Waarom ik acupunctuur onzin vond (en nu niet meer) -
09/12/2015


acupunctuur def1
Zo. Ik heb het gezegd. Ik vond acupunctuur altijd een beetje onzin. Waarom zou ik me beter voelen als iemand een paar naalden in mijn lichaam steekt? Toen het echter na de stop met mijn medicijnen heel snel slechter met me ging, vond ik van mezelf dat ik toch een poging moest wagen. Wat bleek? Beste. Keuze. Ooit.

Nog niet zo héél lang geleden schreef ik over het feit dat ik na ruim anderhalf jaar eindelijk mocht stoppen met mijn zware medicijnen, omdat het zo goed met me ging. Ik liet weten dat ik al dankbaar zou zijn ook al zou ik voor slechts twee maanden mogen stoppen. Helaas heb ik die twee maanden nog niet eens bij benadering gehaald. Het ging al snel, té snel, bergafwaarts en onder andere mijn zware buikkrampen kwamen binnen enkele weken weer terug. Ik baalde zó erg en had absoluut geen zin om weer met mijn medicijnen te beginnen. Toen opperde mijn moeder iets wat ze weleens vaker aan me had voorgelegd: ‘Waarom probeer je acupunctuur niet eens?’ Zelf zag ik dit nooit zo zitten. Niet omdat ik bang ben voor naalden, maar juist omdat ik het een beetje zweverig vond. Onder het mom ‘niet geschoten, is altijd mis’ besloot ik het toch te proberen. Of beter: niet geprikt is altijd mis.

Wat ben ik blij geweest met deze keuze. Ik kwam terecht bij Bai-Hui Acupunctuur en daar ben ik wekelijks echt met sprongen vooruitgegaan. Het fijne is dat de acupuncturist niet alleen prikt, maar ook haar keuzes en aanvullende adviezen medisch kan onderbouwen. Geen vage kletsverhalen over chakra’s en aura’s, dus. Als jij last hebt van probleem A, dan wist zij volledig onderbouwd uit te leggen hoe dat kan leiden tot gevolg B en hoe je die vicieuze cirkel kan doorbreken met oplossing C. Zo bleef ik natuurlijk met mijn darm- en blaasontsteking steeds in die figuurlijke cirkel zitten. Mijn blaasontsteking werd aangewakkerd door mijn darmontsteking, maar door dit te behandelen met antibiotica werd mijn darmontsteking weer verergerd. Niet handig.
Zij raadde bijvoorbeeld aan om de weerstand van mijn blaas te herstellen met speciale probiotica in de vorm van melkzuurbacteriën. Echt. Ik wilde bijna mijn uroloog boos opbellen waarom híj dit niet had kunnen bedenken. Zo is uit wetenschappelijk onderzoek van het AMC en UMC gebleken dat deze bacteriën bijna net zo effectief zijn als antibiotica, maar deze níét resistent kunnen worden en juist een positieve uitwerking op je lichaam hebben. Alleen al om dit advies vond ik mijn trip naar de acupuncturist het he-le-maal waard. Daarnaast heeft ze door te prikken -vraag me niet hoe- mij enorm geholpen met mijn darmproblemen. Of tenminste, van de symptomen. Ik heb ruim 10 jaar rondgelopen met buikklachten en zij heeft het binnen 6 weken opgelost door een paar naalden in mijn buik te prikken. Echt bizar.

Het enige ‘vage’ aan de sessies waar ik wél dol op was? Mijn lichaam lezen. Zo kon ze aan mijn (zéér diepe) navel zien dat ik een open boek ben qua emoties, aan mijn brede bovenbenen dat ik zorgzaam ben (‘Noem je me dik?’) en aan mijn tenen dat ik communicatief sterk ben (Is die universitaire opleiding dus niet voor niets geweest!). Enórm interessant. Maar goed… Voordat deze post écht te lang wordt, hou ik nu op met mijn enthousiasme. Bottom line? Als je medische klachten hebt waar ze in het reguliere medische circuit ook out of ideas en oplossingen zijn, dan zou ik zeker acupunctuur aanraden als alternatief.

Kennen jullie iemand die ervaring heeft met acupunctuur? Of heb je het toevallig zelf eens geprobeerd?

