3 simpele manieren om productiever te worden -
08/03/2016


effectieve manieren om productiever te worden
… Of voelen. Ken je dat gevoel dat je op het einde van de dag denkt: wat heb ik in gódsnaam gedaan? Ik had er regelmatig last van. Niet per se omdat ik voor mijn gevoel niet productief bezig was, maar vooral omdat ik tienduizend kleine en grote dingen door elkaar deed. En laten we eerlijk zijn: dat voelt niet alleen a-productief, dat ís ook a-productief. Sinds ik deze veranderingen heb doorgevoerd, is dit gevoel enorm veranderd.


Vraag jezelf af: ‘Wil ik x minuten van mijn leven verspillen aan…?’
Voor mijn werk zit ik constant achter de computer en ben ik veel bezig met social media. Hier ligt afleiding constant op de loer. Van een filmpje over een koor voor toondoven tot het lezen van mijn daghoroscoop. Ik vind álles interessant. Het helpt mij dan ook enorm om mezelf voor ieder filmpje en artikel de vraag te stellen ‘Wil ik x minuten van mijn leven verspillen aan…’. In de meeste gevallen kan ik deze vraag beantwoorden met een volmondig ‘nee’. Het is één van de belangrijkste redenen waarom ik bijvoorbeeld bijna geen vlogs kijk. Waarom zou ik een x aantal minuten van mijn leven verspillen aan het leven van iemand anders, als ik zelf óók iets tofs kan doen met deze waardevolle tijd?

Noteer alle grote en kleine dingen die je moet doen
Of het nou gaat om een project dat je moet afronden of simpelweg het feit dat je moet koken: door te noteren wat je allemaal op een dag moet doen en hebt gedaan, kan je leven een stuk productiever worden. Je hebt immers niet alleen een geheugensteuntje wat je ook alweer moet doen, maar op het einde van de dag vóélt het ook alsof je een productieve dag hebt gehad. En wanneer je eenmaal in die productieve vibe zit is het nóg aanlokkelijker om nog een taak af te ronden. Of simpelweg voldaan op de bank te ploffen met een goed gevoel.

Richt jezelf op één ding tegelijk
Iets waar ik dus enorm veel talent voor heb: 387 dingen op hetzelfde moment (willen) doen. Het komt regelmatig voor dat ik halverwege een mail ben, dan opeens besluit mijn blog planning bij te werken omdat ik inspiratie heb, om vervolgens na 3 andere taken erachter te komen… Oh wacht, ik was bezig met een mailtje. Het helpt mij dan ook enorm om tegen mezelf ‘nee’ te zeggen, wanneer ik geneigd ben om een nieuw tabblad te openen om iets anders te doen. Yep. Gewoon ‘nee’. Uiteraard op eenzelfde dreigende toon wanneer Wikkie iets doet wat ze niet mag.

Wat vind jij de meest simpele manier om productiever te worden?28 reacties


  8 maart 2016

  goeie tips!! Voor mij werkt het inderdaad heel goed om lijstjes bij te houden. Het voelt zo heerlijk als je er vervolgens weer wat dingen van af kan strepen.  8 maart 2016

  Handige tips! Ik vind een lijstje maken heel handig, want dan heb ik een overzicht van wat ik moet doen  8 maart 2016

  Oh hier heb ik zeker wel wat aan. Mijn probleem is altijd een beetje dat ik heel goed ben in to-do lijstjes maken, maar het uitwerken hiervan niet helemaal vanzelf gaat. Dat ik savonds naar mijn lijstje kijk en denk; lekker bezig Kirsten, je hebt je wéér niet nuttig weten te maken vandaag.

  De laatste tip vind ik echt een goede. Meestal is het probleem dat ik met 3 dingen tegelijkertijd bezig ben (huiswerk, skypen, tekenen) en dat werkt niet helemaal.

  Voor mij zal daarom de meest simpele manier om productiever te worden, het heel ver weg leggen van alle afleiding worden.  8 maart 2016

  Het is altijd zo grappig, op zich weet je dit soort dingen donders goed, maar toch komt het er keer op keer weer ingeslopen.


  Lianne

  8 maart 2016

  Ik maak voor mezelf to do lijstjes in mijn Bullet Journal. Zo probeer ik productief te blijven. Als mijn taken in mijn Bullet Journal gedaan zijn, dan kan ik de rest van de dag mijn leven wijden aan onzin dingen ;)  8 maart 2016

  ‘Waarom zou ik een x aantal minuten van mijn leven verspillen aan het leven van iemand anders, als ik zelf óók iets tofs kan doen met deze waardevolle tijd?’ Holy shit, daar kan ik me eigenlijk zo in vinden! En toch ben ik guilty en kijk ik iedere dag de vlogs van de Sacconlyjolys (16-20 minuten!). Je hebt echt dik gelijk :-) Maar soms is ontspannen op deze manier ook wel even fijn, hihi :-)  8 maart 2016

  Super goede tips! Inderdaad ook de reden waarom ik geen vlogs kijk!  8 maart 2016

