Harry Potter Expo in Utrecht: Review (Harry Potter: The Exhibition)
13/02/2017


harry potter expo review utrecht harry potter the exhibition
Afgelopen zaterdag ging ik met Emilia naar Harry Potter: The Exhibition (ofwel: de Harry Potter Expo), wat ik van haar had gekregen als verjaardagscadeautje. Ik deel graag met jullie wat ik van de expositie vond, en heb natuurlijk ook een heleboel foto’s voor jullie gemaakt.

Afgelopen zaterdag was de officiële opening van de Harry Potter Expo. Emilia en ik stonden daarom iets voor 11:00 binnen bij Cinemec in Utrecht. Stipt op tijd voor ons timeslot van 11:00 – 11:30. Dit met de reden om de bezoekersaantallen ‘onder controle te houden’. Dat het echter enkele uren na de opening al één grote chaos was, werd meteen duidelijk. Vele mede-Potterheads stonden in de foyer te dringen om op de foto te gaan met James en Oliver Phelps, de beroemde Weasley twins. Deze gelegenheid lieten Emilia en ik dan ook maar aan ons voorbij gaan (lees: er was werkelijk geen beginnen aan.) en we besloten aan te sluiten in de rij voor dé Harry Potter Expo.

Lang verhaal kort: ik overdrijf niet als ik zeg dat we ruim een half uur hebben moeten wachten voordat we naar binnen konden. Eerst stonden we lang in de rij om onze tickets te laten controleren, vervolgens moest je verplicht langs een fotopunt en de rij sloot af met nóg een wachtrij voordat je écht de expositie binnen kon. Behoorlijk heftig. Met een stuk of 20 man werd je vervolgens naar binnengeloodst. Hier werden allereerst een drietal mensen uit de groep gesorteerd (helaas met een standaard geluidsbandje van de film) en kreeg je een korte recap van de films te zien. Toen eenmaal de Zweinstein expres werd onthuld, mochten we eindelijk écht naar binnen. Yasss! Schuifelend, dat wel.

Harry Potter Expo

harry potter expo review utrecht harry potter the exhibition harry potter expo review utrecht harry potter the exhibition harry potter expo review utrecht harry potter the exhibition
De Harry Potter Expo staat bomvol rekwisieten en kostuums uit de films. Het is zonder twijfel één groot feest voor Potterheads. Helaas was het echter ook bij binnenkomst immens druk. Hierdoor moesten Emilia en ik ons schuifelend door de expositie bewegen. In sommige ruimtes moesten we onszelf zelfs ergens tussen wringen om iets te zien. Gelukkig maakte de aanblik van de rekwisieten en kostuums een heleboel goed. Juist de rekwisieten die in de film minder opvallen vond ik enorm leuk op te zien. Denk aan het zwerkbaltijdschrift ‘Seeker Weekly’. Of bijvoorbeeld het prikbord wat -blijkbaar- in de leerlingenkamer van Griffoendor hing. Héél tof!

harry potter expo review utrecht harry potter the exhibition
Dit was misschien wel één van mijn meest favoriete rekwisieten die in de Harry Potter Expo te zien is: het lijstje met alle namen van Dumbledore’s Army. Echt héél tof.

harry potter expo review utrecht harry potter the exhibition
Als je goed kijkt zie je dat in het gele kopje De Grim te zien is. Toevallig was ik op de dag van de Harry Potter Expo nét bij dit hoofdstuk van Harry Potter en de Gevangene van Azkaban.

harry potter expo review utrecht harry potter the exhibition
Leuk om te weten: op de Harry Potter Expo is ook het één en ander interactief. Zo kun je Mandragora’s ‘verpotten’ en kun je proberen om de slurk door één van de drie ringen te gooien. Iets waar ik té trots op ben om niet te vermelden: ik scoorde in één keer raak – woohoo!