Om te voorkomen dat iedereen zich zorgen maakt over het feit dat ik puur heb vertrouwd op ‘alternatieve’ therapie: dit is wel in overleg gegaan met mijn MDL-arts. En hij was juist héél enthousiast en supportive over het feit dat dit voor mij werkt als alternatief voor de medicijnen. Uiteraard blijf ik wel onder toezicht van het ziekenhuis.40 reacties


  9 december 2015

  Ik heb nog nooit met accupunctuur te maken gehad maar van iedereen die ik ken die hier wel mee te maken heeft gehad is er geen één negatief.. Iedereen raad het aan, dus ik ben wel erg nieuwsgierig geworden naar accupunctuur.  9 december 2015

  Zelf ken ik best een boel mensen die acupunctuur hebben gehad en die waren allemaal heel enthousiast. Stiekem durf ik nog niet zo goed, puur door die naaldjes. Ik vind naalden echt verschrikkelijk, dus ik weet niet of ik ooit de stap durf te nemen. Ben wel heel benieuwd wat het voor mij zou kunnen doen. Grappig dat ze je lichaam kunnen lezen, dat had ik nog niet eerder gehoord!


  Femke - Youniqueblog

  9 december 2015

  Dat hoor ik hoor veel van vriendinnen: ze willen wel, maar die naalden… Dat blijft wel een dingetje ;-) Toch moet ik eerlijk toegeven dat je hier amper iets van voelt, omdat ze enórm dun zijn. En je kan zoiets natuurlijk ook gewoon aangeven. Dan prikken ze waarschijnlijk alleen wanneer je je ogen dicht hebt ;-)  9 december 2015

  Wat interessant! En superfijn dat je het uiteindelijk toch hebt geprobeerd, want hoe goed is het dat de acupunctuur gewoon werkt! Het klonk voor mij altijd heel zweverig, maar je neemt daar nu toch wat van weg. Wat jammer trouwens dat je zo snel na het stoppen weer pijn had. Antibiotica is zoo slecht voor je lichaam! Heb dat zelf eens (licht) gedurende ongeveer een jaar moeten innemen en daardoor zijn mijn darmen nu gewoon compleet kapot :/ X


  Femke - Youniqueblog

  9 december 2015

  Precies, voor mij dus eenzelfde verhaal… Ik heb altijd al zwakke darmen gehad, maar door al die antibioticakuren is de boel daar helemaal verziekt. Slik je trouwens wel probiotica? Dat kan nooit kwaad, ook al is het misschien weer een tijd geleden dat je antibiotica hebt genomen ;-)


  Romy

  9 december 2015

  Goh, dus jij bent van je darmklachten af hierdoor? Dat klinkt fijn! Ik heb zelf nog nooit aan accupunctuur gedacht, maar loop nu zo’n 1,5 jaar met zulke problemen rond en bij het ziekenhuis hebben ze geen idee en hoef ik niet meer terug te komen, hoewel ik nog veel klachten heb. Ik zit wel aan een dieet wat deels helpt, maar lang niet genoeg. Ik ga eens uitzoeken of accupunctuur niets voor mij is!


  Femke - Youniqueblog

  9 december 2015

  Oh, dan is acupunctuur zeker aan te rijden! Mijn MDL-arts zij overigens ook dat hij vaak hoort dat hypnothereapie goed kan helpen bij darmproblemen, dus misschien interessant om je in allebei te verdiepen. Om te kijken wat het beste bij je past?  9 december 2015

  Ik heb zelf ook al jaren last van onbestrijdbare blaasontstekingen, dus die tip over probiotica maakt mij weer even hoopvol! :D
  Kun je vertellen welk supplement je daarvoor gaat gebruiken? Dan ren ik meteen naar de winkel namelijk!


