Boedapest hotspots: mijn favoriete plekken in de hoofdstad van Hongarije
18/11/2016


boedapest hotspots hongarije budapest

My house in Budapest. My, my hidden treasure chest…” Het is een uitdaging om dit nummer níét in je hoofd te hebben wanneer je in Boedapest aan het rondwandelen bent. Maar eerlijk: wat is het een verrassend mooie stad. Vandaag deel ik mijn favoriete Boedapest hotspots.

Toen mijn vriendin Donna en ik de metro uitstapten en de eerste échte zonnestralen in Boedapest mochten meepikken, was onze eerste reactie: ‘Wooow’. Eerlijk. Boedapest doet echt niet onder aan alle bezienswaardigheden in Rome. De hoofdstad van Hongarije bestaat uit een aaneenschakeling van mooie gebouwen en culturele trekpleisters, met als hoogtepunt het Castle District en het (prachtige!) Parlementsgebouw aan de Donau.

Wij verbleven er van een zondag tot en met woensdag te midden van november, en wat boften we met het weer. Het was misschien koud, maar de veelal strakblauwe lucht maakte dit meer dan goed. Wat overigens extra fijn was, want wij waren allebei van het type ‘rondwandelen, en we zien wel waar we uitkomen’. Van kattencafé en een plek waar je oreo cheesecake kunt eten tot een eettentje aan de Donau en een heus Disneykasteel: dit zijn mijn favoriete Boedapest hotspots.

Boedapest hotspots

boedapest hotspots hongarije budapest castle district
CASTLE DISTRICT
Eén van mijn favoriete plekken in Boedapest was het Castle District, gelegen in ‘Buda’. Hier vond je een indrukwekkende verzameling van historische gebouwen, die werkelijk een feestje waren voor het oog. Denk aan een kerk waarvan het dak was versierd met mozaïek en een heus Disneykasteel. Of tenminste, daar vond ik Bastione dei Pescatori heel erg op lijken. Ik was er zelfs zó weg van dat gedurende de trip dit pareltje werd omgedoopt tot ‘Femke’s Disneykasteel’. Wel zo duidelijk.

boedapest hotspots hongarije budapest pasta negra
PASTA NEGRA (Frankel Leó utca 55)
Per toeval kwamen we terecht bij deze tapasbar en deze bleek immens populair te zijn. Gelukkig waren we aan de vroege kant (rond 6 uur), maar overal om ons heen prijkten bordjes met ‘reservado’. Niet gek ook, want je kunt hier kiezen uit een gevarieerd aanbod aan tapasgerechten (voor zo’n 3 euro per gerecht) en het smaakte nog erg goed ook.

boedapest hotspots hongarije budapest costca coffee andrassy
COSTA COFFEE ANDRASSY (Andrássy út 2)
In Boedapest vind je fastfood in overvloed, maar persoonlijk vonden we het soms wel moeilijk om een leuke koffiezaak of restaurant te vinden. We waren dan ook maar wát blij toen we de Costa Coffee vestiging aan Andrassy tegenkwamen. Hier kun je namelijk niet alleen genieten van een lekker warm drankje, maar ook van een heerlijk stuk taart, zoals een Oreo Cheesecake. Mijn vriendin was om.

boedapest hotspots hongarije budapest cat cafe
CAT CAFÉ (Révay u. 3)
Grappig genoeg kwamen we -al zittend in Costa Coffee- erachter dat er een heus kattencafé om de hoek zat. Dat konden wij, als twee grote kattenliefhebbers, natuurlijk niet aan ons voorbij laten gaan. Bij binnenkomst oogt het kattencafé niet heel gezellig (lees: tl-licht in overvloed), maar gelukkig maken de katten een hoop goed. Zo mogen onder anderen drie(!) maine coons het kattencafé hun thuis noemen. Oké, eerlijk: toen wij er rond 6 uur kwamen, waren ze niet meer echt in the mood om geknuffeld te worden. En we hebben ons hartstochtelijk zitten ergeren aan mensen die dit niet accepteerden. Maar gelukkig konden we wél een heleboel foto’s maken.

boedapest hotspots hongarije budapest bar bistro 0,75 075
BISTRO & BAR 0,75 (Szent István tér 6)
Al wandelend naar ‘Szent István Bazilika’ stuitten we op Bistro 0,75. Een behoorlijke hippe bistro met eveneens ‘hippe’ gerechten. Niet dat je dit voelde in je portemonnee, hoor. Zo at ik een linzensalade met ganzencarpaccio voor slechts €6,30, en was hierna prima verzadigd. Hoewel: niet té verzadigd. Wat goed uitkwam, want ik wilde ook heel graag naar…

boedapest hotspots hongarije budapest gelarto rosa
GELARTO ROSA (Szent István tér 3)
Om de hoek van Bistro & Bar 0,75 zit Gelarto Rosa. Een ijssalon waar je -jawel- ijsje wordt geschept in de vorm van een roosje. Zó cool. En een fijne verrassing voor mij: ze verkochten ook sorbetijs. Zo zat ik enkele minuten later van een aardbei/kiwi-banaan ijsje te eten in de vorm van een roosje. Ik betaalde voor 2 ijsjes nog geen €4,-. Zonder twijfel één van mijn meest favoriete Boedapest hotspots.

