Definitie van succes: wanneer heb je een succesvolle carrière?
15/11/2016


definitie van succes millennials generatie y
Een tijdje geleden schreef ik voor Cosmopolitan een artikel over de definitie van succes. Hier kreeg ik zoveel mooie reacties op dat ik ‘m ook nog graag even hier wilde delen. Mocht je ‘m gemist hebben. Want: wanneer mag je zeggen dat je een succesvolle carrière hebt?

Van jongs af aan worden we gevoed met verschillende percepties op succes. Als kind werd je bestempeld als succesvol wanneer je goede cijfers haalde, je gele slip behaalde bij judo en daarnaast een prominente rol vertolkte in de schoolmusical. Nu je de grotemensenwereld hebt betreden werkt dat nét even anders. Je krijgt immers geen rapport mee naar huis waarin je intellectuele en sociale vaardigheden worden beoordeeld met een ‘O’, ‘V’ of ‘G’. En misschien is dat maar goed ook, want: is succesvol zijn wel zo zwart-wit?

Je zou je gevoel van succes kunnen ontlenen aan je functie, het bedrijf waarvoor je werkt of je salarisstrookje. Of misschien beter aan de hoeveelheid verantwoordelijkheid die je hebt en het aantal mensen dat voor je werkt. Nee wacht, misschien is jouw populariteit onder je collega’s een betere indicatie. Of je baanzekerheid. De oplettende lezer merkt het al: er zijn verschillende manieren waarop je succesvol kunt zijn binnen je carrière. Dit maakt ‘succesvol zijn’ juist zo’n ongrijpbaar begrip.

“Voldoe je eenmaal aan de eisenlijst van je omgeving, dan zijn er altijd mensen die het nóg beter doen.”

Dan zijn daar ook nog de meningen van anderen. Je oma vindt bijvoorbeeld dat je succesvol bent op het moment dat je in chique kledij naar je werk moet. En je vader prijst je wanneer je contract is opgeschroefd van 32 uur naar 40 uur in de week. Echter blijkt deze roze bubbel altijd maar tijdelijk. Voldoe je -wonder boven wonder- eenmaal aan de eisenlijst van je omgeving, dan zijn er altijd mensen die het nóg beter doen. Ja, echt. Het resultaat? Wanneer je neef een promotie heeft gehad, krijg jij meteen de vraag ‘wanneer jij verwacht een promotie te krijgen’. Kun je ooit wel succesvol zijn?

“Succes is voor mij met een glimlach naar mijn werk rijden,” dat waren de woorden van voormalig nieuwslezer Rick Nieman die ondergetekende altijd zijn bijgebleven. Het zet ‘succesvol zijn’ in een heel ander daglicht: succes is niet de hoogte van het cijfer op je salarisstrookje of het aanzien van anderen. Succes definieer je zelf. Jij en jij alleen bepaald wanneer je succesvol bent. Simpelweg omdat het nastreven van andermans doelen en standaarden je nooit gelukkig zullen maken. Het zal je nooit voldoening kunnen geven, waardoor je in zeker zin ook nooit succesvol zult zijn.

“Dromen die te klein of te groot zijn bestaan niet, zolang het maar jóúw dromen zijn.”

Mijn advies? Creëer je eigen standaarden en streef alleen deze na. Dromen die (te) klein of te groot zijn bestaan niet, zolang het maar jóúw dromen zijn. De enige indicatie wat verklapt of je succesvol bent, is het feit of je glimlach niet van je gezicht is weg te vegen wanneer je aan je doel denkt. Vooruit. Natúúrlijk mag je vloeken en tieren wanneer het even tegenzit, maar zolang je er maar altijd voor blijft gaan. Of je je uiteindelijke droom nu verwezenlijkt of niet: de weg ernaartoe was succesvol omdat je luisterde naar datgene wat jíj van je carrière verlangde. En dat máákt je succesvol.

