Trouwambtenaar voor 1 dag: mijn persoonlijke ervaring en tips
11/05/2017


Trouwambtenaar 1

Het is één van de meest toffe en bijzondere, maar tegelijkertijd ook spannende dingen die ik ooit heb mogen doen of beter gezegd zijn: trouwambtenaar voor 1 dag. Op de bruiloft van mijn eigen zus welteverstaan. Ik kan vandaag met jullie eindelijk de foto’s van mij in toga delen (#goals), vertel meer over mijn ervaring én deel hoe je ook zelf trouwambtenaar voor 1 dag kunt worden. Want: dat is stiekem best héél tof.

Toen mijn zus vorig jaar ten huwelijk was gevraagd en zij mij dit aan de telefoon vertelde, was ik meteen in tranen. “Fem… Meen je dit serieus?,” aldus mijn zus op sceptische toon aan de andere kant van de lijn. Ja. Ik meende het serieus. Er werd mij op dat moment één ding pijnlijk duidelijk: ik ben een wedding weeper. Ik breek op het moment dat mensen beginnen over elkaar de eeuwige liefde verklaren en alle heisa eromheen vind ik prachtig. Toen het verloofde koppel mij vroeg om hen te trouwen, was er dan ook geen greintje twijfel bij mij te bespeuren. Een grotere eer konden ze mij niet geven. Al voorzag ik al wel meteen één grote uitdaging: als trouwambtenaar zou ik die traanbuizen toch wel in het gareel moeten houden. Uh oh. Afijn. Sinds ik wist dat ik trouwambtenaar voor 1 dag zou worden, vertelde ik dit aan iedereen die het maar wilde horen. Wat me opviel is dat de meeste mensen géén idee hebben dat dit mogelijk is en ik werd vaak bestookt met vragen. Alleen maar leuk! Nu alles achter de rug is, leek het me leuk om de meest gestelde vragen ook hier te beantwoorden.

Trouwambtenaar voor 1 dag

trouwambtenaar voor 1 dag ervaring tips
Hoe word je trouwambtenaar (voor 1 dag)?
Dit verschilt enorm per gemeente. Als je trouwambtenaar voor de rest van je leven wilt zijn, is een cursus altijd verplicht. Wil je slechts trouwambtenaar voor één dag worden, zoals dit mijn wens was, dan moet je duidelijk bij de gemeente om de voorwaarden vragen. Sommige gemeentes stellen de cursus namelijk alsnog verplicht, maar anderen hechten hier minder waarde aan. De bruiloft waarvoor ik trouwambtenaar mocht zijn, vond plaats in Zandvoort. In de gemeente Haarlem waren ze (gelukkig) een stuk minder streng. Het was vooral een kwestie van verschillende formulieren invullen en opvragen. Denk aan de ‘Verklaring Omtrent Gedrag Natuurlijke Personen’ en een uittreksel van mijn persoonsgegevens. Vervolgens werd ik beëdigd. In mijn geval vond dit plaats in de rechtbank van Haarlem. Et voilá: ik was benoemd tot Buitengewoon Ambtenaar van de Burgelijke Stand (BABS).

Wat wordt er precies van je verwacht als trouwambtenaar?
Dit is natuurlijk in overleg met het koppel dat je gaat trouwen, maar je bent die dag in principe verantwoordelijk voor het volledige ceremoniële gedeelte van de bruiloft. Dit betekent niet alleen een speech schrijven inclusief wettelijk verplichte passages, maar er ook voor zorgen dat de geloftes van het bruidspaar kloppen, alle formulieren op orde zijn en de handtekeningen op de juiste plekken worden gezet. Op de dag van de bruiloft werd ik eerst bij het gemeentehuis verwacht om mijn spullen op te halen: dit waren de officiële trouwformulieren, het bruidsboekje die het bruidspaar mag houden ter herinnering en een toga met bijbehorende bef. (Overigens ontstond over dit laatste nog een korte discussie bij het altaar. Zoals de gemeente had aangegeven moest de bef officieel over de toga worden gedragen, maar gezien dit geen traditionele bef was leek dit item meer geschikt om onder de toga te doen. Uiteindelijk besloot de meerderheid dat ik het ding toch beter over de toga kon dragen and so I did. Al ben ik nu ik de foto’s terugzie er nog steeds niet helemaal mee eens ;-))

trouwambtenaar voor 1 dag ervaring tips trouwambtenaar voor 1 dag ervaring tips
Hoe ben je te werk gegaan met het schrijven van de ceremonie?
Ik heb een Word-document geopend en ben begonnen met typen met alles wat in me opkwam. Dit was niet meteen vanaf het begin een lopend verhaal, maar meer een mengelmoes van anekdotes en andere herinneringen waarvan ik dacht: hier kan ik iets mee. Ook heb ik alvorens het schrijven het bruidspaar geïnterviewd over hun relatie, en heb ik beide ouders een vragenlijst toegestuurd met vragen over het koppel. Denk aan: “Hoe was de bruid(egom) als kind?” en “Waarom past het bruidspaar volgens jullie zo goed bij elkaar?” Vooral vragen naar anekdotes is enorm belangrijk. De grappige verhalen maken de speech en… Zorgen voor de leukste foto’s ;-) (In dit geval óók dankzij de getalenteerde Svenja!)

