Hoe ben ik een #girlboss geworden? -
05/05/2016


#girlboss
Want hé… Dat klinkt toch nét een beetje vlotter dan simpelweg ‘ZZP’er’ of ‘zelfstandige’. Ik krijg vaak mailtjes met de vraag welke studie ik heb gevolgd en hoe ik nou precies freelancer ben geworden. In deze post vertel ik jullie er graag meer over. 

Ik denk dat ik zo rond mijn vijftiende of zestiende ‘besloot’ dat ik later voor een tijdschrift zou willen schrijven. Het was dan ook voor mij een droom die werkelijkheid werd toen ik tijdens de zomervakantie van 2012 stage mocht lopen bij Fashionista – onderdeel van het ‘tijdschriftenimperium’ Sanoma. De reden dat ik dit in de zomervakantie deed, was omdat mijn universitaire studie Communicatie- en Informatiewetenschappen (Tilburg University) geen ruimte bood voor stages. Dit terwijl ik wél graag ervaring wilde opdoen. Ik reisde voor deze stage bijna 3 maanden lang iedere dag van Schijndel naar Hoofddorp en weer terug. Hoe ik dat precies heb volgehouden weet ik niet, maar ik deed het graag. Zeker omdat ik in een heel fijn klein team werkte (de ‘vaste’ redactie bestond toen alleen nog maar uit drie mensen – inclusief mij) en dit mijn passie voor tijdschriften alleen maar aanwakkerde.

Na mijn stage bij Fashionista kreeg ik de mogelijkheid om wat freelance-opdrachten te blijven doen. Iets waar ik ontzettend blij mee was, omdat ik zo mijn huidige bijbaan kon opzeggen en mezelf volledig kon richten op het schrijven. Eén nadeel? De freelance-opdrachten kwamen wisselend ‘binnen’, waardoor ik de ene maand misschien ruimschoots meer verdiende dan een gemiddelde bijbaan, maar de andere maand vrijwel niets op mijn bankrekening werd bijgeschreven. Hoe vervelend dit ook was, had ik gelukkig nog mijn studie om op ‘terug te vallen’ en zat ik dus ook zeker niet stil. Na mijn stage bij Glamour in 2013-als onderdeel van de minor Journalistiek en Nieuwe Media aan de universiteit van Leiden- namen mijn freelance-werkzaamheden echter een spurt en werd het steeds moeilijker om mezelf ook te richten op mijn studie. Ik twijfelde zelfs aan het eind van mijn bachelor of ik wel aan mijn master moest beginnen. Wat had het voor zin? Het was al bijna onmogelijk om de juiste balans te vinden. Bovendien: zouden mijn opdrachtgevers nog wel geïnteresseerd zijn als ik mezelf nóg een jaar stort op mijn studie?

In overleg met mijn ouders, vriend en vrienden besloot ik uiteindelijk in 2014 tóch nog aan een master te beginnen die mij aansprak: Communication Design (Tilburg University). Wat ben ik enorm blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Niet alleen omdat ik echt het gevoel heb dat ik binnen een jaar nog veel heb geleerd, maar ook omdat mij dit (vanuit een ‘veilige’ positie) de mogelijkheid gaf om te groeien als freelancer. Het was beslist niet makkelijk om naast het volgen van alle vakken en mijn masterscriptie óók nog veel te werken, maar het nam mijn twijfels over ‘of ik wel freelancer moest worden’ wel zo goed als weg. Aan het einde van mijn master wist ik het namelijk zeker: Ik zou na mijn studie freelancer worden. Ik vond (vind) het namelijk zo leuk om zoveel uiteenlopende opdrachten te doen, dat ik dit onmogelijk zou willen opgeven voor een vaste (kantoor)baan. Om deze reden schreef ik mezelf op 1 januari 2015 officieel in bij de Kamer van Koophandel en was mijn officiële leven als #girlboss een feit.

Saillant detail: Ik gaf mezelf een jaar om ‘uit te proberen’ of het freelance-bestaan wel écht iets voor me was. Gelukkig bleek al snel dat ik de juiste keuze had gemaakt en ging het snel qua opdrachten. Het gaf me enorm veel rust om ook vaste opdrachtgevers en opdrachten te hebben. Het blijft natuurlijk een onzeker bestaan, maar de diversiteit aan verschillende opdrachten en opdrachtgevers geeft mij ergens toch een veilig gevoel. Ik zie het maar zo: in tegenstelling tot wanneer ik vast in dienst zou zijn, is mijn karretje tenminste niet gespannen aan het lot van één bedrijf. Daar is ook iets voor te zeggen. Wat de toekomst mij gaat brengen? Geen idee. Toch kan ik mij nu niet voorstellen dat ik mijn werk(wijze) ooit zou willen opgeven. Maar hé… Ik riep ook vier jaar geleden dat ik nooit ofte nimmer zou willen freelancen. En kijk mij nu eens.

Wat hebben jullie bereikt wat jullie tot enkele jaren terug niet voor mogelijk hielden? Ik ben enorm benieuwd!



