby wat geld verdient. Alhoewel. jouw werk is volgens mij ook gewoon je hobby ;-)!! Ik weet niet of ik fulltime blogger zou willen zijn, ik heb veel respect voor diegene die dit wel zijn want je moet er ontzettend veel discipline voor hebben.



    8 november 2015

    interessant! Ik zou het overigens ook wel weten. Jouw stukken zijn altijd zo leuk om te lezen, ik zou je ook wel inhuren! :D



    8 november 2015

    Fulltime bloggen betekent voor mij niet geld verdienen met mijn blog, maar er hoeveelheden energie en tijd in steken die passen bij mijn passie. De behoefte om er geld mee te verdienen heb ik absoluut niet.



    8 november 2015

    Het is ook gewoon zo heerlijk dat je hier open over bent en dat maakt je juist een topwijf. Moet eerlijk zeggen dat ik bij jou echt NOOIT merk dat het om een gesponsorde post gaat, het leest altijd zo lekker door :-)



    9 november 2015

    Hmmm, zou je mij vragen wat ik het liefste doe, is het schrijven. Zou je me vragen of het me leuk lijkt de hele dag bezig te zijn met mijn blog, zou ik zeggen dat alles rond schrijven mij aantrekt en ik van mijn hobby mijn werk zou willen maken.

    Maar…als je mij vraagt of dat mijn doel is, zou ik zeggen dat het nooit mijn doel was omdat mijn blog een uitlaatklep is en ik niet commercieel dacht. However, ik heb geen werk, ben 40 en wist nooit dat schrijven mijn ding is. Ik wil graag een inkomen voor mezelf omdat ik nu afhankelijk ben van mijn man en dat begint echt te irriteren. Dusss, als je me nu vraagt of ik geld zou willen verdienen met mijn blog, zou ik zeggen dat het me wel heel leuk lijkt omdat ik zo iets kan doen wat ik echt leuk vind en zo onafhankelijk kan worden qua financiën.



    9 november 2015

    Ik vind bloggen ontzettend leuk maar of ik het fulltime zou willen doen weet ik niet precies. Ik sta er hetzelfde in als jij, bijverdiensten zijn erg leuk maar het is niet het doel waarom ik blog. Leuk om zo inzicht te krijgen in andere blogs!



    9 november 2015

    Mooi uitgelegd! Het is denk niet goed als je doel van de blog geld verdienen is. Bloggen moet je vooral doen omdat je het leuk vindt. Ja af en toe krijg je er iets voor, maar ik vind wel dat de opdracht bij de blog moet passen. Anders zie ik het er nut niet van in, dan doe je het alsnog voor het geld.



    9 november 2015

    Yess het antwoord op jou vraag, zou jij fulltime blogger willen worden: JA!

    But how….



    9 november 2015

    Wat een leuk artikel! Het meeste wat er in staat is voor mij geen nieuws, maar ik vind het altijd leuk om te zien hoe bloggers hier mee om gaan. Ik vind bloggen heerlijk, dus ja, het lijkt me fantastisch op dit moment om fulltime te bloggen. Al lijkt het me ook wel een beetje een eenzame baan, je doet toch (vaak) veel alleen.
    Ik ben net begonnen met mijn blog, dus ik verdien er uiteraard geen geld mee. Ik zou wel graag wat geld willen verdienen, omdat dat juist betekend dat ik meer en beter kan gaan bloggen. Niet om het geld an sich.



    9 november 2015

    Mooi dat je er zo open over bent :) Wij beginnen nu langzaam af en toe wat mails te krijgen van bedrijven :D Het zal nog wel even duren voordat we echt wat gaan verdienen xD Maar goed, we zijn geduldig :) En het is natuurlijk hartstikke leuk, het bloggen!



    9 november 2015

    Duidelijk artikel. Ik zou niet een fulltime blogger willen worden. Why? Omdat bloggen meer een hobby is en ik juist wat wil doen waar ik momenteel voor studeer.



    9 november 2015

    Ha, grappig! Ik gebruik mijn blog ook als visitekaartje omdat ik mijn werk als freelance journalist heel erg leuk vind. Een soort portfolio. Toevallig laatst voor het eerst met een merk een samenwerking aangegaan, maar als journalist kriebelt dat toch soms wel een beetje, hoor. Fulltime blogger hoeft van mij dan ook niet, ik ben allang blij dat ik fulltime journalist kan zijn!



    9 november 2015

    Goeie vraag.. ik vind bloggen heel leuk, maar ik ben denk ik niet creatief genoeg om er echt mijn werk van te maken of iets dergelijks. Ik doe nu gewoon mijn ding om de simpelste reden ever : omdat het kan ;).

    Lfs.x



    9 november 2015

    Leuk artikel inderdaad, interessant om te lezen hoe jij er geld mee verdient! Het lijkt mij ook écht heel leuk om fulltime te bloggen, maar ik snap dat je je werk als tekstschrijven ook erg leuk vindt! Ben jij trouwens aangesloten bij een bureau als Adfactor? Of komen adverteerders rechtstreeks naar jou toe?


    Femke - Youniqueblog

    9 november 2015

    Op dit moment communiceer ik direct met de adverteerders, maar ik ben momenteel nog wel in gesprek met een mediabureau. Heb er in ieder geval veel vertrouwen in!



    12 november 2015

    Wat grappig dat jij je werk als freelance tekstschrijver leuker dan bloggen vindt! Ik vond het altijd lastig om in “de huid” van een bedrijf of magazine te kruipen en van daaruit in opdracht te schrijven.
    Voor mijn blog vind ik dat dus helemaal niet lastig, omdat het echt bij mezelf blijft en ik nooit met een merk of bedrijf zal werken waar ik niet achter sta.
    Een mediabureau of exploitant kan ik je wel echt aanraden trouwen. Scheelt heeeeeeel veel tijd om niet hele dagen te hoeven mailen of onderhandelen en die tijd gebruik ik nu voor LEUKE dingen op het blog



    12 november 2015

    Ik vind bloggen helemaal geweldig, en sta er eigenlijk hetzelfde in als Michelle: ik doe het omdat ik het leuk vind, en mijn doel is vooral lekker kunnen blijven bloggen. Als ik er wat mee zou kunnen verdienen, waardoor ik minder afhankelijk ben, terwijl het nog wel bij mijn blog past, dan zou ik dat fantastisch vinden – zeker ook omdat ik dan iets kan verdienen met iets wat ik graag doe – maar mijn doel is het niet.