Wat wordt er van je verwacht zodra de ceremonie erop zit?
Indien mogelijk moet je alle formulieren en de toga nog op dezelfde dag inleveren. In mijn geval had ik dit op de dag na de bruiloft gedaan (want: samen toasten op het huwelijk vond ik belangrijker), en dit was ook helemaal prima. Zorg er wel voor dat alle formulieren veilig opgeborgen zijn. Zonder deze of foutieve formulieren kan het huwelijk namelijk ongeldig worden verklaard. Nogal cruciaal, dus.

trouwambtenaar voor 1 dag ervaring tips
trouwambtenaar voor 1 dag ervaring tips
Kan iedereen trouwambtenaar voor 1 dag worden?
Ook dit verschilt per gemeente, maar: ja, in principe kan iedereen trouwambtenaar voor één dag worden. Mits je geen strafblad hebt en 18 jaar of ouder bent. Al ben ik op 25-jarige leeftijd voor mijn gevoel nog steeds één van de jongsten. Dit viel me al op in de rechtbank toen ik veruit de jongste bleek te zijn, en dit werd vervolgens bevestigd toen ik door de gemeente van Zandvoort werd ontvangen met de uitspraak “Zo, jij bent een jonkie!”. Hierop zei ik -uiteraard ietwat geërgerd- “Ik ben 25, maar dat is inderdaad ook nog jong.” Schijnbaar hadden ze me inderdaad nóg een paar jaar jonger geschat, maar… Afijn.

Zou je nog een keer trouwambtenaar willen zijn?
Zeg nooit ‘nooit’, maar ik heb vóór de bruiloft er wel bewust voor gekozen om trouwambtenaar voor 1 dag te zijn. Ja, het is een enorme eer. Ja, het geeft een enorme kick als je het bruidspaar en gasten om je grappen ziet lachen. Toch bracht het ook veel spanning en geregel met zich mee, en namen de voorbereidingen veel tijd in beslag. Hoewel het schrijven misschien nog redelijk vlot ging, heb ik de week voor de bruiloft iedere dag één en soms zelfs twee keer geoefend. En dan hebben we het over een ceremonie van 25 tot 30 minuten. Het was beslist de moeite waard, maar het heeft me stiekem toch behoorlijk wat uren gekost. Iets wat ik zeker voor mijn zus en haar man (zo raar om te zeggen!) over heb gehad, maar eerlijk: ik zou het ook wel heerlijk vinden om de volgende keer gewoon lekker in de zaal te zitten en te kunnen luisteren. En ja: zo ook ongegeneerd een traantje wegpinken ;-)

trouwambtenaar voor 1 dag ervaring tips
trouwambtenaar voor 1 dag ervaring tips

En nu een vraag aan het bruidspaar zélf: vinden zij een ‘bekende’ trouwambtenaar voor 1 dag een aanrader?
Anne: “Het was leuk om jou als trouwambtenaar te hebben, omdat het voor mij vertrouwd voelde om naar het altaar te lopen, terwijl jij daar met Jordy stond. Ik denk ook dat het voor beide families meer vertrouwd aanvoelde om dingen aan jou te vertellen. Juist omdat ze je kenden. Het was heel leuk dat jij via de familie dingen had gehoord over ons die we zelf niet hadden verteld. Zo werden we verrast door grappige, persoonlijke en onverwachte verhalen. Jouw ervaring met ons als stel verwoorde je ook mooi, echt zoals we zijn.”
Jordy: “Ik vond het fijn om jou naast me te hebben als trouwambtenaar, omdat ik iemand vertrouwds naast me had staan. Geen kakker of vreemde, maar gewoon een gezellig iemand die er een leuk verhaal van wist te maken.”
Anne: “Het is denk ik wel duidelijk dat we zeker aanraden om te kiezen voor een ‘bekende’ trouwambtenaar. Op één van de mooiste, bijzondere en kwetsbare momenten van je leven, wil je mensen om je heen die je vertrouwt en van je houden. Het maakte voor ons de dag persoonlijker en minder formeel, omdat er voor ons een vertrouwd persoon stond die al een groot deel van de trouwspanningen wegnam.”

*smelt*

trouwambtenaar voor 1 dag ervaring tips

Wisten jullie dat je trouwambtenaar voor 1 dag kunt worden? Zouden jullie dit ook leuk vinden?