boedapest hotspots hongarije budapest imasz
IMAZS (Hajós u. 16)
Het was écht niet de bedoeling om sushi te eten. Écht niet. Maar zoals gezegd: het was enorm moeilijk om een restaurant te vinden waar ze géén fastfood verkochten. En dus schoven we aan bij Imazs, waar je voor een zeer redelijke prijs sushi kan eten. Zo bestelde ik een mix met 18 stuks voor zo’n €12,- en ik kon het niet eens op. Terwijl ik (ironisch genoeg) aanvankelijk nog twijfelde of ik niet meer moest bestellen. Ook leuk: ze vragen hier of je je ‘leftover‘ sushi mee wilt nemen in een box.

boedapest hotspots hongarije budapest barrio del tango
BARRIO DEL TANGO (Irányi u. 18)
Nadat we door de drukke winkelstraat Vaci Utca (aanrader!) waren gelopen, kwamen we toevallig terecht bij Barrio Del Tango. Waarschijnlijk schrok de naam passerend publiek met twee linkervoeten af, want het was er ongelofelijk rustig. Zonde, want het was een ontzettend gezellige koffiezaak met sfeervolle Spaanse (achtergrond)muziek en een ontzettend lieve ‘hostess’. Extra pluspunt: ze verkocht ‘paleo’ chocoladetaart, dus zónder lactose. Yay!

boedapest hotspots hongarije budapest kiosk
KIOSK (Március 15. tér 4)
Op onze laatste avond in Boedapest aten we in de Kiosk en ook dit was één van mijn meest favoriete Boedapest hotspots. De Kiosk is gelegen aan de Donau en heeft een fantastische, sfeervolle inrichting. Het pand was zeer ruim en had diverse balkons vanwaar je uitzicht had over het eetgedeelte. Hier vond je allerlei sfeervolle eettafeltjes met kaarsen, en er waren speciale boxen als je met een grotere groep was. Ook stond er een (nep)boom te midden van de grote zaal waar omheen de bar was gebouwd. En niet onbelangrijk: je kon er ook héél lekker eten.

Jeetje. Ik zou echt nog úren kunnen schrijven over Boedapest, zo’n mooie stad dat het was. Een paar quick tips:
– Voor slechts €1,70 reis je vanaf het vliegveld met de bus én metro naar het centrum van Boedapest in ongeveer 45 minuten tot een uur. Tickets kun je kopen op het vliegveld en -op de terugweg- op het metrostation. Aanrader!
– Mocht het op de menukaart staan (en die kans is héél groot): bestel limonade. Dat is hier gemaakt met vers fruit en zó lekker.
– De fooi wordt vaak al automatisch verrekend wanneer ze de rekening geven(zo’n 10%). Het is dus in principe niet nodig om ‘extra’ geld neer te leggen als je tevreden was over de service. Al mag dat natuurlijk wel.
– Je kunt prima voor zo’n €20 à €25 per persoon dagelijks lunchen én avondeten in Boedapest. Een hoofdgerecht kost gemiddeld zo’n 10 euro, en (een luxe) lunch zo’n 8 euro. Koop je echter een broodje bij de bakker dan ben je veelal nóg goedkoper uit. Wij betaalden eens voor een simpel broodje én een flesje frisdrank zo’n €2,15 per persoon. Bizar.

Oké. Nu ga ik er écht een einde aan breien. Wat vinden jullie de meest verrassende Boedapest hotspots?

FACEBOOK * INSTAGRAM * SNAPCHAT * YOUTUBE * TWITTER19 reacties


  18 november 2016

  Wat een geweldige stad is Boedapest toch! Heerlijk om zo een kijkje te krijgen in je vakantiefoto’s en om op een paar hotspots te worden gewezen. Geen van deze plekken kende ik nog, terwijl ik een paar jaar geleden zelf in Boedapest ben geweest. Mijn favoriete plek daar is het parlementsgebouw…zo groots en mooi!