  Femke - Youniqueblog

  9 december 2015

  Ik ook! Toen ze ook begon met ‘Dan heb ik een heel goede tip voor je…’, was ik echt héél bang dat ze zou gaan zeggen ‘cranberry’s’. Want dat is namelijk wat iedereen altijd tegen me zegt (zonder resultaat helaas). Zij raadde o.a. dit aan: Energetica Natura Symbiovag. In principe is ieder vergelijkbaar product goed zolang die melkzuurbacteriën er maar in zitten ;-) Ik ben zelf ook erg benieuwd of het gaat werken ter vervanging van mijn onderhoudskuur antibiotica!  9 december 2015

  Ja ik kan geen cranberry meer zien intussen. Ik slik ook al D mannose en heb wel het idee dat dat ook wel werkt. Maar ik ga dan meteen naar De Tuinen en dit er gewoon bij slikken en zien hoe dat gaat. Alles is beter dan die onderhoudsdosis inderdaad die ik ook al veel te lang heb..
  Zo veel mensen die hier last van hebben en de dokters komen nooit verder dan een kuurtje..


  Femke - Youniqueblog

  9 december 2015

  Ik slik inderdaad nog steeds wel dagelijks cranberrypillen met d-mannose en beredruif(!). Oh, die tabletten die ik heb aangeraden zijn overigens niet om te slikken ;-) Maar dat zullen ze je bij De Tuinen ook wel vertellen, haha.  9 december 2015

  Mijn pa laatst sinds een tijdje ook acupunctuur doen. Hij heeft last van jicht, bosontkalking en diverse versleten gewrichten. Na tig verschillende medicijnen is hij op aanraden van mijn moeder ook naar een acupunctuur gegaan en het helpt erg goed :) Daarnaast is het ook nog eens beter dan al die chemische rommel.  9 december 2015

  Nou dan moet ik maar blij zijn met mn dikke bovenbeentjes… zorgzaam ben ik ook haha. Al zeg ik het zelf. Ook ik vind t altijd nogal zweverig klinken.. al heb ik zweverige dingen moeten doen. Denken dat het zonnetje op mn hand schijnt en die warmte zou mn pijn wel wegnemen. Uuh no. maar ontzettend fijn dat het je geholpen heeft!  9 december 2015

  Aaaaah wat een uitkomst meid en wat fijn dat het zó positief heeft uitgepakt! Zeker na zoveel jaar van ellende met de blaas en darmen kan ik mij helemaal voorstellen wat een opluchting dit geweest moet zijn ;-) Zelf heb ik ook erg vaak last van een blaasontsteking en jou verhaal heeft mijn interesse gewekt. Want ook ik kom bij de arts niet verder dan standaard wat antibiotica in huis te hebben liggen ‘voor het geval dat..’ Thanks voor de tips!  9 december 2015

  Interessante post! Ik heb er zelf nog nooit mee te maken gehad, maar ik ken inderdaad wat vriendinnen die er ook goede ervaringen mee hebben!  9 december 2015

  Wat fijn joh dat je tot wat nieuwe inzichten heb kunnen komen zo, en dat het nog helpt ook! Fijn om te horen :)  9 december 2015

  Wat fijn dat het werkt!?

  x  9 december 2015

  Een heerlijk gevoel moet dat zijn, dat het helpt. Zelf heb ik nog nooit iets van accupunctuur meegemaakt, maar het is wel iets dat wel eens door mijn hoofd heeft gespookt in combinatie met mijn lichamelijke klachten. Wie weet ooit. ;) Fijn om te horen in ieder geval dat het bij jou helpt!  9 december 2015

  Ik ben echt panisch voor naalden, maar echt panisch. Dus ik heb de tips om naar de acupunctuur te gaan altijd maar langs me heen laten gaan, maar als ik dit lees, dan is het wellicht wel een idee. Al ben ik bang dat ik me er echt niet over heen kan zetten!  9 december 2015

  Wat fijn dat het geholpen heeft! Bizar ook eigenlijk dat zoiets kan.. moet je nog terug komen voor meer sessies (of later in de toekomst?) of is het nu het beste wat het kan zijn?


