Zoals ik al vaker aan jullie vertel, vind ik het heel fijn om freelancer te zijn. Zo gaf ik onlangs zelfs nog 3 positieve redenen waarom ik freelancer ben geworden. Toch zijn er ook een aantal nadelen aan freelancen en ook dáár wil ik jullie eens op wijzen.
Het is moeilijk om een netwerk op te bouwen
Ik heb soms het gevoel dat mensen denken dat al die opdrachten ‘zomaar’ op mijn pad zijn gekomen met een beetje (veel) geluk. Hoewel dit natuurlijk wel een béétje waar is, is het ook goed om te beseffen dat ik ‘al’ in 2012 ben gestart met freelancen. Naast mijn studie en terwijl ik nog bij mijn ouders woonde. Dit was voor mij een heel veilige positie om mijn netwerk op te bouwen -Bah. Wat vind ik dat altijd vreselijk klinken.- en zo ook langzaam vaste opdrachten binnen te slepen. Wat meteen ook een opstapje is naar mijn tweede punt…
Je hebt een financieel onzeker bestaan
Het heeft mij enkele jaren geduurd voordat ik een ‘volledig’ salaris dankzij freelancen verdiende. Het hielp natuurlijk niet mee dat ik nog fulltime studeerde en ook geen tíjd had om ook nog veel te werken, maar dat is verder geen excuus. Iedere freelancer die ik ken heeft het aanvankelijk zwaar gehad en het moeten doen met slechts een paar honderd euro per maand. Dat is natuurlijk niet erg en hoort er gewoon bij, maar het is wel de vraag of je dit aankunt en wíl. Bovendien moet je opgewassen zijn tegen de onzekerheid: Afhankelijk van het vakgebied waarin je werkt, kan het honderden (soms wel duizenden!) euro’s schelen hoeveel je maandelijks verdiend. Dan moet je wel (financiële) stressbestendig zijn.
Het werk gaat altijd door (en voor)
Als freelancer is het niet vanzelfsprekend om op alle nationale feestdagen vrij te zijn. Natuurlijk is het wel mogelijk mits je goed plant, maar het is absoluut geen gegeven. Sterker nog: Er is juist vaak vraag naar freelancers op dit soort ‘ongewone’ dagen. Want tja.. Als al jouw werknemers in dienst verplicht vrij zijn op (bijvoorbeeld) Hemelvaart: wie vraag je dan om die klus te klaren? Juist. Een freelancer. En grote kans dat je toch wel ‘ja’ wilt zeggen tegen die ene klus. Niet werken betekent namelijk ook géén inkomen.
Je bent volledig voor jezelf verantwoordelijk
Jij en jij alleen bent verantwoordelijk voor het werk dat je aflevert. Je bent verantwoordelijk om oog te houden op je eigen planning, deadlines, contact met je opdrachtgevers, urenregistratie, belastingaangifte en bijvoorbeeld of alle facturen wel zijn betaald. Het zijn niet per se tijdrovende klussen, maar wel dingen waarvoor -ik herhaal- jij en jij alleen verantwoordelijk bent. Niet je uit de hand gelopen Netflix-marathon.
Je moet sparen voor ‘de toekomst’
Misschien wel de grootste valkuil: Als freelancer ben je zélf verantwoordelijk voor je pensioensregeling en (hopelijk nooit van toepassing) arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zoals je nu weet betekent niet werken ook geen inkomen, en dit blijft een gegeven wanneer je met pensioen gaat, (in het geval van vrouwen) zwanger wordt of onverhoopt arbeidsongeschikt raakt. Er zijn ook diverse verzekeringen en regelingen voor freelancers beschikbaar, maar hier moet je jezelf in verdiepen. Nog een nadeel: Het is veelal duurder dan de verzekeringen wanneer je vast in dienst bent. Ook iets om rekening mee te houden.
Hoe leuk het ook staat in je Instagram-status om jezelf #GirlBoss te kunnen noemen, neemt het dus overduidelijk ook de nodige nadelen met zich mee. Het zijn redenen waardoor ik aanvankelijk twijfelde of ik überhaupt wel wilde freelancen. Mocht je nog twijfelen om te gaan freelancen, dan kan ik zeker aanraden om deze punten er nog eens bij te pakken en bij jezelf te rade te gaan of je het echt wel aankunt én wil. Dit is natuurlijk absoluut niet om je te ontmoedigen, maar er zijn nou eenmaal de nodige nadelen aan freelancen waar je dus ook serieus over na moet hebben gedacht. Als jullie nog vragen hebben – let me know!