Fotografie: Svenja Petersen

FACEBOOK * INSTAGRAM * SNAPCHAT * YOUTUBE * TWITTER15 reacties


  11 mei 2017

  Ik wist dit wel maar weet niet of ik het zou kunnen. Spreken voor een groep, ook al zijn het veel bekenden is niet mijn ding. Toch zou ik het niet afslaan als mijn zus dit ooit aan mij zo vragen bijvoorbeeld. Ik vind het namelijk ontzettend bijzonder!  11 mei 2017

  Wedding weepers unite! Toen mijn beste vriendinnetje in haar trouwjurk in de deuropening verscheen ging er bij mij een waterval open. Vorig jaar waren we op een huwelijk waar het jongste broertje de ceremonie deed, die maakte er zo’n toffe show van! Sindsdien is zoiets ook mijn droom, áls ik ooit gevraagd word.. Veel leuker dan iemand van de gemeente die een verhaaltje maakt!  11 mei 2017

  Wat ontzettend mooi dat je dit hebt mogen doen! Dit lijkt me zó bijzonder en spannend. Ik kan me voorstellen dat het voor je zus ook super mooi is dat jij het hebt gedaan. :)


  Lotte

  11 mei 2017

  Heel Leuk om te lezen!! En mooie foto’s ook!

  Ik was zelf in december Babs bij m’n beste vriendin haar huwelijk. Vond het zo leuk om te doen! Vooral dat omdat je Het bruidspaar zo goed kent, je de speech perfect kan timen. Ik wist echt wanneer ze zou gaan lachen en wanneer ze zou gaan huilen, en dat klopte perfect ;) echt een bijzondere ervaring!!

  En deze zomer ga ik zelf trouwen en is mijn oma onze ambtenaar <3. Dat is ze in het dagelijks leven ook (ook al is ze al 80, ze trouwt soms nog steeds mensen). Vind het zo fijn dat zij het kan doen!  11 mei 2017

  Haha ik ben ook een wedding weeper :’) gaaf dat je dit gedaan hebt!  11 mei 2017

  AAAH ik vind dit dus echt zo geweldig knap! Zo leuk dat jij je zus hebt getrouwd, echt mega! De foto’s zien er superleuk uit en je staat daar echt te stralen, als een échte BABS! Mijn vader is ook BABS dus wie weet, als ik ooit ga trouwen ;) Liefs! x  11 mei 2017

  Wauw, zo leuk! Ik wist dat het kon, maar of ik het zelf ooit zou willen.. Gelukkig zijn mijn beide zusjes al getrouwd, haha. Hoewel ik geen moeite heb met spreken in het openbaar (of voor grote groepen) weet ik niet of ik dit wel zou kunnen. Knap gedaan en prachtige foto’s!  11 mei 2017

  Heel tof dat je dat hebt mogen doen! Wij hebben voor onze bruiloft die binnenkort plaatsvindt ook iemand die dicht bij ons staat gevraagd. Deze persoon zal ons trouwen, maar omdat we al getrouwd zijn is er niets wettelijks nodig en dus wat makkelijker. We wilden sowieso niet iemand die ons niet kent. Ben heel benieuwd hoe het gaat zijn!! :D  11 mei 2017

  Wat tof zeg! Volgens mij heb je het super goed gedaan. Prachtige foto’s ook!  11 mei 2017

  Ik wist helemaal niet dat dit kan, wauw! Dit lijkt me wel heel gaaf als je iemand kent, dat zou ik ook wel heel graag een keer willen. Je ziet er ook prachtig en stralend uit en je zus ook! Malou x  12 mei 2017

  Oh ik heb stiekem vooral naar de foto’s gekeken haha! Wat een prachtige foto’s! Je ziet echt iedereen stralen en de liefde ervan af spatten!  12 mei 2017

  Wat super mooi dat je dit hebt gedaan! Lijkt me heel tof. De fotos zijn prachtig <3  12 mei 2017

  Wat fantastisch!! Ik wist ECHT niet dat je trouwambtenaar voor één dag kon worden. Het lijkt me inderdaad wel mega spannend, er komt toch een bepaalde druk op je te liggen. Super tof dat je dit hebt aangedurfd, ik kan me voorstellen dat het een bijzondere ervaring is geweest!  13 mei 2017

  Ik vind het zo tof dat je dit gedaan hebt! Heel knap ook. Ik zou na het eerste woord al snotteren en nooit meer kunnen stoppen. :’)


  Karin

  31 januari 2020

  Super leuk verhaal!! Ook ik ben gevraagd door een familielid om de ceremonie te doen. Het enige is alleen…..het is mijn allereerste ceremonie. Ik las dat jij een vragenformulier hebt die je stuurt naar de familie. Is het misschien mogelijk om deze te ontvangen? Dan heb ik een beetje een leidraad. Alvast super bedankt!!