harry potter expo review utrecht harry potter the exhibition harry potter expo review utrecht harry potter the exhibition
Iedere ruimte in de Harry Potter Expo heeft ook echt zijn eigen thema. Dit kon zijn per film, maar bijvoorbeeld ook op basis van locatie (het huisje van Hagrid of de Grote Zaal) of type tovenaar. Geloof me: in de ruimte van de duistere tovenaars krijg je spontaan kippenvel. Bij het zien van een ‘echte’ Dementor piepte ik tegen Emilia dat ‘ik niet zou hoeven te acteren dat ik bang was’ als zo’n ding voor me zweefde. Na de dementor nog even te hebben aangestaard, zei Emilia dan ook: ‘Zullen we gaan? Ik vind dat ding namelijk écht eng’. Ik kon haar geen ongelijk geven. Brrr.

harry potter expo review utrecht harry potter the exhibition  harry potter expo review utrecht harry potter the exhibition
harry potter expo review utrecht harry potter the exhibition
Emilia en ik keken onze ogen werkelijk uit aan alle details en aandacht die er was geschonken aan alle rekwisieten. Zo hadden niet alleen alle karakters een unieke toverstaf, maar waren zelfs rekwisieten als de Ochtendprofeet en Chocoladekikkers (70% finest croakoa) tot in detail uitgewerkt. Dat vond ik echt bewonderenswaardig en  maakte het écht heel interessant om allemaal van dichtbij te bewonderen. Wauw, wauw, wauw!

harry potter expo review utrecht harry potter the exhibitionharry potter expo review utrecht harry potter the exhibition
Na afloop van de Harry Potter Expo kwam je terecht in een winkel met merchandise. Ook hier was het -verrassing!- bizar druk. Je moest werkelijk wringen om erdoorheen te komen. Emilia en ik waren eigenlijk van plan om Smekkies in alle Smaken of een Chocoladekikker te kopen, maar we moesten echt slikken bij het zien van de prijs. Al het snoep was namelijk €10.- per stuk! Dan word je wel even van je bezem getrapt, zullen we maar zeggen. Ietwat teleurgesteld dropen we dan ook af. Toen we eenmaal buiten in de sneeuw stonden was het enige waar we dan ook behoefte aan hadden koffie én suiker om weer bij te komen. Of de Harry Potter Expo de moeite waard is om te bezoeken? Ja, maar… Mijn advies luidt om misschien een aantal weken of maanden later te gaan én bij voorkeur op een doordeweekse dag. De drukte deed namelijk echt afbreuk aan expositie, en dat was jammer. De Harry Potter Expo is nog te zien tot en met 30 juni.

Zijn jullie nieuwsgierig geworden naar de Harry Potter Expo? Zouden jullie hier graag naartoe gaan?

FACEBOOK * INSTAGRAM * SNAPCHAT * YOUTUBE * TWITTER28 reacties


  13 februari 2017

  Ik wil er zo graag heen over een tijdje. Het lijkt me zo bijzonder om te zien en als echte harry potter fan mag je het eigenlijk niet missen.  13 februari 2017

  Jammer dat het zo druk was! De expo ziet er wel onwijs gaaf uit, zeker als je al jaren Potter-fan bent, maar met z’n allen op een kluitje lijkt me dan iets minder fijn ;)  13 februari 2017

  Wat gaaf dat je de eerste dag er al direct naar toe ging! Maar wel echt jammer van de drukte… Ik hoop dat je wel alles goed hebt kunnen bekijken uiteindelijk. De foto’s zijn in ieder geval goed gelukt! Zelf ben ik afgelopen september in Japan naar Universal Studios geweest en daar hebben ze een Harry Potter wereld. Zo gaaf was dat, ook heel veel details! Nu ik dit artikel van je gelezen heb krijg ik toch weer kriebels om naar deze expositie te gaan :D Misschien dat ik alsnog een kaartje ga kopen~  13 februari 2017

