Zo maak je blogwaardige foto’s met je mobiel -
09/03/2016


blogwaardige foto's met je mobiel def
Gezien ik veel vanuit huis werk, ben ik zelden genoodzaakt om foto’s met mijn mobiel te maken. Toch doe ik het wel graag, omdat dit minder ‘in scène gezette’ foto’s oplevert en het mijn Instagram-feed nét dat beetje persoonlijker maakt. Vandaag deel ik dan ook een aantal praktische tips hoe blogwaardige foto’s met je mobiel te maken.

Maak gebruik van natuurlijk licht
Hoe mooi de scène ook is: wanneer je fotografeert in een ruimte verlicht door kunstmatig licht, word je foto waarschijnlijk nooit wat. Neem bij voorkeur dus alle foto’s met je mobiel buiten of bij een raam. Bovendien is de belichting niet alleen belangrijk qua tint, maar ook voor het nabewerken. Wanneer je foto genoeg lichtinval heeft, heb je nog diverse mogelijkheden om je foto op te poetsen zonder dat deze te ‘pixelig’ wordt.

Fotografeer vanuit verschillende hoeken
Zoals jullie waarschijnlijk wel hebben gemerkt aan de foto’s op dit blog, ben ik dól op de flatlay-techniek. Ofwel: scènes van bovenaf gefotografeerd. Toch probeer ik hierin wel te variëren – ook met mijn mobiel. Wanneer je bijvoorbeeld scrollt door iemands Instagram-feed, vind ik ook juist dat de variatie het interessant máákt. Het leven is immers ook niet statisch, dus waarom zouden je foto’s dit wel zijn?

Vergeet de autofocus niet
Wanneer ik in alle snelheid een foto wil maken met mijn mobiel, vergeet ik vaak gebruik te maken van de autofocus. Enorm zonde, want het resultaat is dat mijn mobiele kiekjes vaak minder scherp. Mocht je een nanoseconde meer tijd hebben, kan ik je dus zeker aanraden om de autofocus van je smartphone te gebruiken. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is op de touchscreen ‘tappen’ op het punt waar jij de foto graag op gefocust zou willen hebben.

Verdiep je in het bewerken van je foto’s
Het bewerken van je foto’s heeft misschien door de jaren heen een héél negatieve lading gekregen, maar -mits je al een héél foto hebt gemaakt- betekent dit eigenlijk alleen dat je de helderheid en contrast van je foto nog even kunt bijstellen om het nét dit extra kick te geven. Zelf bewerk ik al mijn foto’s met behulp van Afterlight – een mobiele photoshop. Al ben ik ook erg gecharmeerd van de opties van Picfx, VSCO-cam en Color Story. Het is maar net waar je naar opzoek bent in een app.

Maak jij regelmatig foto’s met je mobiel? Welke tip vind jij het meest nuttig?24 reacties


  9 maart 2016

  Oh, bij mij zou foto’s maken met mijn telefoon echt een drama worden… De pixels zie je zeg maar gewoon zitten, en de autofocus werkt niet altijd even fijn en bewerkingsapps kan ‘ie niet aan. Oké, ik weet het: het is eigenlijk tijd voor een nieuwe telefoon :) Je tips zijn namelijk wel fijn, handig!  9 maart 2016

  Ik maak bijna alle foto’s met mijn mobiel voor Instagram :-) Ben het helemaal eens met je tips! Ik ben dol op VSCO, whitagram en instagram zelf voor bewerken :-)  9 maart 2016

  Fijne tips! Ik heb sinds kort ook de VSCO app en vind het echt fantastisch hoeveel je daar achteraf nog mee kunt bereiken. Leuk!  9 maart 2016

  Handige tips want ik gebruik vaak mijn telefoon als camera! Vooral natuurlijk licht helpt bij mij en vsco cam  9 maart 2016

  Oeehw ik heb me eigenlijk nooit gerealiseerd dat je telefoon niet automatisch autofocussed maar dat je daar even moet tappen. Daat ga ik de komende tijd maar weer even bewust bij stil staan!  9 maart 2016