20 reacties


    5 mei 2016

    Leuk om te lezen welke weg je hebt bewandeld.
    Ikzelf ben vrij laat aan een studie (pedagogiek) begonnen. Op mijn 25ste. Ik heb er lang voor gespaard en uiteindelijk gedaan. Helaas studeerde ik in een tijd af dat er net weer flink bezuinigd werd in de zorg. (2jaar geleden) dus aan een interessante baan komen, is voor mij nog steeds een uitdaging. Nu zit ik er ook wel aan te denken om iets voor mijzelf te beginnen. Al is het alleen maar om ervaring op te doen en mijn cv interessant te houden


    Femke - Youniqueblog

    5 mei 2016

    Oh, wat balen zeg :-( Toch wel knap dat je toen nog aan deze studie bent gevonden. Daar is ook wel iets voor te zeggen, vind ik. Wat zou je dan voor jezelf willen beginnen als ik vragen mag?



    5 mei 2016

    Leuk om te lezen! Ik wil volgend jaar ook mijn master nog gaan doen. Dat had niemand ooit verwacht toen ik op de basisschool zat!


    Femke - Youniqueblog

    5 mei 2016

    Oh, en waarom niet :-)? Ben nu wel heel benieuwd welke master je wilt gaan doen!



    6 mei 2016

    Omdat ik een concentratievermogen van niks had en altijd alles met hakken over de sloot haalde! Ik twijfel tussen communicatie design en bedrijfscommunicatie – digitale media.


    Femke - Youniqueblog

    6 mei 2016

    Wat goed dat je nu hebt bewezen dat je écht wel veel meer in je mars hebt. Superknap! En wat tof. Wel een moeilijke keuze hoor. Zelf kon ik een ‘combinatie van’ doen, dus dat heb ik ook gedaan. Alleen nét iets meer vakken in de richting Communication Design gevolgd :-)



    5 mei 2016

    Wauw, toch tof om te lezen hoe je nou precies Girlboss bent geworden, ik zeg.. we houden die term vanaf nu gewoon aan ;-)! Heel bewonderenswaardig hoe je dit uiteindelijk bent gaan doen en de beslissingen die je onderweg hebt gemaakt, bijv. door toch door te gaan voor je master terwijl het vast niet altijd heel makkelijk te combineren was!



    5 mei 2016

    Wat interessant om te lezen! En tof dat je het al ‘zolang’ volhoudt, want ik kan begrijpen dat het tijdens je studie niet heel prettig is om de ene maand helemaal geen inkomsten te hebben (en de andere maand dus wel). En ook tof dat je voor jezelf hebt gekozen en die master alsnog hebt gedaan :)



    5 mei 2016

    Heel interessant om te lezen hoe je het allemaal hebt aangepakt.



    5 mei 2016

    Inspirerend om te lezen! Ik ben nu zelf 16 en ga dit jaar beginnen met de studie Journalistiek. Girlboss klinkt inderdaad veel leuker :)


    Femke - Youniqueblog

    5 mei 2016

    Oh, wat leuk :-)!! Waar ga je dit studeren (als ik vragen mag)?



    6 mei 2016

    Aan de hogeschool Utrecht :)


    Femke - Youniqueblog

    7 mei 2016

    Oh, daar heb ik destijds ook nog over getwijfeld! Goede school :-)



    5 mei 2016

    Leuk om te lezen, en wat heb je dit mooi en strategisch aangepakt!



    5 mei 2016

    Wat mooi om dit te lezen zo :)



    5 mei 2016

    Wat ben je toch een held! Inspiratiebron pur sang hihi ;-). Ik vind het mooi om te horen hoe je het opgebouwd en hoe je de baan hebt gecreëerd waar je hart sneller van gaat kloppen. Jeej voor het Girlboss zijn ;-)



    6 mei 2016

    Ouders begeleiden die vragen hebben omtrent opvoeding of ontwikkeling. Dat lijkt mij erg leuk en interessant



    6 mei 2016

    Mooie aanpak om te komen waar je nu bent! Ik ben geëmigreerd en kan hier op eigen benen staan met een baan en al. Dat vind ik al best wel wat, had nooit gedacht dat het zo zou gaan haha.



    6 mei 2016

    Vijf jaar geleden werkte ik in de afwas bij een restaurant. Het was daar gebruikelijk dat je dan van afwasser naar bediening zou gaan. Maar omdat ik stotter wilde ik dit absoluut niet.

    Nu werk ik toch al weer ruim een half jaar in de bediening (wel ergens anders) en ik vind het geweldig!

    Jouw stukjes over freelancen zetten we trouwens wel aan het denken. Ik ben bijna klaar met mijn studie en was er van overtuigd dat ik bij een bedrijf wilde gaan werken maar nu begin ik toch te twijfelen, bedankt hè. ;)



    9 mei 2016

    Leuk artikel! Ik vind alleen niet dat je een #girlboss bent omdat je zelfstandige bent. Ook in een vaste baan kan je een#girlboss zijn of zelfs als je geen baan hebt.

    That a side. Je hebt veel passie en zo komt dat ook zeker over. Hard work pays off!! Dingen veranderen nou eenmaal in het leven. Ik dacht men hele leven single te zijn en ook freelancer te blijven. Look at me now, zwaar onder de plak en #girlboss functie.