  Femke - Youniqueblog

  18 november 2016

  Ja, deze was inderdaad echt prachtig! Bizar, gewoon. Al had ik datzelfde ‘overweldigende’ gevoel bij veel gebouwen. Op iedere straathoek is er wel íéts moois!  18 november 2016

  Oh, wat een lekker eten allemaal. En dat ijsje! WAUW! Ga je ook nog een post schrijven over wat je allemaal hebt gedaan? (alhoewel ETEN natuurlijk al een héle leuke vakantiebesteding is, gna gna.) X


  Femke - Youniqueblog

  18 november 2016

  In alle eerlijkheid: we hebben vooral gegeten, haha. Maar daarnaast hebben we vooral héél veel rondgewandeld en zo veel dingen gezien: van het parlementsgebouw aan de Donau en het Castle District tot Szent István Bazilika en de grote Markthal van Vaci Utca. Maar deze tips staan allemaal héél stiekem verwerkt in de tekst, haha ;-)  18 november 2016

  Jaaaa, dat had ik gelezen aan het begin! Maar ik hoopte dat je misschien nog een keer artikel zou schrijven met meer foto’s van de gebouwen en de straten enzo! :) (Ik ben er ooit geweest, maar dat is al zó lang geleden! )


  Femke - Youniqueblog

  18 november 2016

  Ooo, ik ga nog héél veel (straat)foto’s op Instagram delen, dus you’re in for a treat <3  18 november 2016

  Wow die Oreo cheesecake ziet er heerlijk uit zeg en wat is dat “Disney kasteel” mooi zeg! <3  18 november 2016

  Wauw wat een indrukwekkende foto’s, méga lekker eten en het Castle District is echt waanzinnig mooi! Ongelooflijk, wat een pareltje <3 Superleuke stad om te bezoeken lijkt mij, die komt zeker op mijn lijstje!  18 november 2016

  Ik had het ook al gehoord; bizar goedkoop en ontzettend lekker, allemaal! Mooie foto’s heb je gemaakt, ook. Het lijkt me echt een heel erg mooie stad. Staat hier zeker nog op de planning!  18 november 2016

  Jeetje, wat goedkoop zeg! Ik vind die Oreo cheesecake er écht hemels uitzien! En kiosk lijkt mij ook wel een heel erg leuk tentje. Mocht ik ooit in Boedapest zijn weet ik iig genoeg leuke hotspots om te bezoeken :)  18 november 2016

  Ik ben als kind wel eens in Boedapest geweest, maar op een regenachtige dag en toen vond ik er weinig aan haha! Ik zou graag nog een terug willen, want mijn man was er een aantal jaren geleden ook en die is er heel enthousiast over (net als jij) :) Ik ben wel een steden- en cultuurfreak dus ik denk dat Boedapest dan heel leuk is! Maar vergelijken met Rome? Vind ik nogal wat, want Rome vind ik echt de mooiste stad die ik ooit heb gezien, dus dan moet Boedapest wel z’n best doen haha :)  18 november 2016

  Boedapest wil ik zelf ook heel graag een keer heen! Wat een prachtige foto’s. Hierdoor begint het alleen maar nóg meer bij mij te prikkelen om een reisje naar Boedapest te prikken. En wat ziet die Oreo Cheesecake er heeerlijk uit!  18 november 2016

  Budapest is echt geweldig <3 Toen ik er zo'n 8 jaar geleden was vonden we het ook al erg hip en modern haha, zo grappig. Heel leuk dat er een Kattencafe zit, dat kan bijna niet meer ontbreken in grote Europese steden ;-) Ik wil gauw weer een keer naar Budapest!  18 november 2016

  Boedapest ziet er echt ontzettend mooi uit


  Tamara

  18 november 2016

  Ik ben zelf twee keer in Budapest geweest: 1x rond het vriespunt en 1x met 32 graden en doe mij dat eerste maar! We zijn toen met 32 die berg opgelopen naar het Castle district en dergelijke en wat was dat zweten haha!
  Nog een aanrader wat mij betreft: de pizza’s in Hongarije! De grotere metrostations hebben vaak wel een pizzacorner en een pizzapunt kost daar omgerekend nog geen euro, maar ze vullen enorm en jeetje wat zijn ze lekker ♥  18 november 2016

  Het parlement is echt ontzettend mooi hé!! Toen wij er waren, nochtans tijdens een niet-toeristische periode op zich, was het er wel heel druk: alle rondleidingen waren uitverkocht. De dag erna was er gelukkig nog eentje in het Frans en gezien we Belgen zijn, was dat geen probleem ;-)  18 november 2016

  Ik vond budapest ook echt heel tof. Het is zo’n stad die me echt heel erg verrast heeft. Ik had vooraf niet verwacht oost-europeese steden zo tof te vinden, maar Budapest, Krakow en Praag vond ik alledrie zo leuk!  20 november 2016

  Wow, wat een mooie stad! Dat kasteel lijkt inderdaad net een Disneykasteel, zó mooi! Wat een geluk hebben jullie ook met het weer gehad. :-) Zo’n strak blauwe lucht met een zonnetje verdient zeker een ijsje. Hoe knap gedaan ook!  20 november 2016

  Mijn volgende citytrip wordt zéker weten Budapest! Helemaal na het lezen van jouw leuke verhalen! :-)