Productief thuiswerken: een aantal handige tips - Youniqueblog.nl
18/01/2017


productief thuiswerken
“Als ik thuis aan het werk ben dan ben ik altijd zó snel afgeleid. Ik snap niet hoe jij dit doet,” hoor ik regelmatig mensen in mijn omgeving verzuchten. Hoewel ik hierop natuurlijk graag zou willen antwoorden dat ik superwoman ben en álles kan, is dit natuurlijk niet zo. Dit zijn mijn tips voor productief thuiswerken.

Productief thuiswerken

START ALS EEN ‘NORMALE’ WERKDAG
Eén van de grootste valkuilen wanneer je thuiswerkt is om het niet te beschouwen als een normale werkdag. Ja, ook ik heb weleens hele dagen in mijn pyjama proberen te werken. Proberen, ja. Het is namelijk stukken minder fijn als het klinkt. Thuiswerken gaat in mijn opinie dan ook het best wanneer je het beschouwt als een normale werkdag. Neem dus de tijd om te ontbijten, kleed jezelf aan, doe (eventueel) wat make-up op en poets je tanden. Ook kan ik héél erg aanbevelen om voor je je werkdag start te sporten. Zelf doe ik dit op een ‘thuiswerkdag’ om 7:30, zodat ik niet later dan 09:00 kan beginnen met werken. Je voelt je de rest van de dag ontzettend fit!

MAAK EEN PLANNING
Dankzij mijn coach zijn Google Calendar en ik onafscheidelijk. Aan het einde van de werkdag maak ik een planning voor de volgende dag, zodat ik meteen een vliegende start kan maken. Ik plan hier uur voor uur alle taken in die op een dag moeten gebeuren. Dit houdt het niet alleen overzichtelijk, maar zorgt er ook voor dat ik productief blijf: de ingeplande tijden beschouw ik namelijk ook als een (soort-van) deadlines. Wanneer ik heb ingepland dat ik van 13:00 tot 15:00 ga werken aan mijn blog, dan mag (en wil) ik dit natuurlijk niet verspillen aan het kijken naar YouTube-video’s. Hoe leuk de kat die urenlang deeg kneedt ook moge zijn.

NEEM (OP TIJD) PAUZE
Nóg een valkuil die ik zelf aanvankelijk heel lastig vond: op tijd pauze nemen. Wanneer je thuiswerkt kan het namelijk niet alleen verleidelijk zijn om te luieren, maar anderzijds ook om té lang door te werken. Ook hiervoor zet ik mijn Google Calendar in. Zo boek ik voor mezelf iedere dag een uur pauze in. Vaak is dit een extra lange lunchpauze waarin ik uitgebreid kan lunchen, een aflevering Gilmore Girls kan kijken én eventueel wat boodschappen kan doen. Zo kan ik met een opgeladen gevoel weer ‘s middags aan de slag.

ZORG GOED VOOR JEZELF
Een kleine inhaker op het punt ‘start als een normale werkdag’: zie thuiswerken niet als een excuus om jezelf te verslonzen. Daar krijg je namelijk alleen maar een ‘mweh’-gevoel van waardoor je minder productief wordt. Blijf dus goed voor jezelf zorgen: start de dag met een work-out, spring onder de douche, kleed jezelf aan en las op tijd eet- en/of wandelpauzes in.

Kleine kanttekening: wat natuurlijk voor mij ook helpt is dat thuiswerken niet meer ‘iets geks’ is. Toen ik net met freelancen begon lag ik ook weleens tot 9 uur of half 10 in bed ‘omdat het kon’. Toch heb ik gemerkt dat ik ‘s ochtends het meest productief ben, en dat ik er baat bij heb om tijdig te beginnen. Bonustip: probeer dus goed aan te voelen wat bij jou past en wanneer jij merkt dat je het meest productief bent ;-)

Wat zijn jouw favoriete tips voor productief thuiswerken? Heb jij nog goede aanvullingen op dit lijstje?

FACEBOOK * INSTAGRAM * SNAPCHAT * YOUTUBE * TWITTER24 reacties


  18 januari 2017

  Wat een fijne tips, want thuiswerken is helaas ook voor mij niet altijd even makkelijk. Wat bij mij vooral helpt, is om inderdaad pauzes in te lassen en dingen soms even te laten bezinken tijdens een wandeling. Vaak kan ik dan weer met een frisse blik naar iets kijken en werk ik een stuk productiever.  18 januari 2017

  Ik merk dat ik vaak veel te veel plan, waardoor ik ‘s avonds niet zo tevreden ben, terwijl ik eigenlijk heel veel gedaan heb. Daarom ga ik een test doen door met sprintjes van 25 minuten te werken en dan 5 minuten pauze te nemen. Dan kan ik beter zien hoeveel ik kan doen in die tijd en daar mijn planning op baseren :)  18 januari 2017

  Precies wat je zegt: ‘verslons jezelf niet’. Gewoon jezelf aankleden, opmaken (als je dat altijd doet), op een normale tijd pauze inlassen en op de tijden waarop je het beste werkt gaan werken.  18 januari 2017

  Wat een fijne tips. Ik kan op dit moment alleen werken als mijn dochtertje slaapt. Dus die tijd benut ik dan ook erg nuttig. Soms lastig omdat tja pinterest ook wel erg aanlokkelijk is haha  18 januari 2017