  Whiii, het begint nu te kriebelen om nog een keer te gaan.. haha.
  Toen ik in Brussel was was het ook redelijk druk. Wij hadden een audiotour waardoor de mensen die dat niet hadden sneller doorliepen. Hierdoor zaten we net in het tussenstuk tussen onze groep en de nieuwe groep waardoor het dus niet zo druk was!  13 februari 2017

  Jammer dat het zo druk was, maar ook wel te begrijpen want de Harry Potter gekte is nog steeds alive haha. ;) Ik wil zelf ook nog heel graag, want als harry potter fan mag je het eigenlijk niet missen, maar ik ga nog wel eventjes wachten. :)  13 februari 2017

  Dit is al zo leuk om te zien! Ik wil inderdaad wat later gaan, hopelijk is het dan wat rustiger!  13 februari 2017

  Ben zelf geen Harry Potter fan, maar voor wie dat wel is lijkt me dit wel echt geweldig om te doen.  13 februari 2017

  Mooie foto’s allemaal! Ik was er zaterdag ook :) Ik was er om half 12 en had de broertjes helaas net gemist. Maar vond de expo zelf wel heel tof!  13 februari 2017

  Ik heb al kaartjes gekocht voor volgende week zaterdag. Ik ben zo benieuwd, het ziet er allemaal zo gaaf uit! Nu hoop ik wel dat het volgende week niet zo druk is..

  x  13 februari 2017

  Wauw!! Wat een mooie foto’s! Ik kan niet wachten om er naartoe te gaan. Jammer dat het zo druk was, ondanks de tijdsplanning van binnenkomst zeg maar. En ik vind het altijd zo flauw als de merchandise zo belachelijk duur is. Slaat toch nergens op? Ik wil met mijn zusjes, maar denk dat we dan inderdaad nog maar even wachten…


  Marrit

  13 februari 2017

  omg, gaaaaaaf!
  Ik wil ook nog zo graag heen! Maar ik kan helaas niemand vinden die mee wil. :(
  Maar super gaaf dat je heen bent geweest! Jammer van de drukte, maar je hebt de foto’s nog! <3  13 februari 2017

  Wat een leuke post! Ik ben superjaloers! En wat ontzettend gaaf dat het ook interactief is… Moest je dan ook earmuffs op om de Mandrakes te verpotten? Ik denk dat ik na het zien van jouw post toch ook maar eens ga kijken om over een tijdje heen te gaan. En dan ga ik alvast sparen om Smekkies en Chocoladekikkers te kopen! ;)  13 februari 2017

  Ohhh wat cool!! Ik wist helemaal niet dat dit er is! Ik ga zéker kijken! Toen de GoT-tentoonstelling was heb ik ook een miljoen jaar in de rij gestaan en dit ziet er sowieso veel vetter uit, dus ik pak m’n slaapzak en ga er gewoon in de rij liggen als ik moet!  13 februari 2017

  Ik heb helemaal niets met Harry potter maar dat komt puur omdat ik nooit een film ervan heb gezien haha. Ik vond the ring ook zo tegen vallen.  13 februari 2017

  Jammer dat het zo druk was! Maar je hebt wel mooie foto’s gemaakt :-)  13 februari 2017

  Ik zag het op het nieuws en ik wil er ook echt heeeeeel graag naartoe lijkt me zo leuk!  13 februari 2017

  Ik heb hem in België gezien, ik vond hem zalig! Toen ik ging was het niet zo druk, gelukkig. Net als jij was ik onder de indruk van alle details!  13 februari 2017

  Ik ben gisteren met mijn vriend geweest (had ik aan hem gegeven met kerst). Wij moesten drie kwartier wachten maar toen wij naar buiten kwamen was de rij zeker twee keer zo lang als toen wij er in gingen staan! Ik vond het wel heeel tof om allemaal te zien. In het winkeltje heb ik nog een sjaal meegenomen. Inderdaad echt enorm prijzig maarja nu heb ik hem wel eindelijk haha. Mooie foto’s heb je gemaakt trouwens!  13 februari 2017