  Femke - Youniqueblog

  9 december 2015

  Omdat mijn problemen na vijf sessies geheel verholpen zijn, hoef ik in principe niet terug te komen. Natuurlijk moet ik het wel in de gaten houden. Mocht het bijvoorbeeld toch weer slechter gaan, is mij aangeraden om snel aan de bel te trekken. Als ik er op tijd bij ben kan het zijn dat ik slechts met één sessie weer voor langere tijd ben geholpen. Wacht ik te lang dan is het mogelijk dat weer aan meerdere sessie ‘verbonden’ ben. Het is voor nu dus even afwachten hoe het gaat ;-)  11 december 2015

  Wow ik vind het zo een bizar resultaat. Al helemaal omdat je er zo lang last van had en *bam* na vijf sessies zijn de symptomen nergens te bekennen! Hoop dat het lang wegblijft! ^_^  9 december 2015

  Ik vind acupunctuur heel erg interessant. Prikken, als in bloedprikken, daar ben ik heel erg bang voor, maar met acupunctuur heb ik dat helemaal niet. Zelf heb ik nog nooit een acupunctuur behandeling ‘ondergaan’. Het feit dat er op zoveel websites staat dat “de klachten eerst kunnen verergeren” houden me erg tegen.


  Femke - Youniqueblog

  9 december 2015

  Klopt! In mijn geval werden mijn klachten ook in eerste instantie erger, maar dit is slechts alleen de dag of paar dagen hierna. Toch vond ik dit het uiteindelijk meer dan waard, want nu gaat het duizendmaal beter met me dan het ooit eerder is gegaan.  9 december 2015

  Ik geloofde nooit in acupunctuur, maar ik hoor tegenwoordig zoveel positieve verhalen dat ik begin twijfelen aan mijn eigen overtuiging… Ik zal het toch eens een kans moeten geven.  9 december 2015

  Ah wat fijn dat het zo goed voor je heeft geholpen! Ik heb het ook wel eens geprobeerd, voor mijn spierklachten, maar daar deed het helaas niets voor. Ik reageerde er zelfs heel slecht op. Maar zo zie je maar, is voor iedereen anders! (:  9 december 2015

  Wat ontzettend tof dat dit heeft gewerkt!
  Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, maar heb er wel (net zoals dit verhaal) veel positieve verhalen over gehoord.
  Wat fijn en eigenlijk bizar dat het dan zo verholpen kon worden!
  Maarre, dan heb ik toch één vraag: doen die naaldjes niet zeer?


  Femke - Youniqueblog

  9 december 2015

  Je voelt misschien een klein prikje, maar… Zeer? Nee, absoluut niet. Het zijn héél dunne naalden dus je voelt hier amper iet van.  9 december 2015

  Ik geloof er zeker in, medicatie is niet altijd goed voor je..ondanks dat ik nu zelf wel medicatie nog heb voor oa mijn depressie wil ik hier gewoon echt vanaf. Little sidenote, ik ben zelf al een “zweverig” type, ben hooggevoelig haha! (google: hsp high sensitive person) Maar ben ook wel van mening van er meer in de natuur zit wat ons kan helpen dan wat de farmaceutische industrie ons zo makkelijk voorschoteld. Heb bijvoorbeeld ook wietolie in huis, remedie oa tegen migraine en huidproblemen. :) Komend jaar wil ik zelf naar een hsp coach om prikkels meer te weren en acupunctuur voor mijn depressie, zijn er zoveel in zaanstad dat ik echt goed moet focussen op recensies, maar komt goed!


  Bianca

  9 december 2015

  Acupunctuur is een onderdeel van de Chineze geneeskunde. Zo ook Qigong; dit is een vorm van “gymnastiek” waarbij je je lichaam en geest weer in balans zet. Nadat ik in aanraking was gekomen met acupunctuur vanwege hoofdpijnklachten ben ik bij mij mijn acupuncturiste ook qigong gaan volgen. En het werkt geweldig. Ben je moe, uitgeblust of heb je een dipje? Even een half uurtje qigong en je voelt je een stuk bete in je vel! Ik raad het iedereen aan.  9 december 2015

  Goede tip! Ga ik zeker ook even onthouden!  9 december 2015

  Wat fijn dat het voor jou zo goed werkt. Inderdaad, als iemand er veel verstand van heeft en zijn acties goed kan onderbouwen is dat heel fijn. Zelf echt totaal geen ervaring met accupunctuur. Ik zou t wel eens willen proberen denk ik. Ben alleen doodsbang voor naalden….  9 december 2015