  Handige tips! Hier heb ik echt wat aan :)  8 maart 2016

  Handige tips (ik had trips geschreven, mooi hoor)! Ik vind het wel grappig en opvallend dat je zegt bijna geen vlogs te kijken, dat had ik niet verwacht omdat je zelf wel vlogt :D! Bij mij helpt het inderdaad vooral om alles op te schrijven, het liefste in volgorde van belangrijkheid. En dan een voor een alles erdoor knallen! X  8 maart 2016

  Ik schrijf inderdaad ook echt álles op wat ik die dag wilt doen en het voelt goed om dan iets af te strepen, al is het maar boodschappen doen  8 maart 2016

  Hele goed tips! Vooral in die laatste herken ik mij heel erg! Alles duurt drie keer (of 30 x ;)) zo lang omdat ik halverwege een taak met iets nieuws begin. Nee zeggen en alle tabbladen afsluiten die ik echt niet nodig heb, helpt dan zeker!  8 maart 2016

  Goei tips, ik noteer ook veel waardoor ik meer overzicht krijg  8 maart 2016

  Fijne tips! Het afvragen of je je tijd wel aan iets wil verspillen, vind ik een goede. Ik kijk zelf wel vlogs, maar eigenlijk alleen óf wanneer ik aan het ontbijten/lunchen ben of wanneer ik ‘s avonds mijn ontspanning pak en dan zin heb om video’s te kijken.  8 maart 2016

  Super handige tips! Ik ben nu zelfstandig met mijn afstudeerproject bezig en doe dit dus gewoon thuis maar dan is het soms redelijk lastig om productief bezig te zijn. Dan doe je eigenlijk heel de de dag niks en dan ‘s avonds spijt hebben dat je niks gedaan hebt. Dus thanks voor de tips!  8 maart 2016

  Dat laatste vind ik zelf heel belangrijk.  8 maart 2016

  Super goede tips!  8 maart 2016

  Dit artikel is eigenlijk meer een geheugensteuntje :-) ik herken het maar al te goed, wil ik x tijd aan iets spenderen… goede tips! Ik ga nu meteen aan de slag (en laat me niet meer door leuke posts afleiden hihi)!  8 maart 2016

  Richt jezelf op een ding tegelijk is inderdaad erg belangrijk, ik ben soms met vijf dingen tegelijk bezig..  8 maart 2016

  Ik doe de belangrijkste taken altijd in de ochtend, want dan ben ik het meest productief. Soms verbaas ik mij dan dat ik binnen no-time mijn taken erop heb zitten. Als ik laat begin aan mijn taken, maak ik het meestal niet eens af.  8 maart 2016

  Fijne tips. Ik schrijf ook elke dag op wat ik die dag precies wil doen  8 maart 2016

  Hahaha, zo herkenbaar! Ik wil álles tegelijk doen, maar je werkt uiteindelijk jezelf alleen tegen..
  Alles noteren en bijhouden helpt inderdaad enorm. Ik ben dol op lijstjes!  8 maart 2016

  Dit artikel komt echt als geroepen. Ik ben momenteel aan het afstuderen en zit dus veel thuis. Hierdoor heb ik echt de neiging om lekker vanuit bed te werken en inderdaad: alles door elkaar te doen vooral. Echt niet oké. Thanks voor de tips!  8 maart 2016

  Dat laatste is zo herkenbaar! Ik ben ook met 1000 en 1 dingen tegelijk bezig, wat dus echt inderdaad totaal niet productief werkt (heb ik inderdaad onderhand wel gemerkt). Ik ga je tips in ieder geval zeker onthouden, want op productief zijn vlak (is dat iets?) kan ik nog echt heel veel leren. Dank je wel voor het delen.  8 maart 2016

  Wil ik mn tijd verspillen aan vlogs.. JA. Want ik vind het zó ongelooflijk leuk en interessant om te zien. En ja ik heb net weer 2 uur verspild.. maar ach, haha.  8 maart 2016

  Je hebt echt gelijk op vlak van social media. Vooral met Youtube is het het érg gevaarlijk, haha. Ik eindig vaak met een tutorial voor oogschaduw, terwijl ik dat niet eens opdoe, achja. Het irritante is ook gewoon dat ik slooom ben. Eer ik in de douche ben, ben ik alweer een kwartier verder. (Vraag me niet hoe ik het doe, ik snap het ook niet, haha.)  8 maart 2016

  Mooie tips, de eerste en laatste vooral! Ik word er steeds beter in om echt één klusje tegelijk te doen en te zorgen dat dat ook echt gedaan wordt in plaats van al tig dingen tegelijk open te hebben staan. Voelt fijn!  8 maart 2016

  Hahah dat laatste is zo herkenbaar. Ik kijk veel te veel vlogs omdat dat gewoon leuk is. Maar eigenlijk had ik ook 101 andere dingen kunnen doen. Dan had mijn to-do list nu kleiner geweest!  9 maart 2016

  Hele handige tips! Bij mij werkt het ook echt om alles op te schrijven, dan kan ik het aan het einde van de dag afvinken en dan weet ik wat ik allemaal gedaan heb. Meestal is dat dan ook een stuk meer, dan dat ik normaal gesproken doe. x