  Zeker handige tips! Vooral de apps vind ik handig om inderdaad de belichting te bewerken. Mijn favorieten zijn Facetune en VSCO.  9 maart 2016

  Ik maak al mijn foto’s met mijn telefoon. Ik heb nog wel ergens een camera liggen maar die heeft maar 7 megapixels en mijn telefoon 13 dusja keuze snel gemaakt haha. Mijn tip? Fotografeer in landscape en gebruik noooooit de flits.  9 maart 2016

  Ik maak wel foto’s met mijn mobiel maar verkies toch mijn camera boven mijn mobiel. Vooral omdat ik veel make-up foto’s maak en deze worden niet zo mooi met telefoon. VSCO is inderdaad wel een super goede app!  9 maart 2016

  super! dankjewel voor de tips  9 maart 2016

  wat een fijne tips. Ik heb geen goede camera in bezit, dus ben verplicht om foto’s te maken met mijn mobiel. Ik ga hier zeker iets aan hebben!

  Liefs
  susan  9 maart 2016

  Inderdaad allemaal tips die ik zelf ook toepas, ik hou ervan om lekker te fotograferen met mijn telefoon :-)  9 maart 2016

  Ik vind dit best lastig, vind ook echt niet dat ie veel mooie foto’s maakt, alleen bij natuurlijk licht inderdaad. Bewerken doe ik nooit van mijn mobiele foto’s, behalve als ik er eens sporadisch eentje met mijn mobiel gemaakt op Instagram zet. Maar dan bewerk ik m in instagram.  9 maart 2016

  Ik maak veel foto’s met mijn mobiel, maar voor de blog meestal met mijn camera. Ik vind de kwaliteit van (mijn) mobiel wel echt een stuk beter dan een paar jaar terug.  9 maart 2016

  Dankjewel! Dit zijn best bruikbare tips :)  9 maart 2016

  Ik vergeet ooook steeds even te tikken op mijn scherm, want mijn foto’s zijn vaak wel erg wazig, goed dat je het zegt. Want ook al wist ik wel dat je dat kon, ik heb het al erg lang niet meer gebruikt. Oh en VSCO is echt mijn appje, zowel op mobiele als andere fotografie. ( :  9 maart 2016

  Ik heb een en al liefde voor dit artikel. Heel handig! Ik maak graag foto’s met mijn telefoon.  9 maart 2016

  Voor instagram maak ik altijd foto’s met mijn mobiel, ik vind hem om eerlijk te zijn best een gedoe om steeds foto’s over te moeten zetten. VSCO heb ik wel maar vind het toch nog een beetje ingewikkeld af en toe, ik moet me er gewoon in verdiepen en dan zal ik vast wel om zijn  9 maart 2016

  Wat grappig om te lezen dat jij ook met afterlight bewerkt. Ik vind het zo’n fijn programma. Je betaalt er een klein bedrag voor maar dan heb je ook echt wat!  10 maart 2016

  Mijn iphone 4s wordt toch echt wel te oud om ECHT goeie foto’s mee te maken vind ik. Maar voor IG is hij nog wel oke.  10 maart 2016

  Ik maak eigenlijk zelden foto’s met mobiel voor op de blog maar ik zal het eens vaker moeten doen, het resultaat is vaak erg mooi! Ik bewerk mijn foto’s altijd in Photoshop maar alleen om ze lichter te maken om ze meer naar de realiteit te brengen (ik krijg er wat van als de kleur afwijkt met de realiteit ;-)) Leuk artikel, erg handig!!  10 maart 2016

  Flatlay foto’s zien er altijd zo mooi uit, maar op één of andere manier werkt het niet altijd voor mij. Afwisseling vind ik trouwens ook leuker. Handige tips!!  10 maart 2016

  Zelf maak ik eigenlijk altijd foto’s met mijn mobiel. Op vakantie neem ik mijn spiegelreflexcamera mee, maar thuis vind ik dat een beetje een gedoe haha.

  Liefs.x  11 maart 2016

  Wat een fijne tips, super handig!  11 maart 2016

  Ik maak al mijn blogfoto’s met mijn iPhone en dat bevalt goed! Afterlight is echt heel erg fijn voor de nabewerking en de autofocus inderdaad ook.