  Goeie tips! Eenvoudig, maar wel haalbaar en het werkt ook echt. Ik sta voor de klas drie dagen in de week en heb dus twee dagen om andere dingen te doen, mijn lessen voor te bereiden en toetsen na te kijken (dat soort dingen). Ik functioneer ‘s ochtends vaak ook het beste dus dan probeer ik tijdig op te staan – bijvoorbeeld als mijn man opstaat rond 8 uur – en dan rond 9 te beginnen met werken. Regelmatig pauze nemen en haalbare taken opstellen.  18 januari 2017

  Exact wat jij zegt, eigenlijk. Zie het als een normale werkdag op kantoor: sta op hetzelfde uur op, maak je klaar en vertrek naar je werk, met als enige verschil dat je maar een paar meter moet afleggen. ;-) Jezelf niet verslonzen is een hele goeie. Dat deed ik de eerste keren wél, waardoor ik veel minder gedaan kreeg en ook veel sneller afgeleid was.  18 januari 2017

  Fijne tips! Ik merk dat ik thuis soms nog even wat dingen doe in het huishouden. Maar een planning helpt echt. Ik zit maar een keer in de twee weken thuis, dus dat valt ook wel mee.  18 januari 2017

  Hele fijne tips! Ik ben zelf ook niet goed in het nemen van pauzes. Meestal zit ik tussendoor dan regelmatig eventjes op mijn mobiel en kom ik er na een paar uur achter dat ik nog helemaal geen échte pauze heb gehad. Ik zit dan zo in m’n werk dat ik het echt lastig vind ik om te stoppen..  18 januari 2017

  Bedankt voor je fijne en handige tips! Nu werk ik niet echt thuis, maar deze tips komen ook zeker van pas tijdens het studeren, het bloggen en andere taken! Dankjewel!  18 januari 2017

  Fijne tips, ik werk niet thuis, maar ik studeer voor leerkracht waardoor ik nu bijvoorbeeld een maand thuis ben omwille van de examens. Ik merk inderdaad dat ik veel productiever ben als ik mijn kleren aandoe enzo. :)  18 januari 2017

  Super fijne tips! Ik kan helaas niet thuiswerken met mijn fulltime job, maar ooit hoop ik fulltime blogger&fotograaf te zijn voor mijzelf. :) Lijkt me heerlijk om thuis te werken!  18 januari 2017

  Vooral even pauze nemen vergeet ik vaak! ik ga wel eten maar een kopje thee vergeet ik dan smiddags weleens. Handige tips thanks for sharing  18 januari 2017

  Oef, die pauzes blijven lastig! Wat bij mij heel erg helpt: trek schoenen aan! Ik kan me nog zo goed aankleden, opmaken, gesport en wel, maar als ik vervolgens mijn pantoffeltjes aanhoud in plaats van een paar schoenen dan gaat mijn productiviteit enorm omlaag!  18 januari 2017

  Leuk om te lezen hoe jij het aanpakt! Ik zweer ook bij voor je werkdag sporten, dat is zó chill. X  18 januari 2017

  Die doe net alsof het een normale werkdag is wel een hele goede!  18 januari 2017

  Handige tips! Kunnen ook toegepast worden op een dag wanneer ik geen college heb. Dan stel ik mezelf vaak voor om heel productief te zijn voor school, maar dan raak ik ook altijd snel afgeleid. Deze tips ga ik gebruiken1  18 januari 2017

  Ik ga soms gewoon in de bibliotheek zitten, lekker rustig en dus minder afleiding! :)
  X  19 januari 2017

  Ik vind thuiswerken heerlijk! Ik krijg altijd veel meer gedaan omdat er geen collega’s zijn die steeds langslopen en dingen komen vragen. Je krijgt niet mee wat er op de afdeling gebeurt (soms ook een nadeel), en dat is zo lekker rustig! Ik zou niet altijd thuis willen werken hoor, maar zo af en toe een dagje vind ik echt super lekker en productief.  19 januari 2017

  Doe de deur van je werkkamertje dicht. Zo voorkom je dat je kat steeds op schoot wil of om aandacht vraagt :) Heb ik zelf ondervonden en dan is de verleiding om te knuffelen of samen met een balletje spelen erg groot.  19 januari 2017

  Handige tips, thanks! Jezelf niet verslonzen is een goede. Zat eerder gerust in mijn pyjama en zonder make-up achter de computer maar kreeg maar weinig gedaan. Nu trek ik (leuke) kleren aan, doe een beetje make-up en merk dat ik veel meer gedaan krijg!  20 januari 2017

  Hele handige tips. Volgend jaar heb ik ook heel veel zelfstudie en dan zijn dit ook dingen die ik in de gaten moet houden.  20 januari 2017

  Goede tips! Ik werk veel thuis en merk inderdaad vaak dat ik teveel wil doen en dan ‘s avonds nog door ga met werken. De laatste tijd probeer ik te kijken naar wat haalbaar is op een dag en hoe ik mijn dag productiever in kan delen. En zo’n wandeling tussendoor kan zó heerlijk zijn, daarna heb je gewoon weer zin om hard aan de slag te gaan. x  20 januari 2017

  Hele fijne tips! Met een eigen webshop en blog werk ik ook vaak thuis, een goede planning is inderdaad zo belangrijk! Ik merk dat ik thuis nogal snel afgeleid raak door van alles en nog wat (vaak huishoudelijke klusjes en veel te gezellige Youtube filmpjes). De beste tip vind ik inderdaad om er ‘s ochtends gewoon vroeg uit te gaan, net als op een “normale” werkdag. Douchen, aankleden, make-up op en gaan!  22 januari 2017

  Ik heb gek genoeg niet zo’n moeite met thuiswerken. :-)