Liefs,
Femke

FACEBOOK * INSTAGRAM * SNAPCHAT * YOUTUBE * TWITTER

Fotografie: Ellen van Lent33 reacties


  15 november 2016

  Een heel mooi stuk en ook heel begrijpelijk. Helaas moet ik zeggen dat er mensen in omgeving zijn die mij succesvol vinden, maar ik er zelf niet gelukkig van wordt. Als laatste keus ben ik de zorg in gerold en heb me wat omhoog gewerkt met extra taken. Allemaal leuk en aardig, maar het past niet bij mij. Dus de opmerking van Rick Nieman is helemaal op de juiste manier bij mij binnengekomen, want dat is wat ik inderdaad graag zou willen en zou willen nastreven.


  Femke - Youniqueblog

  17 november 2016

  Wat vervelend om te lezen, maar wel ontzettend goed dat je jezelf hier bewust van bent. Dat lijkt me een belangrijke eerste stap. Wat ik onlangs ook een waardevolle les vond is dat datgene waar je naar streeft niet per se ‘nu’ hoeft te gebeuren. Gebruik de positie waarin je zit als een uitgangspunt om na te streven waar je wel écht gelukkig van wordt. Alleen al het nastreven hiervan maakt je in mijn eigen succesvol. Ik ga voor je duimen <3  15 november 2016

  Mooi artikel. Dit is iets waar ik ook mee struggle, want het kan altijd beter. Heb je een leuke opdracht binnen of een klant die viraal gaat, dan moet het daarna nog beter. The sky is the limit, maar je moet zelf aangeven wat je grenzen zijn anders heb je te maken met het gevoel dat je rupsje nooit genoeg bent.


  Femke - Youniqueblog

  17 november 2016

  Het hebben van doelen is goed, maar zoals je zegt: soms kan het voelen alsof het nooit genoeg is. Blijf jezelf uitdagen, maar wees ook lief voor jezelf <3  15 november 2016

  Wauw, brok in mijn keel. Heel mooi geschreven! Mooi gezegd dat alleen al het nastreven van een verlangen succesvol kan zijn!


  Femke - Youniqueblog

  17 november 2016

  Wat een lieve reactie! Het doet me goed dat dit artikel zoveel met je doet <3  15 november 2016

  Wat een top artikel Femke! Ik ben het helemaal met je eens. Het is natuurlijk fijn als je ergens een hoge functie kunt krijgen en een goed loon kunt verdienen. Maar het draait er uiteindelijk om of je het ook met plezier doet. Je kunt nog zo’n hoog loon hebben, maar als je altijd met tegenzin naar je werk gaat levert dat ook niet veel meer op..


  Femke - Youniqueblog

  17 november 2016

  Precies! Ik denk persoonlijk dat het belangrijk is om ‘simpelweg’ gelukkig te zijn met je werk. Om wat voor reden dan ook. :-)  15 november 2016

  Echt een fantastisch stuk! Ik ga ‘m even delen! Liefs Iep


  Femke - Youniqueblog

  17 november 2016

  Wat ontzettend lief <3  15 november 2016

  Ik denk inderdaad dat je succesvol bent wanneer je plezier hebt in je werk… daarom stop ik nu ook bij PostNL, want ik ga er al een tijdje niet meer met plezier heen!  15 november 2016

  Oh wauw, heel mooi stuk! En dat ga ik nu ook als mijn definitie van succes zien: met een glimlach naar mijn werk toegaan. Erg sterk! :)  15 november 2016

  Je hebt mij weer goed laten lezen en het laten begrijpen.. heel fijn dit artikel! en heel goed geschreven weer


  Femke - Youniqueblog

  17 november 2016

  Lief, dank je wel!  15 november 2016

  Ik vind ook dat het uiteindelijk draait dat je het leuk vind. Je kan nog zo veel verdienen en nog zo hoog in de functie zitten, maar het moet wel leuk blijven  15 november 2016

  Heel erg mooi geschreven!  15 november 2016

  Wat een mooi en straight to the point artikel. Erg fijn om te lezen. Ik volg de gedachtegang van dit artikel helemaal. Vooral het “met een glimlach naar je werk rijden” wat je natuurlijk kunt vertalen in “je leven met een glimlach leven”.