  Wauw wat gaaf! Wel jammer dat het zo druk was, daar kan ik nooit zo goed tegen. Het ziet er in ieder geval wel erg mooi uit allemaal!  14 februari 2017

  Jammer dat het zo immens druk was op zaterdag, maar dat was ook wel te verwachten! Maar je hebt mooie foto’s weten te maken! (Mag ik in de leer?) Ik heb helaas de dementor gemist, had het denk ik te druk met het bewonderen van andere dingen :P Mijn indruk van de tentoonstelling op donderdagavond kun je vinden in mijn weekoverzicht van afgelopen zondag :)  14 februari 2017

  Ik ben er vorige zomer heen gegaan bij ons in Brussel. De expo was toen al een tijd bezig denk ik maar zelfs bij ons was het nog super druk. Wij stonden ongeveer een uur buiten in de hitte aan te schuiven. Wat al langer duurde dan dat we binnen konden rondkijken. Gelukkig ging het eenmaal binnen wel sneller omdat we de fotorij konden overslaan. Veel te veel mensen. En inderdaad, het snoep was belachelijk duur. Ik had ook graag wat meegenomen maar dat had ik er toch niet voor over.
  Ik vond het wel super bijzonder om alles te zien. Zeker omdat het inderdaad heel gedetailleerd uitgewerkt is allemaal.  14 februari 2017

  Wij zijn vorig jaar in Brussel geweest. Zelfs mijn vriend, die niets met Harry Potter heeft, was onder de indruk! ik vond het in een woord gewéldig om al die dingen in het echt te zien. En inderdaad, dat winkeltje is ontzettend duur… Ik heb ook niets gekocht. Bij ons viel het mee qua drukte, wij gingen op een doordeweekse dag, toen de expo al meer dan twee maanden open was. Knappe foto’s heb je gemaakt!  14 februari 2017

  Ik twijfel al een tijdje om hierheen te gaan, het lijkt me echt te gek om te zien maar die drukte houd me echt tegen. Maar ik wist niet dat hij nog tot 30 juni liep, dus ik denk dat ik over een paar maanden op een doordeweekse dag ga, dan zal het vast minder druk zijn! :) Scheelt dat ik studeer in Utrecht dus ik kan makkelijk doordeweeks gaan. Leuke foto’s heb je gemaakt, ik vind het vooral heel cool dat je de jurk van Hermione kan zien die op het Yule ball aanhad.  16 februari 2017

  Ik ben er gisteren naar toe geweest en ik vond het echt enorm tof. Bij ons was het totaal niet superdruk. Gewoon gezellig druk. We konden ook meteen naar binnen. (dat hadden we per ongeluk goed getimed).  16 februari 2017

  Ik ben er gisteren naar toe geweest en ik vond het echt enorm tof. Bij ons was het totaal niet superdruk. Gewoon gezellig druk. We konden ook meteen naar binnen. (dat hadden we per ongeluk goed getimed).


  Demi

  21 februari 2017

  Hallo!
  Leuke post over de Harry Potter expo!
  zelf ga ik over een weekje, maar nu vroeg ik me af als je een kaartje koopt staat er een tijd van bijvoorbeeld 10:30 tot 11:00 die op een kaartje staat echt de tijd dat je de expo bezoekt of kun je van 10:30 tot 11:00 je aanmelden bij de ingang?


  Karin

  5 april 2017

  De entree is al 61,50. Ja, hoor eens, dat is nog duurder dan een dagje Efteling en de duur is ongeveer 1,5. Ik wilde er wel naar toe, maar de prijs voor de entree, belachelijk.


  Femke - Youniqueblog

  5 april 2017

  De prijs per ticket is 20,5! Dus dit is wel goedkoper dan de Efteling ;-) Maar ik snap je bezwaren wel, hoor.