  Wauw wat een top verhaal! Ten eerste super knap dat je het aandurfde om te stoppen met je medicatie, dat is ook niet zomaar even wat. Ten tweede wat fijn dat dit werkt! Je motiveert me enorm met dit verhaal en ik ben aan het overwegen om dit ook te proberen. (ik heb trouwens colitis ulcerosa, vandaar dat ik me ergens goed kan inleven in je verhaal wat betreft darmontstekingen en medicatie slikken).  9 december 2015

  Ik heb het zelf ook gehad, voor mijn enorme pijnklachten. Het was zo vreemd. Die klachten zouden veroorzaakt worden door een energiebaan die ook via mijn blaas liep. Door de accupunctuur zou ik daarom dus meer naar het toilet moeten. 10x raden? Ik voelde me echt lek, zo vaak moest ik spontaan plassen. Helaas bood het voor mij niet echt een oplossing. Fijn dat jij er wel baat bij hebt!  9 december 2015

  Ik hoor ook altijd zo’n positieve verhalen over mensen die acupunctuur doen. Ik ben wel bang voor naalden, ik moet zoveel bloedprikken in een jaar dat ik vaak de tel meteen kwijt ben, maar om ook nog even lekker extra naalden in mijn lichaam te steken vond ik toch niet zo’n leuk idee. Ik hou wel van het zweverige, ik geloof ook in het spirituele, maar ik heb al zoveel in het alternatieve naast het reguliere geprobeerd dat ik het opgaf om ook nog dit te proberen. Door jouw enthousiasme ga ik het toch maar is proberen nadat ik extra onderzoeken heb gehad in het ziekenhuis! Ieder geval heel fijn dat het jou zo goed geholpen heeft!  9 december 2015

  Wat een interessant artikel! Ik heb wel eens accupunctuur gehad bij mijn fysiotherapie (hij doet beide) toen ik heel erg hoofdpijn had. Na ‘het naaldje’ was het compleet over! Verder vind ik het wel interessant wat je schrijft over de alternatieve geneeskunde insteek, dat alles met elkaar in verband staat. Ik zit erover te denken om eens naar een arts in de alternatieve geneeskunde te gaan, ik hoor er zoveel positieve verhalen over!  9 december 2015

  *klikt naar website om te kijken of het inderdaad geen pareltje is *
  Mijn moeder ging vroeger ook wel eens naar acupunctuur, maar helaas ben ik nogal panisch tegenover naalden. Voor mij zit het er dus niet in.  9 december 2015

  Heb het altijd al eens willen proberen, maar ben toch wel een beetje bang voor naalden, dus er is een kleine kans dat ik ter plekke flauwval. Dan werkt het in ieder geval wel ontspannend ;) X


  Nathalie

  10 december 2015

  Misschien moet ik maar eens gaan kijken of acupunctuur wat voor me kan betekenen. Heb al 8 jaar last van m’n schouder/schouderblad en arm. En er is niks te vinden op foto’s en mri’s, opereren doen ze niet zomaar. Nu hebben ze het tot chronisch pijnsyndroom omgedoopt, ofwel een term waar je geen donder aan hebt. Een poosje geleden heb ik er een corticosteroïden prik in gehad wat wel hielp, maar die mag je ook niet op lange termijn blijven krijgen. Dus zit ik straks weer met veel pijn. Wellicht dat acupunctuur nog kan helpen, want ben al letterlijk bij alle soorten fysiotherapeuten geweest en niks hielp.

  Ik heb ook 2 jaar chronische blaasontsteking gehad, waar littekenweefsel door is ontstaan in de urineleider. Heb daarom nog vaak pijn bij het plassen. Ben bijna een jaar onder behandeling geweest van een bekkenbodem therapeut, wat op zich wel heeft geholpen. En heb nu net weer een kuurtje achter de rug voor een blaasontsteking. Ik gebruik ook cranberries en nu d-mannose. Beide lijken wel te helpen. Maar wil toch ook eens de probiotica gaan proberen die je noemde. Ben er erg nieuwsgierig naar.


  Acunaaldje

  16 oktober 2017

  Ik ben acupuncturist in opleiding. Blij dat t je zo helpt. Voor iedereen die de naalden vreest, acupuncturisten kunnen ook andere technieken zonder naalden gebruiken….geef t gewoon aan.