  Femke - Youniqueblog

  17 november 2016

  Wat een mooie interpretatie van dit artikel <3 Dit laatste lijkt me zeker het allerbelangrijkste!  16 november 2016

  Wat een interessant artikel! Heel leuk geschreven!  16 november 2016

  Denk dat succes echt voor iedereen anders is en individueel te definieren is.  16 november 2016

  Heel mooi artikel Femke! En WAT een prachtige foto is dat :) X


  Femke - Youniqueblog

  17 november 2016

  Dank je wel Roos, echt superlief van je! <3  16 november 2016

  Wauw, supermooi Femke! Dat is echt precies hoe ik er ook over denk :) Dankjewel voor de reminder!


  Femke - Youniqueblog

  17 november 2016

  Wat goed om te horen! Samen staan we sterk <3  17 november 2016

  Wat een ontzettend mooi stuk! Ik vind het heel mooi hoe je zegt dat je vooral jouw eigen dromen moet nastreven en eigen standaarden moet maken. Ik denk dat je hier helemaal gelijk in hebt, want succes is niet voor iedereen hetzelfde. Doet me goed dit te lezen!


  Femke - Youniqueblog

  17 november 2016

  Wat een fijne, bemoedigende reactie. Dankjewel <3  18 november 2016

  Echt, je slaat de spijker op z’n kop en ik ben het er zó mee eens! Liever geluk dan geld zeg ik altijd, want een leuke baan is veel meer waard dan een rotbaan dat veel verdient. En je bent succesvol als je dat zelf ook vindt, oftewel of je gelukkig bent met je leven.

  Anyhow, als ik (even oppervlakkig) voorbeelden moet noemen van mensen die ik als succesvol beschouw, dan zit jij daar in ieder geval wel bij! Je doet wat je leuk vindt én je doet het goed. <3  21 november 2016

  Wat een sterk artikel Femke, heel mooi verwoord! Succes is volgens mij een onderwerp dat nog nooit zo belangrijk is geweest als nu. Mensen moeten meer, willen meer. En vervolgens raken ze gestrest omdat zij – of hun omgeving – de lat veel te hoog hebben gelegd. Of juist omdat ze het gevoel hebben niet succesvol genoeg te zijn. Goed om dit onderwerp bespreekbaar te maken op deze manier :)


  Laurine

  22 november 2016

  Wow wat een mooi artikeltje, dit bewaar ik even. Een echte eye-opener en echt heel goed verwoord! Knap!  27 november 2016

  Supermooi geschreven! Ben het er helemaal mee eens: succes heeft voor mij vooral te maken met mijn eigen trots en tevredenheid.  29 november 2016

  Leuk om te lezen!
  Zelf ben ik een persoon die altijd een bepaald doel heeft.
  Mijn collega zei tegen mij dat ik me bewust moest zijn van ons prachtige werk en dan maar even doelloos. Nadat ik weer eens bedacht: “wat is mijn volgende doel”.
  Nadat ik mijn doelen op de lange termijn had geschoven en vaak stil heb gestaan bij het prachtige werk wat ik heb in de gehandicatenzorg, werden de doelen één voor één behaald zonder dat ik er veel extra moeite voor hoefde te doen.
  Want het doelloos rondzweven is niks voor mij, dit ben ik nodig om te genieten en verder te komen. Maar ondertussen bewust genieten maakt mij succesvol!  5 december 2016

  Heel mooi geschreven! Het heeft ook te maken met tevreden zijn met wat je bereikt en blij zijn als je het bereikt hebt, ongeacht wat een ander heeft of ervan vindt. De Dalai Lama kan dit soort dingen ook altijd zo mooi verwoorden. :) Leuk om jouw positieve stuk gelezen te hebben, fijne afsluiting van de dag, haha.


  Femke - Youniqueblog

  6 december 2016

  Wat een mooie en lieve reactie – dank je wel :-)!