Liefs,
Femke
Je noemt de nadelen, maar tegelijkertijd zie ik ze niet als ‘grote’ nadelen.. Ik denk dat je bij ieder beroep wel ‘nadelen’ kunt noemen, maar de punten die jij aanstipt moet je jezelf zeker van bewust zijn. Ik ken wat mensen in mijn omgeving die goed hebben nagedacht voor ze gingen freelancen.. toch viel het een aantal flink tegen hoe om te gaan met de financiën. Goed dat je deze dingen benoemt :-).
Goed dat je hier ook een artikel over schrijft. Wat je zegt is inderdaad zeker waar. Je bent voor de volle 100% zelf verantwoordelijk voor hetgeen dat je aflevert. Dat lijkt me soms wel heel erg spannend en lastig. Ook het hele financiële aspect lijkt me een behoorlijke klus, want je moet er inderdaad ook voor zorgen dat je een pensioen opbouwt enz, maar daar ben je ook weer volledig zelf verantwoordelijk voor.
Het lijkt mij enorm moeilijk om geen financiele zekerheid te hebben. Ik zou denk ik niet eens een vakantie durven te nemen, want niet aan t werk is geen inkomen wat je al zei. Ik zou veel te streng voor mezelf zijn en enorm in de stress zitten. Des te knapper vind ik het dat jij die stap wel hebt genomen. Het lijkt me ook erg leuk werk, daar niet van. Maar nee, niks voor mij :-)
Goed dat je ook hier iets overschrijft. Wat een netwerk bouw je niet zomaar op.
Goede blog :) Als freelancer kun je overigens een zelfstandige zwangerschapsuitkering aanvragen bij het UWV! :)
Echt? Never knew! Niet dat ik van plan ben om zwanger te raken, maar toch, hahaha.
Dat je geen vast begin -en stopuur hebt vind ik zelf soms wel lastig. Vaak ga ik maar door en door en door…
Ik heb het ook een paar jaar gedaan, maar na een tijdje met een ‘bijbaan’ ernaast. Want ik heb echt structuur nodig! Ik vond het ook een vrij eenzaam bestaan, ik schreef over onderwerpen waarvoor je je huis niet uit hoefde te komen, dus ik had al een spectaculaire dag als de postbode aanbelde :D En heel veel mensen begrepen het ook niet. Ging ik weg van mijn bijbaan aan het einde van de ochtend: ‘Oh heb je lekker vrij vanmiddag?’ Of mensen die plompverloren koffie kwamen drinken …
Goed artikel en ook allemaal heel erg duidelijk uitgelegd.
Heel duidelijk! Ik zou vooral die pensioenregeling en arbeidsongeschiktheid lastig vinden. Al denk ik er dan ook wel aan hoe weinig we weten over dat pensioen. Voor hetzelfde geld is er over 20 jaar voor niemand meer pensioen en dan hebben al die werknemers voor niets gespaard. Maar voor nu zou ik daar zeker wel aan denken ja.
Fijne artikelen zijn dit! Ik zit er ook aan te denken om voor mezelf te beginnen, maar dit zijn inderdaad ook de dingen waardoor ik twijfel. Ik had dan ook het idee om het in eerste instantie op te zetten naast een andere baan om toch een vast inkomen te hebben, maar in hoeverre dat haalbaar is…? Pff haha. Ik heb altijd al de behoefte gehad om eigen baas te zijn, maar nu komt het toch wel snel dichtbij haha
Goed om te lezen dit. Omdat ik onverwacht mijn baan ben verloren spoken er nu wel dit soort ideeën door mijn hoofd. Ik hou van schrijven en volgens anderen kan ik het ook goed, zou ik die stap durven wagen? Ik ga even zoeken op je blog, ik ben namelijk benieuwd wat er allemaal bij komt kijken om te ‘mogen’ freelancen. Al probeer ik het nu ik er tijd voor heb.